5 films opgenomen in Barcelona

Film, Europa, Spanje

films opgenomen in Barcelona street Barri Gotic

Barcelona is niet alleen de stad van kunstenaars Gaudí en Miró, maar ook van regisseurs als Pedro Almodóvar en Alejandro González Iñárritu die de stad als filmlocatie voor hun films gebruikten. Zo werd de spectaculaire eindscène van de film Perfume gefilmd op Plaça Major, zag je de grimmige achterbuurten van Barcelona in Biutiful en werd er gedraaid in kunstenaarscafé Els 4 Gats en in Parc Guell voor Vicky Cristina Barcelona. In deze blog: 5 films die werden opgenomen in Barcelona.

films opgenomen in Barcelona

Films opgenomen in Barcelona

De Catalaanse hoofdstad met haar historische centrum is geliefd bij filmmakers en regisseurs. En ik snap wel waarom: Barcelona spreekt tot de verbeelding. Deze plekken in Barcelona dienden als filmlocaties voor diverse series en films. Net als in de film: 5 films opgenomen in Barcelona!

Films met een * zijn momenteel te zien op Netflix. Films met een + kun je (ook) bekijken via Pathé Thuis.

Lees ook: stad van kunst en passie Barcelona
En: pinchos eten bij Bilbao Berria
Plus: verrukkelijk eten bij restaurant Cal Pinxo bij Port Vell

Overnachten in Barcelona

Vicky Cristina Barcelona, Els 4Gats

1. Vicky Cristina Barcelona (2008) +

De film Vicky Cristina Barcelona is helemaal op locatie gedraaid en regisseur Woody Allen schotelt je dan ook alle highlights van Barcelona voor: van Tibidabo tot de Sagrada Familia en Parc Guell tot kunstenaarscafé Els 4 Gats. Het verhaal draait om de twee vriendinnen Vicky (Rebecca Hall) en Cristina (Scarlett Johansson) die besluiten om de zomer door te brengen in de Catalaanse hoofdstad. Daar ontmoeten ze de charmante kunstenaar Juan Antonio (Javier Bardem) en zijn temperamentvolle ex María Elena (Penélope Cruz). Zowel de onstuimige Cristina als de meer gereserveerde Vicky raken in de ban van de gepassioneerde bohemien.

Lees ook: in de voetsporen van Vicky Cristina Barcelona

2. Todo sobre mi madre / All about my mother (1999) +

Todo sobre mi madre is misschien wel hét meesterwerk van Pedro Almodóvar. Almodóvar zoekt in zijn films vaak de rafelranden van de maatschappij op. Zo ook in Todo sobre mi madre. De filmmaker behoort tot de movida madrileña, een beweging die zich in de jaren zeventig en tachtig afzette tegen de gevestigde orde. Terugkerende thema’s in zijn films zijn dan ook drugs, het doorbreken van taboes, prostitutie en vrije liefde.

In Todo sobre mi madre maakt hoofdpersoon Manuela (Cecile Roth) een reis van Madrid naar Barcelona om op zoek te gaan naar de vader van haar zoon. Bij aankomst neemt ze een taxi langs de bekendste bezienswaardigheden, waaronder de Sagrada Familia. Ze ontmoet een oude vriendin, de met hiv besmette non Rosa (Penélope Cruz) en een transseksuele prostituee Agrado (Antonia San Juan) wiens appartement uitkijkt op het Palau de la Música. Manuela besluit hen te helpen en verwerkt zo ook haar eigen verleden. De film is een kleurrijk eerbetoon aan vrouwen en aan de rauwe levendigheid van Barcelona.

3. Biutiful (2010)

Barcelona heeft veel gezichten. Regisseur Alejandro González Iñárritu wilde met zijn film Biutiful de donkere kant van de stad laten zien. Hij neemt je mee naar de rauwe realiteit van de onderklasse in de achterbuurten van Barcelona. De film Biutiful is dan ook allesbehalve mooi of sentimenteel. Dat maakt het briljant, maar je wordt er niet bepaald blij van.

Biutiful vertelt het verhaal van de crimineel Uxbal (Javier Bardem) die in zijn eentje probeert zijn twee kinderen op te voeden en te breken met de manisch depressieve moeder van zijn kinderen. Hij is de schakel tussen Chinese immigranten in een sweatshop en illegale Afrikaanse verkopers van nepspullen. Het is een grauw en uitzichtloos leven, waar niemand plezier aan beleeft. Dan hoort Uxbal dat hij terminale kanker heeft. Kan hij nog iets goedmaken van zijn leven?

Een van de hoogtepunten van de film is de achtervolgingsscène midden op Las Ramblas. De film helpt je om Barcelona eens in een ander licht te zien, niet dat van de toeristische trekpleisters, maar van de kansarme burgers.

4. Perfume: the story of a murderer (2006) +

Tussen het stinkende afval van een achttiende eeuwse Parijse vismarkt wordt Jean-Baptiste Grenouille geboren. Grenouille beschikt over een bijzondere gave: hij kan uitzonderlijk goed ruiken. Als hij opgroeit ontwikkelt hij zijn reukzin en hij wordt leerling van een beroemde parfum-ontwikkelaar. Gaandeweg raakt Jean-Baptiste geobsedeerd door de geur van jonge vrouwen. Perfume is de verfilming van het boek Das Parfum van de Duitse schrijver Patrick Süskind. Filmlocatie voor de openingsscène van Perfume is Plaça de la Mercè, in de gotische wijk van Barcelona. Op Plaça Major in Poble Espanyol wordt de spectaculaire eindscène gedraaid.

5. Uncharted (2022) * +

Uncharted is gebaseerd op het gelijknamige computerspel. Het vertelt het verhaal van de jonge schatzoeker Nathan Drake (Tom Holland). Hij ontmoet de oudere zakenman en schatzoeker Victor ‘Sully’ Sullivan (Mark Wahlburg) die hem onder zijn hoede neemt. Samen gaan ze op jacht naar het verloren fortuin van de reizen van Magellan. De sporen leiden eveneens naar Drake’s dood gewaande broer Sam. Een actie-avonturenfilm die grotendeels in Barcelona is opgenomen. Behalve trekpleisters in Barcelona als Palau Nacional, de Sagrada Familia en Santa Maria del Pi neemt de film je ook mee naar Valencia, Berlijn en Girona.

Meer filmlocaties die je kunt bezoeken

Films opgenomen in Barcelona bewaren

5 films opgenomen in Barcelona, Spanje Films opgenomen in Barcelona

Inspiratie voor je stedentrip Barcelona


cshow

Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan afbeeldingen van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *