Wandelen: Oppad en Kromme Rade

Nederland, Europa, Wandelen

Wandelen Oppad Kromme Rade water

Het is een warme zomerdag in augustus en samen met een vriendin wandel ik over het Oppad en Kromme Rade in de gemeente Wijdemeren. Een wandelroute dwars door zompige weilanden, over drassig laagveen en tussen de Loosdrechtse en Kortenhoefse Plassen door. Onderweg houden we onze ogen goed open: je kunt hier namelijk bijzondere dieren tegenkomen zoals de purperreiger en ijsvogel.

Wandelen Oppad en Kromme Rade routekaart

Wandelroute Oppad en Kromme Rade in het kort

Aantal kilometers: 9 of 11
Startpunt: Moleneind 85 in Wijdemeren. Wij begonnen juist in de andere hoek en parkeerden de auto voor een huis aan de Zuidereinde, iets voorbij de Zuidersluisbrug in ‘s Graveland.
Markering: officieel geen. Wij volgden de groene pijlen van de knooppuntenroute, verder hadden we genoeg aan dit kaartje.

Bekijk: huisjes aan het water bij Kortenhoef
Ontdek: natuurhuisjes aan de Loosdrechtse Plassen

Wandelen Oppad Kromme Rade koeien 2

Fietsen of wandelen in Het Gooi

In de regio Gooi & Omstreken vind je tal van wandel- en fietspaden. Check deze route op de website van Visit Gooi Vecht of download de route op de website van Natuurmonumenten.

Wandelen Oppad Kromme Rade water bloemen

Wandelen ‘naar de kerk’

Deze wandelroute neemt je mee over drassige graspaden van de Kortenhoefse Plassen (Oppad) en langs de Loosdrechtse Plassen (Kromme Rade). Dit zijn zogenaamde kerkenpaden: paden die de mensen uit ‘s Graveland vroeger op zondag gebruikten om naar de kerk in Kortenhoef te wandelen.

Wandelen Oppad Kromme Rade koeien
Wandelen Oppad Kromme Rade water 2

Oppad

Wij parkeren onze auto iets voorbij de Zuidersluisbrug aan het Zuidereinde in ‘s Graveland. Maar je kunt er ook voor kiezen om de auto op het parkeerterrein van de Intratuin te zetten (let op: de hekken gaan dicht na sluitingstijd!). Na de brug moet je niet het linker pad nemen (dit is privé terrein), maar via het hekje rechts de weilanden inlopen. Dit is het Oppad, een historisch kerkenpad tussen ‘s Graveland en Kortenhoef.

Je wandelt hier door drassige weilanden waar koeien grazen en langs watertjes en kleurrijke bloemen. Het zoemt hier overal van de libellen en vlinders. Af en toe vliegt er een verschrikte reiger op uit het riet. Langs de route vinden we ook overal restjes van rivierkreeften. Is dat het werk van de reigers? Het Oppad maakt deel uit van het Floris-V-pad: een Lange Afstandswandeling van Muiden naar Bergen op Zoom.

Wandelen Oppad Kromme Rade hek

Over veen en door moerasbossen

Je wandelt door het waterrijke gebied van de Kortenhoefse Plassen en Loosdrechtse Plassen die zijn ontstaan door het uitbaggeren van veen. Dat zie je goed als je op de kaart kijkt: allemaal smalle, rechte waterkanalen. Met een baggerbeugel werd het veen uitgegraven en neergelegd om te drogen. Daarna werd er turf van gestoken wat werd gebruikt als brandstof. Door het graven ontstonden steeds grotere plassen.

In de zomer zie je allerlei dieren op en rond het water, van mooie planten als de dotterbloem en koekoeksbloem tot libellen en (purper)reigers. Je wandelt over veenbodem en de paden kunnen dus behoorlijk drassig zijn. Soms golft de grond bijna onder je voeten. Waterdichte schoenen is daarom een aanrader! Halverwege het Oppad wandel je door een moerasbos met wilgen, berken en elzen.

kanoen Loosdrechtse plassen

Kanoën tussen het riet

Vooral als je over het Oppad loopt, hoor je soms stemmen van achter het riet. De smalle waterkanalen zijn perfect om te kanoën. Vlakbij kun je kano’s huren bij Moby Dick. Er is een route van ongeveer 5 km uitgestippeld in de omgeving. Wij huurden eens een kano en volgden een route over de Loosdrechtse Plassen. Ideaal voor een warme zomerdag!

Lees ook: zomerse micro-avonturen in Nederland

Wandelen Oppad Kromme Rade Irene
Wandelen Oppad Kromme Rade kerk 2

Kortenhoefsedijk & het kerkje

Aan het eind van het Oppad vervolg je je route over de Kortenhoefsedijk. Dit wandelt iets minder relaxed omdat je op de doorgaande weg moet lopen. Maar de prachtige huizen pal aan het water, de vele bruggetjes en uitbundige bloemen maken het meer dan goed. Halverwege kom je ook het kerkje van Kortenhoef tegen. Bij het schilderachtige 14e eeuwse kerkje heb je het gevoel alsof de tijd heeft stilgestaan.

Plassen Oud Loosdrecht

Wandelroute Oppad en Kromme Rade

Oud Loosdrecht Loosdrechtse plassen

Tussen twee plassen & De Eend

Aan het eind steek je het Hilversumse Kanaal over en vervolg je je route richting Moleneind. Voor de wandelroute moet je aan het eind van Moleneind linksaf slaan voor de Kromme Rade. Maar ga je hier naar rechts, dan wandel je over een prachtig pad met aan de ene kant De Wijde Blik en de andere kant de Loenderveense Plas. Halverwege bevindt zich ook een vogelkijkhut (ongeveer 2 km heen en terug). Wij liepen hier al eens eerder, dus slaan deze keer over. Omdat we trek hebben, lopen we iets verder door naar Eetcafé De Eend voor een heerlijke lunch waar je vanaf het terras uitkijkt over het water.

Overnachtingstip: Bohemian Island voor 6 personen incl boot en supboards
Bekijk: huisjes aan het water bij Kortenhoef
Ontdek: natuurhuisjes aan de Loosdrechtse Plassen

Wandelen Oppad Kromme Rade bloemen

Kromme Rade

Na een heerlijke lunch wandelen we weer terug en slaan de Kromme Rade in. Dit is de oude grens tussen de gewesten Utrecht en Holland. Ook hier wandel je tussen twee plassen door, met aan de ene kant de Vuntus en de andere kant Het Hol. Je waant je hier even alleen op de wereld, want je loopt dwars door weilanden en langs watertjes. In dit moerasgebied vind je ook weer veel planten zoals de echte koekoeksbloem en fonteinkruid. Aan het eind kom je weer in de bewoonde wereld en sla je linksaf. Steek de N201 en de 1e Kanaalbrug over en je bent weer bij het beginpunt van de wandelroute Oppad en Kromme Rade.

Lees ook: zomerse micro-avonturen in Nederland
En: bijzondere plekjes en wandelroutes in Het Gooi

Ook een wandeling maken?

Dan is een klompenpad ook een aanrader. Zoals het Uddelermeerpad bij Apeldoorn of het Dorenweertsepad bij Doorwerth. Omdat klompenpaden dwars door stiltegebieden, weilanden en over privéterrein gaan, zijn ze niet geschikt voor buggy’s of kinderwagens. Honden zijn verboden op deze wandelroutes. Goede wandelschoenen zijn wel reuze handig. Lekker je eigen lunch en water meenemen, rugzak op en gáán. Uiteraard neem je een afvalzakje mee en neem je je eigen troep weer mee naar huis.

Meer wandelroutes in het Gooi

Oppad en Kromme Rade wandelroute bewaren

Wandelen Oppad en Kromme Rade  Wandelen Oppad en Kromme Rade Wandelen Oppad en Kromme Rade

cshow

Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan rechtenvrije foto’s van beeldbanken als Pixabay en Pexels.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *