Wandelen: Landgoed Den Treek-Henschoten

Europa, Nederland, Wandelen

Wandelen Landgoed Den Treek-Henschoten bankje

Deze korte wandelroute neemt je mee over Landgoed Den Treek-Henschoten, over uitgestrekte heidevelden, langs vennetjes en door bossen. Net onder Amersfoort, op de grens van de Utrechtse Heuvelrug en de Gelderse Vallei, ligt dit prachtige natuurgebied. Landgoed Den Treek-Henschoten is een fantastische plek om te fietsen, mountainbiken of te wandelen in de zomer én in de winter. 
Wandelen Landgoed Den Treek-Henschoten

Wandelen Landgoed Den Treek in het kort

Aantal kilometers: 5
Startpunt: Parkeerplaats Zuid Nimmerdor, Paradijsweg, Leusden
Markering: geen

Wandelen Landgoed Den Treek-Henschoten

Over Landgoed Den Treek-Henschoten

In dit heerlijke gebied, net iets buiten Amersfoort en bij Leusden kom ik regelmatig en graag, omdat ik er zo ongeveer om de hoek woon. Het natuurgebied is ook reuze populair bij mountainbikers en je kunt er diverse wandelroutes lopen. Landgoed Den Treek-Henschoten is een bijzonder landgoed dat al eeuwen familiebezit is.

Wandelen Landgoed Den Treek-Henschoten bos

Den Treek-Henschoten winter bevroren

Huize Den Treek

In 1807 kocht Jonkheer W.H. de Beaufort het landhuis met de omringende landerijen en bossen. Zelf woonde hij in de buitenplaats. Nog steeds is het landgoed in handen van de familie, al is het inmiddels een N.V. en telt het ruim 500 aandeelhouders. Maar het fijne is: het uitgestrekte gebied is vrij toegankelijk voor iedereen.

Landgoed Den Treek-Henschoten winter Irene

Paradijsweg

Ik begin mijn wandeling bij Landgoed Den Treek-Henschoten meestal bij parkeerplaats Zuid Nimmerdor aan een weg met een tot de verbeelding sprekende naam: de Paradijsweg. Van hieruit kun je zelf een wandeling uitstippelen. Er zijn vanaf dit punt geen paaltjesroutes of markeringen van routes uitgezet, wel kun je er een Trage Tocht lopen van 15 km. Deze route kun je alleen tegen betaling downloaden.

Wandelen Landgoed Den Treek-Henschoten

Landgoed Den Treek Vogelplas

Wandelen over heidevelden en vennetjes

Voor het rondje dat ik vaak loop, volg ik meestal de Paradijsweg totdat je op een gegeven moment aan je rechterhand het witte hek met ‘Den Treek’ ziet. Hier sla ik rechtsaf. Zomer of winter, ik ben hier al in alle jaargetijden geweest. En elke keer is het er even mooi. Met een beetje geluk kom je de fietskar van Restaurant De Mof tegen met lekkere koffie, thee en versgebakken havermout muffins. Jum! Ga je langer wandelen, neem dan voor de zekerheid zelf je eten en drinken mee voor onderweg. Ik vervolg mijn route over uitgestrekte heidevelden en langs de Vogelplas. Maar je kunt natuurlijk ook je eigen route volgen, langs het Hazenwater en Waswater bijvoorbeeld. Loop je nóg verder, dan kom je bij de stuifduinen van de Treekerduinen.

Landgoed Den Treek Restaurant De Mof

Wandelroutes Landgoed Den Treek-Henschoten

Je kunt verschillende wandelroutes volgen over het landgoed. Zoals de 15 km lange Trage Tocht die je tegen betaling kunt downloaden. Ook zijn er een aantal themawandelingen in de omgeving uitgestippeld. In het weekend kan het er druk zijn en kunnen de parkeerplaatsen vol raken. Houd je van rust dan kun je het beste wandelen op een doordeweekse dag. Wil je naar de Treekerduinen dan kun je ook je auto parkeren bij het Treekerpunt en van daaruit een wandeling maken over de heidevelden en door bossen.

Wandelen Landgoed Den Treek-Henschoten

Meer mooie wandelingen

Wil je Nederland ook te voet ontdekken? Dan is een klompenpad een aanrader. Klompenpaden zijn niet geschikt voor buggy’s of wandelwagens en honden zijn niet toegestaan op de wandelroute. Trek wel goede schoenen aan, het kan nogal blubberig zijn onderweg. Houd ook rekening met je omgeving, je loopt namelijk vaak over privéterrein. Natuurlijk neem je een afvalzakje mee om je eigen troep weer mee naar huis te nemen.

Wandelroute Landgoed Den Treek-Henschoten bewaren

Wandelen Landgoed Den Treek-Henschoten Wandelen Landgoed Den Treek-Henschoten

Meer wandelroutes
Bever Nieuwe Collectie

Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan rechtenvrije foto’s van beeldbanken als Pixabay en Pexels.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *