Wandelen op de Veluwe: Planken Wambuis & Valenbergroute

Europa, Nederland, Wandelen

Wandelen op de Veluwe: Planken Wambuis & Valenbergroute bij Otterlo

Hoge zandduinen, glooiende heuvels en bossen. Op de Veluwe vind je het allemaal. Rond Otterlo vind je diverse wandelroutes die je meenemen door dit uitgestrekte gebied vol zandverstuivingen. Na een blik op de wandelkaart beslissen we om een deel van de Valenbergroute te lopen die deels over het Planken Wambuis en het Mosselse Zand voert.

Valenbergroute, Otterlo, kaart

Planken Wambuis & Valenbergroute in het kort

Lengte: 12 km
Start- en eindpunt: Parkeerplaats Planken Wambuis/EuroParcs De Wije Werelt, Otterlo
Markering: paarse voetstappen
Verlengen: je kunt de wandeling verlengen met een lus rond Otterlo. Dan is de wandelroute in totaal 17 km. 

Valenbergroute, Otterlo

Startpunt wandelroute: EuroParcs De Wije Werelt

We slapen een weekend in een Tiny House op EuroParcs De Wije Werelt dat pal naast het Mosselse Zand ligt. Één blik op de kaart leert ons dat de paarse Valenbergroute 2x langs het vakantiepark komt. Door de lus rond Otterlo te skippen krijg je een hele mooie wandelroute van 12 km lang die deels door het Planken Wambuis, over het Mosselse Zand en over de Valenberg voert. En het fijne is: we kunnen gewoon aan onze wandeling beginnen vanaf ons Tiny House op EuroParcs de Wije Werelt!

Lees ook: wandelen over een klompenpad, het Uddelermeerpad

Mosselse Zand, Otterlo, Veluwe

Mosselse Zand, Otterlo, Veluwe

Door bossen en over zandduinen van het Mosselse Zand

Het eerste deel van de route loopt een stukje parallel aan de weg waarna we het bos in duiken. We lopen heuvel op, heuvel af totdat we uitkijken over het woeste zandvlakte van het Mosselse Zand. Wat een uitzicht! De route voert verder over zandduinen en langs glooiende heidevelden.

Uitkijktoren Valenberg

Uitkijktoren Valenberg

Tijdens de wandeling over de Valenbergroute komen we een enkeling tegen, die net als wij, een van de mooie wandelroutes loopt. In dit uitgestrekte natuurgebied kun je zelfs de Nederlandse big five spotten: edelherten, wilde zwijnen, reeën, wilde pony’s en Spaanse runderen. Onderweg komen we langs verschillende uitkijkpunten. Zoals uitkijktoren Valenberg waar je kilometers ver kunt kijken. Als je goed kijkt zie je zelfs Radio Kootwijk liggen én we spotten in de verte wilde pony’s.

Tiny House, Europarcs De Wije Werelt, Otterlo

Tiny House, EuroParcs De Wije Werelt, Otterlo Tiny House EuroParcs De Wije Werelt

Slapen in een Tiny House op de Veluwe

Het laatste gedeelte van de route missen we wat bordjes, maar we eindigen onze wandeling aan de achterkant van het park waar we een weekendje zitten. EuroParcs de Wije Werelt is een perfecte uitvalsbasis om de omgeving van Otterlo te verkennen. Het is een kleinschalig park en vanaf het park sta je zó met je voeten op het Mosselse Zand. Wij sliepen in dit kneuterige Tiny House op de Veluwe dat geschikt is voor 4 personen.

Ook boeken: Tiny House op EuroParcs de Wije Werelt
Lees ook: de 13 leukste Tiny Houses in Nederland
En: mooie boshuisjes op de Veluwe

Meer wandelroutes en klompenpaden rond Otterlo

In natuurgebied het Planken Wambuis en rond Otterlo zijn diverse wandelroutes en klompenpaden uitgestippeld. Zo overlapt het Klompenpad het Eeskoterpad deels de wandelroute Valenberg. Net als de Valenbergroute zijn klompenpaden niet geschikt voor buggy’s of wandelwagens. Honden zijn niet toegestaan op de wandelroute. Trek ook goede schoenen aan, want het kan nogal blubberig zijn onderweg. Vaak loop je over privéterrein, dus houd daar rekening mee. Natuurlijk neem je een afvalzakje mee om je eigen troep weer mee naar huis te nemen.

  • Mosselsezandroute (groene route, 2,5 km)
  • Klompenpad het Eeskoterpad (groene klompenpad, 15 km)
  • Planken Wambuisroute (paarse route, 8 km)
  • Valenbergroute (paarse route, 17 km)

Wandelen Valenbergroute & Planken Wambuis bewaren

Meer (wandel)inspiratieDit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan rechtenvrije foto’s van beeldbanken als Pixabay en Pexels.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *