Verrassend mooie plekken en natuurgebieden in Nederland

Europa, Nederland

Verrassend mooie plekken en natuurgebieden in Nederland: Kootwijkerzand, Kootwijk

Het afgelopen jaar heb ik meer dan ooit Nederland verkend. Ik kwam vaak totaal onverwacht op de meest bijzondere plekken. Ik heb een aantal van die verrassend mooie plekken en natuurgebieden in Nederland op een rijtje gezet.

Mooie plekken en natuurgebieden in Nederland

Zo vond ik midden in het bos een geheim kasteel, stuitte ik op de mooiste bomen uit de hele wereld (maar dan midden in een woonwijk) en liep ik over hoge zandduinen in Kootwijkerzand.

Lees ook: zomerse micro-avonturen in Nederland

Wolfsdreuvik, Smithuyserbos, Hilversum
Wolfsdreuvik, Smithuyserbos, Hilversum

1. Wolfsdreuvik, Smithuyserbos, Hilversum

Tijdens een wandeling door het bos met een vriendin van kwamen we opeens op deze magische plek. Dit gebouw is een monument en draagt de onheilspellende naam ‘Wolfsdreuvik’, wat wolfsheuvel betekent. Alsof je in een sprookje bent beland. Ik dacht nog: wat een toffe filmlocatie is dit! Maar ik was duidelijk niet de eerste en enige die er zo over dacht, want toen ik over dit plekje las, bleek dat de locatie al eens werd gebruikt voor series en kinderfilms, waaronder voor de film Mees Kees. Je kunt in de buurt overnachten in dit prachtige huis in Baarn met uitzicht op weiland en bos.

Meer informatie

Het Kootwijkerzand, Kootwijk

2. Het Kootwijkerzand, Kootwijk

Dit stukje Nederland wordt ook wel de ‘Sahara van de Lage Landen‘ genoemd. En als je de zandvlakte voor je ogen ziet opdoemen, snap je meteen waarom. In dit gebied vind je niets dan stuifduinen, mul zand en ruige natuur. Er zijn verschillende wandelroutes uitgestippeld door de duinen en de omringende bossen. Vanaf de uitkijktoren kijk je uit over de eindeloze zandvlakte en zie je in de verte Radio Kootwijk liggen. Ik kom hier al jarenlang voor een wandelingetje of om te picknicken en blijf het een magische plek vinden. In de buurt overnachten? Dan is dit 4-persoons huis in Kootwijk een aanrader!

Meer informatie

Pyramide van Austerlitz, Woudenberg

3. Pyramide van Austerlitz, Woudenberg

Wist je dat Nederland een eigen piramide heeft? De Pyramide van Austerlitz is 17 meter hoog en werd in 1804 door soldaten van Napoleon gebouwd. Op de top van de piramide stond ooit een houten obelisk, maar omdat het snel in verval raakte, werd deze in 1894 vervangen door een exemplaar van steen. Normaal gesproken kun je de piramide bezoeken en beklimmen, maar in coronatijd gelden er aangepaste openingstijden. Gelukkig kun je nog wél door de omringende bossen struinen. Op een steenworp afstand van zowel de Pyramide van Austerlitz als het Henschotermeer kun je dit 6-persoons chalet in Maarn huren.

Meer informatie

de mooiste dorpjes in Groningen, wadlopen Pieterburen
Foto: Peter Rozema, Wadloopavonturen

4. De Waddenkust, Groningen

Voor de kust van de provincie Groningen ligt Werelderfgoed de Waddenzee. Het is een van de meest bijzondere natuurgebieden in Nederland waar je de verschillen tussen eb en vloed heel goed kunt ervaren. Je kunt er tot je enkels in de modder staan en van het vasteland helemaal naar Schiermonnikoog lopen. Natuurlijk wel altijd met een gids, want het wad kan gevaarlijk en verraderlijk zijn. Wadloopgids Peter Rozema van Wadloopavonturen kent het wad op zijn duimpje. Dus ga jij mee het wad op? Een leuke plek om te overnachten (ook met kinderen!) is bij de Koningin van Pieterburen op 400 meter van het Zeehondencentrum van Pieterburen.

Meer informatie

Botanische Tuin Pinetum Blijdenstein, Hilversum

5. Botanische tuin Pinetum Blijdenstein, Hilversum

Dwaal rond in Nieuw-Zeeland, Japan én in de Verenigde Staten, en dat allemaal op één dag. Zo leuk om er op uit te trekken in eigen land en dit soort verborgen plekjes midden in een woonwijk te ontdekken. Zo liepen we deze gigantische sequoia tegen het lijf, maar ook een heuse Libanese ceder. Pinetum Blijdenstein zelf is niet heel groot, maar er staan wel grootse bomen. In Hilversum vind je tal van leuke plekjes om te overnachten, zoals Gooiland Hotel bijvoorbeeld.

Meer informatie

Verrassend mooie plekken en natuurgebieden in Nederland Verrassend mooie plekken en natuurgebieden in Nederland

Mooie plekken en natuurgebieden in Nederland: meer tips

Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik afbeeldingen van Pixabay en Unsplash.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *