Verrassend mooie plekken en natuurgebieden in Nederland

Nederland, Europa

Verrassend mooie plekken en natuurgebieden in Nederland: Kootwijkerzand, Kootwijk

Ik vond verrassend mooie plekken en natuurgebieden in Nederland. Verborgen plekjes als een geheim kasteel, een piramide en hoge zandduinen. In deze blog heb ik de leukste plekjes op een rijtje gezet.

Wolfsdreuvik, Smithuyserbos, Hilversum

Verrassend mooie plekken in Nederland

Nederland is een heerlijk land om je zomervakantie door te brengen. Met verrassende plekjes waar je je in het buitenland waant. Zo vond ik midden in het bos een geheim kasteel, stuitte ik op de mooiste bomen uit de hele wereld, ontdekte ik een piramide en liep ik over zandduinen in de ‘sahara van de lage landen’ bij Kootwijkerzand. Ons eigen land is een stuk exotischer dan je dacht. Daarvoor moet je naar deze verrassend mooie plekken en natuurgebieden in Nederland!

Lees ook: zomerse micro-avonturen in Nederland
En: 8x werelds overnachten in Nederland

Wolfsdreuvik, Smithuyserbos, Hilversum

1. Wolfsdreuvik, Smithuyserbos, Hilversum

Tijdens een wandeling met een vriendin door het Smithuyserbos belanden we op deze magische plek. Dit gebouw is een monument en draagt de onheilspellende naam ‘Wolfsdreuvik’, wat wolfsheuvel betekent. Alsof je in een sprookje bent beland. Ik bedenk me dat dit een toffe filmlocatie zou zijn, maar ik ben overduidelijk niet de eerste die dat heeft bedacht. Als ik achteraf meer over Wolfsdreuvik lees, blijkt dat de locatie al werd gebruikt voor series en kinderfilms, zoals Mees Kees. Je kunt in de buurt overnachten in dit houten huisje bij Hollandsche Rading.

Lees ook: bijzondere plekjes en wandelroutes in Het Gooi
Overnachtingstip: dit 4-persoons huisje bij Hollandsche Rading

Het Kootwijkerzand, Kootwijk

2. Het Kootwijkerzand, Kootwijk

Dit stukje Nederland wordt ook wel de ‘Sahara van de Lage Landen‘ genoemd. En als je de zandvlakte van Kootwijkerzand ziet opdoemen, snap je meteen waarom. In dit gebied vind je niets dan stuifduinen, mul zand en ruige natuur. Er zijn verschillende wandelroutes uitgestippeld door de duinen en de omringende bossen. Vanaf de uitkijktoren kun je kilometers ver kijken over de zandvlakte en zie je in de verte Radio Kootwijk liggen. Ik kom hier al jarenlang voor een wandelingetje of om te picknicken en blijf het een magische plek vinden. In de buurt overnachten? Dan is dit 4-persoons duurzame huisje in Kootwijkerbroek een aanrader!

Lees ook: wandelen over de Valenbergroute op de Veluwe
Overnachtingstip: duurzaam 4-persoons huisje in Kootwijkerbroek

Pyramide van Austerlitz, Woudenberg

Mooie plekken en natuurgebieden in Nederland: de pyramide van Austerlitz

3. Pyramide van Austerlitz, Woudenberg

Wist je dat Nederland een eigen piramide heeft? De Pyramide van Austerlitz is 17 meter hoog en werd in 1804 door soldaten van Napoleon gebouwd. Op de top van de piramide stond ooit een houten obelisk, maar omdat het snel in verval raakte, werd deze in 1894 vervangen door een exemplaar van steen. Normaal gesproken kun je de piramide bezoeken en beklimmen, maar in coronatijd gelden er aangepaste openingstijden. Gelukkig kun je nog wél door de omringende bossen struinen. Op een steenworp afstand van zowel de Pyramide van Austerlitz als het Henschotermeer kun je dit 6-persoons chalet huren.

Lees ook: zomerse micro-avonturen in Nederland
Overnachtingstip: dit 6-persoons chalet op loopafstand van het Henschotermeer

de mooiste dorpjes in Groningen, wadlopen Pieterburen

Mooie plekken en natuurgebieden in Nederland: de waddenkust – foto Peter Rozema, Wadloopavonturen

4. De Waddenkust, Groningen

Voor de kust van de provincie Groningen ligt Werelderfgoed de Waddenzee. Het is een van de mooie plekken en natuurgebieden in Nederland. Hier kun je de verschillen tussen eb en vloed goed kunt ervaren. Je kunt er tot je enkels in de modder staan en van het vasteland helemaal naar Schiermonnikoog lopen. Natuurlijk wel altijd met een gids, want het wad kan gevaarlijk en verraderlijk zijn. Wadloopgids Peter Rozema van Wadloopavonturen kent het wad op zijn duimpje. Dus ga jij mee het wad op? Een leuke plek om te overnachten is bij Wonderland in Pieterburen op 300 meter van het Zeehondencentrum van Pieterburen.

Lees ook: op avontuur in de provincie Groningen
En: wij droomden weg in woonwagen Wadkovice in Pieterburen
Overnachtingstip: Wonderland in Pieterburen

Botanische Tuin Pinetum Blijdenstein, Hilversum

Een van die mooie plekken en natuurgebieden in Nederland is Pinetum Blijdenstein

5. Botanische tuin Pinetum Blijdenstein, Hilversum

Dwaal rond in Nieuw-Zeeland, Japan én in de Verenigde Staten, en dat allemaal op één dag. Zo leuk om er op uit te trekken in eigen land en dit soort verborgen plekjes midden in een woonwijk te ontdekken. Zo liepen we deze gigantische sequoia tegen het lijf, maar ook een heuse Libanese ceder. Pinetum Blijdenstein zelf is niet heel groot, maar er staan wel grootse bomen. In Hilversum vind je tal van leuke plekjes om te overnachten, zoals Gooiland Hotel bijvoorbeeld.

Lees ook: bijzondere plekjes en wandelroutes in Het Gooi
Overnachtingstip: Gooiland Hotel

Mooie plekken en natuurgebieden in Nederland bewaren

Verrassend mooie plekken en natuurgebieden in Nederland Verrassend mooie plekken en natuurgebieden in Nederland

Meer mooie plekken en natuurgebieden in Nederland

Reisgidsen mooie plekken en natuurgebieden in Nederland

Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik afbeeldingen van Pixabay en Unsplash.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *