7 indrukwekkende dagtrips vanuit Beirut, Libanon

Libanon, Midden-Oosten, Travel

Tyre World Heritage Site, Libanon

Beirut is niet alleen een fijne bestemming voor een stedentrip, vanuit de stad kun je ook goed Libanon verkennen. Wandel tussen de beroemde ceders van Libanon, stap terug in de tijd in Sidon en Tyrus en sta tussen de immense pilaren van eeuwenoude tempels in Baalbek. Ik heb de meest bijzondere en leukste excursies en dagtrips die je vanuit Beirut kunt maken op een rijtje gezet. 

Baalbek tempel van Bacchus, Libanon

Tempel van Bacchus in Baalbek, Libanon

Dagtrips die je kunt maken vanuit Beirut

Omdat Libanon een klein land is kun je heel veel bezienswaardigheden tijdens een dagtrip vanuit Beirut bezoeken. Wandel tussen de 3000 jaar oude ceders van Libanon in de Kadisha-vallei. Of maak een tour naar oude Romeinse steden als Tyrus en Sidon en voel je klein bij de immense pilaren van de tempels van Baalbek. Dit zijn wat mij betreft de meest indrukwekkende excursies en dagtrips die je kunt maken vanuit Beirut.

Lees ook: 15x wat te doen in Libanon
En: reisroute van mijn 9-daagse rondreis Libanon

 

Ruïnes Baalbek, Libanon

1. Tempels van Baalbek

Deze dagtrip vanuit Beirut staat met stip op één: een bezoek aan de indrukwekkende ruïnes en tempels van Baalbek. De restanten van deze enorme complexen staan in de Bekaa Vallei bij de grens met Syrië. Je wandelt hier tussen de eeuwenoude pilaren van de tempels van Venus, Jupiter en Bacchus. De Tempel van Bacchus, gewijd aan de Romeinse god van de wijn, is een van de best bewaarde tempels uit het Romeinse Rijk. Het is kleiner dan de Tempel van Jupiter, maar de vier muren zijn nog vrijwel intact. Aanrader is ook een bezoek aan het Baalbek Museum in de tunnels onder de Tempel van Jupiter met een collectie schatten die in de omgeving zijn opgegraven. Je kunt je zeker een dag vermaken in Baalbek en omgeving, dus trek er genoeg tijd voor uit.

Hoe kom je in Baalbek?
Vanuit Beirut is 90 km rijden naar Baalbek. De goedkoopste manier om er te komen is met de (mini)bus die vertrekt vanaf Cola Intersection Bus Station. Soms rijdt de bus rechtstreeks, maar het kan ook zijn dat je moet overstappen. De rit ernaartoe duurt ongeveer 1,5 uur, afhankelijk van de drukte in het verkeer. Een andere, prijziger optie is de taxi. Daarnaast kun je een georganiseerde trip naar Baalbek boeken.

Boek hier: je dagtrip vanuit Beirut naar Baalbek

Kabelbaan naar Harissa Libanon - dagtrips Beirut
Harissa Libanon
Grotten van Jeita GetYourGuide - dagtrips vanuit Beirut

Bron foto

2. Grotten van Jeita & Harissa

De druipsteengrotten van Jeita liggen in het Libanongebergte, op een half uur rijden van Beirut. Met een kabelbaan ga je naar bovenste grot waar je kunt wandelen langs de verlichte rotsen. Vervolgens stap je in een treintje dat je naar de benedengrot brengt. Hier vaar je met een boot door een betoverende ondergrondse wereld. Binnen zijn helaas geen camera’s of mobiele telefoons toegestaan; die gaan in een kluisje. De meeste excursies combineren de Grotten van Jeita met een bezoek aan Harissa waar je met een kabelbaan komt. Eenmaal boven heb je een geweldig uitzicht over Beirut. Hier staan ook twee basilieken: de Notre Dame de Liban en de St. Paul Basilique.

Hoe kom je bij de Grotten van Jeita en Harissa?
Vanuit Beirut kun je de LCC-buslijn 6 nemen vanaf Cola Intersection Bus Station. De rit er naar toe duurt ongeveer 30 tot 45 minuten. Een andere optie is met de taxi of een georganiseerde tour.

Boek hier: dagtrip naar Harissa en de grotten van Jeita

ceders van Libanon

3. Ceders van Libanon, Gibran Museum & St. Antonio Qozhaya

In de Kadisha Vallei bij Bsharri ligt het Forest of the Cedars of God. Hier staan de beroemde ceders van Libanon die tot wel 3000 jaar oud zijn. Vlak bij de Libanese cederbossen staat ook het ouderlijk huis van de van oorsprong Libanese schrijver Kahlil Gibran. Hoewel hij zijn leven deels doorbracht in New York, zijn de Libanezen trots op hun schrijver. Zijn boek ‘De Profeet’ is na de Bijbel zelfs een van de meest verkochte boeken in de Verenigde Staten. Vandaar dat zijn voormalige woning nu een museum is die je kunt bezoeken. In de omgeving staat ook het St. Anthony Monastery in Qozhaya met de eerste drukpers van het Midden-Oosten. De beroemde ceders van Libanon zijn een dagtrip vanuit Beirut meer dan waard!

Hoe kom je bij de ceders van Libanon?
Het is een ruim 115 km rijden van Beirut naar Bsharri (of Bcharre). Vanaf de grote rotonde van Dowra (op de borden gespeld als ‘Dora’) vertrekken de meeste (mini)bussen naar het noorden van Libanon, zoals Byblos, Jounieh, Batroun, Beit Mery, Broummana en Tripoli. De bus naar Bsharri doet er zo’n 2,5 tot 3,5 uur over. Een ander alternatief is een georganiseerde tour.

Boek hier: je tour naar de Kadisha Vallei en Gibran Museum

sidon libanon soukh

Saïda Castle, Sidon Libanon

Tyre World Heritage Site, Libanon

4. Sidon (Saïda) & Tyrus (Tyre)

Langs de kustlijn van Libanon liggen de oude steden Sidon (Saïda) en Tyrus (Tyre). De levendige havenstad Sidon is de op twee na grootste stad van Libanon. Hier in de middeleeuwse straten krijg je het echte Midden-Oosten gevoel. Alleen al een wandeling door de soukh van Saïda is een ware belevenis. Hier liggen kleurige groenten uitgestald, hangen de lappen vlees en spelen mannen een bordspel of lurken aan de shishah. In het centrum vind je ook de restanten van het Crusader Castle. Daarnaast is er een aantal moskeeën, zoals de Grote Omari moskee en de El-Qtaishieh Mosque en de imposante karavanserai Khan al-Franj. Vanaf het Saïda Sea Castle heb je een prachtig uitzicht over de zee.
Nog iets zuidelijker, op slechts 20 kilometer van de Israëlische grens, ligt Tyrus. Ooit was Tyrus of Tyre de grootste handelsstad van de Feniciërs waar purper werd geproduceerd. Maar wat Tyrus zo bijzonder maakt, zijn de archeologische overblijfselen van de Romeinse stad en middeleeuwse bouwwerken van de Kruisvaarders. Op de Tyre World Heritage Site wandel je over een eeuwenoude geplaveide Romeinse weg en onder een triomfboog door. Indrukwekkend zijn ook de restanten van een Romeinse hippodrome waar ooit paardenraces werden gehouden.

Hoe kom je in Sidon en Tyrus?
Voor dagtrips vanuit Beirut naar Sidon en Tyrus kun je de bus nemen. De steden liggen langs de kustroute en vanaf kruising Cola rijden er elke 15 minuten minibusjes naar het zuiden. Ook gaan er grote bussen die sneller, maar ook iets prijziger zijn. Een andere optie is een rit met de taxi of een georganiseerde dagtrip vanuit Beirut.

Boek hier: je dagtrip naar Sidon en Tyrus

Paleis Beiteddine, Libanon

Beiteddine Palace Libanon poort - dagtrips Beirut Beiteddine Palace Libanon Beiteddine Palace Libanon raam - dagrips Beirut Deir el-Qamar Libanon Irene - dagtrips die je kunt maken vanuit Beirut

5. Beiteddine & Deir el-Qamar

In het Libanongebergte staat het Beiteddine paleis in de gelijknamige plaats. Het ligt 50 kilometer van Beirut en is daarom een perfecte dagtrip tijdens je reis door Libanon. Beiteddine Palace werd gebouwd in de Ottomaanse tijd van 1788 tot 1818. De Romeinse invloeden zijn onder andere terug te vinden in het badhuis en de vloerverwarming. Dwaal door de zalen met houtsnijwerk, glas-in-lood ramen en de gedetailleerde mozaïeken. Hoewel het complex tegenwoordig ook het zomerpaleis is van de Libanese president, kun je deze fotogenieke plek als toerist gewoon bezoeken.
5 kilometer verderop ligt Deir el-Qamar, de voormalige hoofdstad van de regio Mount Lebanon. Rond het centrale Dany Chamoun plein zijn een paar gebouwen de moeite waard om te bekijken. Zoals de Fakhr el-Dine Maan Moskee, het paleis van de emir Youssef Chehab dat nu dienst doet als gemeentehuis en de 17e eeuwse synagoge. Vreemde eend in de bijt is het Marie Baz wassenbeeldenmuseum, een soort Libanese Madame Tussauds.

Hoe kom je in Beiteddine?
Vanaf Beirut gaan er geen rechtstreekse bussen naar Beiteddine. Wel kun je vanaf kruispunt Cola een minibus nemen richting Barouk. Vanaf de rotonde bij het plaatsje is het nog zo’n 15 minuten lopen naar het paleis. Ook kun je een taxi nemen. Een georganiseerde tour brengt je naar zowel Beitedinne als Deir el-Qamar.

Boek hier: je tour naar Beiteddine en Deir el-Qamar

Byblos Castle, Jbeil, Libanon
Byblos Jbeil Lebanon

6. Byblos (Jbeil)

Een van de dagtrips vanuit Beirut dat hier niet mag ontbreken is een bezoek aan de oude stad Byblos. Ooit was Byblos de belangrijkste havenstad van Libanon. Door de eeuwen heen was het achtereenvolgens in handen van de Feniciërs, Kanaänieten, Grieken, Romeinen, Byzantijnen, Kruisvaarders en Ottomanen. Van hieruit werden de beroemde ceders van Libanon vervoerd naar Egypte en er werd papyrus geproduceerd. Nu staat Byblos (Jbeil) op de werelderfgoedlijst van UNESCO en is het een van de belangrijke toeristische trekpleisters van Libanon. Byblos heeft een gezellige soukh, winkels en restaurantjes. Neem een kijkje bij de haven voor een prachtige zonsondergang en de Citadel van Byblos (of Byblos Castle) waar je leert over de geschiedenis van dit middeleeuwse fort en dit gebied zoals het Fenicische alfabet dat hier is uitgevonden.

Hoe kom je in Byblos?
Vanuit Beirut rijden er bussen naar Byblos. Minibussen vertrekken vanaf het busstation bij kruispunt Cola. Natuurlijk kun je ook een taxi nemen. Trek voor de rit ongeveer een uur uit. Je kunt ook een georganiseerde dagtrip naar Byblos boeken. Veel tours combineren Byblos met een bezoek aan Harissa en de grotten van Jeita.

Boek hier: je dagtrip Jeita, Harissa & Byblos

Wijnproeverij Byblos, Libanon

7. Wijnproeverij in de Bekaa Vallei

Wist je dat Libanon misschien wel het oudste wijngebied ter wereld is? Niet voor niets was er in Baalbek een complete tempel gewijd aan Bacchus, de god van de wijn. De hellingen rond de Bekaa Vallei lenen zich perfect voor de groei van wijnranken. Hier vind je dan ook tal van wijngaarden en wijnhuizen als Chateau Musar, Chateau St. Thomas, Chateau Heritage, Chateau Marsyas en het bekende Chateau Ksara. Tijdens een uitgebreide tour langs verschillende wijnhuizen kun je zelf van de fijne Libanese wijnen proeven. Van rood, droge witte wijn en rosé tot Arak, de nationale Libanese drank.

Hoe kom je bij de Bekaa Vallei?
Natuurlijk kun je zelf een tour plannen per taxi, maar nóg makkelijker is het om een complete dagtour langs de wijnhuizen te boeken.

Boek hier: je wijnproeverij van een dag in de Bekaa Vallei

Bekijk alle excursies en dagtrips vanuit Beirut

Ontdek meer excursies en meerdaagse trips die je vanuit Beirut kunt maken.

 

Rondreis Libanon

Ik maakte een 8-daagse rondreis door Libanon. We sliepen in een hotel in Beirut en brachten een paar dagen in Byblos door.

Lees ook: mijn reisroute door Libanon
En: 15x wat te doen in Libanon
Boek hier: een 8-daagse rondreis door Libanon via Djoser

Stedentrip Beirut

Weinig reisorganisaties bieden een stedentrip Beirut aan. Bekijk het reisaanbod Libanon bij:

Vliegtickets Beirut

Je kunt uiteraard ook een losse vlucht plus verblijf boeken. Bekijk bijvoorbeeld de rechtstreekse vluchten naar Beirut van Transavia. Via booking.com kun je eenvoudig een hotel boeken. Zelf sliep ik in:

Dagtrips vanuit Beirut bewaren

Dagtrips en tours vanuit Beirut Dagtrips en tours vanuit Beirut "</p

Meer tips voor je reis naar Libanon

Handige reisgidsen Libanon
Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan afbeeldingen van beeldbanken als Pixabay en Unsplash.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *