Bijzonder Beiroet

Libanon, Midden-Oosten

Bijzonder Beiroet in Libanon

Het Midden-Oosten is niet één van de aantrekkelijkste regio’s om een vakantie te boeken op dit moment (2016). Toch is Beiroet een stad waar je absoluut een keer geweest moet zijn. Mijn tips voor een stedentrip bijzonder Beiroet.

Bijzonder Beiroet

Op het moment van schrijven is Libanon al meer dan 1000 dagen(!) zonder president door politieke onenigheid. Ook is er een ‘garbage crisis’ die geen maffioos op kan lossen. Desondanks pleit ik voor een bezoek aan deze bijzondere stad in Libanon. Mijn tips voor een stedentrip bijzonder Beiroet.

Lees ook: alles over mijn 8-daagse rondreis door Libanon
En: 15x wat te doen in Libanon 

Libanon, een klein land

Libanon is klein. Schrikbarend klein als je beseft dat de Syrische stad Damascus maar 100 km verwijderd is van Beiroet; dat is de afstand tussen Groningen (waar ik woon) en Zwolle. Damascus is waar de bommen vallen, zowel van Assad, de Russen als van alle partijen die tegen Assad vechten. Toch merk je daar in Beiroet niets van. Beirut is dynamisch, extreem dynamisch als ik het zo mag noemen. ‘The place to be‘ op uitgaansgebied is vrijwel elk seizoen anders. Niemand lijkt zich iets aan te trekken van de spanningen die relatief zo dichtbij zijn.

Lees ook: praktische informatie voor je reis naar Libanon

Beirut Libanon

The green zone

Tijdens de burgeroorlog van 1975-1990 was dit een soort bufferzone. Niemand durfde zich er te wagen. Het was de scheiding tussen de moslim- en de christelijke populatie in die tijd. Het heet de ‘green zone’ omdat onkruid letterlijk vrij spel had, waardoor er een groene strook door Beiroet loopt. Regel een gids die je de geschiedenis van de stad en the green zone kan vertellen.

De wijk Hamra (rood)

In de jaren 60 en 70 was de wijk Hamra het intellectuele centrum van de stad. Hamra betekent ‘rood’ in het Arabisch. Overal in de wijk zijn de Franse invloeden nog te zien, zoals de straatnamen die beginnen met ‘Rue’ gevolgd door een nummer. Hamra staat symbool voor verandering en verzoening. De van oorsprong Soenitische wijk is inmiddels een mengelmoes van allerlei culturen en een absolute must als je Beiroet bezoekt. Het is er veilig en je vindt er tal van kleine authentieke winkeltjes.

Zaitunay Bay

Zaitunay Bay (St. George) is dé haven voor een luxe drankje en een hapje eten. Hier liggen de jachten van de gefortuneerde Libanese inwoners: het Saint Tropez van het Midden-Oosten! Vlaggen van exotische oorden (en belasting paradijzen) zijn gemeengoed. Het eten is desondanks redelijk betaalbaar, dus je mag het niet missen.

Fatoush Groningen

Voorproefje Beiroet

– GASTARTIKEL VAN HARROLD –

Bijzonder Beiroet bewaren

Bijzonder Beiroet, Libanon
Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan afbeeldingen van beeldbanken als Pixabay en Unsplash.

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *