Tips voor avontuur en natuur in Groningen

Europa, Nederland, Travel

Groningen windmolens polder platteland

Op zoek naar tips voor avontuur en natuur in de provincie Groningen? Samen met mijn kinderen ging ik een weekje op pad en bezocht verrassende natuurgebieden, maar ook bijzondere overnachtingsplekken in Groningen. 

Eemshotel Delfzijl Groningen strand

1. Naar het strand in de kop van Groningen

De noordelijke provincies van Nederland hebben geen stranden of duinen, maar dijken. Behalve op de Waddeneilanden dan. Toch heb ik in de kop van Groningen een stukje strand gevonden. Sinds kort kun je namelijk bij Delfzijl op warme zomerdagen neerploffen op het strand. Je kunt vlakbij parkeren en ook het centrum is op een paar minuten loopafstand. Verwacht geen bruisende strandactiviteiten of massa’s strandtenten, maar strand is er zeker!

Lees ook: 5x naar de dijk in Groningen

Eemshotel Delfzijl Groningen

2. Slapen in een hotel op palen

Vanaf het strand in Delfzijl zie je het Eemshotel liggen. Of eerlijk gezegd: staan, want dit hotel staat op palen! Vanuit het raam van je hotelkamer zie je de getijden elkaar afwisselen, van eb naar vloed en andersom. Schuif vooral aan in het restaurant. Het uitzicht tijdens het verrukkelijke eten, zowel binnen als op het terras, is hier geweldig. Je kijkt uit over het wad en hoort de golven tegen de betonnen palen klotsen. Iets verderop op de dijk staat ook het Monument van de Groningse zanger Ede Staal met daarop de tekst: ‘Ik mis dij nait mer bie mie binnen. ‘t Wordt kolder om mie tou. En in mien menselekhaid vroag ik mie of, woarom zo jong, zo gauw?’

Lees ook: unieke overnachtingsplekken in Groningen

Termunten Groningen polder Breebaart zeehonden

3. Zeehonden spotten bij Termunten

Alsof je naar het einde van de wereld rijdt, zo voelt de rit door het Groninger landschap naar Termunten en De Punt van Reide. Je kunt je auto parkeren bij bezoekerscentrum Dollard. Hier starten gave wandelroutes door de Breebaartpolder. Je loopt in ongeveer tien minuten naar de ‘zeehondenkijkwand’ op de dijk, waar je de zeehonden kunt begluren. In de Dollard liggen de zandbanken zo dicht bij de kust dat je de zeehonden heel dichtbij kunt zien. Ze komen tussen eind mei en half augustus naar deze kraamkamer van de Waddenzee waar ieder jaar jonge zeehondjes geboren worden. Elke dag liggen ze op de zandbank uit te rusten en te zonnebaden. De meeste kans om zeehonden te spotten heb je ongeveer 1,5 uur voordat het hoog water is. Bekijk de stand van het water in de getijdentabel. Langs de route is ook een vogelkijkhut waar je onder andere lepelaars naar voedsel ziet speuren.

4. Duik in de geschiedenis bij Batterij Fiemel

Vanaf bezoekerscentrum Dollard loop je ook zo naar Batterij Fiemel. Ooit maakte dit gebied met de vele bunkers deel uit van de Atlantikwall. De Punt van Reide was namelijk een strategische plek tijdens de Tweede Wereldoorlog: vanaf hier werd de Duitse havenstad Emden verdedigd. Bovenop de bunker werd in 1941 luchtafweergeschut geplaatst. Oorspronkelijk zouden de bunkers buiten de dijk staan, maar vanwege wateroverlast werden ze naar Fiemel verplaatst. Dankzij de informatieborden bij de restanten van Batterij Fiemel kom je meer over die geschiedenis te weten. Zelfs mijn zestienjarige tiener vond dit boeiend. Bij helder weer zie je Emden in Duitsland liggen. Ook het zeeaquarium in Delfzijl is gevestigd in één van die oude bunkers. Ook een leuk uitje met kids!

Houwerzijl Theefabriek

5. Thee drinken in de Theefabriek in Houwerzijl

Tijdens een bezoekje aan de Theefabriek in Houwerzijl kom je niet alleen alles te weten over de geschiedenis van thee en hoe het vanuit de theeplantages in Nederlands-Indië naar Nederland werd verscheept, je kunt er ook genieten van een kop thee met appeltaart. Ook de tentoonstelling Heren van de Thee is de moeite waard. Het vertelt het verhaal van de gelijknamige roman van Hella Haasse over het leven en werken op een theeplantage op Java. Behalve het museum is er ook een winkel waar je alles kunt kopen wat met thee te maken heeft: van kopjes en theemutsen tot thee-eieren en een enorme keuze aan thee. Neem vooral ook een kijkje in de theetuin dat helemaal in stijl is ingericht.

6. Proef Grunninger mosterd in Abrahams Mosterdmakerij

Hier haalt Abraham dus zijn mosterd vandaan! Abrahams Mosterdmakerij in Eenrum is nog een van de weinige ambachtelijke fabriekjes waar de échte Groninger mosterd wordt gemaakt. Er is ook restaurant waar behalve mosterdsoep ook andere heerlijke gerechten op het menu staan. Natuurlijk neem je een potje Grunninger mosterd als souvenir mee naar huis. Direct om de hoek kun je de nacht doorbrengen in het ‘kleinste hotel ter wereld’. Grand Hotel de Kromme Raake telt wel 1 kamer en je slaapt er heel knus in een bedstee.

Lees ook: bijzondere overnachtingsplekken in Groningen

bezienswaardigheden Groningen provincie

7. Varen op het water in Nationaal Park Lauwersmeer

Na de afsluiting van de Lauwerszee in 1969 ontstond het Lauwersmeer. Door de jaren heen veranderde dit in een uniek natuurgebied. Je kunt er heerlijk varen op het water, verse vis of garnalen eten in de haven van Lauwersoog of de boot naar Schiermonnikoog nemen. Het water van het Lauwersmeer is vooral geliefd bij surfers. Pal aan het water bij Lauwersoog kun je bovendien heerlijk overnachten in een van deze vakantiehuizen met een eigen steiger.

Lees ook: alle bezienswaardigheden in de provincie Groningen

Hangende keukens in Appingedam, Groningen
Appingedam Groningen

8. Bekijk de hangende keukens in Appingedam

Appingedam ligt iets ten westen van Delfzijl en is vooral bekend vanwege de hangende keukens. Niet voor niets is dit een beschermd stadsgezicht. Vanaf het terras ‘Aan tafel bij De DAAMe‘ heb je een geweldig uitzicht op de Vrouwenbrug en de hangende keukens. Vergeet vooral niet om even door de omringende, smalle straatjes te slenteren. In de oude panden zijn knusse winkeltjes gevestigd.

Lees ook: ontdek de mooiste dorpjes van Groningen

Wadkovice Pieterburen

9. Wegdromen in woonwagen Wadkovice in Pieterburen

Woonwagen Wadkovice wordt omringd door een tuin vol bomen met een hangmat waar je je in the middle of nowhere waant. Toch ligt het hartje Pieterburen en wandel je zo naar het Zeehondencentrum om de hoek en fijne restaurants. Vlakbij start ook het Pieterpad, de 501 kilometer lange afstandswandeling van Pieterburen naar de Sint-Pietersberg bij Maastricht. Kortom: een heerlijk plekje om even tot rust te komen, een boekje te lezen en voor tijd met elkaar.

Lees ook: wegdromen in Woonwagen Wadkovice
Zelf slapen in: Woonwagen Wadkovice in Pieterburen

dijk waddenzee

10. Fietsen langs de Groningse kust: Kiek over Diek

“Van Lauwerszee tot Dollard tou” dat is precies waar fietsroute ‘Kiek over Diek’ je mee naar toe neemt. Het fietspad 90 kilometer lange fietspad voert dwars door het Waddengebied: van Lauwersoog tot Nieuw Statenzijl bij de Dollard. Tijdens je fietstocht is één ding zeker: je verliest de dijk nooit uit het oog. Je kunt de route in etappes rijden, maar je kunt er ook voor kiezen om onderweg  van de route af te wijken om te overnachten. En dan zijn er nog de trekkershutten langs de route die je kunt reserveren via www.trekkershutten.nl, Je kunt natuurlijk ook je eigen tentje meenemen en bivakkeren op een van de leuke Groningse campings onderweg.

Lees ook: kamperen op het Groningse platteland
Zelf kamperen: op camping Lentemaheerd in Uithuizermeeden

Tips avontuur in Groningen bewaren

Tips avontuur Groningen Tips avontuur in provincie Groningen

Meer inspiratie voor avonturen in Groningen





Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik afbeeldingen van Pixabay en Unsplash.


12 comments on “Tips voor avontuur en natuur in Groningen

  1. Leuk artikel over mijn provincie! Die Theefabriek staat al een tijdje op mijn lijstje, maar het is er helaas nog niet van gekomen. Die Mosterdfabriek is helaas al enige tijd gesloten trouwens, daar kwamen wij onlangs achter tijdens een autopuzzeltocht in die regio.

    • Dank je wel! Nog een Groningse dus ;) Inmiddels woon ik er zelf niet meer, maar mijn familie nog wel, dus ik kom nog er regelmatig. De Theefabriek is een aanrader, daar ben ik vorig jaar nog geweest. Ik had al een vermoeden dat de Mosterdfabriek gesloten was. Zo jammer! Heb er ooit een bruiloft gehad.

  2. Wat is Groningen mooi en wat kun je er een hoop leuke dingen doen! Ik ben er nog nooit geweest, hoog tijd om daar verandering in te brengen.

  3. Wat een leuk en compleet blog heb je er van gemaakt. Ik ben nog nooit in Groningen geweest. Mijn moeder is er wel geboren en er woont zelfs nog verre familie. Mocht ik er eens naar toe gaan dan zou jou blog als mooie leidraad kunnen dienen.

  4. Mooie blogpost. Zelf ben ik eigenlijk alleen bekend met Groningen stad. Die hangende keukens in Appingedam, daar had ik nog nooit van gehoord. Die ga ik onthouden als ik weer een keer naar het hoge noorden afreis.

  5. Ik dacht al dat ik hier eerder op had gereageerd, maar inderdaad, de mosterdfabriek is helaas gesloten sinds een tijdje. Ik wil dit jaar in ieder geval graag een keertje naar de theefabriek, want als echte Groningse theeleut moet ik daar toch een keertje zijn geweest!

    • Ja, dat klopt! Naar aanleiding van jouw berichtje heb ik de mosterdfabriek ook gemaild, maar nooit meer iets gehoord. En de Theefabriek is een aanrader. Leuk museum en je kunt er kiezen uit zóveel soort thee…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *