Opeens sta je er alleen voor en dan?

Persoonlijk, Lifestyle

 opeens sta je er alleen voor, en dan?
Als je me een paar jaar geleden had gezegd dat ik er op een dag (deels) alleen voor zou staan, had ik je voor gek verklaard. Scheiden, wij? Wij tweeën, soulmates en geliefden, die elkaar door goede en slechte tijden hadden gesleept? Dat was ondenkbaar. Maar het gebeurde. Opeens sta je er alleen voor, en dan? 

Ongeloof

Toen de vader van m’n kinderen me meedeelde dat hij bij me weg ging en ik er tot overmaat van ramp achter kwam dat hij al heel lang een ander had, kon ik het nauwelijks geloven. Ik had dit zó niet aan zien komen! Noem me naïef, noem me een idealist. Het paste gewoon niet in het plaatje dat ik had van ons gezinsleven en van onze gezamenlijke toekomst. Ik dacht dat het goed ging tussen ons. Tuurlijk, onze relatie had zo z’n ups and downs, maar heeft niet ieder stel met jonge kinderen dat? Opeens sta je er alleen voor. En dan?

Lees ook: als verwachtingen niet uitkomen

Opeens sta je er alleen voor

Waarmee ik maar wil aangeven dat je vaak denkt dat het bij jou (of jullie) niet zo’n vaart zal lopen. Dat je er altijd voor elkaar zult zijn en dat je altijd genoeg financiële middelen hebt. Maar geloof me: het kan ook jou zomaar overkomen. Het hoeft niet per se om een scheiding te gaan, maar het kan ook een bizarre wending van het lot zijn, zoals ziekte, verlies van je baan of de dood van je man of vrouw. Opeens sta je er, ook financieel, alleen voor. Ook ik dacht dat het me nooit zou overkomen. Boy, was I wrong! Des te belangrijker is het dus dat je je op een dergelijke situatie voorbereidt.

Jezelf opnieuw uitvinden

Ik heb mezelf volledig opnieuw uit moeten vinden. Niet één keer, maar telkens weer opnieuw. Nu toch de belangrijkste dingen in m’n leven op de helling stonden, kon ik evengoed m’n hele leven onder de loep nemen. Wat vind ik belangrijk? Wil ik een fulltime baan met als gevolg dat ik m’n kinderen minder zie? Hoe kan ik meer genieten van het nu en hoe groot is het (financiële) risico dat ik loop als zzp’er? Wat wil ik en ook… wat kan ik? Want je moet je realiseren dat door zo’n situatie je zelfvertrouwen een flinke deuk krijgt. Je hebt het gevoel dat je niets kunt en dat je hebt gefaald.

Lees ook: Meer leven, minder werken
En: Zo kun je zuinig leven én groots genieten

Je bent nooit te oud om te leren

Doordat ik werd gedwongen kritisch naar mezelf te kijken, kwam ik tot de conclusie dat ik meer talenten heb dan ik dacht. Of waarvan ik ergens wel wist, maar die ondergesneeuwd waren geraakt. Niet alleen wilde ik op een rijtje krijgen waar ik goed in ben, maar ook: wat kan en moet ik nog leren? Je bent namelijk nooit te oud om iets nieuws op te pakken. Het is zelfs noodzakelijk om in beweging te blijven, jezelf te blijven ontwikkelen en daarmee je opties voor nu en in de toekomst te vergroten. Als je in de eeuwige slachtofferrol blijft hangen, kom je nooit vooruit. Daarnaast krijgt je zelfvertrouwen een enorme boost als je nieuwe dingen leert!

opeens sta je er alleen voor, en dan?

Voorbeeldfunctie

Bovendien wil ik m’n kinderen tot voorbeeld zijn. Ik wil hen leren dat er ongetwijfeld tegenslagen komen in het leven, maar dat je ermee kunt dealen. Door afstand te nemen van een situatie en vast te stellen: oke, dit is wat het is. Aan de situatie zelf kan ik niets veranderen, maar ik kan er wel op een andere manier naar kijken. Wat kan ik hiervan leren en welke nieuwe mogelijkheden ontstaan hier? Die flexibiliteit, denken in mogelijkheden en leren omgaan met tegenslagen, dat wil ik hen graag meegeven.

Financiën en zuinig leven

Daarmee wil ik niet zeggen dat mijn leven op rolletjes loopt. Af en toe zijn er flinke struggles. Door de scheiding raakte ik niet alleen m’n huis en baan kwijt (we hadden een eigen bedrijf), maar ik had ook m’n pensioenpotjes geïnvesteerd in zijn huis. Dus weg huis, weg inkomsten, weg pensioen, weg onbezorgde toekomst.

Ik vind het zo nu en dan pittig dat ik in m’n eentje verantwoordelijk ben en niemand heb waarop ik terug kan vallen. Daarom nam ik ook mijn financiën onder de loep en stelde ik prioriteiten. Zo probeer ik zuinig te leven, zodat ik niet alleen de mogelijkheid heb om nu leuke dingen te doen, zoals goedkoop reizen, maar ook om te sparen en meer vrijheid te creëren voor de toekomst.

Lees ook: Zuinig leven én groots genieten? Het kan. Zo doe ik dat.

Geniet van het leven

Het resultaat? Ik leef zoveel bewuster nu. Ik geloof dat ik er, samen met m’n kinderen, goed doorheen ben gekomen. Groots genieten zit ‘m niet per se in dure reizen of luxe artikelen, maar het is juist de kunst om ook van kleine (vaak gratis) dingen te blijven genieten, zoals wandelen over een klompenpad bijvoorbeeld. Om in tegeltjeswijsheid te spreken: ‘Tel wat je hebt, niet wat je mist’.

Lees ook: tips om goedkoop te reizen

Onafhankelijk worden en blijven

Daarnaast blijf ik er op hameren, ook bij m’n kinderen: het is belangrijk dat je jezelf blijft ontwikkelen. Blijf niet vastgeroest zitten in schijnzekerheid. Zorg ervoor dat je een zekere mate van onafhankelijkheid behoudt, zodat je jezelf kunt redden ook als de pleuris uitbreekt. En dat je er een flexibele mindset op nahoudt door in alle omstandigheden nieuwe uitdagingen en kansen te zien.

Lees ook: boeken die je helpen naar een vrijer en onafhankelijk leven

Nieuwe kansen benutten

Ook in deze tijd moet ik mezelf continu opnieuw uitvinden en nieuwe kansen benutten. Zo moest ik als freelance tekstschrijver voor de toeristische sector en evenementenbranche snel schakelen in coronatijd toen opeens al mijn inkomsten wegvielen. Maar ook als je meer vrijheid voor jezelf wilt creëren of meer tijd wilt vrijmaken voor de dingen die je belangrijk vindt, is het tijd om iets nieuws te verzinnen. En weet je wat het gekke is? Juist omdat ik de afgelopen jaren al voor zoveel uitdagingen heb gestaan, denk ik: ik ga dit overleven. Letterlijk en figuurlijk. Ook al sta je er alleen voor. Ik heb tenslotte voor hetere vuren gestaan.

Inspiratie: steeds meer mensen kiezen ervoor om rijk te zijn in tijd

Opeens sta je er alleen voor en dan? – bewaren

Opeens sta je er alleen voor, en dan? <script type="text/javascript">var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1638114610928", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000010047143","familyId":"9200000010047143","siteId":"54740","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Je%20wordt%20weer%20gelukkig%2C%20Eveline%20Jurry","linkSubId":""};</script><script type="text/javascript" src="https://partner.bol.com/promotion/static/js/partnerProductlinkV2.js" id="bol_1638114610928"></script>

Meer inspiratie onafhankelijk leven

BoekenBoeken
Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan afbeeldingen van beeldbanken als Pixabay.


2 comments on “Opeens sta je er alleen voor en dan?

  1. Heftig! Zeker als je het eigenlijk totaal niet ziet aankomen. En inderdaad; het is ontzettend belangrijk dat je plannen en/of afspraken maakt voor het geval dat het wél misgaat. Of dat nu is door overlijden of een scheiding oid. Als het goed gaat, waar we natuurlijk allemaal op hopen, is het niet nodig om ze uit te voeren. En anders ben je blij dat je ze hebt.

    • Precies! Helaas was ik daarin destijds misschien wat naïef. Vandaar dat ik het zo belangrijk vind om mensen erop te wijzen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *