Reisverzekering afsluiten? Hier moet je op letten

Praktische info, Travel

Reisverzekering afsluiten hier moet je op letten - Deir el-Qamar Libanon Irene Hummel Neneh's Choice

Joehoe, je gaat op reis! Alle tickets, accommodaties en vervoer zijn geboekt. En hoe zit dat met een reisverzekering? Je kunt een reisverzekering last minute nog online regelen, maar je doet er goed aan om ze met elkaar te vergelijken. Wil je een reisverzekering afsluiten? 9 punten waar je op moet letten.

Camp's Bay Zuid-Afrika Irene

Is dat nu echt nodig, een reisverzekering afsluiten?

Is een reisverzekering afsluiten echt nodig?

Heb je echt een reisverzekering nodig? Een goede reisverzekering kost geld, maar het kan je uiteindelijk heel wat ellende en geld besparen. Ongeluk of pech zit namelijk in een klein hoekje. Letterlijk. Want wat als je telefoon wordt gejat of je loopt met je hoofd tegen een pilaar van een kerk en belandt bij de eerste hulp (iets wat mijn zoon een keer presteerde tijdens een weekendje in Barcelona).

Je kunt zelf nog zo voorzichtig zijn tijdens je vakantie, een ander kan natuurlijk ook een ongeluk veroorzaken. En wat als je onverwachts naar huis moet omdat een familielid ziek is of komt te overlijden? Een reisverzekering dekt onvoorziene gebeurtenissen tijdens je vakantie, afhankelijk van de voorwaarden van de verzekering.

Reisverzekering afsluiten: hier moet je op letten

Het zijn niet de leukste dingen om over na te denken, toch is het goed om een reisverzekering goed te regelen. Wil je dus een reisverzekering afsluiten, zoek dan goed uit wat er verzekerd is in geval van diefstal, bij schade of een ongeval en welke bedragen worden vergoed? Aan de hand daarvan bepaal je welke reisverzekering het beste bij jou en je reis past. Met deze checklist weet je welke reisverzekering je moet afsluiten en ga je met een gerust hart op vakantie. Lees ook mijn tips om financieel goed voorbereid op reis te gaan.

1. Een kortlopende of doorlopende reisverzekering afsluiten

Je kunt een doorlopende reisverzekering of een kortlopende reisverzekering afsluiten. Een kortlopende reisverzekering geldt slechts voor de duur van één vakantie. Meestal kun je deze direct bij het boeken van je pakketreis afsluiten. Houd je van reizen en ga je regelmatig op vakantie of een weekendje weg? Overweeg dan een doorlopende reisverzekering. Vaak is dat in verhouding goedkoper. Bovendien ben je altijd verzekerd, ook fijn als je een spontane vakantie of weekendje weg boekt.

Bekijk doorlopende reisverzekering >>
Vergelijk kortlopende reisverzekeringen >>

2. Aantal verzekerde personen

Wil je een reisverzekering afsluiten dan is de premie afhankelijk van het aantal personen op je polis. Voor doorlopende reisverzekeringen betaal je vaak een premie voor een maximum aantal personen én zijn kinderen tot een bepaalde leeftijd gratis meeverzekerd. Dus voor gezinnen is dit vaak voordeliger dan een kortlopende reisverzekering.

3. Aantal vakantiedagen

In tegenstelling tot wat je zou denken, ben je met een doorlopende reisverzekering niet het hele jaar door verzekerd. Het maximum aantal aaneengesloten vakantiedagen verschilt per verzekeraar. Bij de ene doorlopende reisverzekering geldt maximaal 30 aaneengesloten vakantiedagen, bij de andere 60 dagen. Ga je langere tijd op pad? Dan kun je bij de ANWB een reisverzekering afsluiten en uitbreiden tot maximaal 180 dagen.

Langere reisverzekering afsluiten bij de ANWB >>

Arches National Park, Double Arch, Utah, Amerika - Irene

Reisverzekering afsluiten: Europadekking of werelddekking? (Dit is trouwens Arches NP in de USA)

4. Reisverzekering afsluiten: Europa of Wereld?

Je kunt kiezen uit een reisverzekering met werelddekking of alleen Europa. Vlieg je regelmatig de oceaan over, dan neem je uiteraard een verzekering met werelddekking. Ga je in de zomer alleen op vakantie binnen Europa, dan is Europadekking afdoende. Check wel welke landen hier exact onder vallen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Let op: voor landen met een negatief reisadvies gelden vaak andere voorwaarden. Vaak ben je niet verzekerd als je afreist naar een land of gebied waar code rood geldt. Dus ben je van plan een land te bezoeken met een negatief reisadvies, check dan altijd bij je reisverzekeraar welke gevolgen dat heeft voor je reisverzekering.

5. Annuleringsverzekering

Ga je een reisverzekering afsluiten dan kun je vaak naast je basisverzekering ook aanvullende verzekeringen afsluiten, zoals een annuleringsverzekering. Veel mensen sluiten geen annuleringsverzekering af. Het is namelijk afhankelijk van het soort reis dat je gaat maken.

Ga je een (goedkoop) nachtje of weekendje weg, dan is een annuleringsverzekering hoogstwaarschijnlijk overbodig. Ga je voor langere tijd een rondreis maken door Afrika, zoals onze rondreis Namibië, Botswana en Zimbabwe, dan is een annuleringsverzekering verstandig. Want stel dat je onverwachts terug moet vanwege een sterfgeval of een ongeval? Dan is het fijn als je verzekerd bent.

Let er op dat je een annuleringsverzekering vaak binnen 7 of 14 dagen van het boeken van je reis moet afsluiten. Het beste kun je dit dus direct bij boeking doen of in je doorlopende reisverzekering meenemen.

6. Ongevallenverzekering

En wat als je een ongeluk krijgt op de scooter in Thailand waarbij je blijvend invalide raakt? Jezelf extra verzekeren voor ongevallen of overlijden is aan te raden. In sommige gevallen betaalt de verzekering een deel van het verzekerde bedrag, soms volledig. Dat alles is afhankelijk van de oorzaak en ernst van het ongeval.

Draag in ieder geval altijd een helm of gordel als je op pad gaat, dit is belangrijk voor je reisverzekering. Heb je al een ongevallenverzekering dan hoef je die niet nog eens af te sluiten. Check wel of deze ook dekking biedt in het buitenland.

7. Extra medische kosten

Bij je zorgverzekering zijn standaard medische kosten inbegrepen in het buitenland. Meestal tot het bedrag dat je in Nederland kwijt zou zijn. Maar omdat medische kosten in het buitenland (met name in landen als de Verenigde Staten) flink op kunnen lopen, is het goed om te overwegen extra medische kosten in je reisverzekering op te nemen.

Wat te doen in Nikiti Chalkidiki duiken en snorkelen Boy

Reisverzekering afsluiten: wat als je gaat duiken of skiën?

8. Reisverzekering afsluiten voor extreme sporten

Ga je skiën, duiken of surfen? Dan moet je een extra verzekering afsluiten voor extreme sporten. Daar vallen vaak onderwatersporten en wintersport onder. Al worden extreme sporten als heliskiën, paraskiën of downhill mountainbiken door verzekeraars hierbij nog steeds niet verzekerd. Bekijk en vergelijk de reisverzekering voor extreme sporten van de verschillende verzekeraars dus heel kritisch!

9. Speciale reisverzekering: studeren of werken in het buitenland

Ga je studeren of werken in het buitenland (als digital nomad bijvoorbeeld) dan valt dit niet onder een gewone reisverzekering. Hiervoor kun je een speciale, zakelijke reisverzekering afsluiten.

Extra tips

Uiteraard hoop je dat je geen gebruik hoeft te maken van je reisverzekering. Daarom is het slim om goed voorbereid op reis te gaan (lees hier ook mijn tips over je financiële voorbereiding op je reis). Lees je vooraf goed in over het land dat je gaat bezoeken, check de veiligheid en draag je spullen niet opzichtig of stop ze in een kluis.

Zo had ik tijdens mijn reis naar Rio de Janeiro geen sieraden in, had ik een goedkope telefoon mee en droeg ik losse dollars in mijn bh mee. Bewaar alle belangrijke papieren ook online, maak een kopie van belangrijke aankopen en facturen van eventuele medische zorg in het buitenland. En vergeet vooral niet te genieten van je reis!

Reisverzekering afsluiten bewaren

Reisverzekering afsluiten hier moet je op letten Reisverzekering afsluiten hier moet je op letten

Meer handige reistipsDit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan rechtenvrije foto’s van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.

ReizenReizenReizen


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *