Zo overleef je een lange vlucht: 10 tips!

Praktische info, Travel

Airport luchthaven nachtvlucht

Een vakantie aan de andere kant van de wereld is leuk, maar de (nacht)vlucht om er te komen is lang. Voor een vlucht naar Amerika, Zuid-Afrika of Azië zit je al snel 8 tot 12 uur in het vliegtuig. Dit zijn mijn tips: zo overleef je een lange vlucht.

Hoe overleef je een lange vlucht? 10 tips

Wat hebben Kaapstad, Bangkok, Rio de Janeiro en San Francisco met elkaar gemeen? Naar alle bestemmingen is het zo’n 11 uur vliegen. Een vakantie aan de andere kant van de oceaan of in Indonesië is leuk, maar de vlucht er naartoe is meestal niet iets waar ik naar uitkijk.

De langste vlucht die ik ooit maakte was 13 uur naar Singapore en na 6 uur bivakkeren op de luchthaven was het nog bijna 2 uur vliegen naar Jakarta, Indonesië. Maar vlieg je naar Nieuw-Zeeland dan ben je al snel 24 tot 48 uur onderweg. Dat betekent dat een vliegtuig voor even je thuis is. Dus kun je er maar het beste van maken: zo overleef je een lange vliegreis.

1. Een goede voorbereiding is het halve werk

Ik houd er niet van om alles last minute te doen. Dus ik zorg voor een goede inpaklijst en check vooraf goed wat ik nodig heb voor een reis. Helemaal als je een lange reis gaat maken en je zaken als een goede slaapzak of speciale reisspullen nodig hebt.

Regel ook je papierwerk op tijd (evt. visum, paspoort verlengen etc.) en begin een paar dagen van tevoren met inpakken. Zo kom je soms nog dingen tegen die missen en kun je het nog aanschaffen. Reis je als alleenstaand ouder met een minderjarig kind? Dan moet je deze dingen regelen. Print eventueel belangrijke papieren.

Lees ook: inpaklijst voor een kampeer vakantie Afrika
En: dit neem ik mee voor een weekend weg

2. Reserveer een stoel

Je overleeft een lange vlucht het beste als je in een comfortabele stoel zit. Reserveer daarom vooraf je stoel zodat je jouw ideale plek zelf uit kunt zoeken. Via websites als Seat Guru ontdek je wat de beste plekken zijn op jouw vlucht: welke hebben de meeste beenruimte, welke rijen zijn het drukst en waar bevinden de toiletten zich.

Reis je met kinderen, dan is de handigste plek meestal voorin het vliegtuig. Je zit dan lekker dicht bij de toiletten met babytafel waarop je je baby kunt verschonen. Achterin heb je weliswaar meer rust, maar ook meer last van turbulentie plus de laatste twee rijen hebben minder beenruimte. Dus ga voor jezelf na wat voor jou het beste werkt om een lange afstands vlucht te overleven.

3. Vervoer naar de luchthaven

Niet onbelangrijk: bedenk ook hoe je op de luchthaven komt als je een lange vlucht maakt. Reis je met de trein, word je gebracht of ga je met de auto? Reserveer in het hoogseizoen vooraf een parkeerplaats om verrassingen te voorkomen. Ik zet m’n auto meestal tegen gereduceerd tarief op P3.

Lees ook: handige luchthaven tips

4. Formaat handbagage

Check wat de regels zijn met betrekking de handbagage voor je vlucht. Iedere luchtvaartmaatschappij hanteert namelijk andere maximale afmetingen voor handbagage. Speel op safe en schaf handbagage trolley of backpack aan die voldoet aan de eisen van álle luchtvaartmaatschappijen.

Heb je een rugzak of trolley mee die bovenin de bagagebak verdwijnt? Zorg er dan voor dat je ook nog een los handtasje bij je hebt tijdens een lange vlucht, met daarin je belangrijke spullen als paspoort, maar ook je hoofdtelefoon, iets te lezen, telefoon, reepjes en drinken.

Lees ook: tips als je reist met alleen handbagage

Zo overleef je een lange vlucht: vliegtuig

5. Zo overleef je een lange vlucht: draag comfortabele kleding

Omdat het altijd koud is in het vliegtuig, neem ik meestal iets van een sjaal of doek mee die ik om kan slaan. Een lekkere hoodie doet het ook goed (ook fijn als kussentje). Verder zorg ik voor warme sokken. Een strakke broek gaat knellen tijdens een lange vlucht, dus ik trek altijd een elastische broek aan die er wél netjes uitziet. Net als nette, maar comfortabele sneakers trouwens.

Vooral als ik ga ipb’en zorg ik ervoor dat ik qua uiterlijk ook zo in de business class toegelaten kan worden tijdens een lange vlucht. En dat is al een keer of vier gelukt ;)

Lees ook: 11 tips welke kleding dragen in het vliegtuig
En: ipb’en, hoe werkt dat?

6. Drinken en bewegen tijdens een lange vlucht

Door de lucht in het vliegtuig raak je snel uitgedroogd. Dus blijf tijdens de vlucht vooral veel water drinken. Zelf neem ik altijd een Dopper mee die ik bijvul waar mogelijk. Loop ook zo nu en dan het gangpad op en neer zodat je voldoende beweegt tijdens een lange vlucht. Enne.. blijf je genoeg drinken dan moet je automatisch iets vaker een wandeling maken naar het toilet.

7. Slapen tijdens een lange vlucht vlucht

Het aller fijnst is natuurlijk dat je urenlang slaapt tijdens een lange vlucht en uitgerust op de plaats van bestemming aankomt. Probeer jezelf af te sluiten en neem oortjes of een noise cancelling headset mee, een (opblaasbare) nekkussen en schuif de capuchon van je hoodie over je hoofd. Welterusten!

8. Film, muziek en spelletjes

Aan boord van de meeste lange vluchten is een entertainmentsysteem aanwezig. Dus kun je echt niet slapen dan kun je tijdens een intercontinentale vlucht kiezen uit stapels films en muziek. Toch iets anders kijken of werkt het systeem niet? Netflix en Disney+ bieden volop mogelijkheden om je favoriete series en films te downloaden.

Op de meeste vluchten kun je je elektronica gewoon opladen, dus daarover geen zorgen. Travel hack: je kunt je telefoon natuurlijk door middel van een plastic zakje ophangen, maar je kunt ook een handige telefoonhouder voor in het vliegtuig aanschaffen.

9. Reisspullen voor een lange vlucht

Sommige reisspullen maken een lange vliegreis een stuk aangenamer. Standaard neem ik oortjes of noise cancelling headset mee, een schrijfboekje en pen, en een compact spel als UNO gaat altijd mee op reis.

Lees ook: deze reisspullen kun je gewoon bij de HEMA kopen

10. Inlezen over je vakantiebestemming

Last but not least: ga je alvast inlezen over je vakantiebestemming. Mocht je dat nog niet gedaan hebben natuurlijk. Zelf vind ik het fijn om een reisgids als de Lonely Planet mee te nemen en in het vliegtuig uitgebreid door te nemen. Zo gaat je vliegreis nóg sneller voorbij!

Zo overleef je een lange vlucht bewaren

Hoe overleef je een lange vlucht Hoe overleef je een lange vlucht

Meer handige reistips


Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik rechtenvrije afbeeldingen van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *