Als alleenstaand ouder reizen met minderjarig kind

Praktische info, Travel

Reizen met minderjarig kind als alleenstaand ouder - Fint Oase, Marokko

Ga je als alleenstaand ouder reizen met een minderjarig kind? Houd er dan rekening mee dat je voorafgaand aan je vakantie onder andere een toestemmingsformulier in moet vullen. Mijn tips en ervaringen heb ik hieronder op een rij gezet. Als alleenstaand ouder reizen met minderjarig kind: wat moet je regelen en welke documenten heb je nodig?

Rondreis Marokko met kinderen woestijn - reizen met minderjarig kind als alleenstaand ouder

Reizen met minderjarig kind: mijn rondreis door Marokko met de kinderen

Reizen met minderjarig kind als alleenstaande ouder

Reizen met minderjarige kinderen is soms wat ingewikkelder als alleenstaande ouder. Helemaal als je kinderen een andere achternaam dragen dan jij. Dat betekent dat ik af en toe uit de rij gepikt word met mijn twee kinderen. Ze worden dan afzonderlijk van mij ondervraagd, wat vooral voor mijn jongste (toen 13 jaar) nogal stressvol was toen we aankwamen in Marokko. Een vreemd land, vreemde taal en dan apart met iemand moeten praten over wat je komt doen. Hier wat tips over welke documenten je vooraf in moet vullen en hoe je je kind op zo’n reis kunt voorbereiden.

Toestemming reizen met minderjarig kind

Minderjarige kinderen hebben dus toestemming nodig om naar het buitenland te reizen. De ouders, verzorger of personen met het gezag moeten daarvoor toestemming geven door middel van een toestemmingsverklaring oftewel het formulier toestemming reizen met minderjarige kinderen. Bij de grensovergang controleert de Koninklijke Marechaussee wie het gezag heeft en, indien nodig, of er toestemming is.

Waarom heb je toestemming nodig om te reizen met een minderjarig kind? Het antwoord is even simpel als logisch: om kinderontvoering te voorkomen. Helaas gebeurt het nog te vaak dat een kind zonder toestemming mee wordt genomen naar een ander land.

Om deze kinderontvoeringen tegen te gaan, wordt bij grenscontroles extra gelet op minderjarige kinderen. Niet alleen op Schiphol, maar met name bij aankomst in landen als Marokko, Egypte en Namibië hebben we dat gemerkt. Sinds mijn scheiding, en omdat mijn kinderen daardoor een andere achternaam dragen dan ik, reis ik met mijn kinderen al een paar jaar standaard met een stapel papierwerk over de wereld.

Hoewel in de meeste gevallen niet naar de documenten werd gevraagd, werden we op andere momenten uitvoerig ondervraagd. Met name bij binnenkomst in Marokko, Namibië en de grensovergang tussen Namibië en Botswana werd ik afzonderlijk van mijn kind(eren) over onze whereabouts en de reis ondervraagd.

Monemvasia Peloponnesos, Griekenland - reizen met minderjarige kinderen

Reizen met minderjarig kind: onze dagtrip Monemvasia vanuit Stoupa in Griekenland

Monemvasia Griekenland reizen met kinderen

Alleen reizen met minderjarig kind: dit moet je regelen

Daarom heb je standaard een aantal formulieren nodig als je als ouder alleen met je minderjarige kind gaat reizen. Let op: dit geldt dus in principe óók voor ouders die weliswaar nog bij elkaar zijn, maar alleen op vakantie of een weekendje weg gaan met hun kind bijvoorbeeld. Daar sta je waarschijnlijk niet altijd bij stil, maar in sommige landen kunnen ze daar moeilijk over doen.

Al hebben ze de vader van mijn kinderen en zijn vriendin bij een grensovergang nog nooit naar documenten gevraagd, mij als ‘alleengaand ouder’ des te meer. Dat blijf ik vreemd vinden.

Formulier ‘toestemming reizen met een minderjarige naar het buitenland’

Reis je als ouder alleen met je minderjarige kind naar het buitenland dan moet je voorafgaand aan je reis het formulier ‘toestemming reizen met een minderjarige naar het buitenland’ invullen dat beide ouders of voogd moeten ondertekenen. Ook heb je daarbij een kopie van het paspoort of ID van de andere ouder nodig. Voor reizen naar sommige landen is het handig om het Engelstalige formulier in te vullen. Beide formulieren vind je op de website van de Rijksoverheid.

Aanvullende formulieren

Afhankelijk van je persoonlijke situatie heb je daarnaast soms ook nog aanvullende formulieren nodig zoals:

  • Internationaal uittreksel Basisregistratie personen van de minderjarige met oudergegevens OF een ‘internationale geboorteakte’ (op te vragen bij de gemeente)
  • Recent uittreksel gezagsregister (op te vragen bij de rechtbank)
  • Ouderschapsplan
  • Gerechtelijke uitspraak/uitspraken met betrekking tot gezag en omgang

Niet iedere situatie is hetzelfde. En voor elk land gelden andere inreisvoorwaarden als je alleen met kinderen reist. Wil je niet voor verrassingen komen te staan, check dan voor de zekerheid altijd vooraf deze website van de Rijksoverheid over reizen met kinderen.

Extra documenten voor rondreis Afrika

Zo hadden we voor mijn rondreis door Namibië, Botswana en Zimbabwe met mijn 17-jarige zoon wel extra documenten nodig. Gelukkig had ik me goed voorbereid, maar houd er rekening mee dat het verkrijgen van de benodigde formulieren qua geld soms ook in de papieren kan lopen. Omdat het ministerie van Binnenlandse Zaken in Namibië de immigratiewetten recent heeft aangescherpt, had ik voor de inreis in Namibië met mijn zoon nog extra nodig:

  • Originele geboorteakte OF internationale uittreksel uit het geboorteregister van het kind (in het Engels). Het internationale uittreksel kun je vaak online aanvragen bij de gemeente. Op het certificaat moeten niet alleen de gegevens van het kind, maar ook dat van de ouders staan.

Better safe than sorry

Mijn conclusie? Hoewel het papierwerk letterlijk in de papieren kan lopen, is het de moeite waard om alles goed uit te zoeken en te regelen. Meestal is het ook handig om de verblijfsadressen van de eerste nachten in je vakantieland bij de hand te hebben. Dat scheelt je een hoop stress aan de grens als je gaat reizen met minderjarige kinderen.

Rondreis Egypte met kinderen

Reizen met minderjarig kind: mijn fantistische rondreis door Egypte met de kinderen

Hoe kun je je kind voorbereiden?

Leg de situatie voorafgaand aan de reis uit aan je kind(eren). Laat hen weten dat het kan zijn dat iemand bij de grens hen vragen gaat stellen en dat ze deze (ook zonder jou) eerlijk kunnen beantwoorden.

Reizen met minderjarig kind bewaren

alleenstaand ouder reizen met kinderen alleenstaand ouder reizen met kinderen alleenstaand ouder reizen met kinderen

Meer inspiratie reizen met kinderen

Handig voor reizen met kinderen

Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan rechtenvrije foto’s van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *