Rhodos-Stad Reisgids

Griekenland, Europa

Rhodos-stad (Griekenland), tips en bezienswaardigheden, kasteel Rhodos

Ruïnes van de tempel van Aphrodite, een middeleeuwse binnenstad en moskeeën. Je vindt het allemaal in Rhodos-Stad, de hoofdstad van het Griekse eiland Rhodos en één van de mooiste middeleeuwse steden van Europa. Binnen de stadsmuren vind je smalle straatjes en historische gebouwen die herinneren aan de grootsheid van de oude Grieken. De complete reisgids met alle tips en bezienswaardigheden voor een bezoek aan Rhodos-Stad.

Wat te doen in Rhodos-Stad

Rhodos-stad bestaat uit een oud deel en een nieuw deel. Slenter door de smalle straatjes en over de vier kilometer lange stadsmuren van de oude stad waar het lijkt of de tijd heeft stilgestaan. Dit deel van de stad is eigenlijk één groot openluchtmuseum en alleen daarom al een van de bezienswaardigheden in Rhodos-stad die je niet mag missen. Geen wonder dus dat het regelmatig wordt gebruikt als achtergronddecor voor middeleeuwse films of doorgaat voor het oude Jeruzalem.

In de oude stad vind je het Ridderkwartier met onder andere de ruïne van de Tempel van Aphrodite en het Paleis van de Grootmeesters. Bezoek ook de Turkse wijk met de Shleyman Moskee, Turkse baden en Joodse Ghetto. Het nieuwe deel van Rhodos-stad is rondom de oude stad gebouwd en ligt aan de Mandraki-haven met pittoreske windmolens.

Lees ook: de mooiste Griekse eilanden
En: Griekse eilanden die je misschien nog niet kende

Rhodos-stad, Griekenland, tips en bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden in Rhodos-stad

1. Paleis van de Grootmeesters

Het Paleis van de Grootmeesters is een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Rhodos-stad. Met in totaal 205 kamers en salons is het een van de mooiste gebouwen uit de middeleeuwen dat je kunt bewonderen. In de tijd dat Rhodos in handen was van de Italianen is het paleis opgeknapt en deed het een tijd lang dienst als zomerverblijf voor Italiaanse leiders. Nu is het paleis omgebouwd tot museum. Je komt er door via de Straat van de Ridders naar boven te lopen.

2. Archeologisch Museum

In de middeleeuwen was dit een Hospitaal van de Ridders van de Johannieters. Tegenwoordig is het een archeologisch museum midden in de oude stad. Het gebouw zelf is een plaatje om te zien. Binnen vind je een collectie archeologische vondsten zoals een beeld van de hurkende Aphrodite.

3. Ruïnes van de tempel van Aphrodite

Ooit werd deze tempel gebouwd ter ere van de mythische godin van de schoonheid en liefde, Aphrodite. De tempel van Aphrodite stamt uit de 3e eeuw voor Christus, maar van de majestueuze schoonheid zijn alleen wat stenen overgebleven die herinneren aan de grootsheid van de oude Grieken. Op hetzelfde terrein vind je ook de middeleeuwse Tarsanas-poort en de recentere Eleftheria-poort (of Liberty Gate). Van de Mandraki-haven loop je in ongeveer 10 minuten via deze poort naar de tempel van Aphrodite.

4. Akropolis van Rhodos

Ook de Akropolis in het zuidwesten van de stad herinnert aan die grootsheid van het oude Griekenland. Op een heuvel vind je de restanten van de oude Akropolis van Rhodos. Het bestaat uit overblijfselen van de Tempel van Apollo, een oud stadium en een ampfitheater.

5. Mandráki-haven

Dit is ongetwijfeld een van de bekendste bezienswaardigheden van Rhodos-stad: de Mandráki-haven. Aan deze oude vissershaven vind je de mooiste ingang naar het middeleeuwse oude centrum van Rhodos-Stad. Rond de Mandráki-haven vind je drie torentjes en twee zuilen met daarop twee herten markeren de ingang van de haven. Boven de haven torent verdedigingsfort Fort Saint Nicholas boven de stad uit. Vanuit de haven worden boottochten en (duik)excursies georganiseerd.

6. Filérimos

Op ruim 10 km rijden van Rhodos-stad, boven op de berg Filérimos, ligt het Byzantijns klooster. Hier vind je ook de resten van de oude stad Ialyssos. Bezienswaardigheden zijn een achtarmig Maltezer kruis en de restanten van een mozaïekvloer. Een wandeling over de kruisweg wordt beloond met een prachtig uitzicht over het eiland.

Rhodos-stad oude stad

Praktische informatie over Rhodos

Munteenheid

Euro (EUR)

Taal

Grieks

Vervoer

Wil je het eiland Rhodos verkennen? Je kunt op Rhodos een auto huren. De wegen en bewegwijzering zijn redelijk goed. Er rijden ook taxi’s in Rhodos-stad die je het beste aan kunt houden in de nieuwe stad. Busvervoer is ook goed georganiseerd op het Griekse eiland.

Winkelen

Op Rhodos is winkelen een combinatie van authentieke Griekse spulletjes en hippe winkels. Zo vind je er niet alleen keramiek, wollen truien, borduursels en aardewerk, maar ook sieraden en trendy kleding. In de oude stad kun je rond het Ippokratousplein terecht voor souvenirs en snuisterijen, terwijl de Nieuwe Markt en het Kyrouplein in de nieuwe stad de plek zijn om stijlvolle kleding te scoren.

Stranden

Rhodos-Stad telt meerdere stranden. Het is gezelligheid troef op het drukbezochte kiezelstrand Elli Beach ten noorden van de stad. Iets rustiger stranden vind je verder weg, zoals het zandstrand van Falira (20 minuten rijden ten zuiden van Rhodos-stad). Het strand van Lindos ligt op een uur rijden met de taxi of huurauto. Ga je met de auto toeren, neem dan ook zeker een kijkje bij het zuidelijkste puntje van Rhodos: het schiereiland Prasonissi. Het is 1,5 uur rijden naar dit plekje, maar je vindt er paradijselijke zandstranden!

Eten en drinken

De Griekse keuken is van alle markten thuis: van pizza’s en pasta’s tot typisch Griekse gerechten als lamsvlees, tzatziki en moussaka. Schuif in een van de tavernes aan voor streekgerechten als Matsi (een soort pasta) en Koulourakia (Griekse vanillekoekjes). Natuurlijk is je maaltijd niet compleet zonder een glaasje van het nationale drankje van Griekenland: ouzo.

Hoe kom je in Rhodos-Stad?

Het is zo’n 3,5 uur vliegen naar Rhodos. Vanuit Amsterdam en Eindhoven vliegt onder andere Transavia in het zomerseizoen naar Rhodos.

Vlucht en verblijf Rhodos-stad

Verschillende reisorganisaties bieden pakketreizen aan naar Rhodos en Rhodos-stad, zoals:

Natuurlijk kun je ook zelf een losse vlucht van Transavia plus een hotel of appartement op Rhodos boeken via booking.com of airbnb. De internationale luchthaven van Rhodos (Diagoras/Maritsa) ligt 14 km ten zuidwesten van Rhodos-stad. Zelf het Griekse eiland Rhodos verkennen? Huur dan bij Avis bijvoorbeeld.

Cruises Corfu-stad / Kerkyra

Je kunt kiezen uit verschillende cruises die je meenemen door de Middellandse Zee, de Griekse eilanden en die aanmeren in Rhodos-Stad. Bekijk alle mogelijkheden voor een cruise:

Maak je een cruise in de Middellandse Zee, dan meren cruiseschepen vaak aan in de haven van Rhodos-Stad. Vanaf het schip loop je in 5 minuten naar de oude stad.

Excursies en dagtrips Rhodos-Stad

Via GetyourGuide kun je verschillende dagtrips of excursies boeken op Rhodos. Zoals:

Meer tips voor de Griekse eilanden?

Wij zijn zo onderhand verslaafd geraakt aan Griekenland.

Reisgids Rhodos-Stad bewaren

Tips en bezienswaardigheden Rhodos-stad Griekenland Tips en bezienswaardigheden Rhodos-Stad, Griekenland

Handige reisgidsen Griekenland
Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan afbeeldingen van beeldbanken als Pixabay en Unsplash.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *