7x wat te doen in Pigadia op Karpathos

Griekenland, Europa, Travel

wat te doen in Pigadia Karpathos haven

Pigadia (of Karpathos-Stad) is een havenplaatsje en de hoofdstad van het Griekse eiland Karpathos. Behalve knusse restaurants, gezellige straten en archeologische opgravingen heeft Pigadia ook een mooi zandstrand. In deze blog geef ik je 7 tips wat te doen in Pigadia op Karpathos.

wat te doen in Pigadia Karpathos haven

Pigadia Karpathos streets

Bezienswaardigheden in Pigadia op Karpathos: dwalen door de smalle straten

Pigadia Karpathos streets
Pigadia Karpathos streets
Pigadia Karpathos streets

Wat te doen in Pigadia op Karpathos: tips en bezienswaardigheden

Pigadia (zoals de locals het noemen) of Karpathos-Stad is niet alleen de hoofdstad van het Griekse eiland Karpathos, maar ook de belangrijkste haven. Veerboten varen af en aan en vanaf Pigadia vaar je dan ook heel makkelijk naar buureilanden Kreta en Rhodos. Karpathos maakt, net als de Griekse eilanden Kos en Rhodos, deel uit van de Dodekanesos en ligt precies tussen Kreta en Rhodos in.

Gek genoeg is Karpathos een redelijk onbekend Grieks eiland. Je vindt hier dan ook relatief weinig toeristen als je het vergelijkt met eilanden als Kreta en Rhodos. Toch is er op Karpathos onwijs veel te doen en te zien. Een vakantie op Karpathos is dan ook een aanrader. In deze blog vertel ik je vooral over Karpathos-Stad (oftewel Pigadia). Benieuwd naar mijn tips voor Pigadia? Lees snel verder: 7x wat te doen in Pigadia op Karpathos.

Lees ook: 5 redenen om naar Karpathos te gaan
En: de mooiste plekken op Kreta
Plus: dit zijn de mooiste Griekse eilanden

Wat te doen in Pigadia, Karpathos - Archeologisch Museum Karpathos

Tips Pigadia: het Archeologisch Museum

Wat te doen in Pigadia Karpathos - Archeologisch Museum Karpathos collectie
Wat te doen in Pigadia Karpathos Eparchio Irene

1. Neem een kijkje in het Archeologisch Museum

In het centrum van Pigadia vind je een klein Archeologisch Museum. Het is, net als het gemeentehuis Eparchio, gevestigd in een van de drie gebouwen die werden gebouwd tijdens de Italiaanse bezetting tussen 1926 en 1936. Een bezoek is echt de moeite waard. Je vindt er vondsten uit de prehistorische nederzetting Pigadia, maar ook een replica van een Myceense tombe. Om de prijs hoef je het niet te laten, want je betaalt slechts €3 per persoon en ben je jonger dan 25 jaar dan mag je zelfs gratis naar binnen. Het gebouw zelf is trouwens ook een plaatje met mooie doorkijkjes en geel geverfde muren met fuchsiaroze bougainvillea.

Wat te doen in Pigadia Karpathos begraafplaats

Een aanrader in Pigadia: de prachtige begraafplaats bezoeken

Wat te doen in Pigadia Karpathos begraafplaats

2. Bezoek de (prachtige) begraafplaats mét uitzicht

Zelfs de begraafplaats van Pigadia is een plaatje om te zien. Vanaf de haven van Pigadia zie je de blinkende witte grafstenen en het kerkje al liggen. Boven heb je een prachtig uitzicht over Pigadia en de zee.

Wat te doen in Pigadia op Karpathos - Acropolis oud Karpathos

Wat te doen in Pigadia Karpathos - Acropolis oud Karpathos

Doen in Pigadia: op zoek naar de Acropolis oud Karpathos
Wat te doen in Pigadia Karpathos - Acropolis oud Karpathos

3. Klauter naar de Acropolis oud Karpathos

Klim je nog verder naar boven dan passeer je nog een kerkje. Boven op deze 23 meter hoge rots Vouno zijn bovendien de restanten gevonden van de Acropolis van oud Karpathos uit de Myceense tijd. Het wordt niet goed aangegeven en er staan nergens bordjes, maar een bezoek is wel de moeite waard!

Poseidon's Temple Pigadia Karpathos

Een van de bezienswaardigheden Pigadia is Poseidon’s Temple

Poseidon's Temple Pigadia Karpathos Irene Boy

Doen in Pigadia op Karpathos: wandelen naar Poseidon’s Temple

Poseidon's Temple Pigadia Karpathos Boy

4. Wandel naar Poseidon’s Temple

Vanaf het centrum van Pigadia wandel je in ongeveer 1,8 km naar de grot van Poseidon dat ook wel Poseidon’s Temple wordt genoemd. In oude tijden was de grot namelijk gewijd aan Poseidon, de god van de zee. Het ligt langs een doorgaande weg en toen ze de grot decennia geleden ontdekten, vonden ze oude gebruiksvoorwerpen en religieuze objecten. Een aantal daarvan kun je bewonderen in het Archeologisch Museum in Pigadia. De grot werd oorspronkelijk gebruikt als tempel van Poseidon, maar raakte in de vergetelheid. Herders gebruikten het lange tijd als schuilplaats voor hun geiten bij slecht weer.

5. Maak een wandeltocht door de vallei bij Pigadia

Ga met een gids van Art and Walk Karpathos op pad en ontdek de vallei net buiten Pigadia. Tijdens deze rustige wandeling leer je meer over de natuur, de geschiedenis en cultuur van Pigadia en omgeving. Je passeert oude ruïnes en bezoekt lokale kerkjes en bezienswaardigheden. Dit familiebedrijf van de Nederlandse Renate en haar Zweedse man Thom organiseert meer wandelroutes en dagtrips in en rond Pigadia. Je kunt deze wandeltochten onder andere boeken via Getyourguide, maar je kunt deze excursies ook boeken via Sunweb of TUI als je daar een reis hebt geboekt.

Paralia Pigadia Beach Karpathos

Wat te doen in Pigadia op Karpathos: een strandbed huren op Paralia Pigadia

Paralia Pigadia Beach Karpathos

Tips Pigadia: strand Paralia Pigadia

Paralia Pigadia Beachside beach bar

Wat te doen in Pigadia op Karpathos: lunchen bij Seaside Beach Bar

6. Plof neer op het strand Paralia Pigadia

Paralia Pigadia is een heerlijk zandstrand net buiten het centrum van Karpathos-Stad. Vanaf de haven wandel je er in 5 minuten naar toe. Langs het strand vind je een paar eettentjes waar je kunt genieten van een Griekse lunch of een drankje. Vergeet vooral niet om je snorkelset en duikbril mee te nemen, want wij spotten in het water bij Paralia Pigadia meerdere zeeduivels!

Restaurant La Mirage 1987

Wat te doen in Pigadia: genieten van het uitzicht en het eten in de restaurants

7. Tips Pigadia: ga eten in een restaurant aan de haven

Rond de gezellige haven van Pigadia vind je tal van knusse eettentjes. De één wat toeristischer dan de andere, maar allemaal even gezellig en betaalbaar. Schuif er aan voor een typisch Griekse lunch of proef er van de lekkere specialiteiten van Karpathos. Zoals Makarounes, een pasta met gefrituurde uitjes en mizithra kaas, of Skaros, een vis die vaker op de menukaart staat in Griekenland. Daarbij drink je natuurlijk een glas lokale wijn. Wij schoven onder andere aan in restaurant Mamma Maria, Maxim en La Mirage 1987 waar je ook boven kunt plaatsnemen voor een geweldig uitzicht.

Lees meer: onze favoriete restaurants in Pigadia

Pigadia Bay Karpathos

Doen in Pigadia: overnachten in appartementen Pigadia Bay

Appartementen Pigadia Bay

Tijdens onze vakantie op Karpathos slapen we in een low budget appartement Pigadia Bay in Karpathos-Stad. De ligging is ideaal: direct aan het water, midden in het levendige centrum en vlak bij verrukkelijke eettentjes. Vanaf ons balkon zien we ferries en boten aanmeren en weer wegvaren. ‘s Avonds verlichten gezellige lampjes de baai. Een heerlijk plekje om je even helemaal onder te dompelen in het Griekse leven! Ik maakte deze reis samen met mijn kinderen en boekte deze pakketreis Pigadia / Karpathos-Stad via Sunweb.

Andere accommodaties in Pigadia

In Karpathos-Stad vind je genoeg accommodaties. Van low budget appartementen tot luxe hotels. Andere accommodaties in Pigadia die ik je kan aanraden zijn onder andere:

  • Meltemi *** – direct aan het strand en 10 minuten lopen vanaf het centrum
  • Calypso Bay *** – moderne en ruime appartementen met balkon of terras. Bij het strand aan de rand van het centrum
  • Alimounda Mare ***** – luxe hotel aan het strand met een infinity pool. In ongeveer 5 minuten wandel je naar het centrum van Pigadia / Karpathos-Stad

Alle accommodaties in Pigadia bij Sunweb

Overnachtingen Karpathos bij TUI

Vakantie Karpathos met Eliza was here (incl. auto)



Booking.com

Bezienswaardigheden Pigadia op Karpathos bewaren

7x wat te doen in Pigadia op Karpathos Wat te doen in Pigadia Karpathos Wat te doen in Pigadia Karpathos

Meer inspiratie voor een vakantie in Griekenland

Handig voor je vakantie Pigadia op Karpathos







Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan afbeeldingen van beeldbanken als Pixabay, Pexels en Unsplash.


12 comments on “7x wat te doen in Pigadia op Karpathos

  1. Wat een handig overzicht met mogelijke activiteiten. Ik ga denk ik voor de wandeltocht!

  2. Wat een mooi plekje, het archeologische museum lijkt me wel interessant.

  3. Wauw wat is het er mooi en wat is het water prachtig blauw!! Gelijk een bestemming die ik op ons wensenlijstje zet. Dankjewel voor de inspiratie!

    • Ja, mooi he? Het water was echt zo blauw. Aanrader hoor! En niet zo super toeristisch als andere Griekse eilanden.

  4. Wow wat een prachtige foto’s! Ik ben nog nooit in Griekenland geweest. Genoeg te doen en te zien zo te lezen, leuke tips!

  5. Pfff, wij gaan deze zomer niet op vakantie, maar van deze blog krijg ik wel een beetje FOMO hoor. Ik ben echt nog nooit in Griekenland geweest, maar zou er graag nog eens naartoe gaan.

    • Ah, dat snap ik! Ik vind Griekenland zó geweldig! En er zijn verschrikkelijk veel eilanden, allemaal met hun eigen charme.

  6. Ik ben zo blij dat de bosbranden in Griekenland weer onder controle zijn. Het is zo’n prachtig land met veel lieve mensen. Karpathos staat ook op mijn wishlist, zo mooi! Mooie foto’s heb je gemaakt! ❤️❤️❤️

    • Dank je wel! Ja, wat een ramp al die bosbranden. En zo verschrikkelijk voor al die bewoners en dieren. Karpathos is wel een van de meest authentieke en relaxte Griekse eilanden waar ik geweest ben. Aanrader!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *