Tips voor Olympos op het Griekse eiland Karpathos

Europa, Griekenland

Olympos Karpathos Griekenland

Ga je op vakantie naar het Griekse eiland Karpathos, dan is een bezoek aan het afgelegen bergdorpje Olympos absoluut de moeite waard. Graag deel ik mijn tips voor je bezoek aan Olympos op Karpathos!

Olympos Karpathos Molen

Olympos Karpathos restaurant

Olympos Karpathos winkeltje

Olympos: verscholen in de bergen van Karpathos

Olympos of Olymbos ligt in het noorden van het Griekse eiland Karpathos en is tegelijkertijd een van de meest bijzondere bezienswaardigheden op het eiland. Het dorpje ligt verscholen in de bergen op ongeveer 300 meter hoogte. Lange tijd kon je het traditionele dorpje alleen bereiken over zee of via ezelsweggetjes en elektriciteit is er pas sinds 1980. Ook de geasfalteerde weg, die het zuiden van Karpathos met Olympos verbindt, ligt er pas sinds een paar jaar. Omdat het altijd zo afgelegen heeft gelegen, heerst in Olympos nog die authentieke Griekse sfeer. Olympos behoort wat mij betreft dan ook tot de mooiste dorpjes van Karpathos.

Boek: pakketreizen Karpathos bij TUI
Vakantie: met Sunweb naar Karpathos

Olympos Karpathos streets

Olympos Karpathos waterbron

Waterpunt in Olympos

Olympos Karpathos traditioneel huis

Binnenkijken in een traditioneel huis in Olympos

Op de vlucht voor piraten

Het pittoreske Olympos werd gesticht door eilandbewoners die op de vlucht waren voor piraten. Ze bouwden het dorpje daarom verscholen tegen de flanken van een berg. Daardoor was het niet alleen onzichtbaar voor piraten, maar was het ook lange tijd geïsoleerd van de buitenwereld. Dat betekent dat je hier van het echte Griekse leven en oude tradities kunt proeven. Heel Olympos staat dan ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Olympos Karpathos schoenmaker

Olympos Karpathos schoenmaker

Klederdracht en laarzen uit Karpathos

Hier in Olympos lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan: de vrouwen lopen in klederdracht, de priester staat te poseren voor de kerk, de bewoners spreken Byzantijns en een Dorisch dialect en er is één schoenmaker die voor het hele dorp typisch Karpathische laarzen maakt. Ze gaan een leven lang mee en dat mag ook wel, want één paar handgemaakte laarzen kost je 400 euro en dat is een enorm bedrag voor de inwoners van Olympos.

Olympos Karpathos straatOlympos Karpathos streetsStraten van Olympos KarpathosOlympos Karpathos plein kerk

Fotogeniek Olympos

De prachtige doorkijkjes, Griekse molens, smalle straten en winkeltjes maken Olympos tot een fotogeniek plaatsje. Het centrum van Olympos wordt gevormd door een plein met een kerk waarin je een kijkje kunt nemen. De hoofdstraat is bezaaid met knusse restaurants en winkels waar je souvenirs in kunt slaan. Overal komt de geur van gedroogde salie je tegemoet en ligt makarounes te drogen. Deze pasta uit de streek staat hier dan ook veel op de menukaart. Dwaal door de zijstraten en steegjes om het echte leven in Olympos te beleven. Oorspronkelijk telde Olympos 75 windmolens waarvan nog een handjevol in gebruik is. Hier vermalen ze hun eigen graan om er op traditionele wijze brood van te bakken.

Olympos Karpathos makarounes

Olympos Karpathos

Hoe kom je in Olympos?

Olympos is bereikbaar met de auto die je onder andere bij Sunny Cars kunt huren. Eigenlijk is dat ideaal, want op die manier heb je alle tijd om het dorpje te verkennen. Vanuit Pigadia is het slechts 45 kilometer rijden, toch doe je daar al snel anderhalf tot twee uur over. De route gaat namelijk over bochtige bergweggetjes en je mag hier maximaal 60 kilometer per uur rijden.

Diafani Karpathos Griekenland

De boot vanuit Pigadia (Karpathos-Stad) meert aan in Diafani
Olympos wandeling Diafani

Wandelroute vanuit Olympos naar Diafani

Georganiseerde dagtochten Olympos

Er worden ook dagtochten georganiseerd die je onder andere via Sunweb en TUI kunt boeken. Vanuit de haven van Pigadia of Karpathos-Stad vaar je in ongeveer anderhalf uur met een boot naar Diafani, van hieruit brengt een bus je verder de bergen in. Ook leuk voor de terugweg: vanuit Olympos kun je een wandelroute naar Diafani volgen door een droge rivierbedding. Wij liepen een deel daarvan.

Olympos Karpathos Hotel The Olive Tree

Hotel The Olive Tree in Olympos op Karpathos

Tips overnachten in Olympos

Wil je het authentieke Olympos ervaren? Dan doe je er goed aan om hier een nachtje te blijven. Als de dagtoeristen weer op de boot zijn gestapt of in de auto, merk je pas hoe het ooit in Olympos moet zijn geweest: afgezonderd van mensen en zee en helemaal op zichzelf aangewezen. Ik heb een aantal foto’s gemaakt van een prachtig huis. Toen ik thuiskwam zag ik dat dit een hotel is waar je een kamer kunt huren. Hotel The Olive Tree ligt aan het begin van Olympos.

  • Aphrodite Hotel – dit eenvoudige en low budget hotel heeft kamers met een balkon met uitzicht op zee
  • Olympos Archipelagos **** – deze appartementen liggen pal naast de windmolens van Olympos en dicht bij het centrum. De appartementen hebben een keuken en een terras met uitzicht op de Egeïsche Zee

Zoek een hotel in Olympos

Met Sunweb naar Karpathos

Vakantie Karpathos met Eliza was Here (incl. huurauto)

Tips Olympos op Karpathos bewaren

Olympos Karpathos Griekenland  Olympos Karpathos Griekenland

Meer inspiratie voor je vakantie op Karpathos

Handig voor je vakantie in Griekenland

Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan afbeeldingen van beeldbanken als Pixabay, Pexels en Unsplash.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *