5 redenen om naar Karpathos te gaan

Griekenland, Europa, Travel

Olympos Karpathos streets

Waarom een vakantie boeken naar Karpathos? Karpathos ligt precies tussen de Griekse eilanden Kreta en Rhodos in. Maar in tegenstelling tot de andere eilanden wordt het nog niet overspoeld door massatoerisme. Omdat Karpathos minder bekend is, vind je hier nog het traditionele en typisch Griekse leven en weinig toeristen. En dat is nu precies één van de redenen waarom Karpathos zo’n heerlijk eiland is. Dit zijn mijn tips en 5 redenen om naar Karpathos te gaan. 

Paralia Pigadia Beach Karpathos
Paralia Pigadia op Karpathos

Apella Beach, een van de mooiste stranden van KarpathosRedenen om naar Karpathos te gaan: stranden als Apella Beach

1. De stranden op Karpathos

Karpathos heeft een grillige kustlijn van zo’n 140 kilometer lang. Je vindt er voornamelijk steile kliffen en rotsen die worden afgewisseld met idyllische baaien met azuurblauw water en mooie stranden. Van het prachtige Apella Beach en het zandstrand van Kyra Pinagia tot het vissersdorpje Finiki en het strand van Amoopi. Stuk voor stuk heerlijke stranden om je handdoek neer te leggen. Houd je van surfen, dan zit je goed bij Makrygialos Bay en Elaaris Bay. Dankzij de harde wind zijn dit heerlijke surfspots. Bovendien is het water rond Karpathos ook perfect om te snorkelen of te duiken. Een van de beste redenen om naar Karpathos te gaan!

Lees ook: dit zijn de mooiste Griekse eilanden
En: 10 minder bekende Griekse eilanden

Olympos Karpathos

2. Karpathos houdt tradities in ere

Er zijn veel meer redenen om naar Karpathos te gaan. Zo zijn de inwoners van Karpathos trots op hun tradities. Van bruiloften en begrafenissen tot nationale feestdagen: ze houden hun tradities in ere. Zoals in het dorp Olympos bijvoorbeeld dat ooit werd gesticht in de bergen door mensen die op de vlucht waren voor piraten. Tegenwoordig is het nog een hechte, maar kleine gemeenschap. De vrouwen dragen hier klederdracht en de schoenmaker maakt hier de beroemde Karpathische laarzen. Het is de moeite waard om een dagtrip naar Olympos te boeken. Met de boot vaar je in ongeveer 1,5 uur naar het plaatsje Diafani. Van hieruit brengt een bus je naar Olympos in de bergen.

Lees ook: de mooiste dorpjes en steden op Karpathos

 

Olympos Karpathos schoenmaker

3. Alsof de tijd heeft stilgestaan

Karpathos is nog een van die eilanden waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Het is veel minder toeristisch dan de buureilanden Kreta en Rhodos. Sterker nog: toen ik hier 19 jaar geleden voor het eerst kwam, was de luchthaven niet veel meer dan een veredelde schuur. Het huidige vliegveld werd pas tussen 2005 en 2009 gebouwd.

Alles op Karpathos is nog authentiek en typisch Grieks. Natuurlijk vind je in de hoofdstad Pigadia wel gezellige bars, maar de mensen zijn er nog puur en oprecht. Wat mij betreft is dit dan ook een van de beste redenen om naar Karpathos te gaan.

Lees ook: 7x wat te doen in Pigadia op Karpathos
En: de mooiste plekken op Kreta
Plus: tips en bezienswaardigheden Rhodos-Stad

Olympos Karpathos priester

Redenen om naar Karpathos te gaan: het lijkt alsof de tijd er heeft stilgestaan

Olympos Karpathos vrouw traditionele klederdracht

Een van de redenen om naar Karpathos te gaan: de schoenmaker maakt traditionele laarzen

Olympos Karpathos schoenmaker

4. Redenen om naar Karpathos te gaan: gastvrije locals

Over oprechte mensen gesproken: juist omdat Karpathos nog niet zo’n druk bezocht eiland is, zijn de locals er aardig en gastvrij. Ze geven je graag tips en zijn oprecht geïnteresseerd. Sinds de Tweede Wereldoorlog zijn veel Karpathiërs naar de Verenigde Staten vertrokken om daar geld te verdienen dat ze vervolgens weer investeren in hun eiland. De meesten willen dan ook na hun pensioen gewoon weer naar ‘hun Karpathos’ terugkeren. In de zomermaanden komen veel Karpathiërs over uit de Verenigde Staten om hun familie te zien en om bij te springen in de horeca en het toerisme op het eiland. Voor mij genoeg redenen om naar Karpathos te gaan.

Olympos wandeling Diafani

5. Wandelroutes door de natuur

Nog een van die redenen om naar Karpathos te gaan: je vindt er prachtige wandelroutes, met name in het noorden van het eiland. Je kunt er zelf op uit gaan, maar het is leuker om met een gids van Art and Walk Karpathos mee te gaan.

Dit familiebedrijf (van de Nederlandse Renate en haar Zweedse man Thom) organiseert een grottenwandeling, een wandeling langs kerkjes en een wandelroute door de vallei buiten Pigadia. Ook kun je een wijngaard bezoeken inclusief wijnproeverij. Je kunt hun tours makkelijk boeken via Getyourguide. Helaas ging onze wandeling niet door, maar daar was een goede aanleiding voor: de dag ervoor was hun zoon geboren. Voor ons een extra reden om nog eens terug te gaan naar Karpathos!

Lees ook: 11x wat te doen in pittoresk Parga
En: tips en bezienswaardigheden op Lefkas

 

Pigadia Karpathos haven

Pigadia Bay Karpathos ferry

Pigadia Bay Karpathos

Uitzicht vanaf ons balkon van appartementen Pigadia Bay

Tips overnachten op Karpathos

Zelf boekte ik appartement Pigadia Bay bij Sunweb, maar je kunt de appartementen ook boeken via booking.com. De ligging is ideaal: direct aan het water, midden in het gezellige centrum en bij fijne eettentjes. Vanaf ons balkon zien we ferries en boten aanmeren en weer wegvaren. ‘s Avonds verlichten gezellige lampjes de baai. Een heerlijk plekje om je even helemaal onder te dompelen in het Griekse leven! Hier lees je meer over Appartementen Pigadia Bay

Boek je pakketreis Karpathos bij Sunweb

Vakanties Karpathos bij TUI

Redenen om naar Karpathos te gaan en tips bewaren

Redenen om naar Karpathos te gaan Redenen om naar Karpathos te gaan

Meer inspiratie voor je vakantie Griekenland

Handig voor je vakantie in Griekenland







Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan afbeeldingen van beeldbanken als Pixabay, Pexels en Unsplash.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *