De 7 mooiste dorpjes en steden op Karpathos, Griekenland

Griekenland, Europa, Travel

Arkasa Karpathos Griekenland

Op het Griekse eiland Karpathos vind je tal van idyllische dorpjes. Zoals het afgelegen bergdorpje Olympos bijvoorbeeld, kustplaats Amopi of het vissersdorpje Finiki. Stuk voor stuk leuke plekken om te bezoeken tijdens je vakantie op Karpathos. Ontdek hier mijn favorieten: de 7 mooiste dorpjes en steden op Karpathos in Griekenland.

Pigadia Bay Karpathos

Ontdek de mooiste dorpjes en steden op Karpathos

Het Griekse eiland Karpathos maakt net als Rhodos en Kos deel uit van de Dodekanesos en ligt precies tussen Kreta en Rhodos in. Gek genoeg is Karpathos een vrij onbekend Grieks eiland. Dat betekent ook dat er relatief weinig toeristen komen.

Toch zijn er genoeg leuke plekken die een vakantie op Karpathos de moeite waard maken. Wandel door de smalle straten en trappen in Pigadia (Karpathos-Stad) bijvoorbeeld, bezoek het traditionele bergdorpje Olympos en proef van de verse vis in vissersplaatsje Finiki. Dit zijn de mooiste dorpjes en steden op Karpathos.

Pigadia Karpathos haven

De haven van Pigadia (Karpathos-Stad)

Pigadia Karpathos streets
Pigadia Karpathos-Stad, Karpathos, Irene
Pigadia Karpathos streets
Pigadia Karpathos streets

Mooiste dorpjes en steden op Karpathos: de straatjes van Pigadia

Pigadia (Karpathos-Stad)

De nummer één in het rijtje mooiste dorpjes en steden op Karpathos is natuurlijk Karpathos-Stad of Pigadia, zoals de locals het noemen. Dit is de hoofdstad van het Griekse eiland Karpathos en tegelijkertijd de grootste havenstad van het eiland. Je kunt er heerlijk dwalen door smalle straten en via trappetjes kom je bij gezellige winkels. Vlakbij is een fijn zandstrand met lunchtentjes.

Wat ik ook erg leuk vind: vanaf Pigadia wandel je ook zo naar archeologische opgravingen in de omgeving. Aan het eind van de dag is er niets leukers dan bij een van de restaurants rond de haven van een typisch Griekse maaltijd te genieten! Wij sliepen in Pigadia Bay pal aan de haven. Op precies dezelfde plek als 20 jaar geleden toen ik voor het eerst op Karpathos was. Een aanrader!

Tips overnachten in Pigadia 

  • Pigadia Bay ** – low budget appartementen direct aan de baai en de haven. Authentiek en typisch Grieks
  • Meltemi *** – direct aan het zandstrand en 10 minuten lopen vanaf het centrum

Alle accommodaties in Pigadia bij Sunweb

Bekijk vakanties Pigadia bij TUI

Olympos KarpathosMooiste dorpjes en steden op Karpathos: het traditionele bergdorpje Olympos

Olympos

Ook het afgelegen bergdorpje Olympos (of Olymbos) behoort tot de mooiste dorpjes en steden op Karpathos. Het pittoreske dorpje in het noorden van Karpathos werd gesticht door eilandbewoners die op de vlucht waren voor piraten. Lange tijd was het geïsoleerd van de buitenwereld en daardoor is het nog heel authentiek.

Olympos staat dan ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het lijkt alsof de tijd hier heeft stilgestaan: de vrouwen lopen in klederdracht, de bewoners spreken Byzantijns en een Dorisch dialect en er is één schoenmaker die het hele dorp voorziet van Karpathische laarzen die een leven lang meegaan. Dat mag ook wel, want een paar kost 400 euro en ze worden met de hand gemaakt.

Olympos Karpathos schoenmaker Olympos Karpathos priester Olympos Karpathos - vrouw in klederdracht

De kleurrijke inwoners van Olympos

De doorkijkjes, Griekse molens, smalle straten en winkeltjes maken Olympos tot een fotogeniek dorpje. Je kunt met een huurauto van bijvoorbeeld Sunny Cars naar Olympos rijden, maar er worden ook dagtochten georganiseerd. Vanaf Pigadia vaart een boot naar Diafani, van daaruit brengt een bus je de bergen in. Ook leuk: vanuit Olympos kun je een wandelroute volgen door een droge rivierbedding richting Diafani. Wij liepen een deel daarvan.

Olympos Karpathos streets shops
Olympos Karpathos streets
Olympos wandeling Diafani

Tips overnachten in Olympos

  • Aphrodite Hotel – eenvoudig en low budget hotel. Je kamer heeft een balkon met uitzicht op zee
  • Olympos Archipelagos **** – deze appartementen liggen naast de windmolens van Olympos en vlak het dorpscentrum. De appartementen hebben een keuken en een terras met uitzicht op de Egeïsche Zee

Zoek hotels in Olympos

Mooiste dorpjes en steden op Karpathos - Diafani Griekenland

Diafani

Het kleine plaatsje Diafani is de tweede havenplaats van Karpathos. Als je vanuit Pigadia de tocht naar Olympos maakt, meert de boot hier aan. Diafani is een echt vissersplaatsje en er komen weinig toeristen. Er is een kiezelstrandje met ligbedden, een kerkje en een paar gezellige restaurants. Diafani is dan ook echt een dorp voor rustzoekers, maar hoe dan ook een van de mooiste dorpjes en steden op Karpathos.

Tips overnachten in Diafani

  • Nikos Hotel * – traditioneel ingerichte studio’s en appartementen op 100 meter van het strand. Behalve een eigen kookgelegenheid heeft het hotel een restaurant
  • Villa Diafani Anna **** – heerlijke villa voor 4 personen met 2 slaapkamers en terras met fantastisch uitzicht

Zoek accommodaties in Diafani

Amoopi Karpathos Griekenland

Amopi

Een van de mooiste dorpjes en steden op Karpathos is Amopi (of Amopi / Ammopi). Het heeft een prachtige kustlijn en er zijn mooie stranden. De huizen liggen verspreid over de begroeide heuvels rond een baai. Amoopi betekent letterlijk ‘zandgat’, omdat hier niet zo’n harde wind waait als elders op het eiland. Behalve mooie stranden vind je in Amopi leuke restaurants en een wandelpad langs de kust. Vanuit Pigadia kun je ook een wandeling maken naar Amopi en omgekeerd.

Tips overnachten in Amopi

  • Hotel Argo *** – authentiek hotel met een tuin en 100 meter van het strand. Vanaf je hotelkamer kijk je uit over de baai van Amopi
  • Appartementen Anassa Suites **** – overnachten in een klein paradijsje van een Nederlandse eigenaresse. Bij deze luxe appartementen is een zwembad aanwezig

Bekijk pakketreizen Amopi

Finiki Karpathos. Griekenland

Vissersdorpje Finiki, Karpathos

Finiki

Eigenlijk bestaat vissersdorpje Finiki uit niet veel meer dan een haventje en een straat. Maar het zijn de kleurige huisjes en restaurants rond de haven die het zo’n gemoedelijke sfeer geven. Het is het leukst om in de haven van de verse vis te proeven, want je vindt hier namelijk de beste visrestaurants van Karpathos. Daarna kun je vanaf Foiniki Beach de zon in de zee zien zakken.

Tips overnachten in Finiki

  • Captain Elias Studios 2 *** – een fantastisch appartement in een blauw huis met het strand op een steenworp afstand
  • Hotel Finiki View *** – dit hotel ligt 100 meter van zee en heeft een prachtig zwembad. De kamers hebben een veranda met uitzicht op zee.
  • Arpathea Villas **** – moderne villa’s met een privé zwembad. Bij deze pakketreis is een huurauto inbegrepen

Zoek accommodaties in Finiki

Menetes Karpathos Griekenland

Menetes

Bochtige bergweggetjes brengen je naar het Middeleeuwse plaatsje Menetes in het zuidwesten van Karpathos. Maar wat een plaatje is dit dorp! Het behoort dan ook absoluut tot de mooiste dorpjes en steden op Karpathos. Wandel door straatjes en steegjes langs witte huizen van een van de mooiste dorpjes en steden in Karpathos. Neem vooral een kijkje bij de Kimissi tis Theotokou Kerk dat is gebouwd op een steile rots. Het Maria icoon in de kerk is belangrijk voor de lokale bevolking omdat ze wonderen verricht.

Tips overnachten in Menetes

  • Karpathos Guest House *** – eenvoudige appartementen in Menetes. De omgeving is populair bij fietsers
  • La Villa di Zazopetra *** – dit 5-persoons vakantiehuis in Menetes heeft 2 slaapkamers. Het heeft een tuin en balkon

Zoek accommodaties in Menetes

Arkasa Karpathos Griekenland

Arkassa

Nog zo’n mooi dorpje op Karpathos is Arkasa of Arkassa. Dit dorpje met pastelkleurige huizen dankt haar naam aan de oude stad Arkesia. Boven op de heuvel Palaioikastro kun je nog de restanten van de oude Akropolis en een Byzantijnse tempel met mozaïekvloer bewonderen. Hier heb je bovendien een geweldig uitzicht over de zee en de omgeving. Andere bezienswaardigheden in Arkassa zijn de kloosters van Ipapandi en Agia Sofia en een archeologisch museum. Bij Arkassa vind je twee stranden waar je ligbedden kunt huren.

Tips overnachten in Arkassa

  • Golden Sun *** – je kunt bij Golden Sun kiezen uit een 1- of 2-kamerappartementen. Er is een heerlijk zwembad. Een perfecte uitvalsbasis om Karpathos te verkennen!
  • Thalasidi Luxury Suites *** – luxe adults only suites met eigen zwembad of jacuzzi. Dit is luxe ten top! Bij je vakantie is een huurauto inbegrepen

Zoek reizen naar Arkassa

Bonus: het eiland Saria

Geen dorpje of stad, maar absoluut de moeite van een bezoek waard is het eiland Saria ten noorden van Karpathos. Het leukst is het om dit met een gids te doen die je alles kan vertellen over het roerige piratenverleden van dit eilandje. Vanaf de haven van Pigadia worden tours georganiseerd, maar vanuit Diafani vaar je er ook zo heen. Op Saria vind je prachtige grotten, een kloof waar je doorheen kunt wandelen en je kunt er de overblijfselen van de stad Nisyros bewonderen. Een trip naar het eiland Saria kun je boeken via Getyourguide, maar ook reisorganisaties Sunweb en TUI bieden excursies naar het eiland aan.

Alle accommodaties op Karpathos bij Sunweb

Vakanties Karpathos via TUI

Reizen Karpathos incl. huurauto bij Eliza was Here

 

Mooiste dorpjes en steden op Karpathos bewaren

Mooiste dorpjes en steden op Karpathos  De mooiste dorpjes en steden op Karpathos De mooiste dorpjes en steden op Karpathos

Meer inspiratie voor je Griekenland vakantie

Handig voor je vakantie in Griekenland





Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan afbeeldingen van beeldbanken als Pixabay en Unsplash.


One comment on “De 7 mooiste dorpjes en steden op Karpathos, Griekenland

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *