Anderhalve eeuw geleden schreef Henry David Thoreau zijn klassieker Walden & De plicht tot burgerlijke ongehoorzaamheid. Ik las de klassieker onlangs, maar het bijzondere is dat het nog steeds boeiend en relevant is. Wat maakt het na al die jaren zo uniek en wat kunnen we van Thoreau leren?
Over Walden
Het is 1845 als Henry David Thoreau de bossen in trekt. Twee jaar lang woont hij in een huisje aan de oever van Walden Pond om na te denken en te schrijven. Hier schrijft hij ‘Walden’, een maatschappij kritisch stuk waarin hij oproept tot een betere samenleving. Hij vertelt tot in detail over zijn eenvoudige en zelfvoorzienende leven en uit zijn kritiek op de huidige samenleving dat vooral gericht is op bezit en hard werken.
Lees ook: ik koos voor meer vrijheid in mijn leven
En: 6 inspirerende reisboeken
De plicht tot burgerlijke ongehoorzaamheid
In ‘De plicht tot burgerlijke ongehoorzaamheid’ verdedigt Thoreau het recht van elke burger om ongehoorzaam te zijn aan een onrechtvaardige regering. Zo weigert hij zelf om belasting te betalen aan een regering die slavernij en de oorlog tegen Mexico goedkeurt, waarvoor hij een nacht in de gevangenis belandt.
Levenslessen uit Walden
Hoewel Thoreau in zijn tijd niet echt bekend is, is hij eigenlijk de uitvinder van de omgekeerde werkweek. Hij werkte slechts één dag in de week, de rest rustte hij uit. En al zijn sommige stukken nogal langdradig en gedetailleerd, over het algemeen blijft het boek inspireren. En, misschien wel belangrijker, je haalt er voor jezelf ook belangrijke levenslessen uit. Wat kunnen wij nu nog van Walden leren?
Lees ook: 4 tips om aan de ratrace te ontsnappen
1. Ontdek de natuur
Ga er op uit. Ga naar buiten, wandel in het bos, zie de zon opkomen en weer ondergaan. Buiten wacht een hele nieuwe wereld, klaar om ontdekt te worden. Thoreau meent zelfs dat de natuur de remedie is tegen eenzaamheid en ongelukkig zijn.
Lees ook: avontuurlijk leven met kinderen begint in je achtertuin
2. Werk niet te hard
Veel mensen denken dat hard werken, geld en bezit hen gelukkig maakt. Volgens Thoreau is het vooral belangrijk om plezier te hebben in je werk en dat je jezelf kunt onderhouden. Niet meer en niet minder. Als je namelijk te hard werkt en je focust op geld, vergeet je echt te leven en te genieten van de kleine dingen, aldus Thoreau.
Lees ook: meer leven, minder werken
En: Werk is geen oplossing
3. Omarm minimalistisch leven
Hoe minder je hebt, hoe minder je hoeft te onderhouden of schoon te maken. Het hebben van veel spullen maakt je niet gelukkig(er). Bovendien draagt je consumptiegedrag bij aan de uitbuiting van de aarde en van mensen. Consuminderen is dus in alle opzichten een win-win situatie. Dat betekent trouwens niet dat je leven minder leuk wordt. Je kunt namelijk ook zuinig leven én groots genieten.
4. Leef in slow motion
Lang leve het nietsdoen, het lanterfanten en verveling. In onze maatschappij gaat alles in een razend tempo en nietsdoen of lui zijn wordt als negatief beschouwd. Terwijl verveling juist goed is voor bijvoorbeeld je creativiteit. Dus weg met het idee dat je continu productief moet zijn. Vertraag je leven en wees rijk in tijd. Zelf dobberde Thoreau uren op het water in zijn bootje. Toch zag hij die tijd niet als verspilling, maar als extra tijd waarin je echt leeft en avonturen beleeft.
Lees ook: ben jij liever rijk in geld of in tijd?
Levenslessen Walden bewaren
Meer inspiratie voor onafhankelijk leven
- Ik koos voor meer vrijheid en zingeving in mijn leven
- Leestip: boeken die helpen naar een vrij en onafhankelijk leven
- Ik besloot een tijd geleden om meer te leven, minder te werken
- Zuinig leven én groots genieten? Dat kan. Zo doe ik het
Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan afbeeldingen van beeldbanken als Pixabay en Pexels.