Walden & De plicht tot burgerlijke ongehoorzaamheid – Henry David Thoreau

Boeken, Lifestyle

Walden Henry David Thoreau

Anderhalve eeuw geleden schreef Henry David Thoreau zijn klassieker Walden & De plicht tot burgerlijke ongehoorzaamheid. Ik las de klassieker onlangs, maar het bijzondere is dat het nog steeds boeiend en relevant is. Wat maakt het na al die jaren zo uniek en wat kunnen we van Thoreau leren?

Over Walden

Het is 1845 als Henry David Thoreau de bossen in trekt. Twee jaar lang woont hij in een huisje aan de oever van Walden Pond om na te denken en te schrijven. Hier schrijft hij ‘Walden’, een maatschappij kritisch stuk waarin hij oproept tot een betere samenleving. Hij vertelt tot in detail over zijn eenvoudige en zelfvoorzienende leven en uit zijn kritiek op de huidige samenleving dat vooral gericht is op bezit en hard werken.

Lees ook: ik koos voor meer vrijheid in mijn leven
En: 6 inspirerende reisboeken

De plicht tot burgerlijke ongehoorzaamheid

In ‘De plicht tot burgerlijke ongehoorzaamheid’ verdedigt Thoreau het recht van elke burger om ongehoorzaam te zijn aan een onrechtvaardige regering. Zo weigert hij zelf om belasting te betalen aan een regering die slavernij en de oorlog tegen Mexico goedkeurt, waarvoor hij een nacht in de gevangenis belandt.

Walden – Henry David Thoreau

Levenslessen uit Walden

Hoewel Thoreau in zijn tijd niet echt bekend is, is hij eigenlijk de uitvinder van de omgekeerde werkweek. Hij werkte slechts één dag in de week, de rest rustte hij uit. En al zijn sommige stukken nogal langdradig en gedetailleerd, over het algemeen blijft het boek inspireren. En, misschien wel belangrijker, je haalt er voor jezelf ook belangrijke levenslessen uit. Wat kunnen wij nu nog van Walden leren?

Lees ook: 4 tips om aan de ratrace te ontsnappen

1. Ontdek de natuur

Ga er op uit. Ga naar buiten, wandel in het bos, zie de zon opkomen en weer ondergaan. Buiten wacht een hele nieuwe wereld, klaar om ontdekt te worden. Thoreau meent zelfs dat de natuur de remedie is tegen eenzaamheid en ongelukkig zijn.

Lees ook: avontuurlijk leven met kinderen begint in je achtertuin

2. Werk niet te hard

Veel mensen denken dat hard werken, geld en bezit hen gelukkig maakt. Volgens Thoreau is het vooral belangrijk om plezier te hebben in je werk en dat je jezelf kunt onderhouden. Niet meer en niet minder. Als je namelijk te hard werkt en je focust op geld, vergeet je echt te leven en te genieten van de kleine dingen, aldus Thoreau.

Lees ook: meer leven, minder werken
En: Werk is geen oplossing

3. Omarm minimalistisch leven

Hoe minder je hebt, hoe minder je hoeft te onderhouden of schoon te maken. Het hebben van veel spullen maakt je niet gelukkig(er). Bovendien draagt je consumptiegedrag bij aan de uitbuiting van de aarde en van mensen. Consuminderen is dus in alle opzichten een win-win situatie.

Lees ook: zuinig leven én groots genieten? Zo doe ik het

4. Leef in slow motion

Lang leve het nietsdoen, het lanterfanten en verveling. In onze maatschappij gaat alles in een razend tempo en nietsdoen of lui zijn wordt als negatief beschouwd. Terwijl verveling juist goed is voor bijvoorbeeld je creativiteit. Dus weg met het idee dat je continu productief moet zijn. Vertraag je leven en wees rijk in tijd. Zelf dobberde Thoreau uren op het water in zijn bootje. Toch zag hij die tijd niet als verspilling, maar als extra tijd waarin je echt leeft en avonturen beleeft.

Lees ook: ben jij liever rijk in geld of in tijd?

Levenslessen Walden bewaren

Walden Henry David Thoreau boekrecensie

Meer inspiratie voor onafhankelijk leven


Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan afbeeldingen van beeldbanken als Pixabay en Pexels.

BoekenBoeken


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *