6x wat te doen in Het Nationale Park De Hoge Veluwe

Nederland, Europa, Travel

Wat te doen in het nationale park hoge veluwe ree

Het Nationale Park De Hoge Veluwe is het bekendste nationale park in Nederland. Dit natuurgebied op de Veluwe ligt ingeklemd tussen Otterlo, Hoenderloo en Schaarsbergen. En hoewel het park omheind is en je entree moet betalen, is een bezoek meer dan de moeite waard. In dit artikel geef ik je mijn tips: 6x wat te doen in Het Nationale Park De Hoge Veluwe.

Het Nationale Park de Hoge Veluwe Irene

Over Het Nationale Park de Hoge Veluwe

De Veluwe in de provincie Gelderland is een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden in Europa. Binnen dit gebied liggen twee natuurparken: het Nationale Park de Veluwezoom en Het Nationale Park de Hoge Veluwe.

De Hoge Veluwe is het bekendste nationale park van Nederland. En hoewel het 5.400 hectare aan bos, vennen, stuifzand en heide omvat, beslaat het gebied ‘slechts’ 5% van de hele Veluwe. Veel bezoekers komen naar Nationaal Park de Hoge Veluwe om kunst te bewonderen in het Kröller Müller Museum, te wandelen, op de witte fiets te stappen of om wild te spotten.

Geschiedenis Nationaal Park de Hoge Veluwe

Het Nationale Park de Hoge Veluwe is ontstaan als het jachtterrein van het echtpaar Helene Müller en Anton Kröller. Ze kochten het land tussen 1909 en 1921, bouwden een omheining en zetten er dieren uit zoals moeflons, wilde zwijnen en edelherten. Ondertussen verzamelde Helene moderne kunst.

Toen het stel in 1930 in geldnood kwam, verkochten ze hun bezittingen aan de Stichting het Nationale Park De Hoge Veluwe dat werd opgericht door de Nederlandse Staat. Ook de kunstcollectie werd overgenomen door de Nederlandse Staat en ondergebracht in een nieuw te bouwen museum. De Belgische architect Henry van de Velde ontwierp het Kröller-Müller Museum dat werd geopend in 1938.

Praktische informatie Nationaal Park De Hoge Veluwe

Het Nationale Park De Hoge Veluwe heeft drie ingangen: in Hoenderloo, Otterlo en Schaarsbergen, waarvan de ingang bij Otterlo meestal het drukst bezocht is. Om het park te onderhouden wil de stichting niet afhankelijk zijn van overheidssubsidies, vandaar dat je entree moet betalen om het park in te komen.

Je betaalt zowel entree voor het park (volwassenen € 10,95, kinderen van 6-12 jaar € 5,50 en kinderen tot 6 jaar gratis) als voor de auto (€ 7,75). Je kunt er ook voor kiezen om de auto buiten het park te parkeren voor € 3,90 en op een van de witte leenfietsen het park verkennen. Bestel je tickets online.

 

Kröller-Müller Museum

Musea Nederland Kröller Müller Museum Otterlo

Wat te doen in het Nationale Park De Hoge Veluwe: het Kröller-Müller Museum

Kröller-Müller Museum beeldentuin Irene

Kröller-Müller Museum beeldentuin Irene 2

1. Bezoek het Kröller-Müller Museum

Een van de leukste bezienswaardigheden in Het Nationale Park De Hoge Veluwe is het Kröller-Müller Museum. Ik kom er regelmatig om een blik te werpen op de schilderijen van Van Gogh. Het museum werd ontworpen door Henry van de Velde en heeft een collectie met onder andere werken van Vincent van Gogh, Claude Monet, Auguste Renoir en Pablo Picasso. Ook de moeite waard is een wandeling door de beeldentuin met kunstwerken van onder andere Rodin.

Voor het Kröller-Müller Museum moet je vooraf online een tijdsblok reserveren (ook als je een museumkaart hebt). Entree voor volwassen is € 12,50, jongeren 13 t/m 18 jaar € 6,25 en tot 13 jaar is toegang gratis. Let op: daarnaast heb je ook nog een entreeticket voor het park nodig.

2. Duik ondergronds in Natuurmuseum Museonder

Met je parkticket heb je gratis toegang tot het Museonder dat onderdeel is van het bezoekerscentrum en werd ontworpen door Cor van Hillo (1993). In het Museonder ontdek je alles over het verleden en de geologie van de Hoge Veluwe en de dieren die hier ooit rondliepen.

Zo vind je er botten van mammoeten, skeletten van verschillende dieren en ontdek je hoe een aardbeving voelt. Het Museonder is dus ontzettend interessant en leuk voor kinderen en is iedere dag van 09.30 tot 17.30 uur geopend. Bovendien is toegang voor het Museonder gratis. Je hebt wel een toegangsticket voor Het Nationale Park De Hoge Veluwe nodig.

3. Leen een witte fiets en ontdek de natuur

Stap op de pedalen van een van de gratis witte leenfietsen en ontdek Het Nationale Park De Hoge Veluwe op de fiets. De simpele fietsen hebben geen versnellingen, zijn voorzien van een terugtraprem en op de meeste fietsen is een kinderzitje aanwezig. Het is niet de bedoeling dat je je fiets op slot zet, zo kan iedereen een fiets pakken als ie dat nodig heeft.

Je vindt de fietsen verspreid over het park, zoals bij het Museonder, Jachthuis Sint-Hubertus, het Kröller-Müller en bij de ingangen. Door het park zijn verschillende fietsroutes uitgestippeld, zo start er een fietsroute bij de ingang van Otterlo (10 km) en bij Schaarsbergen en Hoenderloo begint een fietsroute van 20 km.

nationaal park hoge veluwe reeën

Wat te doen in het Nationale Park De Hoge Veluwe: wild spotten

4. Spot de Big Five Four van de Veluwe

Het gevarieerde landschap van Het Nationale Park De Hoge Veluwe is het leefgebied van heel wat wilde dieren. Spot hier de ‘Big Five Four’ van de Veluwe: edelherten, reeën, vossen en wilde zwijnen. Schotse Hooglanders vind je wel op de Veluwe, maar dan buiten het nationale park. Daarnaast kun je ook moeflons tegenkomen in het park.

De beste tijd om wild te spotten is vroeg in de ochtend rond zonsopkomst en ‘s avonds tegen zonsondergang. Uiteraard kun je zelf een fiets- of wandeltocht maken, maar er worden ook tours met de boswachter georganiseerd. Zo kom je meteen alles te weten over de wilde dieren die hier leven.

Jachthuis Sint-Hubertus

5. Stap terug in de tijd in Jachthuis St. Hubertus

Aan de rand van het park wacht Jachthuis Sint-Hubertus. Het werd tussen 1914 en 1920 door architect Hendrik Petrus Berlage gebouwd in opdracht van het echtpaar Kröller-Müller. Door onenigheid over de bouw trok Berlage zich terug en maakte Henry van de Velde het buitenhuis af.

Je kunt het Jachthuis Sint-Hubertus bezoeken tijdens een rondleiding. Meer informatie en reserveren doe je op de website. Tip: bij het Jachthuis Sint-Hubertus kun je ook een mooie wandeling maken rond de vijver en een klein stukje over een vlonderpad.

Het Nationale Park de Hoge Veluwe vlonderpad bij Jachthuis Sint-Hubertus

Wat te doen in het Nationale Park De Hoge Veluwe: wandelen over een vlonderpad

Het Nationale Park de Hoge Veluwe Irene vogelkijkhut

Nationaal Park de Hoge Veluwe vlonderpad Jachthuis Sint-Hubertus Irene

6. Wandel door Het Nationale Park De Hoge Veluwe

Door het park lopen diverse gemarkeerde wandelroutes. De meeste routes vind je in het noorden van het park, bij het Museonder en rond het Park Paviljoen. Ook bij de ingangen bij Hoenderloo en Otterlo starten wandelingen. Daarnaast lopen er drie lange-afstandswandelingen door het park. Meer informatie over de wandelroutes door het park.

 

Tips Het Nationale Park De Hoge Veluwe bewaren

Wat te doen in het nationale park de hoge veluwe tips het nationale park de hoge veluwe tips het nationale park hoge veluwe tips

Meer inspiratie voor uitjes in Nederland
Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik afbeeldingen van Pixabay en Unsplash.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *