Wat te doen in Bordeaux: 11 tips voor je stedentrip

Frankrijk, Europa, Travel

Wat te doen in Bordeaux Grosse Cloche straat

Bordeaux is misschien niet de eerste stad waar je aan denkt bij een stedentrip. Toch is deze verrassende stad in Frankrijk een bezoek waard. Het heeft namelijk alle ingrediënten voor een fijne dagtrip of stedentrip: van imposante gebouwen en geplaveide straten tot stijlvolle theehuizen en een wandeling over Pont de Pierre. Graag geef ik je 11 tips wat te doen in Bordeaux.

wat te doen in Bordeaux straat

Wat te doen in Bordeaux

In Bordeaux vind je genoeg bezienswaardigheden om je een dag of twee te vermaken. Niet voor niets is een deel van de binnenstad UNESCO-werelderfgoed. Dwaal er door de geplaveide straten, bewonder imposante bouwwerken als La Flèche St. Michel en het Grand Theater en wandel over de Pont de Pierre. Tel daarbij op de gezellige pleinen met elegante patisserieën en theehuizen en je hebt alle ingrediënten voor een fijne dagtrip of stedentrip Bordeaux.

Tour de France in Bordeaux

Ben je een wielerfan? De 7e etappe van de Tour de France 2023 op vrijdag 7 juli startte in Mont-de-Marsan en finishte na een vlakke tocht van 170 km in Bordeaux. In 2024 komt de Tour niet langs Bordeaux, toch zijn er genoeg redenen om een stedentrip Bordeaux te boeken! 11 tips wat te doen in Bordeaux.

Bordeaux Pont de Pierre

Wat te doen in Bordeaux: wandelen over Pont de Pierre

1. Wandel van west naar oost via Pont de Pierre

De 19-eeuwse brug Pont de Pierre is de blikvanger van Bordeaux en telt 17 bogen. Wandel van het westen naar de oostkant van Bordeaux via de stenen brug over de rivier de Garonne die de twee delen van de stad met elkaar verbindt. Omdat hier alleen voetgangers en fietsers mogen komen, heb je alle tijd om van het uitzicht te genieten. ‘s Nachts wordt de brug verlicht met lampjes en kom je rond zonsondergang dan zie je de zon zakken boven de stad.

Bordeaux Basilique Saint Michel

Wat te doen in Bordeaux: Basiliek St. Michael bezoeken – Bron foto

2. Geniet van het uitzicht vanaf la Flèche St. Michel

La Flèche de la Basilique Saint-Michel is een klokkentoren die naast Basiliek St. Michael is gebouwd. In de zomer kun je alle 228 treden van de toren beklimmen. Boven heb je een geweldig uitzicht over de stad. Daarnaast kun je ook een kijkje nemen in de basiliek zelf. De basiliek kun je gratis bezichtigen, voor de klokkentoren la Flèche betaal je ongeveer 5 euro. Ook leuk: op maandag en zaterdag is er op het plein rond de toren een markt.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Darwin Écosystème (@darwin.camp)

3. Snuif de sfeer op bij Darwin Eco-Système

Dit is een van de meest verrassende plekken in Bordeaux: Darwin Eco-Système is een hotspot aan de overkant van de rivier de Garonne. Het is gebouwd in een voormalige militaire kazerne en barst van de gezellige koffietentjes, street-art en co-working spaces. Er is zelfs een biologische supermarkt en een overdekte skatebaan aanwezig. Ook worden er regelmatig festivals en concerten georganiseerd, zoals Nirvana Days.

Bordeaux Le Miroir d'Eau

Tips wat te doen in Bordeaux: Le Miroir d’Eau

4. Wat te doen in Bordeaux: staren in Le Miroir d’Eau

Een van de verrassendste toeristische attracties in Bordeaux is de Miroir d’Eau dat is uitgeroepen tot het grootste reflecterende zwembad ter wereld. Hoewel het water slechts 2 centimeter diep is, lijkt het veel dieper dankzij de weerspiegeling van het tegenover gelegen Place de la Bourse. Le Miroir d’Eau ligt aan de kade van de Garonne en werd ontworpen door landschapskunstenaar Michel Corajoud. Dit is een heerlijke plek om af te koelen op zwoele zomerdagen of van een afstandje te kijken naar de veranderende reflecties.

Bordeaux Grosse Cloche straat

Wat te doen in Bordeaux: de Grosse Cloche bewonderen

5. Stap terug in de middeleeuwen in Grosse Cloche

Zowel de Grosse Cloche als de Porte Cailhau zijn overblijfselen van de Middeleeuwen. De Grosse Cloche (grote klok) is een belfort dat werd gebouwd op de overblijfselen van de oude stadspoort, terwijl de Porte Cailhau ooit de belangrijkste toegangspoort van de stad was. Wandel door de charmante wijk rond de Grosse Cloche en Porte Cailhau langs leuke boetiekjes en typisch Franse cafés.

 

6. Proef van de lekkernijen bij Marché des Capucins

In de historische overdekte markt Marché des Capucins kun je terecht voor lokale producten zoals kaas, vlees en wijn tot fruit, planten en bloemen. Heerlijk om een tijdje rond te dwalen en te proeven van alle Franse lekkernijen.

7. Bewonder Cathédrale Saint-André de Bordeaux

De Cathédrale Saint-André op het plein Pey Berland is de grootste kerk van Bordeaux. Het oudste deel stamt uit de 12e eeuw. In 1137 trouwden Eleonora van Aquitaine en Lodewijk VII in deze kerk. De prachtige sculpturen, de monumentale deur, de prachtige bogen en torenspitsen zijn een plaatje om te zien. Voor een mooi uitzicht over Bordeaux kun je de 231 treden van de 15-eeuwse klokkentoren beklimmen. In juli en augustus worden er orgelconcerten gegeven in de kathedraal. Daarnaast worden er regelmatig klassieke concerten opgevoerd van onder andere 4 Seasons van Vivaldi.

8. Blader door oude boeken in Librairie La Nuit des Rois

Deze nostalgische en romantische boekhandel Librairie La Nuit des Rois is een plaatje om te zien. En dan die boeken! De boekhandel is gespecialiseerd in zeldzame, oude boeken, in totaal wel 30.000 stuks. Het zijn voornamelijk Franse boeken, maar je vindt er ook oude strips en (film)posters.

Bordeaux La Cité du Vin

Doen in Bordeaux: kijkje nemen bij La Cité du Vin

9. Vergaap je aan architectuur en wijn in La Cité du Vin

Dit is ongetwijfeld een van de opvallendste verschijningen in Bordeaux. La Cité du Vin herbergt een museum dat volledig is gewijd aan de liefde voor wijn. De architectuur van het gebouw moet de vloeiende lijnen voorstellen waarin wijn, de rivier en de stad Bordeaux samenkomen. Doen: aan het eind van je bezoek op de achtste verdieping genieten van een glaasje Bordeaux met uitzicht over Bordeaux.

Boek hier: je toegangsticket voor La Cité du Vin

Bordeaux Tom Cruise Cameron Diaz filmpremière Night and Day

Wat te doen in Bordeaux: beleef de hectiek van een filmpremière ;)

Bordeaux Cameron Diaz Tom Cruise filmpremière Knight and Day

10. Beleef de hectiek van de Tour de France (plus Tom Cruise & Cameron Diaz)

Eigenlijk gingen we in 2010 naar Bordeaux omdat er die week een tijdrit van de Tour de France plaatsvond, dus het was puur toeval dat we Tom Cruise en Cameron Diaz ‘tegen het lijf liepen’. Want wat bleek: het was ook de première van de film Knight and Day in cinema Le Français. Dus zag ik van een afstand Tom Cruise en Cameron Diaz met wapperende blonde haren voorbij snellen (excuses voor de slechte kiekjes).

Voor het eerst sinds 2010 finishte de Tour de France in 2023 opnieuw in Bordeaux. De 7e etappe startte in Mont-de-Marsan en via Langdon finishte de rit op Place des Quinconces in Bordeaux. Daarvoor koersten de renners maar liefst 2 kilometer langs de rivier de Garonne. Of de Tour de France de komende jaren opnieuw Bordeaux aandoet en of Tom en Cameron weer van de partij zijn, durf ik niet te zeggen. ;). Lees hier ook over die keer dat de Tour langs Étretat in Normandië snelde.

11. Proef van de Bordeaux-wijnen en macarons

Geen bezoek aan Bordeaux zonder te proeven van de wijn uit de streek! In de wijnstad van Frankrijk moet je natuurlijk van de Bordeaux-wijnen proeven en waar kan dat beter dan in een brasserie of restaurant op een van de gezellige pleinen. Daarnaast heeft Bordeaux ook tal van patisserieën en bakkerijen met verrukkelijke hapjes. Proef bijvoorbeeld bij Patisserie GLLM van de Franse macarons en schuif bij Boulangerie Jocteur aan voor koffie met chocoladetaart.

Boek hier: middag wijnproeven in Saint-Emilion
Bezoek: de beroemdste wijngebieden Saint-Emilion en Medoc

 

Maison du Lierre Bordeaux Centre ville tuin
Tips Bordeaux: Maison du Lierre is een aanrader!

Maison du Lierre Bordeaux Centre ville kamer

Overnachten in Bordeaux

Bordeaux heeft genoeg accommodaties waar je kunt overnachten, van luxe en elegante hotels tot low budget appartementen (vaak kun je er ook je wielrenfiets stallen), zoals:

  • Hotel de L’Opéra **: low budget hotel direct tegenover Le Grand Theatre van Bordeaux. Een geweldige locatie voor een lage prijs.
  • Hotel des 4 Soeurs ***: dit hotel hartje Bordeaux is gevestigd in een 18e eeuws pand
  • La Maison du Lierre ***: dit boetiekhotel dankt zijn naam aan de 200 jaar oude klimop die het terras bedekt. De kamers zijn stijlvol ingericht, maar het is vooral de tuin met palmbomen waardoor je hier wilt overnachten. Vanaf het hotel wandel je in 10 minuten naar het centrum.

Zoek een hotel in Bordeaux

Stedentrip Bordeaux

Een low budget pakketreis Bordeaux boek je eenvoudig via Vakantiediscounter. Transavia vliegt vanaf onder andere Eindhoven naar Bordeaux, bekijk hier vliegtickets Bordeaux.

Tips Bordeaux bewaren

Wat te doen in Bordeaux, Frankrijk Wat te doen in Bordeaux, Frankrijk

Meer inspiratie voor je vakantie in Frankrijk

Reisgidsen Frankrijk




Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan rechtenvrije foto’s van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *