Stad van kunst en passie: mijn tips voor Barcelona

Spanje, Travel

Barcelona, Spanje: stad van kunst en passie
Elke keer als ik de bus of taxi uitstap hartje Barcelona overvalt het me weer: de rauwe schoonheid van de stad. De schoonheid die regisseur Almodóvar feilloos weet weer te geven in zijn films. Dezelfde schoonheid die Gaudí voor altijd heeft vastgelegd in zijn kunstwerken. Met aan de ene kant de vloeiende lijnen die opgaan in hun natuurlijke omgeving en aan de andere kant de grillige vormen. Net zoals de bewoners van de stad: vriendelijk, gepassioneerd, maar ook vol vechtlust door hun turbulente geschiedenis. Dit zijn mijn tips voor Barcelona!

Barceloneta Barcelona
Barceloneta Barcelona

Barcelona heeft zo’n aantrekkingskracht op me dat ik er minstens een keer per jaar kom. In de zomer geniet je namelijk van het bruisende stadsleven en kun je tegelijkertijd afkoelen en relaxen op één van stranden. Op het populaire Platja de Sant Sebastià bijvoorbeeld of bij het iets rustiger La Barcaloneta waar het kunstwerk van de Duitse kunstenares Rebecca Horn de horizon siert. De opeenstapeling van kubussen van glas en metaal is een hommage aan de eenvoud van de Barcelonese visserswijken. Surfen kun je bij Mar Bella om je daarna tegoed te doen aan een verrukkelijke lunch in één van de restaurants bij Port Vell. Om al slenterend door de kronkelige straatjes van Barri Gótic je te laten verleiden tot het eten van pinchos in één van de tapasbarretjes die Barcelona telt en te flaneren over de boulevard Las Ramblas.

La Sagrada Familia Barcelona

La Sagrada Familia

Het bekendste bouwwerk van architect Gaudí is ongetwijfeld La Sagrada Familia en mag dan ook niet in dit rijtje tips in Barcelona ontbreken. Hij startte met de bouw van het ‘heilige der heiligen’ in 1882. Nu, ruim een eeuw later, is de bouw nog steeds niet voltooid en vermoedelijk zal dat nog zeker 20 jaar duren. De hop on hop off bus stopt bij La Sagrada Familia, maar je kunt natuurlijk ook een taxi nemen. Kaartjes kun je het beste vooraf online bestellen: Tickets Sagrada Familia

Barcelona Parc Guell
Barcelona Parc Guell mozaiek

Park Guell

In alle creaties van Gaudí komen sprookjeswereld en de natuur samen, zoals in Park Guell. Kom vooral op zondagochtend heel vroeg voordat de mensenmassa’s het park bestormen. Niets is fijner dan met een kop koffie te genieten van het geweldige uitzicht over de langzaam ontwakende stad. Park Guell, Olot 7, Barcelona. Wil je liever niet te lang in de rij staan? Koop je kaartjes vooraf online: Tickets Park Guell.

Barcelona Casa MilaDe golvende lijnen van Casa Mila

Barcelona Casa MilaMooie doorkijkjes in Casa Mila

Barcelona Casa BattloBalkonnetjes Casa Battlo

Casa Battlo Barcelona Gaudi, SpanjeDetail glaswerk in Casa Battlo

Casa Milà en Casa Battló

Ook van de hand van Gaudí: Casa Milà, Passeig de Gràcia 92 en Casa Battló, Passeig de Gràcia 43. Beide de moeite waard om te bezichtigen! Kaartjes kun je ter plekke bij de kassa kopen.

Ziekenhuis Sante Creu

Midden tussen de sombere, eentonige gebouwen hartje Eixample vind je het Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, ontworpen door 19e-eeuwse architect Lluís Domènech i Montener. Ter opluistering van de wijk bouwde hij het ziekenhuis als een dorp dat deels geopend is voor publiek. De prachtige gebouwen zijn onderling met elkaar verbonden door een ondergronds gangenstelsel waardoor patiënten per golfkarretjes worden vervoerd.

Winkelen Barcelona

Custo en Desigual zijn dé Barcelonese kledingmerken bekend vanwege hun kleurrijke psychedelische prints. Vestigingen vind je in heel Barcelona, o.a. op de Ramblas en Mare Magnum. Bij het Mare Magnum moet je sowieso even een kijkje nemen. Het futuristisch uitziend winkelcentrum vind je aan het eind van de Ramblas bij Port Vell. Scoor even een coffee bij Starbucks voordat je neerploft op de houten vlonders. In de Barri Gotíc vind je tal van winkeltjes met snuisterijen, schoenen, leren tasjes etc. Bij Gotham kun je terecht voor een prachtige collectie vintage meubels en accessoires.

Bilbao Berria Barcelona, Spanje

Eten in Barcelona

Wie Barcelona zegt, zegt tapas. Die vind je zo ongeveer op iedere straathoek. Ik loop altijd even binnen bij Bilbao Berria voor overheerlijke pinchos (pintxos in het Baskisch), typische tapas die door middel van een cocktailprikker bij elkaar worden gehouden. Om je vingers bij af te likken!

Cal Pinxto Port Vell, Barcelona, spanje

Als je vanaf de Ramblas verder loopt richting Port Vell, schuif dan even aan bij Cal Pinxo Palau de Mar. De krabkroketjes zijn hier niet te versmaden. En voor de traditionele Catalaanse keuken moet je ’s avonds een plekje veroveren bij Restaurant 7 Portes. Het restaurant bestaat al meer dan 180 jaar en vele bekende en minder bekenden gingen je hier al voor. Joan Miró, Antonio Banderas, Pelé, Pedro Almodovar, Placido Domingo, Yoko Ono, allemaal verorberden ze hier een maaltijd. De naambordjes zitten zelfs vastgespijkerd boven de bankjes. Wel even reserveren.

Vicky Cristina Barcelona, Can Travi Nou

Eten net als in de film: Vicky Cristina Barcelona

Wil je in de voetsporen van de film Vicky Cristina Barcelona treden? Loop dan even binnen bij 4Gats in waar een filmscene is opgenomen. Datzelfde geldt trouwens voor het prachtig gelegen restaurant Can Travi Nou dat hoog op de bergen boven Barcelona uittorent. Let op: reserveren is een must en neem een taxi, want het ligt niet bepaald op loopafstand.

Vervoer en verblijf Barcelona

Vanuit Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven vliegt Transavia naar Barcelona. Ook de nationale luchtvaartmaatschappij Vueling vliegt rechtstreeks vanuit Amsterdam naar Barcelona. Vanaf de terminal van de luchthaven rijdt de Aerobús ieder kwartier in een half uur naar Plaça  d’Espanya of Plaça Catalunya. De snelste manier om alles van Barcelona mee te krijgen, is met de bus turístic. In de zomer zijn er 3 verschillende routes. Je kunt op- en afstappen wanneer je wilt of overstappen op een andere route. Om de omgeving van Barcelona te verkennen kun je natuurlijk ook een auto huren.

Verschillende reisorganisaties bieden een pakketreis aan naar Barcelona.

In Barcelona vind je een aantal prima hotels en appartementen. Deze boek je heel eenvoudig via:

Ik sliep meerdere malen in Barcelona:

Barcelona City Pass

Met een Barcelona City Pass heb je toegang tot diverse attracties en bezienswaardigheden in Barcelona. Inbegrepen is onder andere:

  • Retour met de Aerobus Barcelona Airport El Prat naar het centrum van Barcelona
  • Tickets voor de Sagrada Familia en Park Guell (waarbij je niet in de rij hoeft te staan)
  • Tickets Hop-on Hop-off bus

Koop online je Barcelona City Pass.

Stad van kunst en passie: Barcelona Stad van kunst en passie: Barcelona

Meer tips voor Barcelona?
BewarenBewaren

BewarenBewaren


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *