Stedentrip Barcelona: 10 tips

Spanje, Europa

Barcelona, Spanje: stad van kunst en passie
Barcelona, de stad van kunst en passie. Slenter door de kronkelige straatjes van Barri Gòtic, geniet van de schoonheid van La Sagrada Família en flaneer over Las Ramblas. In deze blog 10 tips voor een stedentrip Barcelona.

Barceloneta Barcelona

Stedentrip Barcelona: Barceloneta

10 tips voor je stedentrip Barcelona

Elke keer als ik de bus of taxi uitstap overvalt het me weer: de rauwe schoonheid van de stad. De schoonheid die regisseur Almodóvar feilloos weet weer te geven in zijn films. Dezelfde schoonheid die Gaudí heeft vastgelegd in zijn kunstwerken. Slenter door de kronkelige straatjes van Barri Gòtic, laat je verleiden tot het eten van pinchos in een tapasbar zoals Bilbao Berria, verwonder je over La Sagrada Família en flaneer over Las Ramblas. De makkelijkste manier om alle bezienswaardigheden in Barcelona te verkennen is door in de hop-on hop-off bus te stappen. Ik geef je graag mijn 10 tips voor je stedentrip Barcelona.

Boek tickets hop-on hop-off bus >>

Barceloneta Barcelona

1. De stranden

In de zomer geniet je in Barca van het bruisende stadsleven en kun je tegelijkertijd afkoelen op één van de stranden. Op het populaire Platja de Sant Sebastià bijvoorbeeld of het iets rustiger La Barcaloneta. Hier siert het kunstwerk van de Duitse kunstenares Rebecca Horn de horizon. Het kunstwerk van gestapelde kubussen van glas en metaal is een hommage aan de eenvoud van de Barcelonese visserswijken. Surfen kun je bij Mar Bella en lunchen doe je in één van de restaurants bij Port Vell.

La Sagrada Familia Barcelona
Barcalona La Sagrada Familia

2. La Sagrada Família

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Barcelona is La Sagrada Família. Het is ook het bekendste bouwwerk van architect Gaudí. Hij startte in 1882 met de bouw van het ‘heilige der heiligen’. Ruim een eeuw later is het nog steeds niet voltooid. De hop-on hop-off bus stopt bij La Sagrada Familia, maar je kunt natuurlijk ook een taxi nemen. Kaartjes kun je het beste vooraf online kopen.

Toegangskaartjes La Sagrada Familia >>
Sagrada Familia skip-the-line rondleiding >>

Tickets hop-on hop-off bus >>

Barcelona Parc Guell
Barcelona Parc Guell mozaiek

3. Park Guell

In alle creaties van Gaudí komen sprookjeswereld en de natuur samen, zoals in Park Guell. Kom vooral op zondagochtend heel vroeg voordat de mensenmassa’s het park bestormen. Niets is fijner dan met een kop koffie te genieten van het geweldige uitzicht over de langzaam ontwakende stad. Wil je liever niet te lang in de rij staan? Koop dan je kaartjes vooraf online.

Tickets Park Guell >>

Barcelona Casa Mila
De golvende lijnen van Casa Milà

Barcelona Casa Mila
Mooie doorkijkjes in Casa Milà

Barcelona Casa Battlo
Stedentrip Barcelona: balkonnetjes van Casa Battló

Casa Battlo Barcelona Gaudi, Spanje
Stedentrip Barcelona: detail glaswerk in Casa Battló

4. Casa Milà en Casa Battló

Nog een paar van die prachtige bouwwerken van de hand van Gaudí zijn Casa Milà en Casa Battló. Beide de moeite waard om te bezichtigen! Kaartjes kun je ter plekke bij de kassa kopen.

Tickets Casa Milà >>
Tickets Casa Battló >>

barcelona-plaza reial

5. Barri Gòtic

Slenter door de kronkelige straatjes van Barri Gòtic, een van leukste wijken van de stad. Het bestaat uit een wirwar aan middeleeuwse straatjes. Laat je verleiden tot de pinchos in één van de tapasbarretjes in de wijk of ga zitten op een van de gezellige pleinen. Zoals Plaça Reial bijvoorbeeld dat wordt omzoomd door bogen, passages, palmbomen en gezellige restaurantjes. ‘s Avonds kun je hier geweldig eten bij bijvoorbeeld Les Quinzes Nits.

Las Ramblas Barca

6. Las Ramblas

Flaneer over de boulevard Las Ramblas, een de bekendste trekpleisters van de stad. Er is altijd volop reuring en het wemelt er van de toeristen, maar als je voor het eerst de stad bezoekt, moet je er even een kijkje nemen. De boulevard begint bij Plaza Catalunya en loopt door tot aan Port Vell waar het standbeeld van Columbus staat. Vergaap je aan de levende standbeelden, kiosks, bloemenkraampjes en straatartiesten. Een must tijdens je stedentrip Barcelona!

7. Mercat de la Boqueria

Halverwege Las Ramblas vind je de grootste overdekte markt van de stad: Mercat de la Boqueria. Slenter op je gemak langs de kraampjes vol verse groenten, langoustines en gebakjes. Wel hangen er toeristische prijskaartjes aan de producten.

8. Ziekenhuis Sante Creu

Maak je een stedentrip Barcelona dan is een bezoek aan Santa Creu een aanrader. Midden tussen de eentonige gebouwen hartje Eixample staat Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, ontworpen door 19e-eeuwse architect Lluís Domènech i Montener. Ter opluistering van de wijk bouwde hij het ziekenhuis als een dorp dat deels geopend is voor publiek. De prachtige gebouwen zijn onderling met elkaar verbonden door een ondergronds gangenstelsel waardoor patiënten per golfkarretjes worden vervoerd.

Pinchos van Bilbao Berria, Spanje

Stedentrip Barcelona: ik ga altijd even pinchos eten bij Bilbao Berria

Paella eten in Cal Pinxto, Port Vell

Lunchen bij Cal Pinxo Palau de Mar is altijd een goed idee tijdens een stedentrip Barcelona

9. Paella en pinchos

Tapas vind je hier zo ongeveer op iedere straathoek. Ik loop altijd even binnen bij Bilbao Berria voor pinchos (Baskisch: pintxos). Deze tapas worden door middel van een cocktailprikker bij elkaar gehouden.

Als je vanaf de Ramblas richting Port Vell loopt, schuif dan ook aan bij Cal Pinxo Palau de Mar. En voor de traditionele Catalaanse keuken moet je ’s avonds een plekje veroveren bij Restaurant 7 Portes. Dit restaurant bestaat al sinds 1836. Vele bekende en minder bekenden gingen je al voor. Joan Miró, Antonio Banderas, Pelé, Pedro Almodovar, Placido Domingo, Yoko Ono, allemaal verorberden ze hier een maaltijd. De naambordjes zitten zelfs vastgespijkerd boven de bankjes. Wel even reserveren. Bekijk al mijn favoriete restaurants in Barcelona.

Tibidabo Barca

Stedentrip Barcelona: pretpark Tibidabo

10. Nostalgisch pretpark Tibidabo

Als je even aan de drukte wilt ontsnappen tijdens je stedentrip Barcelona dan is Tibidabo een aanrader. Dit nostalgische pretpark uit 1868 ligt hoog op een bergtop. Van hieruit kijk je uit over de hele stad. Het pretpark komt voorbij in de film Vicky Cristina Barcelona, maar het wordt ook genoemd in de besteller De Schaduw van de Wind.

Tibidabo ligt op de route van de hop-on hop-off bus in de zomermaanden en er rijdt een antiek trammetje naar boven. Ook Iglesia del Sagrat Cor is de moeite waard. Deze kerk draagt dezelfde naam als de Sacré-Cœur in Parijs. Voor een paar euro kun je met een lift naar de top van de kerk waar ook een Jezusbeeld prijkt die doet denken aan die in Rio de Janeiro.

Filmlocaties Vicky Cristina Barcelona, Can Travi Nou

Bonus: Net als in de film

Treed tijdens een stedentrip Barcelona in de voetsporen van de film Vicky Cristina Barcelona en loop even binnen bij 4Gats waar een filmscène is opgenomen. Datzelfde geldt voor het prachtig gelegen restaurant Can Travi Nou dat hoog in de bergen boven de stad ligt. Let op: reserveren is een must en neem een taxi, want het ligt niet bepaald op loopafstand. Ook deze films werden trouwens opgenomen in de Catalaanse stad.

Stedentrip Barcelona: excursies en tours

 

Vervoer & verblijf

Vanuit Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven vliegt Transavia naar de Catalaanse stad. Ook de Spaanse luchtvaartmaatschappij Vueling vliegt rechtstreeks vanuit Amsterdam naar de Catalaanse stad. Vanaf de luchthaven rijdt elk kwartier de Aerobús naar Plaça  d’Espanya of Plaça Catalunya.

De snelste en makkelijkste manier om Barcelona te verkennen, is met de hop-on hop-off bus. In de zomer zijn er 3 verschillende routes. Je kunt op- en afstappen wanneer je wilt of overstappen op een andere route.

Boek tickets hop-on hop-off bus >>

Wil je de omgeving verkennen dan kun je natuurlijk ook een auto huren. Verschillende reisorganisaties bieden een pakketreis of stedentrip Barcelona aan, zoals:

Verder vind je in de stad prima hotels en appartementen. Deze boek je heel eenvoudig via:

Hoteltips

Ik was al meerdere keren in de Spaanse stad en kan je deze hotels en appartementen voor een stedentrip Barcelona dan ook van harte aanraden:

Barcelona Card

Met deze kaart heb je tijdens een stedentrip Barcelona snelle toegang tot diverse attracties en bezienswaardigheden. Zo:

  • skip je de wachtrij bij musea en attracties
  • kun je onbeperkt reizen met de TMB-metro’s en -bussen, de stadstreinen, trams en luchthaven-treinen van FGC en de regionale treinen in zone 1 van Renfe (voor de duur die je hebt geselecteerd)
  • krijg je een stadsplattegrond
  • ontvang je een reisgids in 6 talen

Bestel:Barcelona Card

Op zoek naar een stedentrip in de wintermaanden? Je kunt ook in de winter naar Barcelona!

Tips stedentrip Barcelona bewaren

Stad van kunst en passie: stedentrip Barcelona Stad van kunst en passie: stedentrip Barcelona

Meer reistips Costa Brava

Handige reisgidsen Costa Brava






Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan afbeeldingen van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.

Tiqets museum


One comment on “Stedentrip Barcelona: 10 tips

  1. Leuke tips! Ook een aanrader als je van pintxos houdt is om naar Carrer Blai in de buurt van Poble-sec te gaan: daar vind je de ene pintxosbar na de andere! Super leuk én lekker :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *