Idyllisch Étretat in Normandië

Europa, Frankrijk

Etretat, l'Aiguille, olifantenrots, Frankrijk
Nog nooit had ik van idyllisch Étretat gehoord. Totdat tijdens een etappe van de Tour de France de wielrenners over de glooiende heuvels en langs de grillige krijtrotsen van Normandië snelden. Vlak langs het kustplaatsje Étretat. Ik was op slag verliefd. En ik ging op zoek naar alle bezienswaardigheden en tips wat te doen in Étretat in Normandië.

Etretat l'Aiguille, olifantenrots, Frankrijk

Idyllisch Étretat

Onze reis hadden we al geboekt. We zouden naar de zuidkust van woest Bretagne rijden met een tussenstop van een paar dagen in een hotel in het charmante plaatsje Honfleur. Dus toen we  Étretat in een prachtig item van Vive de Velo voorbij zagen komen en tot ontdekking kwamen dat het vrijwel ‘op de route’ lag, was de keuze snel gemaakt. En dus maakten we vanuit Honfleur een tochtje naar idyllisch Étretat (op ongeveer 45 minuten) rijden in het zuiden van de regio Haute-Normandie.

Boek: een accommodatie in Étretat
Bekijk: stacaravans en ingerichte tenten in Normandië
En: campings in Normandië

Etretat Normandie kids

Krijtrotsen zoals l’Aiguille in Étretat

Étretat staat bekend om de imposante witte krijtrotsen en spectaculaire kliffen waar de golven tegenaan beuken. De kustlijn bij Étretat heeft veel weg van de kust bij Dover van ‘groot Bretagne’ oftewel Groot-Brittannië. Hier is duidelijk te zien dat beide kusten ooit met elkaar verbonden waren. Langs de kust vind je overal verborgen strandjes van waaruit je uitzicht hebt op l’Aiguille. Deze uitstekende krijtrots lijkt nog het meest op een olifant, vandaar ook dat het in de volksmond ‘de olifantenrots’ wordt genoemd. Geniet van het geweldige uitzicht, het gekrijs van de meeuwen en de rollende golven onder het genot van een drankje.

Manoir de la Salamandre Étretat, Normandië

Bron foto

Het historische centrum van Étretat

In Étretat zelf lijkt het of de tijd heeft stilgestaan. Wandel er door kronkelige straten met fotogenieke vakwerkhuizen en langs de overdekte markthallen. Kijk hier vooral naar boven, de prachtige constructie houten balken is een plaatje om te zien. Ook het Manoir de la Salamandre lijkt weggelopen uit de middeleeuwen. In dit bijzondere gebouw kun je zelfs overnachten.

Boek: een overnachting in Manoir de la Salamandre

Les jardins d'étretat normandië Frankrijk

Les Jardins d’Étretat

Op een klif aan de noordoostkant van het plaatsje vind je Les Jardins d’Étretat. De prachtig aangelegde tuin hoort bij Villa Roxelane. De villa werd in 1905 gebouwd voor de Parijse actrice Madame Thébault die op haar beurt weer bevriend was met schilder Claude Monet. Landschapsarchitect Alexandre Grivko ging met de tuin aan de slag en het resultaat is een kunstzinnig, groen paradijs aan de kust vol prachtige sculpturen. Vanuit de tuin heb je een fantastisch uitzicht over Étretat en de kustlijn. De tuin is opengesteld voor bezoekers. Openingstijden vind je op de website van Les Jardins d’Étretat.

Pont de Normandie, Honfleur, Frankrijk

Pont de Normandie

O ja, en als je dan via de snelweg richting Honfleur rijdt kom je over de spectaculaire Pont de Normandie. Houd je camera in de aanslag!

Honfleur in Normandië, Frankrijk

Het pittoreske Honfleur in Normandië, Frankrijk

A L'ecole Buissonniere Honfleur

Tip: overnachten in A L’ecole Buissonniere Honfleur

Overnachten in Étretat of Honfleur?

Je kunt overnachten in Étretat zelf, maar het plaatsje Honfleur is ook een aanrader. Het pittoreske, middeleeuwse havenstadje is gebouwd rond een haven met daar omheen tal van eettentjes. Vanuit Honfleur rijd je in ongeveer 45 minuten naar Étretat. Een paar favoriete overnachtingsplekken in Étretat en in Honfleur zijn:

Etretat Normandie Frankrijk

Excursies en tours in Normandië

Via GetyourGuide boek je eenvoudig een dagtour of excursie in Normandië in Frankrijk.

 

Kliffen van Etretat, Frankrijk

Meer reistips Frankrijk

Tips Étretat in Normandië bewaren

Étretat, Normandië, Frankrijk Idyllisch Etretat, Normandië, Frankrijk Tips voor idyllisch Étretat in Normandië, Frankrijk

Handig voor je vakantie in Normandië


Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan rechtenvrije foto’s van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *