Lissabon: 5 dingen die je niet mag missen

Portugal

Lissabon straat

Bom dia Lissabon! Lissabon is een heerlijke bestemming voor een stedentrip. Van de azulejos en de gele trams tot de fado. Deze 5 dingen mag je niet missen tijdens je stedentrip naar Lissabon.

Bairro Alto Hotel Lissabon dakterras

Foto: booking.com

Bliksembezoek Lissabon

Omdat ik maar anderhalve dag in Lissabon ben wil ik niets missen en dus heb ik een hele strakke planning gemaakt. Ik kom laat in de avond aan. Na het eten geniet ik nog even met een drankje van het geweldige uitzicht vanaf het dakterras van het Bairro Alto Hotel. Plaatje toch?

Lissabon, Portugal, Nenehschoice

1. Gele trammetjes

De volgende dag slenter ik door de stad en neem ik één van de gele trammetjes om Bairro Alto te ontdekken. Toegegeven, ik ben niet de enige toerist in de tram, maar ze bepalen zo het straatbeeld van Lissabon, dat een ritje een must is! Lissabon is gebouwd op zeven heuvels en het is dus flink klimmen en klauteren als je de stad wilt bekijken. Mits je een trammetje neemt of met de zogenaamde elevado (lift of kabelbaan) naar boven gaat! Neem je tramlijn 28 dan word je bovendien getrakteerd op een leuk toertje door Lissabon.

Lissabon, Portugal, LX Factory

2. Hippie hotspot: LX Factory

Tijdens een stedentrip Lissabon denk je waarschijnlijk niet meteen aan een bezoekje aan een industrieterrein. Toch is dit absoluut de moeite waard. LX Factory ligt in de wijk Alcântara dat (nog) niet is ontdekt door het massatoerisme. In eerste instantie denk je in een verpauperde arbeidersbuurt van Lissabon terecht te zijn gekomen, maar als je de bordjes volgt kom je terecht bij een industrieterrein.
Sinds 2008 is LX Factory het toevluchtsoord voor kunstenaars, hippies en muzikanten. Het terrein is omgetoverd tot een inspirerende plek vol graffiti, galerieën en eettentjes. Op zondag is er een hippiemarkt met o.a. (vintage) kleding. Regelmatig worden er workshops of concerten gehouden. Kijk op de site van LX Factory Lissabon voor een overzicht. Je vindt LX Factory onder de pijlers van de Ponte 25 Abril, buslijn 714 (halta Calvário).

Lissabon Torre de Belem

3. Torre de Belém

Vanaf LX Factory neem ik een taxi naar Torre de Belém. Deze verdedigingstoren aan de rivier de Taag werd gebouwd tussen 1515 en 1521 en is gebouwd in Manuelstijl. Een combinatie van gotische, renaissance en Moorse invloeden. Ooit lag de toren op een zandbank in de rivier, maar dankzij een aardbeving in 1755 ligt de Torre de Belém nu op het vasteland en kun je het vanaf de kade bereiken. In de toren toren zelf, kom je via een wenteltrap in de kamer van de commandant. Nog verder naar boven bevindt zich de koningszaal. In en rondom de toren zie je veel verwijzingen naar Portugese ontdekkingsreizigers, zoals het standbeeld van Maria, de beschermvrouwe van de zeevaarders.

4. Docas de Alcântara

Vanaf de Torre de Belém slenter ik over de boulevard terug, langs het Museu de Electricidade richting de Docas de Alcântara. In deze dokken en oude warenhuizen van de voormalige havenopslagplaats zijn tegenwoordig bars, trendy winkels, restaurantjes en cafés ondergebracht. Perfect op een zonnige avond. Vooral rond zonsondergang heb je vanaf de boulevard een waanzinnig uitzicht op de Ponte de 25 de Abril. En ja, deze brug lijkt inderdaad als twee druppels water op de beroemde Golden Gate Bridge in San Francisco!

Lissabon Ponte 25 abril

5. Melancholische fado

When in Lissabon… moet je de fado live gehoord hebben! In diverse restaurants kun je genieten van de weemoedige klanken van dit Portugese levenslied onder het genot van een hapje en een glaasje port. Al is het wel even zoeken naar een goed fado restaurant. De meeste zijn namelijk erg toeristisch en snel vol, dus reserveren is aan te raden!
Uiteindelijk kom ik terecht bij Cafe Luso. Persoonlijk vind ik het wat tegenvallen. Niet alleen wordt het eten aan de lopende band en in rap tempo geserveerd, ik kan in het donker niet zien wat er exact op m’n bord ligt. Al met al heb ik een leuke avond, maar achteraf lees ik betere reviews over bijvoorbeeld Mesa de Frades of Casa de Linhares beide in de wijk Alfama.

Lissabon, Portugal

Stedentrip: vervoer en verblijf Lissabon

Verschillende reisorganisaties bieden een stedentrip aan naar Lissabon, zoals TUI en Vakantiediscounter. Natuurlijk kun je ook zelf een vlucht boeken. Vanaf Amsterdam Schiphol vlieg je in nog geen 3 uur naar Lissabon. KLM, Transavia & TAP Air Portugal bieden allemaal rechtstreekse vluchten aan.

Vanaf Portelo Airport sta je in een half uurtje hartje centrum met de metro, de locale bus of aerobus. Ga je met de taxi dan is het zelfs in 20 minuten te doen als het verkeer een beetje meezit. Zo weinig reistijd is zeker handig als je zoals ik een bliksembezoekje brengt aan het mooie Lissabon. Om de omgeving van Lissabon te verkennen kun je uiteraard ook een auto huren.

Overal in Lissabon kun je prima hotels vinden via booking.com of airbnb. Omdat ik iets bijzonders zocht in hartje levendig Alfama, koos ik voor het luxe 5 sterren Bairro Alto Hotel (zie ook hier onder).

Bairro Alto Hotel Lissabon

Foto: Booking.com

Bairro Alto Hotel, Lissabon

Natuurlijk barst Lissabon van de prima hotels. Maar ik zocht iets bijzonders in hartje levendig Alfama. En dus koos ik voor het luxe 5 sterren Bairro Alto Hotel. Dit boetiek hotel is gevestigd in een prachtig authentiek Portugees pand. Alles is op loopafstand en vanaf het dakterras heb je een adembenemend uitzicht over de Taag en de Ponte de 25 de abril, die ’s avonds verlicht is. Ook fijn: ze serveren hier heerlijke tapas, wijntjes en port!

Lissabon, Portugal

Meer lezen?

5 dingen die je niet mag missen in Lissabon 5 dingen die je niet mag missen tijdens een stedentrip Lissabon, Portugal

Of bestel een van de reisgidsen 

BewarenBewaren


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *