10x de mooiste stranden van de Algarve (+ overnachtingstips)

Portugal, Europa

De 10 mooiste stranden van de Algarve, Portugal

Dit zijn de 10 mooiste stranden van de Algarve in Portugal: goudgele stranden en verborgen baaitjes met azuurblauw water.

Ilha Deserta, Algarve, Portugal

Wat zijn de mooiste stranden van de Algarve?

Denk je aan de Algarve dan denk je aan gele, grillige rotsformaties, kliffen die uit het water omhoog rijzen, zandstranden en uitnodigende golven. Van stranden als Praia dona Ana bij Lagos en Praia do Vau tot het schilderachtige Praia da Falésia bij Olhos de Água. Dit zijn de 10 mooiste stranden (of praias) van de Algarve in Portugal!

Lees ook:
Tips wat te doen in Albufeira aan de Algarve
Waarom Armaçao de Pêra aan de Algarve de moeite waard is
5 dingen die je niet mag missen tijdens je stedentrip Lissabon

 

De mooiste stranden van de Algarve: Praia da Marinha
Bron foto

De mooiste stranden van de Algarve: Praia da Marinha, Algarve, Portugal
Bron foto

1. Praia da Marinha

Het prachtige zandstrand Praia da Marinha bij het stadje Lagoa lijkt zo weg te zijn gelopen uit een reisgids. Dit strand behoort dan ook tot een van de mooiste stranden van de Algarve. Je komt er door af te dalen via een smal trappetje tussen de rotsen. Het strand zelf wordt omgeven door hoge kliffen en ligt heerlijk beschut. Daarom is het water hier ook heerlijk rustig en helder. Dé plek om te gaan snorkelen. Bij Praia da Marinha zijn geen faciliteiten. Alleen in de zomermaanden is de snackbar geopend. Langs de kust loopt de schilderachtige wandelroute Seven Hanging Valleys Trail die je 12 kilometer lang een fantastisch uitzicht biedt over de baaien en rotsen. De route loopt van Praia da Marinha naar Praia da Vale Centeanes. Vooral rond zonsondergang is dit een magische wandeling.

Vakanties Algarve met Primavera
Bekijk alle vakantie Algarve bij Sunweb
Tip: Horizonte Azul is een 8-persoons vakantiehuis met zwembad

Praia Dona Ana Lagos, Algarve, Portugal

Bron foto

2. Praia dona Ana

Lagos is een populaire badplaats in de Algarve. Slenter er door de smalle straatjes, geniet van het gezellige nachtleven en proef van de verse vis in de restaurants. Verscholen tussen grillige rotspartijen en groene bomen ligt het best bewaarde geheim van Lagos: Praia dona Ana dat tot een van de mooiste stranden van de Algarve behoort. Het idyllische strandje bereik je via een houten trap en is niet rolstoeltoegankelijk. In de omgeving kun je ook een aantal grotten verkennen.

Low budget vakantie bij Vakantiediscounter
Vakanties Praia dona Ana met Sunweb
Bekijk b&b’s bij Eliza was here
Boek je accommodatie bij Booking.com
Bekijk vakantiehuizen bij Interhome

Praia do Vau, Algarve, Portugal

Bron foto

3. Praia do Vau

Het voormalige vissersplaatsje Praia do Vau is zo ongeveer samengegroeid met de toeristische trekpleister en geliefde surfspot Praia da Rocha. Hoewel de plaatsjes naadloos in elkaar overlopen en beschikken over een uitgestrekt zandstrand, is het in Praia do Vau iets rustiger. Vanwege het kalme water is het ook heel geschikt voor gezinnen met kinderen. Huur je ligbedje op het witte zand en bij de restaurants je versnaperingen bij het restaurant. Ook vanuit Portimão loop je zo naar Praia da Rocha en Praia do Vau.

Naar Praia do Vau met Vakantiediscounter
Vakanties Praia do Vau bij Sunweb
Leuke adresjes in Portimão bij TUI

Praia da Falésia, Algarve, Portugal

Bron foto

4. Praia da Falésia

Dit is ongetwijfeld een van de mooiste stranden van de Algarve. Het ligt bij Olhos de Água, tussen Albufeira en Vilamoura. Praia da Falésia wordt omringd door okerkleurige rotsen. Het zonlicht tovert de rotsen in alle tinten rood, oranje en geel. Dankzij de hoge kliffen kun je hier in het voor- en najaar heerlijk beschut op het strand genieten. Met een beetje geluk spot je in de verte dolfijnen en walvissen.

Naar Praia da Falésia met Primavera Reizen
Boek een vakantie Praia da Falésia bijSunweb
Zonvakanties Praia da Falésia bij TUI
Luxe hotel met golfbaan: Pine Cliffs Resort

Praia da Galé, Algarve, Portugal

5. Praia da Galé

Op zo’n 10 km ten westen van Albufeira ligt het strand Praia da Galé. Richting het oosten vind je een aantal rotspartijen en grotten. Dit is ook de plek waar surfers graag hun kunsten vertonen. Ga je meer richting het westen, dan kom je bij een breed zandstrand dat ideaal is voor gezinnen. Bij een van de strandtentjes kun je terecht voor een hapje en een drankje. Houd je van rust, dan zit je hier goed! Praia da Galé mag dan ook niet ontbreken in dit rijtje mooiste stranden van de Algarve.

Pakketreizen naar Galé bij TUI
Vakantie naar Galé met Primavera Reizen
Alle accommodaties in Galé bij Booking.com

Praia do Amado, Aljezur, Algarve, Portugal

De mooiste stranden van de Algarve: Praia do Amado – Bron foto

Praia do Amado, Aljezur, Algarve, Portugal

Mooiste stranden van de Algarve: Praia do Amado

6. Praia do Amado

Dit strand vlak bij het plaatsje Aljezur behoort niet alleen tot de mooiste stranden van de Algarve, dit is ook een waar surfersparadijs. Het ligt niet aan de zuidkust van de Algarve, maar aan de Atlantische kust. Daardoor staat er hier altijd een verkoelende bries. Diezelfde wind staat ook garant voor fantastische surfgolven in deze omgeving. Toeristen komen hier weinig en het is er dan ook heerlijk rustig. Faciliteiten zijn er amper. Om er te komen kun je het beste een auto huren, bijvoorbeeld bij Europcar. In het groene binnenland van Praia do Amoda vind je niet alleen geurige eucalyptusbomen, maar ook kurkfabrieken. Een bijzondere bestemming dus!

Kleinschalige vakantie-adresjes bij Eliza was here
Tip: hippie-style slapen in Carlos’s Beach Hostel
Of 300 meter van Arrifana Beach in Arrifana Destination Boutique

Praia da Luz, Algarve, Portugal

Mooiste stranden van de Algarve: Praia da Luz – Bron foto

7. Praia da Luz

Op zo’n 8 km ten westen van Lagos ligt het zandstrand Praia da Luz. Het strand loopt langzaam af in het water en is daarom heel geschikt voor gezinnen met kleine kinderen. Bovendien houden strandwachten hier een oogje in het zeil. Behalve zwemmen kun je hier ook kajaks huren. Langs de boulevard van Luz vind je tal van eettentjes, barretjes en winkeltjes.

Vakanties Praia da Luz bij TUI
Zonvakantie Praia da Luz bij Prijsvrij
Low budget vakantie Praia da Luz bij de Vakantiediscounter
Tip: slapen in de authentieke quinta Quinto do Mar da Luz

De mooiste stranden van de Algarve, Ilha de Tavira, Algarve, Portugal

Een van de mooiste stranden van de Algarve: Ilha de Tavira – Bron foto

8. Ilha de Tavira

Ilha de Tavira maakt deel uit van een groep eilandjes voor de kust die samen natuurpark Parque Natural Ria de Formosa vormen. Behalve een schitterend zandstrand kun je er genieten van de prachtige natuur en beschermde vogelsoorten. Het witte zandstrand strekt zich uit over een lengte van 11 kilometer. Je komt op Ilha de Tavira door vanuit het plaatsje Tavira met de boot een dagtocht te maken naar het eiland.

Reizen naar Ilha de Tavira bij Sunweb
Low budget vakanties Ilha de Tavira bij Vakantiediscounter
Vakantiewoning vlak bij Ilha de Tavira bij Interhome

De mooiste stranden van de Algarve: Ilha Deserta, Algarve, Portugal

Mooiste stranden van de Algarve: Ilha Deserta – Bron foto

9. Ilha Deserta

Ook Ilha Deserta is een van die eilandjes die deel uitmaakt van natuurpark Parque Natural da Ria Formosa. Vanuit Faro brengt een boot je naar dit ‘verlaten eiland’. Ilha Deserta (Ilha da Barreta) is een 7 kilometer lange zandbank waar je kunt neerploffen in hagelwit zand. Tijdens een wandeling op dit eiland kom je niets anders tegen dan wat verlaten vissershuisjes en één gebouw: eco-restaurant Estaminé. Elke dag schotelt de kok je hier vers gevangen vis van die nacht voor. Overnachten kun je dus niet op Ilha Deserta, maar in de wonderschone stad Faro. Faro telt een aantal fantastische hotels in historische panden, zoals:

Hotel Sol Algarve in Faro
Boek je pakketreis Faro bij TUI

Praia de Salema, Algarve, Portugal

Mooiste stranden van de Algarve: Salema – Bron foto

10. Praia de Salema

Als je houdt van rust en verrukkelijk eten dan ben je in Praia de Salema op het juiste adres. Dit kneuterige en pittoreske vissersdorpje ligt op ongeveer 20 km rijden ten westen van Lagos en is nog niet ontdekt door het massatoerisme. Hier vind je nog het echte Portugese leven. Een geweldige plek om aan de drukte te ontsnappen.

Kleinschalige overnachtingsplekken bij Praia de Salema
Vakanties Praia de Salema bij Sunweb
Bekijk accommodaties rond Praia de Salema bij Booking.com

Armação_de_pera_algarve-portugal

Een van de mooiste stranden van de Algarve: Armaçao de Pêra – Bron foto

Bonus mooiste stranden van de Algarve: Armaçao de Pêra

Nee, een pittoresk of idyllisch plaatsje is Armaçao de Pêra zeker niet, maar het strand daarentegen reken ik tot één van de mooiste stranden van de Algarve. Ik was er een paar jaar geleden en genoot er vooral van het kilometerslange zandstrand (perfect voor uren wandel- of hardloopplezier) en van de eettentjes waar je verse vis voorgeschoteld krijgt. Een heerlijk plekje voor een weekendje weg. Zelf sliep ik in Appartementen Algar, pal aan het strand en op loopafstand van het centrum en met een supermarktje om de hoek.

Vakantie Armaçao de Pêra bij Sunweb
Reizen Armaçao de Pêra via TUI
Low budget vakantie Armaçao de Pêra bij de Vakantiediscounter

 

Pakketreizen en vliegtickets Algarve

Verschillende reisorganisaties bieden pakketreizen aan naar de Algarve. Maar je kunt natuurlijk ook een los vliegticket plus accommodatie in de Algarve boeken. Onder andere Transavia vliegt rechtstreeks vanuit Nederland naar Faro in de Algarve.

Vakanties Algarve bij TUI

Kleinschalige accommodaties Algarve via Eliza was Here

Low budget vakanties Algarve bij de Vakantiediscounter

Mooiste stranden van de Algarve bewaren

PIN Rethymnon staand 10x de mooiste stranden in de Algarve

Meer inspiratie voor een vakantie Portugal

Handige reisgidsen Algarve en Portugal




Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan afbeeldingen van beeldbanken als Pixabay en Unsplash.


6 comments on “10x de mooiste stranden van de Algarve (+ overnachtingstips)

  1. Ik ben meerdere keren in Algarve geweest, de stranden zijn er prachtig en het uitzicht ook!

    • Fijn plekje is het he? En als je goed zoekt, heb je soms een strand helemaal voor jezelf ;)

  2. Waw ziet er zalig uit! Ben nog niet in de Algarve geweest maar het staat op mijn bucket list.

  3. Nog nooit eerder in de Algarve geweest. Het staat, net als Uniek overnachten ook al schreef: op mijn lijst om eens te bezoeken.
    En alleen al bij het bekijken van je foto’s en het lezen van je log krijg ik vakantie kriebels. Nooit geweten dat de Algarve zoveel mooie stranden heeft. Ik heb ook zin om mij daar op die mooie stranden onder te dompelen in de “lazy vakantie vibe”

    • Ja, heerlijk he? Ben er al een paar keer geweest, maar ook voor mij zijn sommige stranden een verrassing!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *