Portugees eten: 13 typisch Portugese gerechten die je moet proeven

Portugal, Eten, Europa, Travel

Albufeira Old Town Portugal Restaurant O Alentejano 2

Portugal, het land van de gele stranden van de Algarve, steden als Lissabon, Lagos en Faro en van het groene binnenland. Daar waar de druiven groeien op de hellingen van de Douro vallei. Maar je leert een land pas echt kennen, als je ook van de cultuur proeft. Letterlijk. Ben je op zoek naar verrukkelijk Portugees eten? 13 typisch Portugese gerechten die je moet proeven tijdens je vakantie.

Portugees eten Cataplana

Cataplana de Marisco is typisch Portugees eten – Bron foto

Ontdek de Portugese keuken

Waar je ook bent in Portugal, overal kun je genieten van een authentieke Portugese maaltijd. Gek genoeg is de Portugese keuken een stuk minder bekend dan de Spaanse keuken. Onterecht, want ook hier vind je typisch Portugese gerechten die je doen watertanden. In iedere streek staan er andere gerechten op tafel. Zo staat er aan de kust veel vis op het menu, terwijl in het binnenland meer vleesgerechten worden geserveerd. Portugese gerechten worden gekruid met onder andere kaneel, kruidnagel, pepers en koriander. En waar ze in Spanje paella koken in de ‘paellera’, gebruiken ze in Portugal de Cataplana. Deze bolpannen lijken op een wokpan met een deksel en zijn perfect voor stoofpotjes.

Portugal vakanties bij TUI
Stedentrips Lissabon bij de Vakantiediscounter

Typisch Portugees eten

Typisch Portugees eten is bacalhau of kabeljauw dat op verschillende manieren wordt klaargemaakt. En als je in Portugal bent, moet je uiteraard ook proeven van de Pasteis de Nata, ook wel Pastel de Nata genoemd. Je kunt ze overal bij de bakker kopen en oppeuzelen op het strand bijvoorbeeld. In sommige restaurants in Portugal is het eten wat de pot schaft. Dat wil zeggen: van datgene wat de vissers die nacht op zee hebben gevangen. Dus voor de lekkerste verse vis moet je echt in Portugal zijn!

Boek een zonvakantie naar de Algarve
Bekijk alle accommodaties in Albufeira

Portugees eten Pastel de Nata

Pastel de Nata is typisch Portugees eten

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Pastéis de Belém® (@pasteisbelem)

1. Pastel de Nata of Pasteis de Nata

 

De Pastel de Nata is voor zoetekauwen. Het is een typisch Portugese gebakje gemaakt van bladerdeeg met custard, poedersuiker en kaneel. Het lekkerst is om ze te kopen bij een lokale bakker (zoals in Albufeira). Oorspronkelijk komen ze uit Lissabon waar ze Pastéis de Bélem heten. Ze worden hier al sinds 1837 gemaakt in de gelijknamige bakkerij. Maar omdat het recept geheim is, mag alleen de Pastéis de Belém uit deze bakkerij zo genoemd worden. Vaak staan er dan ook lange rijen voor deze bakkerij. Andere goede alternatieven voor bakkerijen in Lissabon zijn Manteigaria, Nata Lisboa, Confeiteria Nacional en Pastelaria Aloma dat meerdere malen is uitgeroepen tot de beste bakker van custardgebakjes.

2. Bacalhau

Bacalhau is niets anders dan gezouten en gedroogde kabeljauw. Je vindt bacalhau overal in de Portugese supermarkten en het wordt op tig verschillende manieren verwerkt in Portugees eten. Van gefrituurde snacks als de pastéis de bacalhau, in het populaire bacalhau à brás, een mengsel van vis met aardappelen, ei, ui, knoflook, peterselie en olijven, maar ook in bacalhau à braga: een cataplana met paprika en aardappelen.

3. Frango piri piri of kip piri piri

Typisch Portugees eten is Frango Piri Piri (of kip Piri Piri): kip gemarineerd met pittige piri piri kruiden. Letterlijk betekent piri piri ‘hete saus met pepers’. Deze pepers werden door Portugese zeevaarders meegenomen vanuit Amerika naar Afrika. Daardoor belandde de piri piri ook in de Portugese keuken en groeide Frango Piri Piri zelfs uit tot het nationale gerecht van Portugal. Het verhaal gaat dat Frango Piri Piri uit het plaatsje Guia in de Algarve komt, waar ieder jaar het feest van de kip wordt gehouden. Iedere streek en restaurant in Portugal heeft zo zijn eigen recept voor de piri piri. Meestal wordt het geserveerd met salade en gebakken aardappeltjes.

Albufeira Old Town Portugal Restaurant O Alentejano 2

4. Sardinhes of sardientjes

Het is je vast al duidelijk: Portugees eten bestaat vaak uit vis. Minstens zo populair als de bacalhau zijn sardientjes. Die sardientjes worden op verschillende manieren klaargemaakt. Gegrild, gebakken, uit blik of van de barbecue. En bij je eten wordt vaak standaard brood en Paté de Sardinha geserveerd. Op veel plekken in Portugal zijn er feesten gewijd aan de sardinhes. Zo viert Lissabon in de maand juni Festas de Lisboa waar je van volksmuziek en Sardinhas Assadas (gegrilde sardientjes met veel zout) kunt genieten. En in Portimão wordt er in augustus het Sardine Festival gehouden. Vijf avonden lang kun je proeven van gastronomische hoogstandjes en muziek in de Zona Ribeirinha.

Portugees eten Cataplana

Cataplana de Marisco – Bron foto

5. Cataplana de Marisco

Visliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Portugal. Wil je echt Portugees eten, dan moet je een keer Cataplana de Marisco bestellen. Het is een typisch gerecht uit de Algarve en wordt bereid in een cataplana, een bolle pan met deksel. Dit eenpansgerecht is een stoofpotje van tomaten, verse vis als mosselen en garnalen, wijn en kruiden. Er zijn verschillende varianten van de cataplana. De Cataplana de Marisco is de traditionele versie gevuld met vis. Maar je kunt ook kiezen uit een cataplana gevuld met vlees of een combinatie van beide.

6. Chanfana de Cabra

Nog zo’n typisch Portugees gerecht is Chanfana de Cabra. Dit traditionele gerecht van mals geitenvlees met rode wijn, laurier, knoflook, chili en zout wordt klaargemaakt in een zogenaamde ‘caçoila de barro preto’, een ronde zwarte ovenschaal. In plaats van geitenvlees gebruiken ze soms ook vlees zoals van een wild zwijn.

7. Octopus

In een land als Portugal mag octopus uiteraard niet op de menukaart ontbreken. Dit Portugese gerecht bestaat uit gestoofde octopus, klaargemaakt in groentebouillon en daarna gebakken in olie met knoflook. Vaak met nog wat gekookte aardappelen en ui. Portugees eten om je vingers bij af te likken!

8. Caldo verde

Deze soep wordt gemaakt van een Portugese kool die nog het meest lijkt op onze boerenkool. Qua consistentie heeft het wel iets van erwtensoep en het is dan ook een heerlijk soepje om in de winter te eten. Door de soep gaat groene (Galicische) kool, aardappelen en wat chorizo voor wat pit. Oorspronkelijk komt deze soep uit het noorden van Portugal, waar het ooit ontstond als een ‘poor man’s soup’.

9. Francesinha

Portugees fastfood ten top. Dat is Francesinha. Lekker voor na een avondje stappen of de lekkere trek. Het bestaat uit twee sneetjes witbrood met daarop onder andere ham, kaas, chorizo, chipolata en pittige saus. Daar bovenop al dan niet nog een gebakken eitje. Daarna kun je vast geen pap meer zeggen.

10. Sopa de pedra

In Portugal zijn ze nogal van de soep, zoals deze Sopa de pedra, wat zoiets betekent als ‘steensoep’. De bekendste variant van de soep komt uit Almeirim in de Ribatejo (in het midden van Portugal). Het bestaat uit bruine bonen, aardappelen, knoflook en verschillende soorten worst zoals chorizo en bloedworst. Voeg nog wat spek toe en je hebt een stevige maaltijdsoep.

11. Bolo de arroz

Ook een typisch Portugees gerecht is Bolo de arroz. Een soort rijstgebakje of muffin gemaakt van rijstmeel en een vleugje citroen. Ze hebben een knapperig korstje en zijn heerlijk als ontbijt!

12. Ameijoas à Bulhão Pato

Een klassiek Portugees gerecht is Ameijoas à Bulhão Pato. Dit voorgerechtje bestaat uit de Bulhão Pato schelpdieren, klaargemaakt met ui, knoflook en koriander. Je eet het vooral aan de Portugese kust. Bom apetite!

13. Queijo da Serra of Serra da Estrela-kaas

Voor de kaasliefhebbers is de Portugese Queijo da Serra een heuse traktatie. Het wordt van gemaakt van schapenmelk en komt uit de regio Serra da Estrela. De korst is hard en de binnenkant is heel zacht. De leukste manier om de kaas te eten is door een gat te maken in de korst en het vervolgens uitlepelen. Lekker met een glaasje Port. Kijk wel even naar de prijs, want sommige van deze Portugese kaasjes zijn duurder dan je hele maaltijd.

Restaurant O Alentejano

Een heerlijke lunchplek in Albufeira is No Solo Agua op Praia dos Alemães!

Portwijn, een typisch Portugese drank

Port drink je niet echt bij een Portugese maaltijd, maar wel als voorafje of als dessertwijn. De druiven voor de Port groeien in de Douro Vallei en worden vanuit porthuizen in Porto verhandeld. Dus als je een stedentrip Porto gaat maken, bezoek dan vooral een van de porthuizen met een portproeverij.

Low budget stedentrips Porto bij de Vakantiediscounter
Bekijk stedentrips Porto bij TUI
Bestel een voorproefje Portugese Port

Powered by GetYourGuide

Portugees eten bewaren

Portugees eten lekkerste Portugese gerechten Portugees eten typisch Portugese gerechten

Meer inspiratie voor je vakantie in Portugal

Handig voor je vakantie in Portugal





Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan afbeeldingen van beeldbanken als Pixabay, Pexels en Unsplash.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *