Wandelen over een klompenpad: het Uddelermeerpad

Nederland, Travel

Klompenpad: het UddelermeerpadDwars door weilanden, graanvelden en langs meertjes met kwetterende vogels en kwakende kikkers. Ik liep dit klompenpad: het Uddelermeerpad. Een klompenpad zoals er nog een heleboel van zijn in de provincies Gelderland en Utrecht. Ideaal als je van rust houdt én het Nederlandse landschap wilt verkennen.

Klompenpad: het Uddelermeerpad

In het kort

Aantal kilometers: 16
Alternatieve lengte: 10 of 18
Startpunt: Restaurant Theehuis Uddelermeer, Uddelermeer 5 in Ermelo

Fietsen of wandelen?

Natuurlijk kun je de fiets nemen. Maar het punt is: fietspaden lopen vaak parallel aan wegen waar auto’s rijden. Kies je voor een klompenpad, dan loop je over akkers, dwars door landbouwgebieden, langs koeien en (bijna) in de paardenstront. Daardoor ervaar je de stilte en de natuur nog beter.

Het Uddelermeerpad

Samen met een vriendin besluit ik het Uddelermeerpad bij Apeldoorn (Gelderland) te lopen. Ik heb de reviews gelezen en begrijp van mensen die ons voorgingen dat dit pad vrijwel niet over verharde wegen voert. Dus trekken we onze stoute (wandel)schoenen aan, stoppen onze lunch en water in onze rugzak en gaan op pad.

klompenpad: het Uddelermeerpad

Je loopt zo de stilte in

Meteen nadat we onze auto hebben geparkeerd, lopen we zo de stilte in bij het Uddelermeer. Dit is een zogenaamde pingoruïne, ontstaan tijdens een van de laatste ijstijden. Nadat het ijs smolt bleef een gat over dat tegenwoordig een meer is. De route staat goed aangegeven, al zijn we soms een beetje het spoor bijster omdat een opstap-paaltje toch 50 m naar links is verplaatst. Gelukkig is er de app nog met de juiste route. Hierop staan ook leuke koffietentjes onderweg aangegeven, al zijn die in corona-tijd natuurlijk niet geopend. Je kunt de route op sommige punten inkorten of juist verlengen, net wat je wilt.

Door de aardappelen en langs koeien

De route is wondermooi: je loopt dwars door weilanden met grazende koeien, langs akkers met aardappelen, door graanvelden en langs vijvers waar blauwe libellen rondzoemen en waar je niets anders hoort dan kwetterende vogels en kwakende kikkers. Dan weer loop je over bospaden of over een boerenerf, dan weer word je omringd door hoge bomen, moet je over een hek klauteren of trotseer je een houten bruggetje over een sloot. Een bijzonder afwisselende route.

Ook een klompenpad lopen?

Wil je deze zomer Nederland ontdekken? Dan is een klompenpad een aanrader. Een overzicht van alle klompenpaden in Gelderland en Utrecht vind je op klompenpaden.nl. Let op: klompenpaden zijn niet geschikt voor buggy’s of wandelwagens. Honden zijn verboden (want je loopt dwars door stiltegebieden en weilanden, soms met koeien). Trek goede schoenen aan en houd rekening met je omgeving. De paden gaan namelijk vaak over privéterrein. Uiteraard neem je een afvalzakje mee waarin je je eigen troep weer mee terug neemt naar huis. Ook die bananen- en sinaasappelschillen die we her en der in de struiken zagen liggen. Die verteren namelijk héél langzaam: de afbraaktijd is 1 tot 3 jaar, afhankelijk van het weer.

Klompenpad: het Uddelermeerpad

Meer lezen?

Klompenpad: het Uddelermeerpad
2 comments on “Wandelen over een klompenpad: het Uddelermeerpad

  1. Sylvia schreef:

    Leuk! Dit wordt dan de volgende die we gaan lopen 😊 Het Valkschepad in Lunteren/De Valk is ook een aanrader. 4-8-11 kilometer, dus ook aanpasbaar.

    • Neneh schreef:

      Dank je wel! Echt een gaaf klompenpad hoor! Een van m’n favorieten. Ah, dat Valkschepad ga ik ook op m’n lijstje zetten!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *