Wandelen over een klompenpad het Uddelermeerpad

Nederland, Europa, Wandelen

Klompenpad: het Uddelermeerpad
Ik liep over klompenpad het Uddelermeerpad. Dwars door weilanden, graanvelden en langs meertjes met kwetterende vogels en kwakende kikkers. Dit is een klompenpad zoals er nog een heleboel van zijn in de provincies Gelderland en Utrecht. Ideaal als je van rust houdt én het Nederlandse landschap wilt verkennen.

Klompenpad: het Uddelermeerpad

Klompenpad het Uddelermeerpad in het kort

Aantal kilometers: 16
Alternatieve lengte: 10 of 18
Startpunt: Restaurant Buitenplaats Het Loo, Uddelermeer 5 in Ermelo

Fietsen of wandelen langs het Uddelermeer

Natuurlijk kun je de fiets nemen. Maar het punt is: fietspaden lopen vaak parallel aan wegen waar auto’s rijden. Kies je voor een klompenpad, dan loop je over akkers, dwars door landbouwgebieden, langs koeien en (bijna) in de paardenstront. Daardoor ervaar je de stilte en de natuur nog beter.

Klompenpad het Uddelermeerpad - bruggetje

Klompenpad het Uddelermeerpad

Samen met een vriendin besluit ik het Uddelermeerpad bij Apeldoorn (Gelderland) te lopen. Ik heb de reviews gelezen van dit klompenpad en begrijp van mensen die ons voorgingen dat dit pad vrijwel niet over verharde wegen voert. Dus trekken we onze stoute (wandel)schoenen aan, stoppen onze lunch en water in onze rugzak en gaan op pad.

Lees ook: wat te doen in het Nationale Park de Hoge Veluwe

klompenpad: het Uddelermeerpad

Langs de route van klompenpad het Uddelermeerpad moet je zo nu en dan over hekken klimmen

Vanaf het Uddelermeer loop je zo de stilte in

Meteen nadat we onze auto hebben geparkeerd, lopen we zo de stilte in bij het Uddelermeer. Dit is een zogenaamde pingoruïne, ontstaan tijdens een van de laatste ijstijden. Nadat het ijs smolt bleef een gat over dat tegenwoordig een meer is. De route van klompenpad het Uddelermeerpad staat goed aangegeven, al zijn we soms een beetje het spoor bijster omdat een opstap-paaltje toch 50 m naar links is verplaatst. Gelukkig is er de app nog met de juiste route. Hierop staan ook leuke koffietentjes onderweg aangegeven. Je kunt de route op sommige punten inkorten of juist verlengen, net wat je wilt.

Klompenpad het Uddelermeerpad - boerderij

Door de aardappelen en langs koeien

Klompenpad het Uddelermeerpad is wondermooi: je loopt dwars door weilanden met grazende koeien, langs akkers met aardappelen, door graanvelden en langs vijvers waar blauwe libellen rondzoemen en waar je niets anders hoort dan kwetterende vogels en kwakende kikkers. Dan weer loop je over bospaden of over een boerenerf, dan weer word je omringd door hoge bomen, moet je over een hek klauteren of trotseer je een houten bruggetje over een sloot. Een bijzonder afwisselende route.

35e98f38 9935 489d a591 02c2fb37ac15

Ook een klompenpad lopen

Wil je deze zomer Nederland ontdekken? Dan is een klompenpad als het Uddelermeerpad een aanrader. Een overzicht van alle klompenpaden in Gelderland en Utrecht vind je op klompenpaden.nl. Let op: klompenpaden zijn niet geschikt voor buggy’s of wandelwagens. Honden zijn verboden (want je loopt dwars door stiltegebieden en weilanden, soms met koeien). Trek goede schoenen aan en houd rekening met je omgeving. De paden gaan namelijk vaak over privéterrein. Uiteraard neem je een afvalzakje mee waarin je je eigen troep weer mee terug neemt naar huis. Ook die bananen- en sinaasappelschillen die we her en der in de struiken zagen liggen. Die verteren namelijk héél langzaam: de afbraaktijd is 1 tot 3 jaar, afhankelijk van het weer.

Klompenpad: het Uddelermeerpad

Idyllische plekjes langs klompenpad het Uddelermeerpad

Meer wandelen en rust?

Klompenpad het Uddelermeerpad bewaren

Wandelen over een klompenpad_ het Uddelermeerpad Apeldoorn Klompenpad het Uddelermeerpad bij Apeldoorn

cshow

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik soms rechtenvrije afbeeldingen van beeldbanken als Pixabay en Pexels.


2 comments on “Wandelen over een klompenpad het Uddelermeerpad

  1. Leuk! Dit wordt dan de volgende die we gaan lopen ? Het Valkschepad in Lunteren/De Valk is ook een aanrader. 4-8-11 kilometer, dus ook aanpasbaar.

    • Dank je wel! Echt een gaaf klompenpad hoor! Een van m’n favorieten. Ah, dat Valkschepad ga ik ook op m’n lijstje zetten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *