Reizen in coronatijd, hoe werkt dat?

Praktische info

reizen in coronatijd, hoe werkt dat?
Sinds maart 2020 ziet de wereld er iets anders uit. Waar we voorheen vrijwel zonder problemen naar elk plekje en bestemming op de wereldbol konden reizen, kan dat sinds het coronavirus niet meer. In coronatermen kleuren landen rood, oranje of geel. In deze blog: reizen in coronatijd, hoe werkt dat?

Kameleon

De afgelopen maanden zagen we sommige landen als een kameleon van kleur verschieten, van rood naar oranje en geel of andersom. Vervelend als je net iets geboekt hebt en je zo had verheugd op je welverdiende vakantie. Gelukkig kun je nog steeds veilig naar een aantal landen reizen en is het nog steeds te doen, óók in coronatijd, zo lang je je houdt aan de regels. Check de kleurcodes bij de reisadviezen.

Omboeken of annuleren?

Zo lang het ministerie van Buitenlandse Zaken geen code rood of oranje geeft voor jouw bestemming, is er geen reden om niet te gaan. Besluit je namelijk zelf je reis te annuleren, dan krijg je geen geld terug. Dat krijg je wel als je een pakketreis hebt geboekt en er is code rood afgegeven of als de reis niet uitvoerbaar is. De reisorganisatie checkt bovendien of je veilig in je hotel of appartement kunt verblijven en of bijvoorbeeld supermarkten en restaurants ter plekke geopend zijn. Wel kan het zijn dat excursies niet uitgevoerd worden.

Versoepeling boekingsvoorwaarden en omruilgarantie

Gelukkig hebben veel reisorganisaties hun aanbetalings- en boekingsvoorwaarden versoepeld. Zo kun je bij Sunweb gebruik maken van de flexibele omruilgarantie. Bovendien geldt er een prijsgarantie: zo kun je dezelfde vakantie volgend jaar nog eens boeken voor exact dezelfde prijs. Met de versoepelde omruilgarantie kun je bij TUI tot 7 dagen of 28 dagen voor vertrek (afhankelijk van je reis) je vakantie gratis omwisselen. Ook Corendon heeft een omruilgarantie. Ook vakantieparken in Nederland & Duitsland hanteren een soepeler beleid. Bij zowel Topparken als Roompot kun je eenmalig kosteloos omboeken tot 28 dagen voor aankomst.

Check vooraf de annulerings- en (om)boekingsvoorwaarden

Lees daarom voordat je iets boekt goed de annulerings- en omboekvoorwaarden door zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Verder is het slim om bij een reisorganisatie te boeken die is aangesloten bij de ANVR. Mocht er dan iets aan de hand zijn op je bestemming, dan neemt de organisatie passende maatregelen.

reizen in coronatijd, hoe werkt dat?

Blijf op de hoogte van de situatie op je bestemming

Houd de website www.nederlandwereldwijd.nl in de gaten. Download ook de reis app van Buitenlandse Zaken en ontvang pushberichten van veranderingen en reisadviezen die betrekking hebben op de landen die jij als favoriet hebt aangemerkt. Wat wij hebben gemerkt: heb vooraf niet te hoge verwachtingen van je vakantie. De situatie kan namelijk ieder moment wijzigen en je weet dus tot het laatste moment niet of je reis doorgaat. Dat gold ook voor onze vakantie naar Koroni op de Peloponnesos in augustus.

Vooraf registeren

Sommige landen willen dat je je vooraf registreert. Reis je bijvoorbeeld naar Griekenland, dan ben je verplicht om minimaal 24 uur voordat je Griekenland binnenkomt een Passenger Locator Form (PLF) in te vullen. Ook voor Madeira moet je je vooraf registreren via de Madeira Traveler Registration.

Negatieve PCR-test (coronatest)

Ieder land stelt z’n eigen regels op in strijd tegen corona. Voor een aantal landen moet je een reisdocument kunnen overhandigen met daarop een negatieve uitslag van een PCR-test (coronatest). Deze PCR test moet plaatsvinden tussen 48 en 72 uur voor aankomst in het land. De uitslag ontvang je de dag voor vertrek. Voor Griekenland hebben we deze test via Het Huisartslab laten doen. De prijs van een PCR test varieert van € 90 tot zo’n € 140. Overleg daarover met je reisorganisatie. In sommige gevallen wordt deze namelijk door hen vergoed. Let daarbij op of je de juiste test aflegt: de meeste landen accepteren alleen de zogenaamde swab test (een uitstrijkje met een wattenstaafje uit je neus en keel) en GEEN gorgeltest. Een verplichte PCR-test geldt op het moment van schrijven voor Cyprus, Curaçao, Aruba, de Azoren en Madeira.

Parga, Epirus Griekenland

Waar kun je nog wél naar toe?

Op het moment van schrijven (september 2020) geldt er weliswaar code oranje voor de Griekse eilanden, maar je kunt nog wel reizen naar het Griekse vasteland en de Peloponnesos. Lees hier mijn tips nazomeren in Griekenland: hier kun je nog wél naar toe.
Verder zijn ook de Algarve (Portugal) en het eiland Madeira (PCR-test nodig) nog gewoon toegankelijk. Natuurlijk kun je er ook met de auto op uit trekken in ons eigen land bijvoorbeeld. Wat dacht je van het nog ongerepte Groningse platteland?

Mondkapjes

Last but not least… Neem tijdens je reis voldoende mondkapjes mee. Deze zijn verplicht op (delen van) de luchthavens, in het vliegtuig en op je bestemming in bijvoorbeeld supermarkten en als je met het openbaar vervoer reist. Mondkapjes zijn er in alle soorten en maten. Zelf vond ik deze zwarte met print wel leuk.

Meer lezen?

reizen in coronatijd, zo werkt dat

Disclaimer

Aan deze tekst kunnen geen rechten worden ontleend. Raadpleeg voor vertrek altijd de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Of neem contact op met je reisorganisatie.

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan afbeeldingen van beeldbanken als Pixabay en Unsplash.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *