Reizen in coronatijd, hoe werkt dat?

Praktische info

reizen in coronatijd, hoe werkt dat?
Sinds maart 2020 ziet de wereld er iets anders uit. Waar we voorheen vrijwel zonder problemen naar elk plekje en bestemming op de wereldbol konden reizen, kan dat sinds het coronavirus niet meer. In coronatermen kleuren landen rood, oranje of geel. In deze blog: reizen in coronatijd, hoe werkt dat?

Laatste update 24 september 2022

Kleurcodes reisadviezen

De afgelopen jaren zagen we sommige landen als een kameleon van kleur verschieten, van rood naar oranje en geel of andersom. Vervelend als je net iets geboekt hebt en je zo had verheugd op je welverdiende vakantie. Gelukkig kun je nog steeds veilig naar een aantal landen reizen en is het nog steeds te doen, óók in coronatijd, zo lang je je houdt aan de regels. Check de kleurcodes bij de reisadviezen bij nederland wereldwijd.

Omboeken of annuleren?

Zo lang het ministerie van Buitenlandse Zaken geen code rood of oranje geeft voor jouw bestemming, is er geen reden om niet te gaan. Besluit je namelijk zelf je reis te annuleren, dan krijg je geen geld terug. Dat krijg je wel als je een pakketreis hebt geboekt en er is code rood afgegeven of als de reis niet uitvoerbaar is. De reisorganisatie checkt bovendien of je veilig in je hotel of appartement kunt verblijven en of bijvoorbeeld supermarkten en restaurants ter plekke geopend zijn. Wel kan het zijn dat excursies niet uitgevoerd worden.

Versoepeling boekingsvoorwaarden en omruilgarantie

Gelukkig hebben veel reisorganisaties hun aanbetalings- en boekingsvoorwaarden versoepeld. Zo kun je bij Sunweb tot 6 weken voor vertrek je vakantie omboeken. Ook kun je een premium omruilgarantie bijboeken zodat je tot 2 weken voor vertrek je vakantie kosteloos kunt omboeken. Met de versoepelde omruilgarantie kun je bij TUI tot 28 dagen voor vertrek je vakantie gratis omwisselen. Ook bij Corendon kun je een tegen een meerprijs van € 30,- per persoon flexibele omboekgarantie bijboeken, zodat je tot 8 dagen voor vertrek je vakantie kunt wijzigen.

Check de annulerings- en (om)boekingsvoorwaarden

Lees daarom voordat je iets boekt goed de annulerings- en omboekvoorwaarden door zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Verder is het slim om bij een reisorganisatie te boeken die is aangesloten bij de ANVR. Mocht er dan iets aan de hand zijn op je bestemming, dan neemt de organisatie passende maatregelen.

reizen in coronatijd, hoe werkt dat?

Blijf op de hoogte van de situatie op je bestemming

Houd de website www.nederlandwereldwijd.nl in de gaten. Download ook de reis app van Buitenlandse Zaken en ontvang pushberichten van veranderingen en reisadviezen die betrekking hebben op de landen die jij als favoriet hebt aangemerkt. Wat wij hebben gemerkt: heb vooraf niet te hoge verwachtingen van je vakantie. De situatie kan namelijk ieder moment wijzigen en je weet dus tot het laatste moment niet of je reis doorgaat. Dat gold ook voor onze vakantie naar Koroni op de Peloponnesos in augustus 2020.

Vooraf online registeren

Sommige landen willen dat je je vooraf online registreert. Ook dit wisselt per land en periode. Houd daarom goed het reisadvies per land in de gaten via www.nederlandwereldwijd.nl.

Vaccinatiebewijs of negatieve PCR-test

Ieder land stelt z’n eigen regels op in strijd tegen corona. Voor een aantal landen moet je een vaccinatiebewijs kunnen overhandigen al dan niet geprint. In landen als Botswana heb je een bewijs van zowel de standaard vaccinaties als een booster nodig voor reizigers vanaf 12 jaar. Heb je geen vaccinaties gehad, dan willen sommige landen een reisdocument met een negatieve PCR-test zien. Check altijd de website van www.nederlandwereldwijd.nl en bekijk welke vaccinaties je per land nodig hebt via bijvoorbeeld Vaccinaties op Reis.

Mondkapjes

Check of op je bestemming mondkapjes nodig zijn. Deze zijn bij sommige luchtvaartmaatschappijen en op een aantal bestemmingen verplicht. Vlieg je bijvoorbeeld met Lufthansa, dan heb je FFP-2 medische mondkapjes nodig, zowel op de Duitse luchthavens als tijdens je vlucht, maar ook in het openbaar vervoer.

Parga, Epirus Griekenland

Waar kun je onbezorgd van je vakantie genieten?

Gelukkig kun je op veel plaatsen nog zorgeloos van je vakantie genieten, zoals Griekenland bijvoorbeeld. Lees hier mijn tips nazomeren in Griekenland of heerlijke bestemmingen aan de Algarve in Portugal. Natuurlijk kun je er ook met de auto op uit trekken in ons eigen land. Wat dacht je van het nog ongerepte Groningse platteland of genieten van micro-avonturen?

Reistips ver en dichtbij

Reizen in coronatijd zo werkt dat

reizen in coronatijd, zo werkt dat

Disclaimer

Aan deze tekst kunnen geen rechten worden ontleend. Raadpleeg voor vertrek altijd de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Of neem contact op met je reisorganisatie.

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan afbeeldingen van beeldbanken als Pixabay en Unsplash.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *