Wandelen in Twente: Bronnenroute in het Springendal

Europa, Nederland, Wandelen

Bronnenroute Springendal Twente

Glooiende heuvels, akkers, heldere bronvijvers, heidevelden en kabbelende beekjes wisselen elkaar hier af. En dwars door dit mooie Twentse landschap kun je een aantal gave wandelroutes volgen, zoals de Bronnenroute in het Springendal. Bronnenroute Springendal kaart

Bronnenroute Springendal in het kort

Lengte: 4,7 km
Startpunt: Parkeerplaats Brandtoren, Hooidijk in Hezingen
Markering: groene pijlen
Verlengen: je kunt de Bronnenroute (groen) combineren met de Heideroute (oranje). Volg je het Boswachterspad (grijs) dan kom je ook langs alle punten van de Bronnenroute. Meer over de Bronnenroute Springendal.

Bronnenroute Springendal Twente, startpunt route

Wandelen in Twente

In de omgeving van de gemeente Ootmarsum-Dinkelland vind je een aantal mooie natuurgebieden, waaronder het Springendal. Ga je wandelen in Twente door dit eeuwenoude landbouwgebied dan kom je over oude beukenlanen, over houtwallen, door akkers en langs kabbelende beekjes en bronnen. Hier staan ook karakteristieke Twentse boerderijen in de glooiende heuvels die je zomaar het gevoel geven dat je in het buitenland bent.

Bronnenroute Springendal vlonderpad 2

Wandelroutes in het Springendal

In natuurgebied het Springendal is een aantal wandelroutes uitgestippeld:

  • Boswachterspad (grijze route, 18 km, je kunt deze inkorten tot 11 km)
  • Heideroute (oranje route, 3,2 km)
  • Bronnenroute (groene route, 4,7 km)
  • Esroute (gele route, 3,6 km)
  • Springenroute (rode route, 4,1 km)

Bronnenroute Springendal Twente, bronvijver

Bronnenroute Springendal

Wij besluiten de afwisselende Bronnenroute Springendal te lopen. De wandeling start op de parkeerplaats bij de Brandtoren. Deze wandeling is zo verrassend mooi! Het eerste deel wandel je over groene akkers, dan volgt een klein stukje over de weg en vervolgens duikt het pad de bossen in.

Bronnenroute Springendal, Twente heide

Heidevelden en beukenlanen

Het ene moment loop je over heidevelden, dan weer langs klaterende watertjes. We wandelen de route met de klok mee en daar zijn we blij om, want het laatste deel is ook het meest sprookjesachtige.

Bronnenroute Springendal beekje Bronnenroute Springendal beekje

Bronnen en vlonderpaden

De bronnenvijvers, waaraan deze route haar naam dankt, zijn ronduit idyllisch en de kabbelende stroompjes rustgevend. Omdat het de afgelopen tijd veel geregend heeft, lopen we zo nu en dan tot onze enkels door de blubber. Het laatste deel van de route voert over bruggen, langs kleine watervallen en over vlonderpaden.

Bronnenroute Springendal Twente, vlonderpad Bronnenroute Springendal Twente, vlonderpad

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Irene ? Nenehschoice.nl (@_n_e_n_e_h_)

Ootmarsum & Openluchtmuseum

Wij combineren onze wandelroute met een bezoek aan het stadje Ootmarsum. Een prachtig kunstenaarsstadje waar het barst van de galerieën in de smalle straatjes. Plof hier neer op een terrasje of bezoek er het Openluchtmuseum Ootmarsum waar je kijkje krijgt in het leven op het Twentse platteland zoals dat er pakweg 100 jaar geleden uitzag.

Openluchtmuseum Ootmarsum

Meer mooie wandelingen

Wil je Nederland ook te voet ontdekken? Dan is een klompenpad een aanrader. Klompenpaden zijn niet geschikt voor buggy’s of wandelwagens en honden zijn niet toegestaan op de wandelroute. Trek wel goede schoenen aan, het kan nogal blubberig zijn onderweg. Houd ook rekening met je omgeving, je loopt namelijk vaak over privéterrein. Natuurlijk neem je een afvalzakje mee om je eigen troep weer mee naar huis te nemen.

Wandelen Bronnenroute Springendal bewaren

Wandelen in Twente: Bronnenroute Springendal Wandelen in Twente: Bronnenroute Springendal

Meer inspiratie Overijssel en Drenthe


Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan rechtenvrije foto’s van beeldbanken als Pixabay en Pexels.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *