10x de mooiste kerstmarkten in Duitsland in 2024

Duitsland, Europa

Kerstmarkt Berlijn Duitsland reuzenrad

Vanaf eind november tot eind december worden veel steden en pleinen in Duitsland omgetoverd tot knusse kerstmarkten. Compleet met ijsbanen, kerstbomen en kraampjes vol lokale producten, glühwein en typisch Duitse lekkernijen als Lebkuchen, Feuerzangenbowle en geroosterde kastanjes. Sommige kerstmarken in Duitsland vind je direct over de grens, zoals in Aken of Keulen, andere kerstmarkten zijn een goed excuus voor een weekendje weg. Ik heb de 10 mooiste kerstmarkten in Duitsland in 2024 voor je verzameld. 

Kerstmarkt Riga Letland

1. Kerstmarkt van Aken

Net over de grens in Zuid-Limburg vind je een van de mooiste kerstmarkten in Duitsland. Vanaf half november tot en met december kun je genieten van de kerstmarkt in Aken. Rond de Dom van Aken staan meer dan 120 kraampjes waar je kunt proeven van glühwein en gepofte kastanjes, maar ook terecht kunt voor kunst, kaarsen en traditioneel handwerk. Proef vooral van de Aachener Printen: een traditionele koek uit Aken. Het startsein voor de Akense kerstmarkt is als de Printenmann staat en de lampjes van de kerstboom ontstoken worden.

Wil je Aken bezoeken dan kun je hier een nachtje slapen, maar je kunt ook net over de grens in de Zuid-Limburgse heuvels een vakantiehuis boeken. Je reist heel makkelijk met de trein naar Aken.

Boek een hotel in Aken >>
Huisjes in Zuid-Limburg >>

Keulen Duitsland winter

Kerstmarkten in Duitsland: kerst in Keulen

2. Kerstmarkt in Keulen

In Keulen kun je in de wintermaanden onmogelijk ontsnappen aan de kerstsfeer. Ieder jaar kun je kiezen uit maar liefst zes kerstmarkten, waarvan vijf in het centrum van Keulen. De bekendste kerstmarkt van Keulen vind je op de Alter Markt. Rond de gotische Dom van Keulen kun je wandelen langs 160 kraampjes vol hapjes, drankjes, kunst en kerstdecoraties. Andere leuke kerstmarkten in Keulen zijn de Markt der Engel en de Hafen Weihnachtsmarkt. Vanuit Utrecht rijd je in 3 uur met de trein naar Keulen. Bekijk alle kerstmarkten.

Stedentrips Keulen >>
Hotels in Keulen >>

3. Christkindlesmarkt Neurenberg

Dwaal over een van de oudste en beroemdste kerstmarken ter wereld. Op de kerstmarkt of Christkindlesmarkt in Neurenberg geniet je van de fijne kerstsfeer en houten kraampjes met handwerk en vol lekkernijen als speculaas. Typisch Neurenbergse delicatessen zijn de peperkoek en de Nuremberg Bratwurst: al meer dan 700 jaar een traditie! Speciaal voor de kleinsten is er een Kinderkerstfeest met een stoomtrein en nostalgische draaimolens. Een van de kerstmarkten in Duitsland die je niet wilt missen! Meer over deze kerstmarkten.

Treintickets Neurenberg >>
Overnachten in Neurenberg >>

Kerstmarkt Berlijn Duitsland

Een van de mooiste kerstmarkten in Duitsland vind je in Dresden

4. Weihnachtsmarkt in Dresden

De kerstmarkt in Dresden bestaat al sinds 1434 en daarmee is het de oudste kerstmarkt in Duitsland! Op de Striezelmarkt, genoemd naar het traditionele kerstbrood ‘Striezel’, vind je tal van kraampjes waar je van die Striezel of kerststol kunt proeven. Neem een kijkje bij de 14 meter hoge houten kaarspiramide en wandel langs kraampjes vol handgemaakte spullen. Mis vooral niet de beroemde Stollenparade, waarbij een enorme kerststol door de straten van Dresden wordt gedragen en de grootste notenkraker ter wereld. Wil je meer zien van Dresden? Knoop er dan een weekendje weg aan vast. Er gaan rechtstreekse KLM vluchten naar Dresden, maar je kunt ook de internationale trein nemen.

Stedentrips Dresden >>
Bekijk hotels in Dresden >>

5. Kerstmarkt Domplatz in Erfurt

Een van de mooiste kerstmarkten in Duitsland is ongetwijfeld de kerstmarkt in Erfurt. In de gure wintermaanden verandert deze middeleeuwse stad in een sprookjesachtig kerstdecor. Rond de majestueze kathedraal op de Domplatz staan meer dan 200 kraampjes met lekkere hapjes en kersversieringen, een prachtig verlichte kerstboom en een kerststal. Proef er van regionale favorieten zoals de Thüringer Bratwurst en Erfurt schittchen, een traditionele kerststol. Verder vind je er ook handgemaakte producten uit Thüringen, zoals de traditionele blauwe stoffen, aardewerk en handwerk uit het Ertsgebergte.

Weekendje weg Erfurt >>
Vakantiehuisjes omgeving Erfurt >>

Kerstmarkt Moskou Rusland

6. Kerstmarkt in Münster

Kom in winterse sferen op de kerstmarkt in Münster. Omdat Münster slechts een uurtje rijden is met de auto of met de trein vanaf Enschede is het perfect om een dagje de kerstsfeer op te snuiven of voor een weekendje weg. De stad zelf is niet heel groot en de kerstmarkt ook niet. Op de 6 kerstmarkten in Münster staan namelijk ‘slechts’ 300 kraampjes met glühwein, typische hapjes uit de streek en kerstdecoraties. Heerlijk dus als je houdt van iets kleinschaliger kerstmarkten in Duitsland.

Stedentrips Münster >>
Vakantiehuizen bij Münster >>

7. Oberhausener Weihnachtswald

Een van de leukste kerstmarkten in Duitsland vind je nét over de grens in Oberhausen. Vanuit Venlo rijd je er in een uurtje naar toe. Oberhausen telt twee kerstmarkten: een kerstmarkt op de Altmarkt en een in winkelcentrum Centro.

De kerstmarkt in het grote winkelcentrum buiten de stad doet commercieel aan, maar is met 150 kraampjes een van de grootste kerstmarkten in het Ruhrgebied. Een traditionele en knusse kerstmarkt vind je in het centrum van Oberhausen op de Altmarkt. Op dit Oberhausener Weihnachtswald staan de kerstkraampjes temidden van hoge dennenbomen. Proef er van lekkernijen, neem een kijkje bij de smid of drink een glaasje glühwein aan een van de houten tafels. Voor kinderen is een rondje in de nostalgische draaimolen of een ritje in de trein een aanrader! Meer informatie vind je hier.

Hotels in Oberhausen >>
Vakantiehuizen bij Oberhausen >>

Weihnachtsmarkt Düsseldorf Duitsland 2

8. Kerstmarkt Düsseldorf

Een van de favoriete kerstmarkten in Duitsland is die in Düsseldorf. Vanuit Nederland rijd je er zo met de auto of de trein naar toe. In totaal telt Düsseldorf wel zeven kerstmarkten, elk met een eigen thema. En het leuke is dat ze allemaal in een straal van anderhalve kilometer liggen. Tijd dus om je wandelschoenen aan te trekken en te slenteren langs de kraampjes van de traditionele kerstmarkt op de Marktplatz, over de grootste kerstmarkt op de Heinrich-Heine-Platz en Schadowplatz met Skandinavische sfeer. Meer over de kerstmarkt vind je op de website.

Boek een weekendje Düsseldorf >>
Bekijk huisjes bij Düsseldorf >>

Kerstmarkt Berlijn Duitsland reuzenrad

9. Kerstmarkt in Berlijn

Boek je een winterse stedentrip Berlijn, dan val je in november en december met je neus in de boter. Dan kun je in Berlijn namelijk dwalen over een van de 50 tot 100 (!) kerstmarkten. De bekenste kerstmarkten zijn de romantische kerstmarkt Charlottenburg met Schloss Charlottenburg als achtergronddecor, de kerstmarkt op het Alexanderplatz waar je ook je schaatsen kunt onderbinden en de grootste kerstmarkt van Berlijn in de wijk Spandau. Een weekendje naar Berlijn? Er gaan rechtstreekse KLM vluchten naar Berlijn, maar je kunt ook de trein naar Berlijn nemen.

Stedentrips Berlijn >>
Accommodaties in Berlijn >>

Kerstmarkt Berlijn Duitsland

10. Leipziger Weihnachtsmarkt

Ook de kerstmarkt van Leipzig behoort tot de een van de oudste en mooiste kerstmarkten in Duitsland. Of je nu op zoek bent naar kerstversiering, die typische kerstsfeer op wilt snuiven of wilt proeven van lokale lekkernijen, bij een van de meer dan 300 kraampjes op de Leipziger Weihnachtsmarkt vind je vast wel iets van jouw gading! Het Finse dorp op de Augustusplatz is helemaal in Scandinavische stijl ingericht en in Märchenland worden de sprookjes van de gebroeders Grimm uitgebeeld en kun je de Märchenrätsel oplossen. Verder vind je op de kerstmarkt een reuzenrad, een sprookjesbos en natuurlijk een grote kerstboom.

Weekendje weg naar Leipzig >>
Treinreizen naar Leipzig >>

Kerstmarkt Toronto Canada

Meer leuke kerstmarkten in Duitsland in 2024

Er zijn nog veel meer leuke kerstmarkten in Duitsland. Andere kerstmarkten in Duitsland die de moeite waar zijn, zijn de kerstmarkt op de Rathausmarkt in Hamburg, de kerstmarkt in Dortmund, Bremen, Frankfurt, Bonn en München.

Vier Kerst in een huisje van Interhome in Duitsland

Kerstvakantie bij Landal in Duitsland

Kerst in een vakantiehuis in Duitsland van EuroParcs

Kerstmarkten in Duitsland: tips bewaren

Mooiste kerstmarkten Duitsland Mooiste kerstmarkten Duitsland Kerstmarkten Duitsland

Inspiratie voor een vakantie in de winter

Reisgidsen winter in Duitsland

Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik rechtenvrije afbeeldingen van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *