De mooiste tussenstops langs de Route du Soleil in Frankrijk – 7 prachtige stops!

Frankrijk, Europa, Travel

de mooiste tussenstops langs de Route du Soleil - Chalon-sur-Saône in Frankrijk
Ontdek de mooiste tussenstops langs de Route du Soleil in Frankrijk. Zo vermijd je niet alleen files onderweg naar het zonnige zuiden, je ontdekt ook prachtige steden waar je normaal gesproken voorbij rijdt over de snelweg. Jammer, want deze bestemmingen zijn de moeite waard! Dus ga je onderweg naar Zuid-Frankrijk? Ik heb een selectie gemaakt van de 7 mooiste tussenstops langs de Route du Soleil.

De mooiste tussenstops langs de Route du Soleil - Beaune Bourgogne wijngaarden

De wijngaarden rond Beaune: een van de mooiste tussenstops langs de Route du Soleil

Tussenstops langs de Route du Soleil

In de zomervakantie rijden we massaal naar het zonnige Zuid-Frankrijk. Al dan niet met de tent of caravan. Ga je op vakantie in de Provence of in de Franse Alpen dan is dat al snel 14 uur rijden. En dat allemaal over die ene autoroute richting het zuiden: de Route du Soleil.

Omdat de wisseldag van vakantiewoningen en campings in het hoogseizoen doorgaans de zaterdag is, staan we met z’n allen op de beruchte zwarte zaterdagen in de file. Maar wat als je nu op woensdag al vertrekt en langzaam afzakt richting het zuiden? Een alternatieve roadtrip door Frankrijk dus met zo nu en dan een fijne tussenstop.

Waar kun je het beste overnachten langs de Autoroute du Soleil? Ik heb de mooiste tussenstops langs de Route du Soleil op een rijtje gezet. Bijzondere plekken die allemaal op hun eigen manier de moeite waard zijn!

Tip: ik let er zelf altijd op dat een accommodatie goed bereikbaar is met de auto en dat er (het liefst gratis) parkeergelegenheid aanwezig is.

Boek een accommodatie langs de Route du Soleil >>
Bekijk vakantiehuisjes in Frankrijk >>

De mooiste tussenstops langs de Route du Soleil op de kaart

1. Thionville in de Lorraine

Iets ten zuiden van de Luxemburgse grens ligt Thionville. Heel eerlijk? Je zou niet zeggen dat dit een van de mooiste tussenstops langs de Route du Soleil is. Ik associeer Thionville altijd met de Église Saint-Joseph de Beauregard pal naast de snelweg. Verder oogt de grauwe industriestad langs de Route du Soleil niet bepaald aantrekkelijk. Toch is Thionville de moeite waard.

De staalstad aan de oevers van de Moezel heeft namelijk een rijk industrieel en mijnbouwverleden en heeft historische gebouwen die teruggaan tot de Middeleeuwen. Thionville was in handen van Luxemburg, Frankrijk en Duitsland en dat heeft z’n sporen nagelaten.

Bezoek in Thionville het Place du Marché met het belfort, de Saint-Miximin kerk en het Musée d’archéologie in de Tour aux Puces. Andere bezienswaardigheden zijn Parc Napoléon en Parc Wilson. In het Écomusée des mines de fer de Lorraine werp je een blik in het mijnbouwverleden van Thionville. In de omgeving vind je ook Fort Hackenberg, de grootste bunker van de Maginotlinie, waar je een ondergrondse tour met een treintje kunt maken. Een leuk uitje voor kinderen!

Bekijk hotels in Thionville >>
Ontdek campings in de Lorraine >>

De mooiste tussenstops langs de Route du Soleil - Kathedraal van Metz, Frankrijk

2. Metz in de Lorraine

Een van de groenste en de mooiste tussenstops langs de Route du Soleil is Metz. De blikvanger van Metz is de indrukwekkende Kathedraal Saint-Étienne, maar het zijn de vele parken en botanische tuinen waardoor de stad bekendstaat als een van de groenste steden van Frankrijk. Ideaal dus voor natuurliefhebbers.

Een bezoek waard zijn Jardin Botanique, Jardin Boufflers, de Esplanade en Jardin de Recollets. Verder barst Metz van de monumenten in Jugendstil en hedendaagse kunst. Iedere zomer, van eind juni tot begin september, staat de stad in het teken van het festival Constellations de Metz en Les Fêtes de la Mirabelle. 

Bekijk hotels in Metz >>
Ontdek campings in de omgeving van Metz >>

Nancy Place Stanislas Lotharingen Lorraine Frankrijk

Een van de mooiste tussenstops langs de Route du Soleil is Nancy

3. Nancy in de Lorraine

Tijdens een stop in Nancy ontdek je niet alleen de Art Nouveau, Art Deco en Werelderfgoed van UNESCO, maar ook tal van lokale lekkernijen. Niet voor niets wordt Nancy de art-nouveaustad van Frankrijk genoemd. Al dat moois ontdek je het beste tijdens een wandeling vanaf de iconische Place Stanislas in het centrum van Nancy door de Pépinière of langs de oevers van de Meurthe. Bezienswaardigheden in Nancy zijn onder andere het Musée des Beaux-Arts de Nancy, de triomfboog Arc Héré en de Place de la Carrière. Op de Place Stanislas wordt je iedere zomeravond bovendien getrakteerd op een klank- en lichtshow. Iets eten? Proef dan vooral van de quiche lorraine.

Bekijk hotels in Nancy >>
Ontdek campings bij Nancy >>

hospices de beaune frankrijk

Beaune is wat mij betreft een van de mooiste tussenstops langs de Route du Soleil

Chateau de Melin bij Beaune, Bourgogne, Frankrijk kids

Overnachten Route du Soleil: wij sliepen met de kinderen in Château de Melin, iets buiten Beaune

Beaune Bourgogne restaurant escargots Boy

Als je 6-jarige een bord ‘escargots de Bourgogne’ bestelt op het terras in Beaune

4. Beaune in de Bourgogne

Een van mijn favoriete en een van de mooiste tussenstops langs de Route du Soleil is Beaune. De charmante stad ligt tussen de glooiende wijngaarden en wordt gezien als de hoofdstad van de Bourgondische wijnen. Rond Beaune kun je de Côte de Beaune rijden, een van de mooiste wijnroutes in Europa.

Beaune zelf is ook een prachtige stad. Wandel door geplaveide straten in het oude centrum en langs historische gebouwen. Dé blikvanger van Beaune is de Hospices de Beaune. Andere bezienswaardigheden zijn het Musée du Vin en de stadsmuren van Beaune. Beaune telt talloze wijnkelders en ondergrondse gangen waar je wijn kunt proeven en voor een Bourgondische maaltijd schuif je aan in een van de restaurants of op de terrasjes in Beaune.

Samen met de kinderen overnachtten we eens in een heus kasteel midden tussen de wijngaarden: Château de Melin, maar ook Beaune Hôtel is een aanrader. Dit hotel heeft familiekamers (tot 5 personen), een binnenplaats en je kunt er je auto en (wielren)fiets veilig stallen. Vanaf het hotel wandel je in 10 minuten naar het historische centrum.

Bekijk alle hotels in Beaune >>
Ontdek campings rond Beaune >>

 

Chalon-sur-Saône in Frankrijk

Chalon-sur-Saône is een verrassende tussenstop langs de Route du Soleil

5. Chalon-sur-Saône in de Bourgogne

Nog zo’n mooie tussenstop in de Bourgogne, maar minder bekend, is Chalon-sur-Saône. Het schilderachtige plaatsje ligt aan de oevers van de Saône langs de wijnroute van Bourgondië. Struin door de straatjes en langs vakwerkhuizen van het historische centrum, plof neer op een terras langs de Saône of bezoek de kathedraal Saint-Vincent. In Chalon-sur-Saône staat ook het Musée Nicéphore Niépce, een fotografiemuseum vernoemd naar de uitvinder van de foto.

Rond de stad vind je kastelen en wijngaarden zoals het Kasteel van Germolles en Domaine de Chamirey. Wij sliepen met de kinderen in het charmante, authentieke Hotel Saint Jean, direct aan de rivier de Saône. Chalon-sur-Saône mag dan onbekend zijn, het is ook een heel verrassende tussenstop langs de Route du Soleil richting Zuid-Frankrijk!

Bekijk alle hotels in Chalon-sur-Saône >>
Ontdek campings in de Bourgogne >>

6. Tussenstop Route du Soleil: Valence in de Drôme

Ben je onderweg naar de stranden van Montpellier, Nice en Marseille dan is Valence een mooie tussenstop langs de Route du Soleil. Valence is de hoofdstad van de Drôme en wordt ook wel ‘de poort naar het zuiden van Frankrijk’ genoemd. Het ligt ongeveer honderd kilometer onder Lyon op de linkeroever van de rivier de Rhône.

Je kunt natuurlijk een hotel langs de Route du Soleil boeken, maar nóg leuker is het om een tussenstop te maken in de oude binnenstad van Valence. De stad is opgebouwd uit terrassen die omlaag lopen richting de Rhône.

Je kunt hier wandelen over de brede boulevard, over sfeervolle pleintjes en langs historische gebouwen. Zoals de Kathedraal van Saint-Apollinaire uit de 11e eeuw, het naastgelegen acheologisch Musée de Valence en het ‘Maison des têtes’ dat versierd is met gebeeldhouwde hoofden. Nog zo’n prachtig plekje in Valence is La Fontaine Monumentale van Eugène Poitoux uit 1887. Even bijkomen doe je in het uitgestrekte Jouvet Park.

Bekijk hotels in Valence >>
Ontdek campings in de Drôme >>

Avignon Provence Frankrijk

Ontdek de mooiste tussenstops langs de Route du Soleil zoals Avignon

7. Avignon in de Provence

Een van de mooiste steden in de Provence is Avignon. Bovendien ligt het langs de Route du Soleil en is daarom een perfecte tussenstop voor je autorit naar Zuid-Frankrijk. De ommuurde binnenstad van Avignon staat sinds 1995 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Wandel langs de 14e eeuwse vestingmuren met poorten en torens en dwaal door de wirwar aan straatjes met okergele huizen en gezellige pleinen. Bekende bezienswaardigheden van Avignon zijn de beroemde Pont d’Avignon over de rivier de Rhône en het indrukwekkende Palais des Papes (pausenpaleis), de voormalige verblijfplaats van de pausen. Wil je in de omgeving van Avignon kamperen? Bekijk dan ook mijn favoriete campings in de Provence.

Bekijk hotels in Avignon >>
Ontdek campings rond Avignon >>

 

Kamperen langs de Route du Soleil

In de zomervakantie gingen we regelmatig met de kinderen kamperen in de Drôme, op een camping in de Provence, langs de kust van de Middellandse Zee of in de Franse Alpen. We maakten er vaak een soort roadtrip van, door onderweg te overnachten langs de Route du Soleil. Waarbij een tussenstop in Beaune toch wel onze favoriet was.

Zoek hotels langs de Autoroute du Soleil

Ontdek campings in Frankrijk

Bekijk natuurhuisjes in de Bourgogne

Tussenstops Route du Soleil bewaren

Tussenstops Route du Soleil Frankrijk Mooiste tussenstops Route du Soleil Frankrijk De mooiste tussenstops langs de Route du Soleil in Frankrijk

Meer inspiratie voor je vakantie in Frankrijk

Handig voor je vakantie in Frankrijk





Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan rechtenvrije foto’s van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.


11 comments on “De mooiste tussenstops langs de Route du Soleil in Frankrijk – 7 prachtige stops!

  1. Wat een goede tips voor als je op vakantie wilt gaan naar Frankrijk. Precies reizen rondom “Zwarte zaterdag”is geen pretje, wij hebben ook een keer heel lang in de file gestaan.

  2. Zoveel liefde voor Frankrijk, echt een prachtig land. Beaune en Avignon lijken me prachtige plekken om tussenstops te maken 😍

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *