Dit zijn de 9 mooiste plekken in Bretagne in Frankrijk

Frankrijk, Europa, Travel

France_Cotes_d_Armor_Cote_de_granit_rose_08 2

Wie Bretagne zegt, zegt een ruige kustlijn, dichte bossen en typisch Bretonse dorpjes. Deze prachtige woeste regio in het westen van Frankrijk is een populaire vakantiebestemming. Niet alleen voor natuurliefhebbers en rustzoekers trouwens. Ook als je van cultuur houdt kom je hier aan je trekken, zoals in de historische steden Dinan en Rennes. Mijn tips voor de 9 mooiste plekken in Bretagne in Frankrijk.

Vannes Bretagne Frankrijk

Dit is Vannes, een van de mooiste plekken in Bretagne

Mooiste plekken en bezienswaardigheden Bretagne

Bretagne ligt in het westen van Frankrijk, ten zuiden van Normandië. Je kunt er goed uitwaaien langs de meer dan 2500 kilometer lange, grillige kust en in badplaatsen als Dinard, St. Malo en Saint-Cast le Guildo aan de Côtes d’Armor. Daarnaast vind je er uitgestrekte bossen, kastelen en middeleeuwse steden als Rennes en Vannes. En niet te vergeten Carnac, dat bekendstaat om de prehistorische Dolmen en Menhirs. Het is juist die afwisseling van historie, natuur en cultuur die Bretagne tot een populaire vakantiebestemming maken.

Ik schreef al over mijn favoriete vakantiehuizen in Bretagne en over die keer dat we een huisje huurden aan de woeste zuidkust van Bretagne. Dit zijn mijn favoriete en mooiste plekken in Bretagne.

Zoek een vakantiehuis in Bretagne

De leukste campings in Bretagne

1. Havenstad Brest

Havenstad Brest, in het westen van Bretagne, was tijdens de Tweede Wereldoorlog de thuishaven van Duitse onderzeeërs. Omdat de stad in 1944 door bombardementen werd verwoest en opnieuw moest worden opgebouwd, zie je in Brest veel moderne gebouwen. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden is het aquarium van Océanopolis waar je leert over de onderwaterwereld in de oceanen en kunt afdalen naar een onderzeebasis voor de Bretonse kust.

Voor een mooi uitzicht over de stad wandel je over de kade Commandant-Malbert of maak je een ritje in de kabelbaan. Vanuit Brest vaar je zo met de boot naar Île d’Ouessant. Op dit eiland voor de kust van Bretagne kun je wandelroutes volgen of een fiets huren.

Zoek een hotel in of rond Brest

Place Sainte-Anne, Rennes, France

2. Rennes, de hoofdstad van Bretagne

Rennes, de hoofdstad van Bretagne, ligt aan de rivier de Vilaine. In de universiteitsstad vind je tal van hippe tentjes. Rue Saint-Michel telt zoveel bars dat het als bijnaam ‘Rue de la Souf’ (straat van de dorst) draagt. Hoewel veel historische gebouwen in Rennes zijn beschadigd tijdens oorlogen en overstromingen, zijn er nog genoeg highlights te vinden. Zoals de 15e eeuwse stadspoort Porte Mordelaise en de Sint-Pieterskathedraal.

Ben je op een zaterdagochtend in Rennes, dwaal dan over de Marché des Lices, een van de grootste markten in Frankrijk. Bij de meer dan 250 kraampjes verkoopt men groenten, fruit, vis en lokale producten. Fotogenieke plekjes in Rennes zijn Place du Champ-Jacquet Rue en Place Sainte-Anne met scheve vakwerkhuizen.

Bekijk hotels in Rennes

Dinan Bretagne Frankrijk avond

Dinan is een van de mooiste plekken in Bretagne

3. Mooiste plekken in Bretagne: Middeleeuws Dinan

In middeleeuws Dinan, een van de mooiste plekken in Bretagne, heb je het gevoel dat je terug in de tijd stapt. Het is gebouwd op een heuvel boven de vallei van de rivier de Rance. De rivier kronkelt dwars door de stad en door de groene bossen in de omgeving. Een van de bekendste bezienswaardigheden van Dinan is de goed bewaarde stadsmuur rond de historische binnenstad. Je kunt er dwalen door straten met vakwerkhuizen, langs kerken en kloosters. In het kasteel van Dinan is een klein museum gevestigd. En beklim je de toren, dan heb je een prachtig uitzicht over de rivier de Rance, het Bretonse platteland en Dinan.

Overnachten in Dinan

Mont Saint-Michel Bretagne Frankrijk

Mont Saint-Michel behoort tot de mooiste plekken in Bretagne

4. Getijdeneiland Mont Saint-Michel

Mont Saint-Michel is een van de bekendste en mooiste plekken in Bretagne. Dit granieten eilandje voor de kust staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Boven op de heuvel staat een Middeleeuwse abdij. Deze kust van Bretagne kent een van de grootste getijdenverschillen in Europa: het verschil tussen eb en vloed is hier maar liefst 14 meter. Vroeger kon je alleen bij laag water het eiland bereiken, tegenwoordig is er een smalle brug. Mont Saint-Michel was al een paar keer het start- of eindpunt van een etappe van de Tour de France.

Bekijk accommodaties rond de baai Mont Saint-Michel

Saint-Malo Bretagne Frankrijk

5. Kustplaatsjes Saint-Malo en Dinard

Aan de noordkust van Bretagne vind je de knusse kustplaatjes Saint-Malo en Dinard met elk hun eigen charme. Havenstad Saint-Malo stamt uit de zesde eeuw en heeft behalve mooie stranden een historisch centrum dat wordt omringd door oude stadsmuren. Bezienswaardigheden in Saint-Malo zijn de oude binnenstad met smalle straten, kerken, historische gebouwen en het kasteel. Aan de andere kant van de baai ligt Dinard met luxe villa’s, restaurants en zandstranden. Vroeger kwamen rijke families vakantie vieren in Dinard. Maak een wandeling langs de kust en langs de luxe vakantievilla’s die nog aan die tijd herinneren. Hier lees je meer tips voor je bezoek aan Saint-Mailo.

Bekijk alle campings bij Saint-Malo

Carnac Bretagne Frankrijk menhirs

6. De Menhirs en Dolmen in Carnac

Nog zo’n bijzondere plek in Bretagne is Carnac. Niet voor niets wordt Carnac het Stonehenge van Frankrijk genoemd. In heel Bretagne vind je menhirs en dolmen, maar die in Carnac zijn wel het bekendst. Hier staan meer dan 2600 menhirs in lange rijen opgesteld, een prachtig gezicht om te zien. Deze 1 tot 3 meter hoge rechtopstaande rotsblokken werden door prehistorische volken in een cirkel of in rijen gezet. Nog steeds is niet duidelijk wat het doel van deze menhirs precies was. Andere bekende rotsformaties die je in Bretagne vindt zijn dolmen: een soort hunebedden die dienstdeden als graven.

Ontdek vakantiehuizen bij Carnac

Bekijk campings rond Carnac

Quimper Bretagne Frankrijk

7. De meest Bretonse stad Quimper

‘De meest Bretonse stad’, zo wordt Quimper genoemd. Het is dan ook een van de mooiste plekken in Bretagne. Je kunt er dan ook heerlijk dwalen door knusse straten en over schilderachtige pleinen. Vergeet vooral niet om een blik omhoog te werpen op de gevels en daken van de typisch Bretonse vakwerkhuizen. Een van de bezienswaardigheden in Quimper is de imposante kathedraal Saint-Corentin. Quimper barst bovendien van de leuke restaurants en winkeltjes waar je souvenirs zoals Bretonse boodschappentassen en lekkernijen in kunt slaan.

Bekijk vakantiehuisjes rond Quimper

Vannes vakwerkhuizen Bretagne

8. Stadswallen van Vannes

Bretagne telt heel wat Middeleeuwse stadjes en Vannes is daar één van. De prachtige stad Vannes is de hoofdstad van de Morbihan en ligt aan de monding van de gelijknamige rivier in het zuiden van Bretagne. Het werd al in 56 v. Chr. gesticht en het behalve een jachthaven heeft het goed bewaarde stadswallen met het 14e eeuwse kasteel Hermine waar je uitkijkt over de prachtige tuinen. In de oude binnenstad wandel je langs vakwerkhuizen en statige herenhuizen. Stap vooral binnen bij een van de delicatessenwinkeltjes met een keur aan gebak en lokale kazen. Voor kinderen is een bezoek aan het aquarium en de vlindertuin een aanrader!

Ontdek accommodaties in Vannes

France_Cotes_d_Armor_Cote_de_granit_rose_08 2

De Roze Granietkust is een van de mooiste plekken in Bretagne – Bron foto

9. Côte de Granit Rose / Roze Granietkust

Het is een van de mooiste plekken in Bretagne: Côte de Granit Rose of Roze Granietkust. Deze kuststrook tussen Trébeurden en Perros-Guirec dankt haar naam aan de lichtroze kleur van de granieten rotsformaties. Je kunt de ruige kust verkennen door een wandelroute te volgen. Zoals een deel van het bijna 2000 kilometer lange Douanepad bijvoorbeeld, dat langs de kust kronkelt. Onderweg geniet je van de mooie uitzichten, de pittoreske dorpjes en rotsblokken met tot de verbeelding sprekende namen als ‘het Duivelskasteel’ en ‘de hoed van Napoleon’ op het strand van Saint Guirec. Andere geliefde plekken aan de Roze Granietkust zijn Poucmanac’h en Perros-Guirec.

Ontdek vakantiehuizen bij de Roze Granietkust

Proef van Bretonse gerechten

Ga je op vakantie naar een van de mooiste plekken in Bretagne proef dan vooral van gerechten uit de streek als Bretonse crêpes, moules frites of ga verse oesters eten in Cancale. Typisch Bretons is appelcider gemaakt van een van de 600 (!) appelrassen die hier groeien.

Hoe kom je in Bretagne?

Uiteraard kun je vliegen naar Bretagne, maar wil je duurzamer reizen, dan kun je Bretagne ook heel goed met de trein of auto bereiken.

Bretagne met de trein

Met de trein rijd je in ruim 6 uur van Amsterdam naar Bretagne. De Thalys brengt je vanuit Amsterdam in nog geen 3,5 uur naar Parijs (Gare du Nord). Vanaf station Montparnasse brengt de hogesnelheidstrein je vervolgens in ongeveer 2 uur naar Rennes.

Treintickets NSInternational Frankrijk >>

Met de auto naar Bretagne

Ga je met de auto naar Bretagne dan kun je kiezen uit twee routes: Autoroute des Estuaires via de A84 en A83 door Normandië of over de A1 via Parijs en de A11 (Autoroute Océane). Beide routes voeren deels over tolwegen.

Honfleur in Normandië, Frankrijk

De haven van Honfleur in Normandië

Honfleur Normandië Frankrijk

Via de straten van Honfleur in Normandië naar de mooiste plekken in Bretagne

Tussenstop in Normandië

Reis je naar Bretagne dan kun je ervoor kiezen om een tussenstop te maken in Normandië. Wij sliepen op doorreis naar Bretagne met de kinderen in Honfleur. Een super leuk plaatsje met gezellige restaurants rond een haven. Van daaruit maakten we een dagtrip naar Étretat en de beroemde olifantenrots. Aanrader!

Vakantiehuizen Bretagne Saint Nicholas Nevez
Mooiste plekken in Bretagne: ons vakantiehuisje in Tregunc aan de zuidkust

Vakantiehuis Ty Pendruc Tregunc Bretagne strand

Mooiste plekken Bretagne vakantie boeken

Wil je een vakantie, camping of rondreis langs de mooiste plekken in Bretagne boeken? Wij vierden al een paar keer samen met de kinderen vakantie in Bretagne. Zo huurden we een keer dit low budget vakantiehuisje in Tregunc aan de zuidkust van Bretagne. Zodra je de deur uit stapt, sta je met je voeten in het zand. Verschillende reisorganisaties bieden een campingvakantie of vakantiehuis in Bretagne aan, zoals:

  • TUI – vakantiehuizen, campings en tours door Bretagne
  • Vacanceselect – de leukste campings in Bretagne
  • Interhome – vakantiewoningen in Bretagne
  • Booking.com – bekijk alle accommodaties in Bretagne

Lees ook vooral mijn blog met mijn favoriete natuurhuisjes in Bretagne. Wie weet kom je nog op ideeën voor een vakantie op de mooiste plekken in Bretagne!

Campings in Bretagne

Kamperen op de mooiste plekken in Bretagne? Neem je eigen tent mee of huur er eentje op een van deze campings in Bretagne. Zelf huurden wij ingerichte tent op Camping Les 2 Fontaines in Névez, maar ze hebben ook stacaravans. Zo hoef je niet alles zelf mee te sjouwen (handig als je een kleine auto hebt of nog geen kampeerspullen) en proef je toch van de campingsfeer.

Bekijk alle campings in Bretagne

Huuraccommodaties op campings in Bretagne

Camping Les 2 Fontaines in Névez

Tips Bretagne bewaren

De mooiste plekken in Bretagne Frankrijk De mooiste plekken in Bretagne Frankrijk De mooiste plekken in Bretagne Frankrijk

Meer inspiratie voor je vakantie Frankrijk







Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan rechtenvrije foto’s van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.

Bron coverfoto


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *