De gaafste Harry Potter filmlocaties die je kunt bezoeken

Film, Engeland, Schotland

De gaafste Harry Potter filmlocaties die je kunt bezoeken - Glenfinnan viaduct, Schotland
Net als in de film: de gaafste Harry Potter filmlocaties die je in real life kunt bezoeken. Van Perron 9 ¾ en Godric’s Hollow tot de majestueuze eetzaal van Hogwarts of Zweinstein. Ga mee op reis naar de gaafste Harry Potter filmlocaties in Engeland en Schotland.

De gaafste Harry Potter filmlocaties die je kunt bezoeken: Alnwick Castle, Hogwarts

De gaafste Harry Potter filmlocaties die je kunt bezoeken: Alnwick Castle

In de voetsporen van Harry Potter

Op deze plekken waan je je in de betoverende wereld van Harry Potter. Deze locaties dienden als achtergronddecor voor de films en jij kunt ze als muggle bezoeken. Treed in de voetsporen van Harry Potter en ontdek de mooiste filmlocaties in Engeland en Schotland.

Rondreizen langs beroemde filmlocaties

Verschillende reisorganisaties bieden een autorondreis aan langs beroemde filmlocaties in Engeland en Schotland. Waan je voor even een personage uit een Britse tv-serie of film als Harry Potter, Midsomer Murders, Downton Abbey, Outlander of James Bond. Zoals in een van deze prachtige routes bijvoorbeeld:

Glenfinnan Viaduct, Glenfinnan, Hogwarts Express, filmlocaties Harry Potter

De gaafste Harry Potter filmlocaties die je kunt bezoeken: Glenfinnan Viaduct

1. Glenfinnan Viaduct, Glenfinnan (Schotland)

Hogwarts Express

Dit is ongetwijfeld een van de meest herkenbare plekken uit de Harry Potter films. Hier zie je de Hogwarts Express niet alleen in je verbeelding langs tuffen: hij bestaat echt! In de zomermaanden kun je zelf instappen in de Jacobite Steam Train die van Fort Williams richting Maillaig rijdt.

De treinrit voert over de bekende Glenfinnan Viaduct en volgens de films rijdt ie daarna naar Hogwarts of Zweinstein. De rit duurt twee uur, waarna je zo’n anderhalf uur de tijd hebt in Maillaig voordat de trein terug rijdt. Omdat de treinrit populair is, doe je er goed aan om te reserveren. Natuurlijk kun je de viaduct en trein ook van een afstandje bekijken vanuit het dorpje Glenfinnan. Check wel vooraf het treinschema van The Jacobite zodat je op tijd hét shot kunt nemen.

Boek je tour: Schotse Hooglanden Tour + rit in de Jacobite Steam Train

 

Goathland_Railway_Station Harry Potter filmlocaties

2. Goathland Station, Goathland

Hogsmeade Station, eindpunt Hogwarts Express

Welkom op het station van Hogwarts! Op zo’n uur rijden ten noordoosten van de stad York vind je dit pittoreske station. Het ligt op de route van het North Yorkshire Moors Railway dat van Pickering naar Whitby rijdt. In Harry Potter and the Pilosopher’s Stone gaat Goathland Station door voor Hogsmeade Station, het eindpunt van de Hogwarts Express. Dit station mag dus niet in het rijtje gaafste Harry Potter filmlocaties ontbreken!

Christ Church College, Hall, Oxford, gaafste Harry Potter filmlocaties die je kunt bezoeken

3. Christ Church College & Bodleian Library, Oxford

Eetzaal van Hogwarts

Bestaat Hogwarts of Zweinstein nu echt? Ja en nee. De scènes voor Hogwarts werden op verschillende plekken opgenomen. Zo herken je de Great Hall van het Christ Church College in Oxford vast als de eetzaal van Hogwarts. Al werd hier in werkelijkheid niet gefilmd. Wel diende het als inspiratiebron, want ze bouwden een replica van de Great Hall in een studio. Nog zo’n heerlijke plek om even rond te neuzen is de Bodleian Library op de Universiteit van Oxford. Deze prachtige bibliotheek gaat in de Harry Potter films door voor de Hogwarts Library.

Alnwick Castle, Hogwarts, filmlocaties Harry Potter

De gaafste Harry Potter filmlocaties die je kunt bezoeken: Alnwick Castle of Hogwarts

4. Alnwick Castle, Alnwick

Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry

Op ongeveer een uur rijden ten noorden van Newcastle ligt Alnwick Castle. Ook dit kasteel doet in de Harry Potter films dienst als filmlocatie van de tovenaarsschool Hogwarts (of Zweinstein). Zowel binnen als rond het kasteel zijn verschillende scènes opgenomen. Buiten de muren vonden de vlieglessen van Madame Hoock plaats, maar ook de binnenplaats komt je waarschijnlijk bekend voor. De poort zie je vaak in beeld als Harry, Ron en Hermione wegsluipen richting Hagrid. Tussen maart en oktober kun je zelf een kijkje nemen bij het robuuste kasteel en de prachtige tuinen. Ook kun je er een ludieke vliegles krijgen op een bezemsteel. Zie jij jezelf al rondzweven op een Nimbus 2000?

Platform 9 3-4 Harry Potter, filmlocaties Harry Potter

Kings Cross Station Londen Platform 9 3/4 filmlocaties Harry Potter

5. King’s Cross Station, Londen

Perron 9 ¾

Het is even zoeken als je op King’s Cross Station in Londen op zoek gaat naar Perron 9 ¾ waar vandaan de Hogwarts Express vertrekt. Tussen perron 4 en 5 vind je de boog die je terugziet in de Harry Potter films. Aan de westkant van het station, tussen de perrons 9 en 10 hebben ze een trekpleister gemaakt van een bagagekarretje dat hier in de muur verdwijnt. Er hangt zowaar een bordje 9 ¾ boven.

Lees ook: bezienswaardigheden voor een 2 of 3-daagse stedentrip Londen
En: low budget tips Londen

Durham Cathedral, filmlocaties Harry Potter

6. Durham Cathedral, Durham

Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry

Durham Cathedral behoort niet alleen tot de mooiste romaanse kathedralen van Engeland, dit is ook de plek waar Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry tot leven kwam. In de oude kloosters van het kathedraal werden meerdere filmscènes gedraaid. Zo was het Chapter House van Durham Cathedral setting voor de lessen gedaanteverwisseling in Harry Potter and the Chamber of Secrets en liet Harry in de kloostergangen zijn uil Hedwig voor het eerst vliegen. Een must dus als je op zoek bent naar Harry Potter filmlocaties.

De Vere House, Lavenham, film locatie Harry Potter

Harry Potter filmlocaties die je kunt bezoeken: De Vere House – Foto: Martin Pettitt

7. De Vere House, Lavenham

Godric’s Hollow

De scheef gegroeide, kleurige vakwerkhuizen geven het middeleeuwse dorpje Lavenham een magische sfeer. Volgens de makers van de Harry Potter films de ideale plek om een aantal scènes op te nemen. Voor Harry Potter and de Deathly Hallows Part One werd het De Vere House aan Water Street dan ook omgetoverd tot Godric’s Hollow. Ongetwijfeld een van de beste Harry Potter filmlocaties.

Leadenhall Market, Londen, filmdecor Harry Potter

8. Leadenhall Market, Londen

Diagon Alley

Zin in om een drankje te drinken in de Leaky Cauldron of een toverstaf te scoren in Diagon Alley? Neem dan vooral een kijkje in Leadenhall Market in Londen. Deze prachtige plek werd niet alleen gebruikt als Diagon Alley in Harry Potter and the Philosopher’s Stone, maar je vindt hier ook de ingang van de tovenaarspub, the Leaky Cauldron, dat in werkelijkheid een opticien is in Bull’s Head Passage.

Gloucester Cathedral, filmlocatie Harry Potter

9. Gloucester Cathedral, Gloucester

Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry

In deze prachtige kathedraal werden de meeste interior shots gedraaid voor Hogwarts (of Zweinstein). Hier vind je de oorspronkelijke toegangsdeur tot de Gryffindor Common Room, hier werden de trollenscènes voor Harry Potter and the Philisopher’s Stone gedraaid, net als de scène waarin je Harry, Draco en Severus Snape hoort praten over de onbreekbare gelofte in Harry Potter and the Half-Blood Prince. Gloucester Cathedral is het hele jaar door geopend en mag niet op je lijstje van Harry Potter filmlocaties ontbreken!

The Shambles, York, Diagon Alley, Harry Potter

10. The Shambles, York

Diagon Alley

Als je door het middeleeuwse straatje The Shambles in York loopt, krijg je meteen het gevoel dat je in Diagon Alley bent beland met zijn magische shops en boekwinkeltjes. Hoewel op deze plek geen scènes voor de Harry Potter films werden geschoten, diende de straat wel als inspiratiebron. Aan weerszijden van het smalle straatje zie je scheve vakwerkhuizen en oude panden. Natuurlijk zijn een paar van de winkeltjes omgebouwd tot winkeltjes waar je Harry Potter spulletjes kunt scoren. Wat mij betreft toch een van die bijzondere Harry Potter filmlocaties.

The making of Harry Potter, Warner Bros. Studio's Londen, baby mandrake, filmlocaties

Bonus: The making of Harry Potter

Warner Bros. Studio Tour, Londen

Niet alleen kun je een wandeling maken langs alle filmlocaties in Londen, ook een bezoek aan de Warner Bros. Studio in Londen is de moeite waard. Je krijgt hier een beeld hoe de magische wereld van Harry Potter tot stand kwam. Maak een ritje in de vliegende Ford Anglia en zie je hoe personages door middel van special effects tot leven kwamen in de films.

Boek hier je tour: Warner Bros. Studio in Londen

J.K. Rowling schreef veel van haar Harry Potter-boeken in Edinburgh en deed daar inspiratie op. Lees meer over de roots van Harry Potter in Edinburgh.

Harry Potter filmlocaties: dagtochten en tours

Via Getyourguide kun je vooraf of ter plekke Harry Potter dagtochten of tours boeken, zoals:

 

Waar kun je de Harry Potter films zien?

Je kunt de Harry Potter films natuurlijk op dvd kopen bij bol.com zodat je ze vaker kunt zien, maar je kunt ze ook eenmalig (tegen betaling) kijken bij Pathé Thuis.

Harry Potter filmlocaties bewaren

De gaafste Harry Potter filmlocaties die je kunt bezoeken De gaafste Harry Potter filmlocaties in Engeland en Schotland die je kunt bezoeken De gaafste Harry Potter filmlocaties in Engeland en Schotland die je kunt bezoeken 1

Meer filmlocaties ontdekken?

Wil je behalve de gaafste Harry Potter filmlocaties nog meer filmlocaties ontdekken? Check dan ook deze blogs:

cshow

Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan afbeeldingen van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *