Mooiste kastelen in de Belgische Ardennen: 7 tips!

België, Europa, Travel

Kasteel van Walzin Belgische Ardennen

In de Belgische Ardennen vind je volop geschiedenis. Dit gebied in het zuidoosten van België staat bekend om haar groene bossen, schilderachtige dorpjes en majestueuze kastelen en burchten die herinneren aan lang vervlogen tijden. Aan de tijd dat kasteelheren en ridders hier te paard rond galoppeerden. Elk kasteel heeft zijn eigen charme. Ik neem je mee langs een paar van de mooiste kastelen in de Belgische Ardennen plus bijzondere overnachtingsplekken in de buurt.


Kastelen in de Belgische Ardennen op de kaart
 Chateau de Bouillon
Kasteel van Bouillon, een van de mooiste kastelen in de Belgische Ardennen

1. Kasteel van Bouillon – Bouillon

Op de oevers van de rivier de Semois ligt een van de bekendste en mooiste kastelen in de Belgische Ardennen. Het kasteel van Bouillon torent hoog boven de stad uit en werd gebouwd in de 11e eeuw. Dit was het fort van Godfried van Bouillon, een van de bekendste kruisridders. Loop je over de ophaalbrug Château Bouillon binnen, dan komen de middeleeuwen tot leven.

In het kasteel worden rondleidingen en roofvogelshows georganiseerd. En in de zomermaanden, na zonsondergang, kun je onder leiding van een gids een fakkeltocht lopen door de donkere gangen van het kasteel. Vanuit Vresse-sur-Semois rijd je in ongeveer een half uur naar Bouillon, maar ook vanuit het plaatsje Maissin.

Overnachtingstips in Bouillon

  • Golden Lyon *** een low budget en knus hotel hartje centrum van Bouillon
  • Hotel Panorama **** hier kun je in stijl overnachten en gastronomisch eten. Vanuit het hotel kijk je uit over de rivier de Semois. Het kasteel van Bouillon ligt op 650 meter
  • Gîte La Gernelle *** Vakantiehuis Gîte La Gernelle ligt midden in het Woud van Bouillon. Vanaf het balkon heb je een panoramisch uitzicht op de omgeving. Bouillon ligt 1 km verderop.

Kasteel van Vêves Belgische Ardennen

Het Kasteel van Vêves is een van de mooiste kastelen in de Belgische Ardennen

2. Kasteel van Vêves in Houyet

Dwaal door de wereld van legendes en oude verhalen in een van de mooiste kastelen in de Belgische Ardennen! In het Kasteel van Vêves, ook wel kasteel van Celles genoemd, herleven oude tijden. De loopbrug en uitkijktorens zijn namelijk nog precies zoals toen. Het kasteel stamt uit de 15e eeuw, maar de funderingen zijn nóg ouder en gaan terug tot de tijd van Pepin de Herstal (670-714). Er worden rondleidingen georganiseerd door het kasteel en kinderen gaan tijdens de schattentocht op zoek naar de Heilige Graal. Leuke plaatsen en stadjes in de buurt die de moeite waard zijn, zijn Celles en Dinant.

Overnachtingstips bij Houyet

  • Les gîtes “Cœur de ferme” *** budget vakantiehuizen in het midden van het dorp Celles met een eigen keuken, wifi en gratis parkeergelegenheid.
  • Hotel le Saint Hadelin *** boetiekhotel in een traditioneel huis uit de 19e eeuw. Op 300 meter van het pittoreske centrum van Celles en 10 minuten rijden naar Dinant.

Kasteel van Freÿr Belgische Ardennen

Mooiste kastelen in de Belgische Ardennen: Kasteel van Freÿr – Bron foto

3. Kasteel van Freÿr in Hastière

Vlak bij Dinant in de Belgische Ardennen staat nog zo’n prachtig kasteel. Het Kasteel van Freÿr is een echt renaissancekasteel aan de oevers van de Maas dat ook wel ‘Klein Versailles’ wordt genoemd. En ik snap wel waarom. Niet alleen in de oude vertrekken van het 15e eeuwse middeleeuwse jachtslot krijg je het gevoel dat je teruggaat in de tijd, ook in de klassieke Franse tuinen proef je de sfeer van weleer. Je kunt er heerlijk dwalen langs fonteinen, vijvers en tussen 300 jaar (!!) oude sinaasappelbomen.

Overnachtingstips bij Hastière

  • Chelonia Midas *** low budget vakantiehuis voor 4 personen met een keuken, terras en bbq
  • Domaine de Ronchinne – Château et Ecuries *** hotel in een voormalig kasteel in de Ardennen uit de 19e eeuw op een half uur rijden van Kasteel van Freÿr. Het heeft sfeervolle kamers, een gastronomisch restaurant en prachtig uitzicht!

Kasteel van Modave chateau de Modave

Een van de mooiste kastelen in de Belgische Ardennen is het kasteel van Modave

4. Kasteel van Modave in Modave

Een van de mooiste kastelen in de Belgische Ardennen is het Kasteel van Modave. Door de vertrekken van dit middeleeuwse kasteel wandelden eeuwen geleden prinsen, kardinalen en graven. Château de Modave is gebouwd op een rots die uitkijkt over de vallei van Hoyoux. Binnen kun je Brusselse wandtapijten en schilderijen bewonderen, maar het kasteel is vooral bekend vanwege het stucwerk van Jan Hansche. Tijdens een audiotour kom je alles te weten over de geschiedenis van het kasteel. De tuinen van het landgoed zijn trouwens gratis toegankelijk. Je vindt er kassen, rozenperken, een terras, moestuin en zelfs een zwembad.

Overnachten in Chateau de Vierset Belgische Ardennen

Je kunt overnachten in Château de Vierset, vlakbij kasteel Modave

Overnachtingstips bij Modave

  • Chambre d’hôte en plein campagne *** knus en low budget b&b in het plaatsje Tinlot
  • Chateau de Vierset overnachten in stijl doe je in dit charmante kasteel dat is omgebouwd tot luxe hotel. Het kasteel heeft een gracht, een binnenplaats en de kamers zijn van alle gemakken voorzien. Chateau de Vierset ligt 7 km van een van de mooiste kastelen in de Belgische Ardennen: Kasteel van Modave

Kasteel van Walzin Ardennen Belgische Ardennen

Kasteel van Walzin, een van de mooiste kastelen in de Belgische Ardennen

5. Kasteel van Walzin in Dinant

Vanaf een 50 meter hoge klif kijkt het neogotische Château de Walzin uit over de rivier de Lesse. Vanwege haar strategische ligging werd het kasteel gebruikt om de wegen naar Dinant te verdedigen. Hoewel het kasteel van Walzin tot de mooiste kastelen in de Belgische Ardennen behoort, is het jammer genoeg niet toegankelijk voor toeristen. Dus je moet het doen met de schitterende aanblik van de buitenkant. Een van de beste manieren om Château de Walzin te bewonderen is vanuit een kajak op de rivier de Lesse.

Overnachtingstips in Dinant

Kasteel van Chimay mooiste kastelen in de Belgische Ardennen

Château de Chimay is een van de mooiste kastelen in de Belgische Ardennen – Bron foto

6. Château de Chimay in Chimay

Château de Chimay werd in 1119 hoog boven op een rots gebouwd waar het uitkijkt over de vallei van de rivier Eau Blanche. Door de eeuwen heen was het in handen van diverse belangrijke families. Nadat het kasteel van Chimay in 1935 compleet werd verwoest door een brand, werd het ook weer volledig gerestaureerd. Tegenwoordig worden er in het kasteel exposities en concerten gehouden (van klassiek tot jazz) en je kunt er theatervoorstellingen bijwonen.

Overnachtingstips in Chimay

  • La pleine lune *** knus appartement in het centrum van Chimay
  • Hotel De Franc Bois *** Overnachten in een van de mooiste kastelen in de Belgische Ardennen? Dit fijne hotel is gevestigd in een kasteel in het schilderachtige Lompret, 13 km van de Chimay Brouwerij.

Burcht Reinhardstein mooiste kastelen in de Belgische Ardennen

Mooiste kastelen in de Belgische Ardennen: Burcht Reinhardstein – Bron foto

7. Burcht Reinhardstein in Ovifat

Zowel in de zomer als in de winter zijn de hoge muren van de burcht Reinhardstein indrukwekkend om te zien. Het kasteel staat op een rots boven de vallei van de Warche. Hoewel een deel van de burcht nog wordt bewoond, is het ook toegankelijk voor toeristen. Regelmatig worden er Middeleeuwse feesten en evenementen als boogschieten georganiseerd of kun je er een middeleeuwse maaltijd eten.

Een aanrader is een wandeling door de vallei van de Warche rond een van de mooiste kastelen in de Belgische Ardennen. Een steil en smal pad neemt je mee door de bossen, langs de hoogste waterval van België en prachtige vergezichten. Dit was ook de filmlocatie voor Huis Anubis. Wil je Burcht Reinhardstein bezoeken dan kun je je auto parkeren bij Parking du barrage. Hier starten ook wandelroutes naar onder andere ‘de Cascade’ en ‘de neus van Napoleon’.

Overnachtingstips bij Ovifat

  • La Romance du Lac *** romantisch huis op 10 minuten rijden van Burcht Reinhardstein met een terras en een meer waarin je kunt zwemmen.
  • Au Vieux Chêne *** low budget kamers in Malmédy. Er is een tuin, terras en je kunt er gratis parkeren.

Mooiste kastelen in de Belgische Ardennen bewaren

Mooiste kastelen Belgische Ardennen Kastelen Ardennen België

Meer tips voor je vakantie in de Ardennen




cshow

Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan rechtenvrije foto’s van beeldbanken als Pixabay en Pexels.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *