Southampton, tips en bezienswaardigheden

Engeland

bezienswaardigheden Southampton_GBSouthampton, de stad die voor altijd onlosmakelijk verbonden is met het tragische lot van de Titanic. Lees in deze blog mijn tips en bezienswaardigheden in Southampton.

Het schip dat ruim een eeuw geleden, op 10 april 1912, vanaf dok 4 vanuit de haven van Southampton vertrok voor dé Transatlantische oversteek naar The Big Apple: New York. In de nacht van 14 op 15 april kwam het schip in aanvaring met een ijsberg en zonk na drie uur. Behalve de expositie over de Titanic in Sea City is er weinig dat herinnert aan de White Star Line. Hoewel het een van de populairste bezienswaardigheden van Southampton is, heeft de stad nog meer te bieden!

Het stadje Southampton in South East England was geliefd bij schrijfster Jane Austen en Shakespeare en trok ook koninklijk bloed aan, zoals Henry de VIII en Anna Boleijn. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de halve stad plat gebombardeerd. Gelukkig zijn de prachtige stadsmuren rond het middeleeuwse centrum van Southampton met het Tudor House Museum bewaard gebleven. Net als de Bargate, de middeleeuwse poort dat op de scheidslijn ligt van het oude en nieuwe gedeelte van Southampton. ‘Walk the Southampton Walls’: een wandeling over de stadsmuren, geniet van een drankje op een terras bij de haven Town Quay of loop door de eeuwenoude Oxford Street met authentieke pubs en restaurantjes.

Bezienswaardigheden Southampton

1. Sea City

Dit is een van de bezienswaardigheden in Southampton dat niet op je lijstje mag ontbreken. Verwacht bij Sea City geen geromantiseerd verhaal à la Leonardo di Caprio of Kate Winslett, wel een reële expositie over de Titanic met originele geluidsopnamen en levensverhalen van bemanning en passagiers. Zo worden de kamer van de kapitein en een eerste klasse stewardess uitgelicht door middel van foto’s, waarmee het Titanic verhaal meer gaat leven en een menselijk aspect krijgt. De Titanic vertrok op 10 april vanuit Southampton en kwam in de nacht van 14 op 15 april in aanvaring met een ijsberg en zonk na drie uur.

2. Solent Sky Museum

Het vliegtuigmuseum Solent Sky Museum vertelt de geschiedenis van de Britse luchtvaart en heeft onder andere een Slingsby, Tigermoth en Spitfire in de collectie. Stap aan boord van het enorme watervliegtuig om de cockpit te verkennen. Hoewel het een relatief klein vliegtuigmuseum is, is het zeer de moeite waard. Ook dankzij de uitgebreide kennis van de gidsen en het personeel. Fantastisch voor kinderen! Het Solent Sky Museum vind je vlak bij Ocean Village aan de 7 Albert Road South in Southampton

3. Walk the Southampton Walls

Tijdens de historische wandeltocht Walk the Southampton Walls loop je over de middeleeuwse stadsmuur uit de 14e eeuw en langs de 13 overgebleven torens. De route wordt overal in de stad aangegeven met informatiebordjes (bijvoobeeld bij de Bargate) en slingert zich door het centrum. Op die manier krijg je meteen een goed beeld van Southampton.

4. Tudor House Museum

Het Tudor House werd gebouwd in 1495 in Southampton. Tegenwoordig is het een museum met kruidentuin, waar je een idee krijgt hoe het leven van een 15e eeuwse koopman er uitzag. Er wordt gefluisterd dat de geest van Anna Boleyn hier rondwaart. Tudor House Museum, St Michael’s Square, Buglestreet

5. Dolphin Hotel

Het historische en beroemde Dolphin Hotel in Southampton bestaat al sinds 1550, het gebouw zelf staat er al langer, sinds 1250. Jane Austen vierde hier haar 18e verjaardag en danste in de balzaal vlak na de dood van haar vader. Het hotel is inmiddels overgenomen door de Mercure hotelketen, en is omgedoopt tot Mercure Southampton Centre Dolphin Hotel. Hoewel het daarmee iets van de grandeur van weleer heeft verloren zeker de moeite waard om een kijkje te nemen.

6. Hurst Castle

Hurst Castle is eigenlijk een enorm fort met vuurtoren aan de monding van de rivier de Solent dat in 1544 werd gebouwd door Henry VIII. Charles I heeft hier gevangen gezeten in 1648 voordat hij terechtstond in Londen en geëxecuteerd werd. Je kunt Hurst Castle niet bereiken met de auto, maar wel te voet en er gaat regelmatig een ferry vanuit Keyhaven dat op een klein uurtje rijden van Southampton ligt.

7. New Forest Wildlife Park

In 2005 werd het New Forest Wildlife Park uitgeroepen tot Nationaal Park. In het park leven bisons, vossen, otters, de grijze wolf, lynxen en heel veel uilensoorten. Het ligt op ongeveer een half uur rijden ten zuidwesten van Southampton. 

Southampton Queen Mary 2

Cruise Southampton

Haven Southampton

Southampton was ooit thuishaven van de grootste oceanliners ter wereld zoals de Queen Elizabeth 2 en Queen Mary 2. Cruiseschepen meren ook tegenwoordig nog aan aan één van de vier ‘docks’. Vanaf de hoofdterminal van Southampton kun je een taxi nemen naar het centrum.

Vliegveld Southampton

Southampton Airport ligt ongeveer een kwartier rijden 7 km ten noorden van de stad en de haven. Er rijden bussen, treinen en taxi’s naar het centrum van Southampton.

Tips Southampton

Munteenheid

Pond Sterling (GBP)

Taal

Engels

Vervoer

Het openbaar vervoer in Southampton is prima geregeld. Dus neem de bus, trein of taxi. Er varen ook verschillende veerboten. Zo brengt een veerboot je in amper een uurtje van de veerhaven naar het Isle of Wight.

Winkelen

West Quay is het grootste (overdekte) winkelcentrum van Southampton met een vestiging van Gap, French Connection en Marks & Spencer. Het ligt vlak achter de Bargate poort. Op de derde verdieping kun je ook een hapje eten. Rondom Bargate bevinden zich ook de belangrijkste winkelstraten van Southampton zoals Above Bar Street, East Street, West Bargate en High Street.

Uitgaan

Southampton barst van de kunst en cultuur. Zo vind je er galeriën, muziekpaleizen en theaters. Het Southampton City Art Gallery heeft een heel gevarieerde collectie waaronder stukken van Monet, Turner en Camille. In het Mayflower Theater kun je terecht voor opera-, musical- en balletvoorstellingen. Voor pop en rock muziek kun je terecht in het Southampton Guildhall. Ga je voor iets kleinschaliger dan is The Cellar the place to be voor soul- fusion- en jazzartiesten. Maar ook in de bars is er vaak een live act te beluisteren. De meeste studenten in studentenstad Southampton zijn te vinden in de uitgaansgelegenheden en pubs in de wijken Polygon en Bedford Place.

Stranden

Weston Shore is een publiek strand. Hoewel het niet een strand is om over naar huis te schrijven en het er niet erg schoon is, kun je er prima varen en zeilen. Het ligt op loopafstand van het centrum van Southampton, tussen Woolston en Netley. Je kunt dan beter voor Lepe Country Park gaan. Het ligt iets verder, op zo’n 7 km van Southampton. Behalve 1,5 km aan strand, vind je er pijnbomen, bloemenweiden en kliffen. Bovendien er is een kinderspeeltuin. In de verte kun je zelfs the Isle of Wight zien liggen. Er bevinden zich historische restanten van D-Day. Dit ook een prima plek om te vissen, zwemmen en windsurfen.

Eten en drinken

Het typisch Britse ontbijt heeft de wereld veroverd. Met de stevige bodem van bacon, eggs, toast and sausage kun je er de hele dag tegenaan. When in England moet je natuurlijk van de fish and chips hebben geproefd: dikke frieten met gefrituurde vis. Of probeer eens het typisch Britse ‘pubfood’: aardappelpuree met sausage en doperwten. Ook Indiase en Pakistaanse curry staan vaak op het menu in Southampton, net als black pudding (bloedworst). Uiteraard is een bezoekje aan een pub een must. Natuurlijk moet je ook eens proeven van een overheerlijke high tea of afternoon tea waarbij scones, sandwiches met jam en komkommer geserveerd worden.

Toeristische informatie

Overal vind je toeristische informatiepunten waar je terecht kunt voor tips met betrekking tot bezienswaardigheden in Southampton. Zoals bij het SeaCity Museum, maar ook bij de meeste hotels of bij de bibliotheek Southampton Central Library: lower ground floorCivic Centre Road, Southampton.

Typisch Southampton

Southampton is niet alleen de stad van Titanic, maar ook van de spoken. Zo wordt er gefluisterd dat in de ruïnes van het oude gedeelte van het Dolphin Hotel het kamermeisje Molly ronddwaalt, de geest van Anna Boleyn zou in het Tudor House Museum rondwaren en er zijn spoken gesignaleerd in The Red Lion pub. Reden genoeg om deze op je lijstje bezienswaardigheden in Southampton te zetten!
In East Park kun je relaxen, of je uitleven tijdens een spel onvervalst Britse croquet of tennis. In de zomermaanden kun je in het park The Common roeien. En wist je dat de bekende komiek Benny Hill uit Southampton kwam?

Vlucht + verblijf Southampton

Verschillende reisorganisaties bieden een pakketreis aan naar Southampton, zoals Vakantiediscounter. Maar je kunt natuurlijk ook een losse vlucht boeken. Voor goedkope vluchten van Amsterdam naar Southampton check Skyscanner. Een hotel of appartement in Southampton boek je eenvoudig via booking.com of airbnb.

Tips en bezienswaardigheden Southampton Groot Brittannie

Meer lezen?

Of bestel een van de reisgidsen
BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren


Eén reactie op “Southampton, tips en bezienswaardigheden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *