Fish Tank filmrecensie

Film, Engeland, Europa

Filmrecensie Fish Tank
In de film Fish Tank weet de 15-jarige Mia zichzelf telkens opnieuw in de nesten te werken. Ze is van school getrapt, verveelt zich mateloos en elk gesprek van de grofgebekte Mia eindigt steevast in een scheldpartij. Stoerdoenerij is haar overlevingsstrategie in de buitenwijk van Essex in Engeland waar troosteloze grijze flats domineren.

Van paardenmeisje tot danseres

Tegelijkertijd is ze ook maar een gewone tiener die van paarden houdt. Ze droomt er van professioneel danseres te worden, hoewel ze niet bepaald een uitblinker is. Ze hunkert naar liefde, maar haar moeder is alleen bezig met wiet, drank en vriendjes in plaats van met het opvoeden van haar twee dochters. Dan komt haar moeder thuis met de mysterieuze Connor. Hoewel hij langzamerhand het vertrouwen van Mia wint en haar stimuleert door te gaan met dansen, is hij meer dan gewoon in haar geïnteresseerd. ‘t Is de vraag of het nu wel zo slim is om zich juist bij hem letterlijk en figuurlijk bloot te geven.

Puber

Het leven van Mia in de film Fish Tank is herkenbaar. De worsteling met volwassen moeten worden, tegelijkertijd kind willen zijn, ontluikende liefde, niet weten wie je bent en wat je doel in het leven is. Het rauwe drama vormt een contrast met de manier waarop het gefilmd is: bijna lieflijk. De seksscenes in de film zijn schrijnend en verre van sensueel. Een pubermeisje met gierende hormonen die in haar hunkering naar geborgenheid en zoektocht naar een uitweg uit haar beklemmende leven soms de verkeerde keuzes maakt. Tegelijkertijd laat ze zien dat je met een flinke dosis wilskracht uiteindelijk altijd kunt ontsnappen aan het leven dat je leidt.

Fish Tank

Regie | Andrea Arnold

DVD via bol.com | 25 januari 2010

Met | Katie Jarvis, Grant Wild, Sarah Bayes, Michael Fassbender en Charlotte Collins

Genre | Drama

Filmrecensie Fish Tank

Meer filminspiratie
cshow

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan rechtenvrije foto’s van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *