Filmrecensie: Easy A

Film

Filmrecensie Easy A

De film Easy A is niet alleen verfrissend en grappig, maar barst bovendien van originele en scherpe dialogen. Niet vreemd dus dat de Amerikanen de film laaiend enthousiast “de beste highschool comedy in jaren” noemen.

Easy A: een highschool klassieker?

Toch haalt de film Easy A het niet bij de highschool klassiekers ‘Can’t Buy Me Love’ of ‘Ferris Bueller’s Day Off’ uit de jaren ’80. Niet dat dat erg is overigens, want Easy A heeft zo z’n eigen charme.

Van grijze muis naar schoolslet

De zeventienjarige Olive Penderghast is een nietszeggend meisje op school. Totdat zij min of meer onbedoeld de roddel in stand houdt dat zij haar maagdelijkheid verloren is aan een universiteitsstudent. Hoewel ze de kuisheid zelve is, is Olive daarmee wel in één klap verlost van haar imago als grijze muis en gaat voortaan door het leven als schoolslet.

A for Adultery

Olive is blij met haar pasverworven populariteit, ook al is dat als sloerie. Om die reputatie van mannen verslindende vamp in stand te houden doet Olive er nog een schepje bovenop en naait de letter A van Adultery op haar shirt waarmee ze zichzelf doopt tot ‘Easy A’. Met een knipoog naar het literaire werk ‘The Scarlett Letter’ dat ze in de klas bespreken. Het roddelcircuit draait op volle toeren, mede dankzij de social media. Olive speelt haar rol zo overtuigend dat jongens haar vragen te doen alsof ze seks met hen heeft gehad om hun eigen reputatie op te vijzelen. Uiteraard tegen betaling. Maar al snel merkt ze dat populariteit ook een keerzijde heeft.

Feelgood highschool movie

Het grootste geheim van de film Easy A is de sprankelende vertolking van hoofdpersonage Olive Penderghast door Emma Stone, die zichzelf in de eerste scène in haar expliciete ‘tone of voice’ in de camera introduceert. Ze is grappig, intelligent en met haar quasi onverschilligheid en haar gevatte, sarcastische opmerkingen is ze ronduit hilarisch. Dat maakt haar tegelijkertijd zowel het buurmeisje als de droom van iedere man.

De film Easy A is een feelgood highschool movie, net iets te gepolijst om realistisch te zijn, maar daarom zeker niet minder leuk!

Film Easy A

Regie | Will Gluck

Release | 3 februari 2011

Met | Emma Stone, Penn Badgley, Dan Byrd en Lisa Kudrow

Genre | komedie, romantiek

Verkrijgbaar als dvd bij o.a. | bol.com, of kijken via Pathé Thuis

Filmrecensie Easy A

Meer filminspiratieDit artikel bevat mogelijk affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan rechtenvrije foto’s van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *