Filmrecensie: Black Swan

Film

Filmrecensie Black Swan

Geen poederroze tutu’s in balletfilm Black Swan. Daarentegen draait alles om de strijd tussen de zwarte vamp en de maagdelijk witte zwaan. En dat in één persoon. Daarmee is ook meteen duidelijk dat dit geen zoete dansfilm voor lieve meisjes is, maar een sluipende psychologische thriller.

Prima ballerina Nina (Natalie Portman) ademt dans. Elk moment benut ze om haar pliés en pirouettes te oefenen onder toeziend oog van haar fanatieke moeder, waarmee ze in New York woont.

Bekijk de film ‘Black Swan’ op Pathé Thuis

Zwarte Zwaan

Voor hèt ballet, ‘Het Zwanenmeer’, zoekt artistiek directeur Thomas Leroy (Vincent Cassell) een hoofdpersoon die zowel de rol van zwarte als witte zwaan kan vertolken als opvolger van sterdanseres Beth Macintyre (Winona Ryder). Wit en zwart: onschuld, bedrog en sensualiteit in één. Hoewel Thomas ervan overtuigd is dat Nina de elegantie heeft van de witte zwaan, ziet hij niet hoe zij de rol van Black Swan op zich kan nemen. Het ontbreekt de naïeve Nina aan passie en sensualiteit en Thomas moedigt haar dan ook aan haar duistere kant te ontdekken. Dan wordt concurrente Lily ten tonele gevoerd. Zij is de belichaming van de zwarte zwaan. Er ontstaat een vreemd soort vriendschap, waarbij Lily Nina meeneemt in het donkere nachtleven, haar de kneepjes van het versieren bijbrengt en kennis laat maken met het fenomeen drank en drugs.

Geen perfectie zonder overgave

Nina’s obsessie voor haar rol neemt bizarre vormen. Daarbij lijkt haar duistere kant steeds meer de overhand te nemen en ze transformeert ze werkelijk tot zwarte zwaan. Heel subtiel verandert soms plotseling het gezicht van Lily in dat van Nina en andersom. Het verontrust je als kijker, want al die tijd wordt niet duidelijk of de zwarte zwaan Lily daadwerkelijk een van de danseressen is, een hersenspinsel of het alter-ego van Nina. De grens tussen werkelijkheid, obsessie of paranoia lijkt te vervagen. Nina streeft naar perfectie, maar geen perfectie zonder volkomen los te kunnen laten. Ze gaat daarin zover dat ze niet alleen de controle over zichzelf, maar uiteindelijk ook haar leven verliest om de rol van haar leven te kunnen spelen.

De schaduwkant van het leven

Regisseur Darren Aronofsky speelde ook in films als ‘Pi’, ‘The Wrestler’ en ‘Requiem for a Dream’ met de schaduwkant van het leven en van mensen die zich in volledige extase willen overgeven. Dat is hem in Black Swan ook wonderwel gelukt, mede dankzij de sublieme vertolking van Nina door Natalie Portman.

Hoewel de film Black Swan soms tergend langzaam verloopt, zijn het de ritmes en verontrustende beelden die je op de zenuwen werken.

Black Swan

Regie | Darren Aronofsky

Release | 3 februari 2011

Met | Natalie Portman, Mila Kunis, Vincent Cassel en Winona Ryder

Genre | Drama, Thriller

Filmrecensie Black Swan
Dit artikel bevat mogelijk affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan rechtenvrije foto’s van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *