Filmrecensie: A Serious Man

Film

Filmrecensie: A serious man

Na hun Oscarwinnende No Country for Old Men en de komedie Burn After Reading was het de vraag met wat voor film de Coen brothers deze keer op de proppen zouden komen. De openingsscène van de film A Serious Man lijkt geheel op zichzelf te staan, maar zet meteen de toon, namelijk dat niets zeker is.

Een serieuze man

Opvallend is dat deze ‘reli-comedy’ het zonder bekende Hollywood-acteurs doet. Het verhaal draait om de hyperintelligente Joodse Larry Gopnik die natuurkunde geeft aan de universiteit. Hij lijkt zijn leven aardig op de rails te hebben. Larry is getrouwd, heeft twee kinderen en staat op het punt om een vaste aanstelling te krijgen.

Niet alles verloopt koosjer

Toch verloopt het thuis niet helemaal koosjer. Zijn dochter wordt stapelgek van zijn broer die de badkamer iedere dag uren bezet houdt, zijn zoon luistert tijdens de les stiekem Jefferson Airplane in plaats van zijn Bar Mitswa voor te bereiden en een leerling probeert Larry om te kopen voor betere cijfers. Tot overmaat van ramp deelt zijn vrouw hem tussen neus en lippen door mee dat ze iets heeft met de übersofte Sy Ableman. Omdat ze Larry verwijt dat hij kinderachtig is, is hem er alles aan gelegen te bewijzen dat hij ‘A serious man’ is, net als Sy. Ten einde raad bezoekt hij rabbijnen die hem wellicht wijze levenslessen kunnen bijbrengen.

Reli komedie

Setting van de film is een Joodse gemeenschap in Minnesota in de jaren ’60. Daar waar Ethan en Joel zelf opgroeiden. Maar wees niet bang voor sombere donderpreken, de Coen broers hebben de nodige Joodse zelfspot toegepast. Een zwarte komedie dus, maar wel eentje die tenenkrommende situaties oplevert. Situaties die één op één te plakken zijn op welke religieuze achtergrond dan ook. Onderhuidse (Joodse) humor, zinnen die niet worden afgemaakt en nooit het beestje bij z’n naam noemen. En voor werkelijk alles is het advies van de rabbi nodig. Niet dat dat per se nuttige informatie oplevert. Als kijker weet je doorgaans niet of je nu moet lachen of huilen. De dreigende slotscène tenslotte laat je verbouwereerd achter. Alleen maar om aan te geven dat alles zinloos en onvoorspelbaar is in het leven.


Regie | Ethan Camp, Joel Coen

DVD via bol.com | 15 maart 2010

Met | Michael Stuhlbarg, Richard Kind en Fred Melamed

Genre | Drama, zwarte komedie

Filmrecensie A Serious Man 

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan rechtenvrije foto’s van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *