Filmrecensie: Mammoth

Film

Mammoth filmrecensie
Onheilspellend en verontrustend zijn doorgaans de films van de Zweedse regisseur Lukas Moodysson die bekend werd met de tienerfilm Fucking Åmål. Dat lijkt Mammoth in eerste instantie niet te zijn, maar schijn bedriegt.

Globalisering

Moodysson wil met de film Mammoth vooral de globalisering aan de kaak stellen. Dat doet hij door verschillende personages te volgen die niets met elkaar te maken lijken te hebben, maar die een of andere manier met elkaar verbonden zijn. Qua structuur (de mozaïekvorm) heeft het daarom iets van Babel en Crash.

Succesvol leven

Het verhaal draait om het stel Tom en Allison dat samen met hun achtjarige dochtertje Jackie in New York wonen. Hij is eigenaar van een van de succesvolste gamesites, zij is chirurg. Hun levens lopen volledig langs elkaar heen. Wanneer zij ‘s ochtends vroeg thuiskomt van haar werk, gaat Jackie naar school en andersom. Gloria is de Filippijnse au-pair die eigenlijk de meeste tijd met Jackie doorbrengt. Ze krijgen een hechte band samen en Jackie wil steeds meer weten van Gloria. Allison is op haar beurt weer jaloers op de tijd die zij samen doorbrengen.

Pen van mammoetbotten

Als Tom voor zaken naar Thailand reist, krijgt hij in het vliegtuig een relatiegeschenk: een onwaarschijnlijk dure pen gemaakt van mammoetbotten. Op zoek naar verloren vrijheid en ook wat romantiek, voelt hij zich schuldig als hij uiteindelijk met prostituee Cookie in bed beland.

De verre toekomst

Mammoth volgt verschillende mensen in hun eigen leven. Allemaal willen ze op hun manier hun kinderen een betere toekomst bieden. Daarbij verschuiven de eerste levensbehoeften naarmate ze meer of minder geld te besteden hebben. Zo is het enige dat de Thaise prostituee Cookie bezighoudt hoe ze haar baby te eten kan geven en werkt de Filippijnse Gloria bij Tom en Allison als au-pair om voor haar eigen kinderen een nieuw huis te kunnen bouwen op de Filippijnen. Tom en Allison proberen op hun beurt hun levensstandaard op peil te houden.

Offers

Allemaal willen ze het beste voor hun kind. Dat doen ze ieder op hun eigen manier waarvoor ze de bijbehorende offers moeten brengen. Helaas lijkt het of ze iets vaker kiezen voor de lange termijn, terwijl ze voorbij gaan aan het kleine verhaal en het leven in het moment, namelijk het zien opgroeien van hun eigen kinderen.

Film die schuurt

Helaas werd de film Mammoth iets te snel aan de kant geschoven en kreeg daardoor niet de aandacht die het verdiende. Volgens critici vanwege ‘gebrek aan diepgang’. Wat mij betreft onterecht. Toegegeven, niet alle personages zijn volledig uitgewerkt, maar dat doet niet per se iets af aan het totaal. Een film die schuurt, maar ook een schijnbaar relaxte sfeer neerzet die doet denken aan The Beach en Lost In Translation, waarbij de muziek van Ladytron wonderwel past.

Film Mammoth

Regie | Lukas Moodysson

DVD via bol.com | november 2009

Met | Gael García Bernal, Michelle Williams, en Marife Necesito

Genre | Drama

Filmrecensie Mammoth bewaren

Filmrecensie Mammoth

Meer filminspiratie


Dit artikel bevat mogelijk affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan rechtenvrije foto’s van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *