Filmrecensie: The American

Europa, Film, Italië

the American filmrecensie

De film The American begint met een shootout in het verstilde, met sneeuw bedekte landschap ergens in het hoge noorden van Zweden waar Jack en zijn vriendin plotseling onder vuur worden genomen. Dat is, anders dan de trailer doet vermoeden, meteen één van de scenes waarin de meeste actie te vinden is.

The American: het verhaal

De rest van het verhaal volgen we de zonderling Jack (George Clooney) die in de personen van Pavel (Johan Leysen) en Mathilde (Thekla Reuten) af en toe contact heeft met een al even vage organisatie. Hoewel hij zijn vak als huurmoordenaar goed verstaat, trekt hij zich na een mislukte missie terug naar de stilte van het Italiaanse platteland. Daar krijgt hij van Mathilde zijn volgende opdracht toegespeeld. Jack gaat effectief te werk als hij eigenhandig en geroutineerd een geluidsdemper in elkaar zet. Zijn beroep als kille huurmoordenaar brengt met zich mee dat hij in volstrekte anonimiteit leeft. Jack gaat dan ook geen diepgaande relaties aan, waardoor betaalde liefde zijn enige optie is. Het wordt allemaal iets gecompliceerder als hij valt voor de bloedmooie hoer Clara (Violante Placido). Voor haar zou Jack zijn beroep als hitman voorgoed de rug toe willen keren.

Adembenemende beelden

Corbijn benadert zijn filmscènes met een fotografisch oog net als in zijn filmdebuut ‘Control’. Hij kan zich nu al rekenen tot een van de succesvolste Nederlandse regisseurs. In The American speelt hij met het western-motief waarbij Clooney als eenzame held en huurmoordenaar ten tonele wordt gevoerd.

Thema: eenzaamheid

Meerdere malen brengt Corbijn die eenzaamheid in beeld door Clooney verloren af te schilderen in een verlaten landschap. Het is knap hoe zijn cinematografische benadering het verhaal vertelt zonder al te veel uit te leggen. Voor velen wordt The American afgedaan als saai. Maar als je daar doorheen prikt, zie je meer dan alleen schitterende plaatjes. De lange, trage scènes waarin weinig lijkt te gebeuren, prachtig uitgewerkte shots en het minimum aan dialogen werken mee aan de paranoia. Ze versterken het gevoel van verlatenheid. De film The American is toegankelijke arthouse, erg intrigerend en een lust voor het oog.

The American

Regie | Anton Corbijn

Release | 11 januari 2011

Met | George Clooney, Violante Placido en Thekla Reuten

Genre | Misdaad, Drama

Verkrijgbaar als dvd bij o.a. | bol.com of kijken via Pathé Thuis

Filmrecensie The American bewaren

Filmrecensie The American

Meer filminspiratie
Dit artikel bevat mogelijk affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan rechtenvrije foto’s van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.


One comment on “Filmrecensie: The American

  1. I love the work of both Clooney and Corbijn here. I think their talents are combined in a very effective way. I just wish that the story would have ended in a more original and unpredictable way. The climax didn’t pack enough surprises in my opinion.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *