Stedentrip Palma de Mallorca: 11 tips

Spanje, Europa

palma de mallorca cathedral la seu

Palma de Mallorca was in de jaren ’90 vooral een goedkope vakantiebestemming voor het plebs. Maar de afgelopen jaren heeft de hoofdstad van Mallorca zich ontwikkeld tot een hippe en trendy stad. In deze blog 11 tips voor een stedentrip Palma de Mallorca.

Palma de Mallorca

Stedentrip Palma de Mallorca: dwaal door straten en parken

11 tips voor je stedentrip Palma de Mallorca

Je kunt de hoofdstad van Mallorca bezoeken tijdens je strandvakantie, maar een stedentrip Palma de Mallorca is ook de moeite waard! Als weekendje weg of om er even tussenuit te zijn. Het leuke is dat je hier zowel van het bruisende stadsleven als van het strand kunt genieten. Mijn 11 tips voor een stedentrip Palma de Mallorca.

Lees ook: complete reisgids Palma de Mallorca
En: dit zijn de mooiste plekken op Mallorca

Straat in Palma op Mallorca

1. Slenter door het oude centrum

In het oude centrum van Palma de Mallorca proef je nog de sfeer van weleer. Het is een iets kleinere uitvoering van Barcelona, met het verschil dat het nog niet ontdekt is door het massatoerisme, maar met dezelfde mediterrane uitstraling. Slenter er door het doolhof aan smalle, fotogenieke straatjes, langs de rijen palmbomen aan de boulevard en geniet van gezellige pleinen met terrasjes. Winkelen kun je hier ook goed!

Playa de Palma Mallorca

Stedentrip Palma de Mallorca: plof neer op een van de stranden – Bron foto

2. Plof neer op een van de stranden

Het grote voordeel van een stedentrip Palma de Mallorca: het zowel stad als strand! Dat betekent dat je ‘s ochtends kunt genieten van een van de musea om daarna met je voeten in het zand te genieten van fingerfood bij een van de strandtenten. Palma heeft verschillende stranden, zoals het stadsstrand Platja de Can Pere Antoni vlak bij de kathedraal dat prima is om even te liggen en een duik te nemen. Zoek je een idyllischer strand dan brengt een bus je in ongeveer 45 minuten naar Platja de Illetes. Dit strand op 10 km van Palma ligt beschut in een baai.

3. Flaneer over de boulevard van Palma

De boulevard van Palma leent zich perfect voor een wandeling. Je slentert er langs rijen palmbomen en komt onder andere langs het Parque del Mar. Vanaf hier zie je de kathedraal ook goed liggen.

Palma Mallorca kathedraal la seu

4. Bezoek Kathedraal La Seu

Waar je ook staat in Palma, je hebt bijna overal zicht op de imposante kathedraal La Seu. ‘s Avonds is de kathedraal prachtig verlicht. Het loont de moeite om binnen een kijkje te nemen: het interieur van de kerk werd namelijk gedeeltelijk ontworpen door Gaudí.

Tickets voor La Seu >>

5. Stap binnen in het Koninklijk Paleis La Almudaina

Schuin tegenover La Seu staat het Paleis van Almudaina, één van de paleizen van de koninklijke familie. Van oorsprong was het een Moors kasteel dat door Koning Jaime II werd verbouwd tot een koninklijk paleis. Daardoor is het een bijzondere combinatie van Moorse en Gotische bouwstijlen. Als de koninklijke familie zelf niet aanwezig is, is het paleis geopend voor publiek. Je kunt dan een kijkje nemen in de ruimtes vol wandtapijten en kunst. Helaas mag je binnen geen foto’s maken.

Tickets voor Koninklijk Paleis La Almudaina >>

Stedentrip Palma

6. Bewonder kunst in een van de musea

Een aanrader voor je stedentrip Palma de Mallorca is een bezoek aan het museum voor moderne kunst. In Museu Es Baluard zijn regelmatig exposities te bewonderen. Zo was er eens een tentoonstelling van fotograaf Alberto García-Alix. Zijn foto-collecties zijn verwerkt in prachtige kunstboeken, waar ik zo’n heerlijk hippie-gevoel van krijg.

Een andere aanrader is Fundación Bartolomé March. Het is gevestigd in Palau March dat ooit werd aangekocht door projectontwikkelaar en bankier Juan March Ordinas. In het museum zijn vijf collecties ondergebracht, waaronder kunstwerken van Rodin, Josep Maria Sert en Moore. Ben je een liefhebber van het werk van de bekende Catalaanse schilder Joan Miró, bezoek dan vooral het Fundació Miró Mallorca.

Tickets Fundació Miró Mallorca >>

Palma - Placa Major

Stedentrip Palma de Mallorca: Plaça Major

palma de mallorca - plaza mayor

7. Neem een kijkje op Plaça Major

Plaça Major ligt hartje Palma en is een plaatje om te zien. Het is een kleinere versie van Plaza Mayor in Madrid. Rond het plein vind je prachtige panden met groene luiken, gezellige bars en restaurants. Op maandag is er markt met kraampjes vol groente, fruit en lokale specialiteiten.

Forn Palma entree

Stedentrip Palma de Mallorca: eten in restaurant FORN

Forn Palma tegelvloer

8. Eten bij FORN Palma

Min of meer ‘toevallig’ stuit ik op dit fantastische restaurant: FORN Palma. Bij binnenkomst word je verrast door de geweldige tegelvloer, maar het is vooral het lamsvlees dat smelt op je tong, waar ik zo ontzettend blij van word. FORN is wat mij betreft een must als je in Palma de Mallorca bent.

Bar Abaco, Mallorca

9. Cocktails drinken bij Bar Abaco

Nog zo’n fantastische tip is Bar Abaco. In de ‘exotische club’ waan je je aan het hof van Louis XIV. De enorme bloemstukken, barok en kitsch wisselen elkaar af. En te midden van al dat opgestapelde fruit en bij de muzikale klanken van Pachelbel staan zitjes verspreid. Natuurlijk zet je je lippen hier aan een van de cocktails, terwijl ondertussen de meest kleurrijke personen voorbij lopen over het middenpad.

Tips wat doen Palma trein naar Soller

10. Stap aan boord van de trein naar Sóller

Piepend en krakend brengt de oude mahoniehouten trein je naar Sóller en Port de Sóller. Je rijdt langs citrusboomgaarden en door lange tunnels. De trein is al een belevenis op zich, maar Sóller zelf is ook een aanrader. Net als het nabijgelegen Puerto de Sóller waar je met een aparte tram komt. Dit plaatsje ligt aan een baai met een zandstrand. Langs de kleine boulevard vind je gezellige tentjes. Leuk ook om te doen met kinderen! Wij overnachtten eens met de kinderen in Agroturismo Muleto de Ca ‘s Hereu in Port de Sóller.

Dagtocht trein naar Port de Sóller + boottocht >>

Merca in Palma, Mallorca
Mercat d'Olivar in Palma, Mallorca

11. Proef tapas op Mercat de Santa Catalina

Vanaf het oude centrum van Palma wandel je in zo’n 15 minuten naar Santa Catalina. Een wandeling door de straten van deze voormalige visserswijk is de moeite waard, maar het is de authentieke Merca de Santa Catalina waar je een kijkje moet nemen. Op de overdekte markt kun je proeven van typisch Mallorcaanse lekkernijen. Bekender is Mercat de l’Olivar in het centrum. Hier kun je ook terecht voor verse vis, olijven en andere tapas. Een must tijdens je stedentrip Palma de Mallorca!

Hotel Almudaina, Palma, Spanje

Stedentrip Palma de Mallorca? Dan is Hotel Almudaina een aanrader!
Hotel Almudaina, Palma

Hoteltip: hotel Almudaina

Ik sliep in het fraaie Hotel Almudaina, hartje historische centrum van de stad. Een luxe hotel midden tussen de barretjes en winkeltjes en mét een super tof dakterras. Check dat uitzicht! Als je dan ‘s avonds terug slentert naar je hotel, kun je niet om kathedraal La Seu heen, dat ‘s avonds prachtig verlicht is.

Meer tips hotels & Appartementen

Andere hotels en appartementen voor een stedentrip Palma de Mallorca die ik je aan kan raden:

  • Hostal Pons * – hostel hartje Palma gevestigd in een traditioneel Mallorcaans huis. Je slaapt in kamers die in 19e eeuwse stijl zijn ingericht.
  • Lonja Suites Apartments *** – appartementen midden in het historische centrum. Je hebt een eigen keukentje en een balkon. Sommige appartementen hebben een geweldig dakterras!
  • Hotel Cappuccino ***** – luxe hotel met spa, een zwembad op het dak én een binnenplaats met palmbomen. De kamers zijn ontworpen door Jacques Grange.

Tips voor je vlucht & verblijf

Vanaf Amsterdam vlieg je in 2,5 uur met Air Berlin of Vueling naar de hoofdstad van Mallorca. Vandaar rijd je in zo’n 20 minuten met de taxi naar de fraaie, oude binnenstad met zijn Moorse en gotische bouwstijlen. Met Transavia vlieg je al vanaf € 39 vanuit Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven én Groningen naar Palma.

Een hotel of appartement in de stad boek je eenvoudig via booking.com. Verschillende reisorganisaties bieden een pakketreis aan naar Mallorca, zoals Sunweb, TUI en Vakantiediscounter.

Tours en tickets stedentrip Palma de Mallorca

 

Meer reistips Mallorca

Stedentrip Palma de Mallorca bewaren

Stedentrip Palma de Mallorca stedentrip palma de mallorca Tips stedentrip Palma de Mallorca

Handige reisgidsen Mallorca



Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan afbeeldingen van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *