Tips Belgische Ardennen: 9 plekken die je niet mag missen!

België, Europa, Travel

Tips Belgische Ardennen, België landschap

Een weekend weg of een vakantie naar de Belgische Ardennen? Op slechts een paar uur rijden vanuit Nederland beland je in het sprookjesachtige landschap van de Belgische Ardennen. Hier vind je niets dan glooiende heuvels, groene bossen, slaperige stadjes, imposante kastelen en kronkelende rivieren. En genoeg sportieve activiteiten. Ik maakte een mini roadtrip door dit prachtige gebied. Dit zijn mijn 9 tips voor de Belgische Ardennen. 

Semois Vresse-sur-Semois Irene, tips Belgische Ardennen

Balade sur les rives, Semois, Belgische Ardennen kano

Tips Belgische Ardennen

Vanuit Nederland rijd je twee, drie uur naar de Belgisch Ardennen. Leuk voor een weekendje weg, maar het allerleukst is een mini roadtrip, zoals wij dat deden in mei. De Ardennen is een middelgebergte in het zuidoosten van België tussen Zuid-Limburg in het noorden, de Eifel in het oosten en de Franse Maas in het zuiden.

Het barst van de gezellige steden en dorpjes in de Belgische Ardennen, zoals Houffalize, Durbuy en Dinant. Het is de perfecte plek om te kamperen, langs de oevers van de Ourthe bijvoorbeeld. Of om er te voet of op de fiets op uit te trekken. Bovendien zijn de Belgische Ardennen geschikt voor zowel een vakantie in de zomer als een romantisch weekendje weg in de winter. Dan veranderen plaatsen als Dinant en Durbuy in heuse kerstdorpjes. Ontdek mijn tips voor de Belgische Ardennen.

Grotten van Remouchamps Ardennen België, Irene Grotten van Remouchamps Belgische Ardennen 3

1. Daal af in de grotten van de Ardennen

Een van de beste tips voor de Belgische Ardennen is om af te dalen in een van de grotten. Door de eeuwen heen zijn er tal van druipsteengrotten en ondergrondse gangenstelsels in de Belgische Ardennen ontstaan. Zo zijn de Grotten van Remouchamps, Hotton en La Merveilleuse in Dinant stuk voor stuk een bezoek waard. Maar de Grotten van Han zijn toch wel het bekendst. Een treintje brengt je vanuit Han naar de ingang van de grotten. Vanaf hier klauter je via een pad naar beneden langs zalen vol glinsterende stalactieten en stalagmieten. Een andere aanrader is een bezoek aan de Grotten van Remouchamps waar je de langste ondergrondse boottocht (700 meter) ter wereld kunt maken.

Dinant skyline Ardennen, België

2. Bezoek Dinant

Een van mijn beste tips voor de Belgische Ardennen is een bezoek aan deze stad. Want Dinant is zonder twijfel één van de mooiste steden van de Belgische Ardennen! Kleurige herenhuizen langs de Maas en de markante Notre-Dame geven Dinant haar karakteristieke uitstraling.

De Citadel die boven de stad uittorent met het bijbehorende Oorlogsmuseum vertelt over de bloederige strijd die hier in 1914 plaatsvond. Je komt er door 408 treden te beklimmen of door de kabelbaan te nemen. Andere bezienswaardigheden zijn in Dinant zijn het Memorial 1914, het geboortehuis van Adolph Sax (de uitvinder van de saxofoon) en het Museum van Leffe Bier. In de winter wordt het plein voor de Notre-Dame omgetoverd tot kerstmarkt waar glühwein en Luikse wafels worden verkocht.

Les Voisins de Mr Sax low budget hotel met uitzicht op de Maas
Autrefois chez Lina*** – een knus vakantiehuisje voor twee

Tabaksroute Vresse-sur-Semois

3. Rijd de Tabaksroute langs de Semois

Rijd terug in de tijd over de oude Tabaksroute in de omgeving van Vresse-sur-Semois. Rond 1850 werden de vruchtbare sliboevers van de Semois namelijk gebruikt om tabak te verbouwen. Je kunt kiezen uit twee Tabaksroutes die je meenemen langs de tabakschuren en karakteristieke tabaksdorpen die nog herinneren aan die tijd, zoals Laforêt. Route 1 (60 km) start in Alle en gaat onder andere door Bohan en Vresse-sur-Semois. Route 2 (70 km) gaat richtig Rochehaut, Bouillon en Poupehan.

Hotel Restaurant l’Eau Vive ** – bourgondisch restaurant in Vresse-sur-Semois
Taos B&B *** – gezellig pension hartje Vresse-sur-Semois
Appart Hotel Au Pied de Vigne *** – appartementen midden in Vresse met een goed uitgeruste keuken.

Durbuy Ourthe Ardennen België

4. Ga kanoën, raften of kajakken

In totaal zorgen de rivieren de Ourthe, Lesse, Semois en Amblève in de Belgische Ardennen voor meer dan 100 kilometer lang waterplezier. Trotseer het water in de kano of kajak of ga voor wildwater raften.

la-roche-en-ardenne-belgische-ardennen

5. La Roche-en-Ardenne

Charmante plaatsjes te over in de Belgische Ardennen, zoals het populaire La Roche-en-Ardenne. De grootste trekpleister van de ‘Parel van de Ardennen’ aan de oevers van de Ourthe is het kasteel van La Roche-en-Ardenne. Het stamt uit de 7e eeuw en het was onder andere in handen van Lodewijk XIV. Vanaf het kasteel heb je een prachtig uitzicht over de omgeving en er worden regelmatig middeleeuwse activiteiten georganiseerd. La Roche-en-Ardenne is ook geliefd bij adrenaline-junks, want behalve diverse wateractiviteiten leent de omgeving zich ook goed mountainbiken en parapente.

Hotel du Midi*** – hotel op geweldige locatie in het centrum

De straten van Durby, Ardennen, België

6. Dwaal door de kleinste stad Durbuy

Het charmante stadje Durbuy ligt aan de oevers van de rivier de Ourthe. Wandel door de smalle straten van het middeleeuwse stadje, ga eten op een van de terrasjes of maak een kanotocht over de Ourthe. In de winter wordt het plein omgetoverd tot een sfeervolle kerstmarkt vol kraampjes en kun je rondjes schaatsen op de ijsbaan.

Hotel Librairie** – low budget hotel met uitzicht op de Ourthe
Hotel Saint-Amour*** – romantisch hotel hartje Durbuy

7. Ontdek ‘trage’ wandel- en fietsroutes

Houd je van fietsen, wandelen of mountainbiken dan ben je in de Belgische Ardennen aan het juiste adres. Zo zijn er diverse ‘trage tochten’ uitgestippeld. Deze RAVEL-paden (‘Réseau Autonome des Voies Lentes’) tellen meer dan 45 groene routes langs oude spoorlijnen en jaagpaden. Ook rond Vresse-sur-Semois vind je fantastische wandelroutes. Zoals de Promenade Sur les Rives langs de oevers van de Semois bijvoorbeeld. En in de bossen rond Maissin zijn ook meer dan 150 kilometer aan wandelroutes uitgestippeld. Een van de leukste en spectaculairste wandelingen in de Ardennen is de Promenade des Echelles of de laddertjesroute bij Rochehaut. Voor deze avontuurlijke wandelroute moet je geen hoogtevrees hebben.

Tombeau du Géant Bottasart

8. Kijk uit over Le Tombeau du Géant

Le Tombeau du Géant, oftewel het Graf van de Reus, is één van de mooiste plekjes in de Belgische Ardennen. Hier meandert de rivier de Semois in de vorm van een hoefijzer door het landschap.

Volgens een legende was er een reus van de Trevieren die hier een veldslag tegen de Romeinen verloor. Na zijn nederlaag sprong hij liever van de rots dan gevangen te worden genomen. Toen dorpsbewoners zijn lichaam vonden, begroeven ze hem op de heuvel aan de overkant van de rivier: het Graf van de Reus. Je kunt ook een prachtige wandeling naar Le Tombeau du Géant maken. De route start vanuit Botassart waar je bij de oevers van de Semois  kunt kiezen uit twee verschillende routes van 3 à 4 kilometer. Vanuit Bouillon kun je ook de langere wandelroute van 13 kilometer volgen.

Chateau de Bouillon

9. Herbeleef de middeleeuwen in Chateau Bouillon

Loop je over de ophaalbrug Chateau Bouillon binnen dan komen de middeleeuwen opnieuw tot leven. Het machtige kasteel werd in de 11e eeuw gebouwd en torent hoog boven de stad uit. Dit was het fort van een van de bekendste kruisridders, Godfried van Bouillon. Er worden rondleidingen georganiseerd, maar ook roofvogelshows. In de zomer kun je onder leiding van een gids een fakkeltocht maken door de krochten van het kasteel. De fakkeltochten starten in de avond als het aardedonker is. Deze fakkeltochten in Chateau Bouillon moet je wel vooraf reserveren.

Bekijk de top 10 hotels in Bouillon

Hotel l'Eau Vive Chalet Irene hotel l'Eau Vive Chalet rivier

Overnachts tips Belgische Ardennen

In de Belgische Ardennen vind je volop knusse hotels en natuurhuisjes waar je kunt overnachten. Bekijk het volledige aanbod voor de Belgische Ardennen op Booking.com.

Bekijk ook: de leukste natuurhuisjes in de Belgische Ardennen
Overnachtingstip: Hotel l’Eau Vive in Vresse-sur-Semois

Duurzaam reizen naar de Belgische Ardennen?

Behalve met de auto is België en de Belgische Ardennen ook goed bereikbaar met de trein. Via Maastricht en Luik kom je bijvoorbeeld al snel in het plaatsje Hony waar je de kleinschalige camping Les Murets vindt.  Op de website NS International vind je alle treinreizen richting de Belgische Ardennen.

Tips Belgische Ardennen bewaren

Tips Belgische Ardennen Tips Belgische Ardennen 2

Meer tips Belgische Ardennen



cshow

Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan rechtenvrije foto’s van beeldbanken als Pixabay en Pexels.


2 comments on “Tips Belgische Ardennen: 9 plekken die je niet mag missen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *