De 9 mooiste routes voor roadtrips die ik maakte

Travel, Afrika, België, Europa, Noord-Amerika, Spanje, Verenigde Staten, Zuid-Afrika

Pacific Coast Highway - highway one big sur california USA

De afgelopen jaren maakte ik heel wat indrukwekkende roadtrips. Zo reed ik in Amerika over een aantal schilderachtige routes die ze hier een ‘scenic drive’ noemen en maakte ik prachtige ritten langs de Zuid-Afrikaanse kust. Daarnaast staat er nog een aantal roadtrips op mijn bucketlist. In dit artikel deel ik een overzicht van de 9 mooiste routes voor roadtrips die ik maakte.

Kaapstad Chapmans Peak Scenic Drive, Zuid-Afrika

Mooiste routes voor roadtrips die ik maakte: Chapman’s Peak Drive langs de kust van Zuid-Afrika

Waarom een roadtrip maken?

Misschien is het allermooiste van een roadtrip maken wel dat het gaat om de reis zelf en niet om de bestemming. Dan pas voel je die ultieme vrijheid en geniet je van alles wat er, letterlijk, op je weg komt. Ik heb al heel wat mooie roadtrips gemaakt en er staan nog genoeg op mijn bucketlist, zoals de Amalfikust in Italië, de Romantic Road in Duitsland en Ringweg nr. 1 in IJsland bijvoorbeeld. Maar voor nu houd ik het bij een overzicht van de mooiste routes voor roadtrips die ik zelf maakte.

Route 66 Amerika - mooiste routes voor roadtrips

Mooiste routes voor roadtrips: get your kicks on Route 66

Route 66 Tulsa Verenigde Staten - mooiste routes voor roadtrips

1. Moeder aller roadtrips: Route 66 in de Verenigde Staten

‘Get your kicks on Route 66’. Route 66 is de meest legendarische route voor een roadtrip. Ik heb in de loop der jaren delen van Route 66 gereden, maar nog nooit de volledige roadtrip. In totaal telt de iconische route 3.900 kilometer aan asfalt, het doorkruist 3 tijdzones en 8 staten waaronder Missouri, Kansas, New Mexico en Arizona.

Wil je Route 66 in zijn geheel rijden van Chicago naar LA, dan doe je daar minstens twee weken over, afhankelijk van het aantal stops dat je maakt (en dat moet je zeker doen!). Maar je kunt ook delen van de route rijden als je een roadtrip door Zuidwest-Amerika maakt langs plaatsjes als Kingman en Seligman.

Route 66 geeft je een inkijkje in de Amerikaanse cultuur en geschiedenis. Je passeert iconische diners, verlaten stadjes en verpauperde benzinestations. De film Cars geeft ook een goed beeld van de tijdgeest en de (beetje treurige) geschiedenis van Route 66.

Fly-drives Amerika bij 333Travel
Groepsreizen (hotel of kamperen) West-Amerika met Djoser

Kaapstad Chapmans Peak Scenic Drive Irene Margriet

2. Garden Route in Zuid-Afrika

Een van de mooiste routes voor roadtrips vind je in Zuid-Afrika. Nu telt Zuid-Afrika heel wat scenic drives, waaronder de Garden Route langs de ruige zuidkust. Officieel beslaat de Garden Route alleen de 300 kilometer tussen Mosselbaai en Storms Rivier. Maar in de volksmond wordt met de Garden Route vaak de hele zuidelijke kustroute van 700 kilometer lang tussen Kaapstad en Addo bedoeld.

Rondreizen Zuid-Afrika bij TUI
Groepsrondreis Zuid-Afrika met Djoser

Kaapstad Chapmans Peak Scenic Drive, Zuid-Afrika

Een van de mooiste roadtrips is de Garden Route langs de kust van Zuid-Afrika

3. Chapman’s Peak Drive in Zuid-Afrika

Een van de mooiste scenic drives ter wereld voert langs de Zuid-Afrikaanse kust. De spectaculaire Chapman’s Peak Drive ligt nét onder Kaapstad en hoort zeker in dit rijtje mooiste routes voor roadtrips thuis. Met aan de ene kant de bergwand en de uitlopers van de Tafelberg en aan de andere kant blauwe golven met witte schuimkragen die op de kust beuken. Ben je een paar dagen in Kaapstad dan is dit een van de mooiste autoroutes die je kunt rijden. In totaal is de route slechts 15 kilometer lang en voert langs plaatsen als Camp’s Bay, Houtbaai en Bakoven.

Rondreizen Zuid-Afrika bij TUI
Stedentrip Kaapstad bij Prijsvrij Vakanties

Clarence Drive, Kustroute R44 Zuid-Afrika regenboog

4. Clarence Drive (Kustroute R44) in Zuid-Afrika

Nog zo’n mooie kustroute op amper 50 kilometer van Kaapstad is Clarence Drive. Op de terugweg vanuit Hermanus, waar je walvissen, dolfijnen en pinguïns kunt spotten, toerden we over deze schitterende kustroute R44 richting Kaapstad. De R44, oftewel Clarence Drive, is een prachtige route langs Betthys Bay, Summerset West en Gordons Bay. Langs de route heb je een panoramisch uitzicht over de Valse Baai en de Atlantische Oceaan. Deze route doet dan ook niet onder voor de Chapman’s Peak Drive en is wat mij betreft een van de mooiste routes voor een roadtrip.

Vakanties naar Kaapstad bij Prijsvrij
Rondreizen Zuid-Afrika bij TUI

Seven Mile Bridge Overseas Highway Florida Keys USA - mooiste routes voor roadtrips

5. Overseas Highway in Florida, Verenigde Staten

Deze roadtrip door Florida en de Florida Keys, was een bijzondere. Vooral omdat we deze tour samen met een vriendin maakten die inmiddels niet meer leeft. Als je, net als wij, een paar dagen Miami met de Everglades en de Keys combineert, rijd je over deze indrukkende highway: een van de mooiste routes voor roadtrips.

De Overseas Highway verbindt de Florida Keys met elkaar en telt 42 bruggen. Mile Markers (MM) markeren de route. De nummering begint in het uiterste puntje in Key West met Mile Marker 0 en loopt op tot Key Largo met Mile Marker 106. Ter hoogte van MM47 kom je over de beroemde Seven Mile Bridge, de langste brug op de route. Als je de hele route rijdt van Key Largo naar Key West dan doe je er ongeveer tweeënhalf uur over. Veel leuker is het natuurlijk om een paar keer te stoppen, te overnachten op één van de Keys en te snorkelen!

Rondreis door Florida bij 333Travel
Stedentrips Miami bij de Vakantiediscounter
Rondreizen Florida bij de Jong Intra

Pacific Coast Highway Route 1 USA - mooiste routes voor roadtrips

Mooiste routes voor roadtrips: Highway 1

6. Highway 1 in de Verenigde Staten

Deze legendarische kustroute in de Verenigde Staten is er ook eentje voor op je lijstje! Highway One, Highway 101 of de Pacific Coast Highway is onderdeel van de California State Route 1 en is een van de mooiste routes voor een roadtrip. Je kunt deze rit perfect combineren met een rondreis door Zuidwest-Amerika. Ik reed de route van Los Angeles naar San Francisco. De uitzichten onderweg zijn adembenemend: aan de ene kant torenen steile rotswanden boven je uit en aan de andere kant kijk je uit over de Stille Oceaan. Onderweg passeer je plaatsen als Monterey, Santa Barbara en San Luis Obispo.

Roadtrips Amerika bij TUI
Groepsreizen West-Amerika met Djoser

Ardennen België bloemen veld

Mooiste routes voor roadtrips: toeren door het Belgische landschap

Durbuy Ourthe Ardennen België

7. Mini roadtrip in de Belgische Ardennen

Samen met een vriendin maakte ik een mini roadtrip door de Belgische Ardennen. Wij toerden via het kleinste stadje ter wereld Durbuy, bezochten de stad Dinant en reden naar Vresse-sur-Semois. Je rijdt er over smalle weggetjes, door de mooiste dorpen in de Ardennen en langs rivieren.

Wij waren er in mei en dan is de natuur er op z’n mooist. Ga er kanoën op een van de rivieren of trek je wandelschoenen aan, want er zijn meer dan genoeg wandelroutes die de moeite waard zijn!

Natuurhuisjes in de Belgische Ardennen
Accommodaties in Durbuy of Dinant

Ardales Andalusië Spanje

8. Roadtrip door Andalusië in Spanje

Andalusië is een prachtige regio in het zuiden van Spanje dat zich perfect leent voor een roadtrip. Samen met vrienden maakte ik een rondreis van één week door Andalusië.

Hier vind je niet alleen bruisende steden, ruige bergketens en mooie stranden. Je kunt er ook genieten van wandeling over de spectaculaire Caminito del Rey en Cubaanse Vibes in Cádiz tot het koninklijke Alcázar in Sevilla en de onvergetelijke Mezquita in Córdoba.

Wij waren er eind oktober, begin november. Dan is het er niet meer zo heet, maar wel de perfecte temperatuur om iets te zien en te doen.

Fly-drives Andalusië bij TUI
Accommodaties in Andalusië

Monument Valley Arizona Utah Amerika

Mooiste routes voor roadtrips: dwars door Monument Valley

Capitol Reef National Park rv

Mooiste routes voor roadtrips: met onze camper door Capitol Reef NP

9. Roadtrip Zuidwest-Amerika met een camper

Dit is een van de mooiste routes voor roadtrips en al helemaal als je West-Amerika wilt zien. Ik was hier al een paar keer en reed al 2x deze prachtige route die ik gekscherend het ‘Bassie-en-Adriaan rondje‘ noem. Een keer deed ik de route met een busje en een keer met een grote camper.

Deze route start in San Francisco en gaat via Yosemite NP, Death Valley en langs nationale parken als Bryce Canyon, Zion, Grand Canyon en Monument Valley. Natuurlijk kom je ook in bruisende steden als Las Vegas en Los Angeles. En afhankelijk van hoeveel tijd je hebt voor je roadtrip door Zuidwest-Amerika, kun je ook nog de Pacific Coast Highway toevoegen aan je route (een aanrader trouwens!)

23-daagse fly drive West-Amerika met TUI
Groepsreizen (hotels of kamperen) West-Amerika met Djoser

Tips voor meer mooiste routes voor roadtrips vind je op Reislegende.nl.

Monument Valley zonsondergang

Mooiste routes voor roadtrips: zonsondergang vanaf onze campground in Monument Valley

Mooiste roadtrips bewaren

mooiste routes voor roadtrips Mooiste routes voor roadtrips mooiste roadtrips en scenic drives

Inspiratie voor de mooiste roadtrips





Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik rechtenvrije afbeeldingen van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *