Het huis met de schaduw – Aminatta Forna

Boeken, Lifestyle

Het huis met de schaduw Aminatta Forna Boekrecensie
Het huis met de schaduw speelt zich af in het gemoedelijke dorpje Gost. Een dorpje met een prachtige ligging tussen de heuvels, bloemenvelden en vlakbij een waterkreek. Klusjesman Duro is opgegroeid in dit kleine dorpje in het binnenland van Kroatië. Het leven lijkt er voort te kabbelen, totdat op een dag die rust wordt verstoord doordat er buitenstaanders het dorp en het leven van Duro binnenrijden. Ze komen wonen in het huis met de schaduw.

Zomerhuis

Het zijn de Engelse Laura met haar twee kinderen Matthew en Grace. Laura en haar man Conor hebben het blauwe huis gekocht dat al jarenlang leegstaat. Ze willen het opknappen en er een zomerhuis van maken. Duro ziet hen aankomen en biedt zijn hulp aan als klusjesman. Hij bedenkt dat het hem wekenlang vast werk kan bezorgen en dat kan hij wel gebruiken. Hoewel de rest van het dorp wat terughoudend is en de nieuwkomers het liefst weer ziet gaan, gaat Duro meteen aan de slag.

Het huis met de schaduw

Langzamerhand blijkt dat Duro een band met het blauwe huis heeft. Terwijl hij het huis opknapt, het dak repareert en een boom kapt, krijgt hij flashbacks van zijn jeugd, zijn vrienden en het huis. Duro was hier ooit kind aan huis en had een speciale band met Anka, het meisje uit het blauwe huis. Behalve goede herinneringen komen ook flarden van het afschuwelijke verleden boven drijven. Iets waar Duro lange tijd niet aan heeft gedacht. Een verleden dat de inwoners van Gost het liefst verzwijgen, maar nooit zullen vergeten. Het blauwe huis blijkt een huis met een schaduw.

Mozaiëken

Als Grace twee mozaiëken rond het huis vindt: één op de gevel en één in de fontein, is ze verrukt. Ze maakt ze schoon, weet de ontbrekende tegeltjes op de kop te tikken en brengt ze in oude staat terug. Maar dat maakt de sfeer in het dorp er niet beter op. De inwoners van het slaperige stadje Gost willen liever niet dat hun gruwelijke verleden opgerakeld wordt.

Het huis met de schaduw: over voormalig Joegoslavië

Het huis met de schaduw wordt verteld door de zesenveertig jarige Duro die in Gost is opgegroeid. Hoewel hij een intelligente man is, houdt hij van het simpele plattelandsleven en het jagen in de bossen met zijn honden. Verhalen uit Oost-Europa trekken me doorgaans niet, maar ik werd meteen gegrepen door de beeldende vertelstijl van Aminatta Forna. Ze zet Duro als een sympathieke man neer om van daaruit op een beklemmende manier de geschiedenis van voormalig Joegoslavië laag voor laag te onthullen.

Het verleden vergeten

Maar ze laat ook dingen aan de verbeelding van de lezer over: hoezo is de orthodoxe kerk al jarenlang niet meer in gebruik en waarom is er maar één bakker in Gost? Het verhaal laat zien wat oorlog doet met mensen, relaties, vriendschappen en met een land. Eén ding is zeker: het verleden kun je proberen te vergeten, maar nooit helemaal uitwissen….

‘Het Huis met de Schaduw’ is een confronterend, prachtig boek die je in één ruk uitleest.

  • Het Huis met de Schaduw is verkrijgbaar bij o.a. bol.com | Uitgeverij Nieuw Amsterdam | Paperback € 10,- | Ebook € 6,99

Het Huis met de Schaduw bewaren

Boekrecensie Het huis met de schaduw

Meer inspirerende boekenDit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik rechtenvrije afbeeldingen van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.

BoekenBoeken


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *