Gorges du Verdon in Frankrijk: tips en bezienswaardigheden

Frankrijk, Europa, Travel

Gorges du Verdon Route des Cretes

Prachtige uitzichtpunten, azuurblauw water, steile rotswanden en mooie doorkijkjes. De Gorges du Verdon is een van de mooiste plekken in het zuiden van Frankrijk. Met een lengte van 25 kilometer is het bovendien de op een na grootste kloof van Europa. Ontdek mijn tips en bezienswaardigheden in de Gorges du Verdon in Frankrijk.

Gorges du Verdon Frankrijk rivier de Verdon

Waterfietsen of kanoën in de Gorges du Verdon

Gorges du Verdon bootjes

Tips wat te doen bij de Gorges du Verdon

Les Gorges du Verdon in Zuid-Frankrijk is met een lengte van 25 kilometer de op een na grootste kloof van Europa (alleen de Tarakloof in Montenegro is langer). De kloof met steile rotswanden van soms wel 700 meter hoog werd uitgesleten door de rivier de Verdon en ligt op de grens van de Provence en de Var.

Dankzij de uitdagende rotspartijen en het blauwe water van de Verdon is Gorges du Verdon een populaire vakantiebestemming bij bergbeklimmers, watersporters, wandelaars en natuurliefhebbers. Wat je kunt zien en doen bij de Gorges du Verdon in Frankrijk? Ik geef je mijn tips en bezienswaardigheden.

Gorges du Verdon Frankrijk Mel waterfiets

Wij huurden een waterfiets bij Lac de Sainte-Croix en ontdekten de Gorges du Verdon in Frankrijk

Gorges du Verdon oever
Gorges du Verdon tip: neem eten mee en ga picknicken op de oever

Gorges du Verdon Frankrijk waterfiets Boy

Onderweg kun je vanaf je waterfiets een duik in het water nemen

1. Varen door Les Gorges du Verdon

Niets is indrukwekkender dan de kloof te verkennen vanaf het water. Aan de westkant van de Gorges mondt het water van de rivier de Verdon uit in het stuwmeer Lac de Sainte-Croix: één van de mooiste meren in het zuiden van Frankrijk. Langs de oevers van het meer liggen meerdere campings en je kunt op verschillende plekken een kano of waterfiets huren om de smalle kloof via de rivier de Verdon te verkennen. Bij Base de l’Etoile bijvoorbeeld aan de noordkant of bij Kanojano (verhuur van kajaks) of MYC Plage waar je een waterfiets voor 5 personen kunt huren. Super leuk om samen met de kinderen te doen. Tip: neem eten mee zodat je onderweg kunt aanmeren om te picknicken.

 

Gorges du Verdon Lac Sainte-Croix Frankrijk

2. Zwemmen op Lac de Sainte-Croix

Ook vind je rond het stuwmeer Lac de Sainte-Croix genoeg strandjes waar je op een warme zomerdag je handddoek neer kunt leggen en een verkoelende duik kunt nemen. In het hoogseizoen kan het er druk zijn. Je kunt je auto dan het beste parkeren op Verdon Parking, hier vind je ook een openbaar toilet.

Gorges du Verdon Route des Cretes

3. Rijd een route rond de Gorges du Verdon

De immense kloof is prachtig! Niet alleen vanaf het water, maar ook van boven. Rond Les Gorges du Verdon kun je namelijk een duizelingwekkende autoroute rijden.

Eigenlijk zijn het 3 routes die je met elkaar kunt combineren: Route des Crêtes (van Moustiers-Sainte-Marie naar Castellane) en de Route des Gorges (een lus binnen de Gorges) aan de noordkant van de rivier en Route de la Corniche Sublime langs de zuidelijke kant van de Verdon. Wil je ze allemaal rijden dan ben je al snel zo’n 140 km onderweg. Om niets te missen kun je bij sommige uitkijkpunten een kaart van de omgeving kopen. Ik kan je aanraden om hier een dag voor uit te trekken. Bekijk de combi van routes op Google Maps.

Gorges du Verdon Route des Cretes

4. Route des Crêtes: een duizelingwekkende route

En hoewel de totale route dus eigenlijk uit verschillende routes bestaat, wordt het in de volksmond meestal de Route des Crêtes genoemd. De route neemt je mee door tunnels, langs steile rotswanden en adembenemende uitzichten.

Startpunt van de Route des Crêtes is het bergdorp La Palud-sur-Verdon. Vanaf hier rijd je de route met de klok mee. Onderweg kom je langs prachtige uitzichtpunten zoals Balcons de la Mescla, Point Sublime, Pont de Soleils, Falaise de l’Escalès en Les Cavaliers. En let ondertussen goed op, dit is namelijk ook het leefgebied van de zeldzame vale gier die zich nestelt tussen de rotsen. Trek voor Route des Crêtes gerust een dag uit, zo heb je alle tijd om te genieten van de fraaie uitzichten en af en toe te stoppen.

Gorges du Verdon route des cretes, Frankrijk

5. Wandelroutes Gorges du Verdon

Les Gorges du Verdon in Frankrijk is ook geliefd bij wandelliefhebbers. Je kunt hier namelijk tal van prachtige wandelroutes volgen, maar de mooiste zijn ongetwijfeld Sentier de l’Imbut en Sentier du Vidal. Volg je de 11 km lange Sentier de l’Imbut dan daal je zo’n 340 meter af in de kloof waar je wordt getrakteerd op prachtige uitzichten. Begin- en eindpunt van Sentier de l’Imbut is hotel restaurant Les Cavaliers. Trek voor deze wandeling ongeveer 6 uur uit.

6. Ontdek Franse dorpjes

In het Regionaal Natuurpark du Verdon kun je dwalen door charmante Franse dorpjes. Zoals Rougon, Aiguines, Trigance, La Palud-du-Verdon, Les Salles-du-Verdon, Moustiers-Sainte-Marie en het toeristischer Castellane.

 

7. Dwaal door Moustiers-Sainte-Marie

Hoewel de dorpjes allemaal de moeite waard zijn, is Moustiers-Sainte-Marie ongetwijfeld het populairste dorpje rond de Gorges du Verdon. Het is dan ook een perfect plekje om na je roadtrip over de Route des Crêtes iets te eten of te drinken. Het idyllische plaatsje wordt de ‘Parel van de Verdon’ genoemd en staat bekend om ‘faience’, aardewerk met een laagje glazuur. Dus ook een goed excuus om een van de winkeltjes hier binnen te duiken! Er is zelfs een Keramiekmuseum in Moustiers-Sainte-Marie met een collectie kunstwerken uit de 17e en 18e eeuw. ​​

Camping Collines de Castellane staanplaatsen

Rustiek kamperen doe je op Camping Les Collines de Castellane

Kamperen bij Gorges du Verdon in Zuid-Frankrijk

Toen de kinderen nog klein waren, reden we regelmatig in de zomer richting het zuiden van Frankrijk of naar de Franse Alpen. Je kunt er fantastisch zelf kamperen, maar je kunt er ook een ingerichte tent of stacaravan huren. Camping Les Pins ligt direct aan de oever van Lac de Sainte-Croix, net als Camping Rives du Lac Sainte Croix. Wil je graag in de buurt van Les Gorges du Verdon of Lac Sainte-Croix kamperen, dan kun je ook zoeken in de omgeving van Castellane of Moustiers-Sainte-Marie. Het zijn allebei typisch Provençaalse plaatsjes met leuke restaurants en winkeltjes.

Kamperen: mijn favoriete campings in de Provence
Ontdek: de leukste dorpen en steden in de Provence
Bekijk: alle campings rond Lac Sainte-Croix

Op vakantie in Zuid-Frankrijk: tussenstop in Beaune

Ga je met de auto op vakantie in de Provence of in de Franse Alpen dan is dat al snel 14 uur rijden. Wil je het hele stuk niet in één keer rijden, dan kan ik je een tussenstop in het pittoreske Beaune aanraden. Dit stadje ligt midden in een glooiend landschap vol wijngaarden en wordt gezien als de hoofdstad van de Bourgondische wijnen. Door het gebied kun je ook een wijnroute volgen. Ik zette de leukste tussenstops langs de Route du Soleil op een rijtje gezet.

Chateau de Melin Beaune Frankrijk
Chateau de Melin Beaune boomhut Frankrijk

Bijzonder overnachten in Beaune

Wij sliepen in Beaune op verschillende locaties. Zo overnachtten we eens met de kinderen in Château de Melin. In dit geweldige kasteel kun je een appartement huren en op het terrein staat een boomhut voor de kinderen. Ook het Beaune Hôtel is een aanrader. Het heeft een mooie binnenplaats en je kunt er je auto en (wielren)fiets veilig neerzetten. Vanaf het hotel wandel je zo naar het historische centrum van Beaune met gezellige restaurants en tal van bezienswaardigheden. Met zo’n leuke tussenstop in Beaune lijkt het alsof je een extra lange vakantie hebt!

 

Gorges du Verdon bezoeken: tips om te overnachten

Zowel in als rond Les Gorges du Verdon kun je kamperen of overnachten in een leuk appartement, hotel of een vakantiehuis met zwembad. Wij huurden eens een vakantiehuis met zwembad in het pittoreske plaatsje Aups. Vanaf hier is het ongeveer een uur rijden naar de Gorges du Verdon. Vooral in de vakanties kan het hier druk zijn, dus boek op tijd. Maar je kunt natuurlijk ook dichter bij de Gorges du Verdon overnachten, zoals:

  • Ferme Para Lou ****: chambre d’hôte op een geweldige locatie in Sainte-Croix-de-Verdon met uitzicht op de bergen en een zwembad. Je kunt hier een appartement voor 2 huren, maar ook een 8-persoons vakantiehuis.
  • Six chandelles m’étaient comptées ***: dit chambre d’hôte in Puimoisson heeft 2 slaapkamers. Vanaf het terras heb je een geweldig uitzicht

Zoek hotels rond Gorges du Verdon

Ontdek campings bij Gorges du Verdon

Vakantiehuizen rond Gorges du Verdon

Gorges du Verdon tips bewaren

Gorges du Verdon in Frankrijk tips en bezienswaardigheden Gorges du Verdon in Frankrijk tips en bezienswaardigheden

Meer inspiratie voor een vakantie in Frankrijk

Handig voor je vakantie in Frankrijk





Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan rechtenvrije foto’s van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.


7 comments on “Gorges du Verdon in Frankrijk: tips en bezienswaardigheden

  1. Frankrijk trekt mij persoonlijk niet zo, maar dit is mooie reisgebied om te vertoeven
    Ik ga zelf graag naar tenerife om te wandelen

    • Frankrijk is natuurlijk heel groot en de landschappen heel afwisselend (met fantastische wandelroutes!), maar Tenerife is ook prachtig!

  2. Oh Wauw wat is het hier mooi! Ik vind Frankrijk altijd zo verrassend mooi en bijzonder. Net zoals die boomhut; geweldig! En dat prachtige blauw groene water; smelt!

  3. Ik vind Frankrijk een prachtig land. De Fransen trekken me zelf iets minder maar puur en alleen voor het land kom ik er graag. Ik ga deze prachtige omgeving even onthouden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *