Aït Ben Haddou in Marokko, mijn tips

Marokko, Afrika

Aït Ben Haddou, Marokko
Aït Ben Haddou is een van de grootste verrassingen tijdens mijn reis door Marokko. Deze kasbah lijkt nog het meest op een reusachtig zandkasteel. Geen wonder dat het een geliefd achtergronddecor is voor films en series. Ik bezocht de stad samen met mijn kinderen tijdens een rondreis door Marokko. Mijn tips voor je bezoek aan Aït Ben Haddou in Marokko. 

Aït Ben Haddou, Marokko

Reusachtig zandkasteel

Vanaf ons slaapadresje Riad Maktoub slenter ik via smalle straatjes richting de ksar (= versterkt dorp) Aït Ben Haddou. Als ik in gedachten verzonken via een pad van stenen de rivier oversteek, sta ik plots oog in oog met iets wat lijkt op een reusachtig zandkasteel. Dit bouwwerk uit lang vervlogen tijden  heeft iets magisch en tegelijkertijd gaat er een oerkracht van uit.

Lees ook: slapen in Riad Maktoub in Aït Ben Haddou
En: alles over mijn rondreis Marokko met kinderen

Aït Ben Haddou, Marokko

Geschiedenis van Aït Ben Haddou

Aït Ben Haddou werd rond 750 door de Berbers gebouwd als een burcht. Het werd vernoemd naar de leider Ben-Haddou die onder de kasba begraven zou liggen. Tegelijkertijd was het de toegangspoort tot de woestijn. Hier begon namelijk de eeuwenoude (handels)route tussen Marrakech en Merzouga in de Sahara. De stad was de laatste rustplaats voordat de karavaan de woestijn in trok en het Atlasgebergte trotseerde.

Lees ook: de 10 mooiste kasbahs in Marokko

Aït Ben Haddou shop Marokko
Aït Ben Haddou, shops Marokko

Het huidige Aït Ben Haddou

Sinds 1987 staat Aït Ben Haddou op de UNESCO werelderfgoedlijst. Het is een kasbah van leem zoals er zovelen zijn in Marokko. Van buiten is het een onneembaar fort en het is tegen de flanken van een heuvel gebouwd. Loop je naar binnen dan wacht je een labyrint aan smalle steegjes en steile trappetjes. Ongeveer 50 jaar geleden vertrokken de laatste families uit de ksar. Er woont dus niemand meer, maar de gebouwen in de wirwar aan straatjes doen nu dienst als souvenirshops en koffietentjes. Aan de andere kant van de rivier ligt het nieuwe gedeelte van de stad waarin je ook een aantal hotels vindt.

Aït Ben Haddou Marokko - tips en bezienswaardigheden
Aït Ben Haddou Marokko - tips en bezienswaardigheden

Aït Ben Haddou als filmlocatie

Aït Ben Haddou is nog steeds een grote bron van inspiratie. Regisseurs gebruiken de ksar namelijk graag als achtergronddecor voor hun films. Zo werden onder andere The Mummy en Lawrence of Arabia rond de kasbah en in de omgeving van de ksar opgenomen.

Game of Thrones & Gladiator

Ook Gladiator werd in Aït Ben Haddou gefilmd en in Game of Thrones ging de stad door voor Yunkai (Slaver’s Bay) en de vrije stad Pentos. Als je zelf voor de poort staat, zie je meteen waarom kunstenaars en regisseurs verliefd werden op dit stukje Marokko.

Lees ook: de mooiste Game of Thrones filmlocaties

ait-ben-haddou-game-of-thrones-yunkai

De verovering van Yunkai. Een scène uit Game of Thrones waarin Khaleesi voor de toegangspoort van Aït Ben Haddou staat.

Voor de film Gladiator werd een arena gebouwd buiten Aït Ben Haddou.

Aït Ben Haddou bezoeken

Je kunt Aït Ben Haddou bezoeken als dagtrip vanuit Marrakech. Maar eigenlijk is dat zonde van je tijd. Je doet er namelijk al snel 5 uur over om er te komen. Ga je zelf rijden dan kun je een auto huren via Sunny Cars, maar er zijn ook genoeg georganiseerde tours naar Aït Ben Haddou en Ouarzazate. Dan is het nog steeds een lange dag, maar je hoeft dan in ieder geval zelf niet te rijden.

Persoonlijk zou ik kiezen voor een overnachting in of bij Aït Ben Haddou. Tijdens onze rondreis door Marokko sliepen we in Riad Maktoub in het nieuwe gedeelte. Dat is perfect, want in de avond en in de ochtend zijn de dagjesmensen verdwenen en is het er heerlijk rustig. In Aït Ben Haddou zelf valt overigens weinig te beleven. Het is heel klein en je doet het dus vooral als je een ontzettende filmliefhebber bent en om de sfeer op te snuiven. Zelf had ik er nog wel wat langer willen blijven.

Lees ook: excursies en dagtrips vanuit Marrakech
En: de mooiste filmlocaties in Marokko
Tip voor filmfans: vlakbij ligt Ouarzazate met de beroemde filmstudio’s

Riad Maktoub, Aït Ben Haddou

Riad Maktoub, Aït Ben Haddo

Tips overnachten in Aït Ben Haddou

Er zijn maar weinig mogelijkheden om te overnachten in de ksar zelf. Maar een prachtige plek die ik je kan aanraden is Kasbah El Hajja. Elke kamer is ingericht in Berberse stijl en er is een heerlijk dakterras waar je muntthee kunt drinken. Een andere fijne accommodatie in het nieuwe gedeelte is Kasbah Valentine waar je vanaf het dakterras uitkijkt over de oude kasbah. Nog zo’n bijzondere plek is Kasbah Tebi, een b&b in een authentiek Berber vestinghuis dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Vanaf het dakterras kijk je op het oude dorp en de vallei. Zelf sliepen we in de traditionele Riad Maktoub op loopafstand van de oude kasbah, ook een aanrader!

Boek Kasbah El Hajja >>
Bekijk Kasbah Valentine >>
Authentieke Berberhuis Kasbah Tebi >>

 

Op zoek naar meer filmlocaties

Tips Aït Ben Haddou bewaren

Aït Ben Haddou Marokko Aït Ben Haddou Marokko Aït Ben Haddou Marokko
?c=720&m=1074274&a=331868&r=Djoser&t=html

Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan rechtenvrije foto’s van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *