Aït Ben Haddou

Marokko, Travel

Aït Ben Haddou, Marokko
Aït Ben Haddou heeft nog het meest van een reusachtig zandkasteel. Geen wonder dat het een geliefd achtergronddecor is voor films en series. De magische verrassing van mijn reis!

Reusachtig zandkasteel

Terwijl ik vanaf Riad Maktoub via smalle straatjes richting kasbah Aït Ben Haddou slenter en in gedachten verzonken via een pad van stenen de rivier oversteek, sta ik plots oog in oog met iets wat lijkt op een reusachtig zandkasteel in vele kleuren rood. Een bouwwerk uit lang vervlogen tijden. Het heeft iets magisch en tegelijkertijd gaat er een oerkracht van uit.

Aït Ben Haddou, Marokko

Toegangspoort tot de woestijn

Dit is Aït Ben Haddou, ooit een veilige burcht en tegelijkertijd de toegangspoort tot de woestijn. Hier begon de eeuwenoude (handels)route die helemaal tot Mersouga reikte. De stad was de laatste rustplaats voordat de karavaan de woestijn in trok en het Atlasgebergte trotseerde.

Labyrint

Sinds 1987 staat Aït Ben Haddou op de UNESCO werelderfgoedlijst. Het is een kasbah van leem zoals er zovelen zijn in Marokko. Van buiten is het een onneembaar fort, tegen de flanken van een heuvel gebouwd. Eenmaal binnen wacht een labyrint aan smalle steegjes en steile trappetjes. Je kunt hier verdwalen: in de wirwar aan straatjes vol winkeltjes met snuisterijen staat plots een ezel.

ait-ben-haddou-game-of-thrones-yunkai

Aït Ben Haddou als filmlocatie

De stad was en is voor velen een grote bron van inspiratie. Voor regisseurs was het een dankbaar achtergronddecor voor hun films. Films als Gladiator, The Mummy, maar ook Lawrence of Arabia werden rond de kasbah en in de omgeving van Aït Ben Haddou opgenomen. In Game of Thrones ging de stad door voor Yunkai (Slaver’s Bay) en de vrije stad Pentos. Als je zelf voor de poort staat, zie je meteen waarom kunstenaars en regisseurs verliefd werden op dit stukje Marokko.

Game of Thrones

De verovering van Yunkai. Een scene uit Game of Thrones waarin Khaleesi voor de toegangspoort van Aït Ben Haddou staat.

Voor de film Gladiator werd een arena gebouwd buiten Aït Ben Haddou.

Hotel Aït Ben Haddou

Wij sliepen in een traditionele Riad op loopafstand van de oude kasbah.

Meer filmlocaties?

Wil je nog meer filmlocaties ontdekken? Dan vind je deze blogs misschien ook interessant.

  • Check ook deze gave filmlocaties van Game of Thrones
  • Aanrader: iets buiten Ouarzazate bevinden zich de wereldberoemde Atlas Film Studio’s. Daar waar films als Gladiator, Babel, klassieker Lawrence of Arabia en scenes uit Game of Thrones werden geschoten.
  • Bekijk Barcelona door de ogen van Scarlett Johansson. Dit zijn de filmlocaties van Vicky Cristina Barcelona

Aït Ben Haddou, Marokko


BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *