Aït Ben Haddou is een van de grootste verrassingen tijdens mijn reis door Marokko. Deze kasbah lijkt nog het meest op een reusachtig zandkasteel. Geen wonder dat het een geliefd achtergronddecor is voor films en series.
Reusachtig zandkasteel
Vanaf ons slaapadresje Riad Maktoub slenter ik via smalle straatjes richting de ksar (= versterkt dorp) Aït Ben Haddou. Als ik in gedachten verzonken via een pad van stenen de rivier oversteek, sta ik plots oog in oog met iets wat lijkt op een reusachtig zandkasteel. Dit bouwwerk uit lang vervlogen tijden heeft iets magisch en tegelijkertijd gaat er een oerkracht van uit.
Lees ook: slapen in Riad Maktoub in Aït Ben Haddou
En: alles over mijn rondreis Marokko met kinderen
Geschiedenis van Aït Ben Haddou
Aït Ben Haddou werd rond 750 door de Berbers gebouwd als een burcht. Het werd vernoemd naar de leider Ben-Haddou die onder de kasba begraven zou liggen. Tegelijkertijd was het de toegangspoort tot de woestijn. Hier begon namelijk de eeuwenoude (handels)route tussen Marrakech en Merzouga in de Sahara. De stad was de laatste rustplaats voordat de karavaan de woestijn in trok en het Atlasgebergte trotseerde.
Lees ook: de 10 mooiste kasbahs in Marokko
Labyrint van straatjes
Sinds 1987 staat Aït Ben Haddou op de UNESCO werelderfgoedlijst. Het is een kasbah van leem zoals er zovelen zijn in Marokko. Van buiten is het een onneembaar fort en het is tegen de flanken van een heuvel gebouwd. Loop je naar binnen dan wacht je een labyrint aan smalle steegjes en steile trappetjes. In de wirwar aan straatjes vol winkeltjes kun je eindeloos dwalen.
Filmlocatie Aït Ben Haddou
De stad is nog steeds een grote bron van inspiratie. Regisseurs gebruiken de ksar namelijk als achtergronddecor voor hun films. Zo werden Gladiator, The Mummy en Lawrence of Arabia rond de kasbah en in de omgeving van Aït Ben Haddou opgenomen. En in Game of Thrones ging de stad door voor Yunkai (Slaver’s Bay) en de vrije stad Pentos. Als je zelf voor de poort staat, zie je meteen waarom kunstenaars en regisseurs verliefd werden op dit stukje Marokko.
Lees ook: de mooiste Game of Thrones filmlocaties
Game of Thrones & Gladiator
De verovering van Yunkai. Een scène uit Game of Thrones waarin Khaleesi voor de toegangspoort van Aït Ben Haddou staat.
Voor de film Gladiator werd een arena gebouwd buiten Aït Ben Haddou.
Favoriete slaapadressen in of bij de kasbah
Er zijn maar weinig mogelijkheden om te overnachten in de ksar zelf. Maar een prachtige plek die ik je kan aanraden is Kasbah El Hajja. Elke kamer is ingericht in Berberse stijl en er is een heerlijk dakterras waar je muntthee kunt drinken. Een andere fijne accommodatie in het nieuwere gedeelte is Kasbah Valentine waar je vanaf het dakterras uitkijkt over de oude kasbah. Wij sliepen in de traditionele Riad Maktoub op loopafstand van de oude kasbah, ook een aanrader!
Lees ook: wij overnachtten in Riad Maktoub
Op zoek naar meer filmlocaties
- Check deze gave filmlocaties van Game of Thrones
- Bezoek de Atlas Film Studio’s in Ouarzazate
- De mooiste filmlocaties in Marokko
Tips Aït Ben Haddou bewaren
Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, krijg ik een klein percentage om mezelf en de website te onderhouden. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan rechtenvrije foto’s van beeldbanken als Unsplash en Pixabay.