Sossusvlei in Namibië: 5 tips en hoogtepunten die je niet mag missen

Namibië, Afrika, Travel

Sossusvlei in Namibië, bezienswaardigheden en tips, Dune 45

Sossusvlei in Namibië is van ongekende schoonheid. De immense rode zandduinen in Sossusvlei en de versteende bomen in Deadvlei zijn ongetwijfeld de meest gefotografeerde plekken in Namibië. Ontdek al mijn tips en bezienswaardigheden in Sossusvlei.

Sossusvlei in Namibië

De magische zandduinen van Sossusvlei in Namibië

Sossusvlei in Namibië: tips en bezienswaardigheden

Foto’s van de magische zandduinen in Sossusvlei en de versteende bomen in Deadvlei staan in iedere reisgids van Namibië. Voor mij was dit een van de redenen om Namibië jaren geleden al op mijn bucketlist te zetten. Die droom kwam eindelijk uit! Samen met m’n zoon reisde ik naar Afrika en stond ik op deze prachtige en surrealistische plek. Lees verder voor mijn bezienswaardigheden en tips in Sossusvlei in Namibië.

Over Namib-Naukluft National Park

Namib-Naukluft National Park omvat een groot deel van Namibië. In de oudste woestijn ter wereld hebben dieren en planten zich wonderwel aan de bizarre leefomstandigheden aangepast. Tot dit nationale park behoren ook Deadvlei (ook wel Dodevlei genoemd) en Sossusvlei in Namibië. Je kunt dus niet om dit gebied heen tijdens je rondreis door Namibië. Je kunt, net als wij hebben gedaan, met een groep per safaritruck door dit woeste gebied trekken of zelf met een 4WD met daktent op pad gaan. Bereid je hoe dan ook goed voor over wat te doen als je een wild dier tegenkomt. Hier lees je meer over onze 22-daagse reisroute Namibië, Botswana & Victoria Falls.

Sossuvlei uitleg - Namib-Naukluft National Park in Namibië

Zo ontstonden Deadvlei en Sossusvlei in Namibië
Sossusvlei uitleg - Namib-Naukluft National Park in Namibië

Zo ontstonden Deadvlei en Sossusvlei in Namibië

Dit onaardse landschap lijkt weggelopen uit een schilderij van Dalí. Hoe het zo ontstaan is? Dat weet een lokale gids die ons op een vroege ochtend meeneemt door het duinlandschap haarfijn te vertellen (zie foto’s). Ooit stroomde de Tsauchab rivier van oost naar west richting zee. Zo werd onder andere Sesriem Canyon in de rotsen uitgesleten.

Tegelijkertijd ontstonden de duinen van de Namibwoestijn door zand dat door de wind langs de kust van Namibië werd aangevoerd. Door de extreme droogte in de Namibwoestijn droogde de rivier langzaam op en rukten de duinen op richting het binnenland. Ze blokkeerden de toestroom van de rivier bij Deadvlei, waardoor hier een meer ontstond. Uiteindelijk droogde ook het water in Deadvlei op en zo ontstond dit surreële landschap.

Bezienswaardigheden in Sossusvlei in Namibië

Rode zandduinen, de verstilde boompjes in Deadvlei en Sesriem Canyon. Sossusvlei is zó fotogeniek. Maak je een rondreis door Afrika, dan mag je deze bezienswaardigheden in Sossusvlei in Namibië niet missen.

Sossusvlei Namibië Dune 45 mensen

De rode zandduinen van Sossusvlei in Namibië

Sossusvlei Dune 45, Namib-Naukluft National Park in Namibië

1. Dune 45

Als je rond zonsopkomst door de toegangspoorten naar binnen rijdt, zie je meteen de rode zandduinen opdoemen. Er gaat een lange weg door Sossusvlei en bij kilometerpaal 45 kom je aan bij Dune 45. Niet voor niets is dit een van de bekendste en meest gefotografeerde bezienswaardigheden in Sossusvlei. Het meest indrukwekkend is het om hier nog vóór zonsopkomst te zijn en de klim naar de top te maken. Plof hier dan neer in het zand en wacht op het schouwspel van licht en schaduw als de zon de duinen langzaam oranje en rood kleurt. Iedere minuut ziet de omgeving er weer anders uit, dus houd je camera in de aanslag!

Deadvlei Namibië, Afrika

Deadvlei Sossusvlei Namibië Irene
Deadvlei Sossusvlei Namib-Naukluft National Park in Namibië

Deadvlei Sossusvlei ground Namib-Naukluft National Park, Namibië
Deadvlei, Namib-Naukluft National Park in Namibië Boy

Deadvlei Sossusvlei, Namib-Naukluft National Park in Namibië

2. Deadvlei

Vervolg je dezelfde weg verder door Sossusvlei in Namibië dan kom je na zo’n 65 kilometer bij de parkeerplaats van Sossusvlei. Hier eindigt de geasfalteerde weg. Koop hier een kaartje voor een 4WD die je richting Deadvlei brengt. Probeer dit vooral niet met je eigen auto te doen, grote kans dat je vast komt te zitten in het mulle zand. We zagen hier meerdere eigenwijze bestuurders met hun auto stranden.

Eenmaal aangekomen bij de ingang van de Deadvlei wacht je nog een wandeling. Hier kun je trouwens kiezen om links aan te houden en via de hoge zandduin Big Daddy (zie kopje hieronder) naar Deadvlei te lopen of rechts te gaan en via een relatief vlakke route naar Deadvlei te wandelen. Ik koos zelf voor het laatste omdat het beklimmen van al die zandduinen best vermoeiend kan zijn.

In Deadvlei draait je camera overuren. Het contrast van de witte, droge grond (ontstaan door de algen die hier in het water leefden) en de zwarte skeletten van de versteende boompjes die scherp afsteken tegen de rode zandduinen en de hardblauwe lucht is werkelijk adembenemend!

Powered by GetYourGuide

Deadvlei Big Daddy Dune Namibië

3. Big Daddy

Zoals ik al aangaf kun je vanaf de toegang ook links aanhouden en de monsterlijk zandduin Big Daddy beklimmen. Het duin is weliswaar minder steil dan Dune 45, maar toch een pittig klimmetje. Eenmaal boven zie je Deadvlei als een meertje beneden je liggen en verder staar je in het niets. Niets dan zand en zandduinen. Vanaf hier is het een heerlijke run naar beneden en sta je in een paar seconden in Deadvlei.

Sesriem Canyon Namibië, Boy

4. Sesriem Canyon

Op ongeveer 4,5 km van Sesriem ligt Sesriem Canyon, de toegangspoort tot het Namib Naukluft National Park. Deze kloof werd door de Tsauchab Rivier uitgesleten in de rotsen. Wat overbleef is een ravijn waarin je in droge zomermaanden af kunt dalen en over de bodem kunt wandelen. Wij doen de tocht in de avond vlak voor zonsondergang. Het licht is er dan fantastisch om mooie foto’s te schieten en het is dan koel in de schaduw van het ravijn. Wat over is van de rivier zijn kleine poelen, soms met kikkers, waar onder andere hyena’s hun dorst komen lessen. In het regenseizoen moet je hier oppassen: door hevige regenval kan er een zogenaamde flash flood ontstaan.

5. Hidden Vlei

Mocht je na een dag lang klimmen en klauteren door het mulle zand nog genoeg puf over hebben dan kun je de Hidden Vlei nog bezoeken. Zelf heb ik het vanwege tijdsgebrek niet gedaan. Om bij de Hidden Vlei te komen volg je de bordjes vanaf de parkeerplaats. Het is wat minder bekend en spectaculair dan Deadvlei, maar zeker de moeite waard als je bijvoorbeeld twee dagen in dit gebied verblijft.

Sesriem Namibië Campground

Tips overnachten in de omgeving van Sossusvlei in Namibië

Gave lodges, campings en guest houses vind je volop in de omgeving van Sossusvlei in Namibië. Sesriem Campsite is de enige camping binnen de poorten van Sossusvlei, zodat je nog vóór zonsopkomst het park in kunt, nog voordat andere reizigers naar binnen kunnen. Liever in stijl overnachten in een lodge? Dan is Desert Quiver Camp een aanrader!

Boek: Desert Quiver Camp
Bekijk: alle accommodaties in Sossusvlei

Ook een rondreis maken door Afrika?

Wij maakten deze 22-daagse kampeer rondreis door Namibië, Botswana en Victoria Falls met Djoser Family. Ik vond het fijn dat alles uit handen werd genomen en dat ik niet zelf alles hoefde te regelen. Bovendien is het als alleenstaand ouder soms ook fijn om andere ouders te ontmoeten en voor kinderen en tieners is het leuk om te reizen met leeftijdsgenoten. Je kunt kiezen uit familiereizen met kinderen in verschillende leeftijdscategorieën, zoals 10+ of zelfs 16+.

Verschillende reisorganisaties bieden rondreizen aan door Afrika, zoals:

  • Djoser – hotel of kampeer rondreizen Namibië, Botswana, Zimbabwe & Zuid-Afrika
  • Djoser Family – familierondreizen Namibië, Botswana & Victoria Falls
  • Sawadee – familiereis Namibië, Botswana & Zimbabwe, maar ook een kampeerrondreis vanuit Zuid-Afrika naar Victoria Falls
  • Koning Aap – rondreizen van 20 of 23 dagen door o.a. Zuid-Afrika, Namibië, Botswana & Zimbabwe

 

Tips Sossusvlei in Namibië bewaren

Tips wat te doen in Sossusvlei Namibië

Meer reisinspiratie Afrika

Handig voor je reis naar Afrika






Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan afbeeldingen van beeldbanken als Pixabay en Unsplash.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *