Bellagio aan het Comomeer in Italië, 12 tips voor je bezoek

Italië, Europa, Travel

Bellagio Comomeer vanaf het water Italië

Bellagio aan de oevers van het Comomeer is een plaatje om te zien met de kleurrijke gevels, statige villa’s en smalle trappen. Al een keer of vier was ik in ‘de parel van het Comomeer’, zoals Bellagio ook wel wordt genoemd. Ik was er eens hartje zomer met de kinderen, toen we in de smalle straten een appartement huurden, maar ik was er nog veel vaker in de herfst. Graag deel ik mijn 12 tips voor je bezoek aan Bellagio aan het Comomeer in Italië. 

Bellagio Comomeer

Bellagio Comomeer restaurant Italië

Il Lombardia rond Bellagio aan het Comomeer

In de herfst vormen de bochtige wegen rond Bellagio aan het Comomeer namelijk het achtergronddecor voor de Ronde van Lombardije, oftewel Il Lombardia, een van de bekendste wielerrondes in Italië. Samen met een filmploeg en de vader van mijn kinderen werkten we aan ‘Il Lombardia’, een documentaire rond deze najaarsklassieker die standaard het einde van het wielerseizoen inluidt. Ik nam een deel van de productie van Il Lombardia voor mijn rekening en we reisden dus een aantal jaren in de herfst naar Bellagio in Lombardije voor de ‘Koers van de vallende bladeren’.

Ronde van Lombardije 2024

Deze herfst vindt de Ronde van Lombardije plaats op 12 oktober 2024 en raast het peloton door de straten van Bellagio om de hellingen van de Madonna del Ghisallo en de Muro di Sormano te beklimmen. Zelf de Ronde van Lombardije 2024 meemaken? Dan is Bellagio de perfecte uitvalsbasis! Maar ook als je geen wielerfan bent, is Bellagio zowel in de zomer als in de herfst een heerlijke plek. Hieronder mijn bezienswaardigheden en tips voor je bezoek aan Bellagio aan het Comomeer.

Boek hotel of appartement in Bellagio >>
Bekijk vakantiehuizen in Bellagio >>

1. San Giacomo Basiliek

Een van de beste tips als je Bellagio aan het Comomeer bezoekt, is een kijkje nemen in de San Giacomo Basiliek op het Piazza della Chiesa. Het staat in het historische centrum van het dorp en je ziet het al van verre boven Bellagio uittorenen. De kerk werd rond de twaalfde eeuw in Lombardische Romaanse bouwstijl gebouwd. Binnen kun je onder andere een zestiende-eeuws altaar, fresco’s en mozaïeken bewonderen.

2. Villa Serbelloni

Meer dan honderd jaar lang was Bellagio een vakantieoord voor de rijken en de aristocraten. Dat zie je terug in de statige villa’s, paleizen en tuinen in Bellagio en rond het Comomeer. Een van de bekendste villa’s in Bellagio is Villa Serbelloni.

Deze achttiende-eeuwse villa ligt op een heuvel midden in een park. Vanaf hier heb je een adembenemend uitzicht over Bellagio en het Comomeer. Oorspronkelijk werd het gebouwd als kasteel, later werd het omgebouwd tot villa. Tegenwoordig wordt de villa vooral gebruikt voor evenementen en congressen. Het park rond de villa is een van de grootste aan het Comomeer. Je kunt het alleen bezoeken tijdens een begeleide tour. Twee keer per dag, om 11.00 en 15.30 uur, wordt er een rondleiding georganiseerd. Je kunt je aanmelden bij PromoBellagio (Piazza della Chiesa 14).

Grand Hotel Serbelloni Bellagio Comomeer

Grand Hotel Serbelloni Bellagio Comomeer restaurant

3. Grand Hotel Villa Serbelloni

Villa Serbelloni moet je trouwens niet verwarren met het prestigieuze Grand Hotel Villa Serbelloni dat iets verderop aan de oevers van het meer ligt. Dit hotel opende in 1872 haar deuren en heette toen nog Grand Hotel Bellagio. In het hotel vind je statige zalen, een spa en meerdere zwembaden. Wandel door de omringende tuinen, langs exotische planten en door de rozentuinen of boek zelf een onvergetelijke nacht in het vijfsterren Grand Hotel Villa Serbelloni. Veel beroemdheden gingen je al voor.

Boek overnachting in Grand Hotel Villa Serbelloni >>

Villa Melzi d'Eril Bellagio Comomeer

4. Villa Melzi d’Eril

Nog zo’n prachtige villa, maar een stuk eenvoudiger dan Villa Serbelloni, is Villa Melzi. Componist Franz Liszt woonde hier lange tijd met gravin d’Agoult. Hun dochter, Cosima Wagner, werd in Bellagio aan het Comomeer geboren. De villa zelf kun je niet bezoeken, maar de tuin is absoluut een bezoek waard. Dwaal er langs Romeinse beelden en Egyptische sculpturen en geniet van een geweldig uitzicht over het Comomeer. Ook kun je een kijkje nemen in de kapel en in het museum bij Villa Melzi d’Eril.

 

Santuario della Madonna del Ghisallo Bellagio
Santuario della Madonna del Ghisallo – Bron foto

Madonna del Ghisallo Bellagio ComomeerSantuaria della Madonna del Ghisallo van binnen – Bron foto

6. Santuario della Madonna del Ghisallo

Boven op de heuvel Ghisallo ligt Santuario della Madonna del Ghisallo. Het kerkje stamt uit 1632 en werd vernoemd naar een legendarische Mariaverschijning. In 1949 werd Madonna del Ghisallo door de paus uitgeroepen tot beschermheilige van wielrenners en sindsdien is het een bekend bedevaartsoord voor wielertoeristen. Binnen brandt continu een kaarsje voor gestorven wielrenners. De klim naar de Madonna del Ghisallo maakt dan ook deel uit van het parcours van de Ronde van Lombardije, de wielerklassieker die hier ieder jaar in de herfst wordt verreden. Als de renners de top passeren luiden traditiegetrouw de klokken van de kapel.

Bellagio Madonna del Ghisallo monument Fausto Coppi

7. Standbeeld Fausto Coppi

Direct naast het kerkje staat het standbeeld van de Italiaanse wielrenner Fausto Coppi. Ben je een wielerfan, dan mag een foto met deze wielerheld natuurlijk niet ontbreken. Vanaf hier heb je ook een prachtig uitzicht over Bellagio beneden en het Comomeer.

Wielermuseum Bellagio Comomeer

Wielermuseum Bellagio roze truien

8. Wielermuseum

Op een steenworp afstand bevindt zich het Wielermuseum. Je vindt er een collectie racefietsen, foto’s, biografieën en truien van bekende fietshelden als Eddy Merckx, Marco Pantani, Fausto Coppi en Joop Zoetemelk. Ook kun je de regenboogtrui van Hennie Kuiper en een van de roze truien van Marianne Vos in het museum bewonderen.

Bellagio Comomeer uitzicht

9. Boottocht over het Comomeer

Neem de boot en bekijk Bellagio vanaf het water. Stap op een van de rondvaartboten om de schilderachtige dorpjes rond het Comomeer te bezoeken. Je kunt kiezen uit een langzame rondvaartboot, zodat je op je gemak kunt genieten van de omgeving, of de snelle veerdienst naar Varenna en Menaggio. Zelf een boot huren kan ook, bijvoorbeeld bij Bellagio Rent a Boat (naast de opstapplaats van de veerboot).

Bellagio trap mensen Comomeer Italië

Bellagio aan het Comomeer: wandelen door pittoreske straatjes
Bellagio trap Comomeer Italië

Bellagio Comomeer street stairs

10. Straten van Bellagio aan het Comomeer

Prachtige doorkijkjes, smalle straten en trappen maken Bellagio aan het Comomeer tot een fotogeniek plaatsje. De straten zijn bezaaid met winkels waar je souvenirs in kunt slaan. Je vindt er veel handgemaakte producten zoals beschilderde dienbladen en er zijn opvallend veel juweliers. Langs de boulevard en aan de oevers van het Comomeer vind je tal van goede restaurants. Perfect voor een Italiaanse lunch of uitgebreid diner!

11. Museo degli strumenti per la navigazione

Het is een hele mondvol, maar dit museum herbergt meer dan 200 navigatie-instrumenten uit alle tijden. Tot de privéverzameling behoren onder andere achttiende-eeuwse telescopen uit Venetië, kompassen en zonneklokken. Alleen al de locatie van het Museum voor navigatie-instrumenten is de moeite waard: het is namelijk gevestigd in een oude toren.

Bellagio Comomeer straat Italië

12. Strand bij Bellagio aan het Comomeer

Zin in een verkoelende duik? In San Giovanni, iets buiten Bellagio, ligt het openbare strand Spaggia Pubblica di Bellagio. Iets dichterbij kun je bij Lido di Bellagio ook een (luxe) ligbed huren en hapjes bestellen.

Bellagio Comomeer veerboot Italië

Hoe kom je in Bellagio aan het Comomeer?

Je kunt Bellagio aan het Comomeer makkelijk bereiken met de auto. Vanuit Nederland doe je er ongeveer 10 uur over om via Zwitserland naar Bellagio te rijden. Je kunt er ook voor kiezen om te vliegen op Milaan/Bergamo met Transavia vanuit Den Haag/Eindhoven, zoals wij vaak deden. KLM biedt ook vluchten aan naar Milaan. Bekijk hier alle voordelige tickets naar Milaan.

Houd er rekening mee dat het vanaf de luchthaven(s) nog zo’n 1,5 uur rijden is naar Bellagio. Het beste kun je dus een auto huren op de luchthaven. In Bellagio zelf is niet veel parkeergelegenheid, dus als je een accommodatie huurt in het centrum, check dan meteen of je je auto in de buurt kunt parkeren. Bergamo is trouwens ook een prachtige stad met een oud centrum. Dus mocht je je vakantie willen combineren, dan is dat zeker een aanrader!

Hotel Excelsior Splendide Bellagio Comomeer booking

Bellagio aan het Comomeer: Hotel Excelsior Splendide

Hotel Il Perlo Panorama Bellagio

Hotel Il Perlo Panorama Bellagio uitzicht

Vanaf Hotel La Perla Panorama heb je een geweldig uitzicht over Bellagio aan het Comomeer

Hotel Il Perlo Panorama Bellagio terras

Bellagio aan het Comomeer: Hotel La Perla Panorama

Tips overnachten in Bellagio

Wil je Bellagio ontdekken of de Ronde van Lombardije bijwonen? Dan doe je er goed aan om hier een nachtje of twee te verblijven. Zelf sliep ik een aantal malen in Bellagio, waaronder in Hotel Excelsior Splendide direct aan het water. Maar ook een paar keer bij Hotel La Perla Panorama waar ‘la nonna’ de scepter zwaait. Bij het hotel kun je je auto goed parkeren en ook je wielrenfiets veilig stallen. Tijdens de wielerkoers Il Lombardia rijdt het peloton vrijwel direct langs het hotel.

  • Hotel Excelsior Splendide *** – dit hotel is gevestigd in een prachtig Jugendstil gebouw uit 1907, direct aan het meer en vlak bij de haven. Er is een klein buitenzwembad aanwezig en het heeft een terras direct aan de oever van het meer.
  • Hotel Il Perlo Panorama ** – eenvoudig en low budget bed & breakfast met een hart voor de wielrensport. Vanuit je kamer en het terras heb je uitzicht op het Comomeer. Wielrenners zijn hier meer dan welkom. Er is zelfs gereedschap voor je fiets aanwezig en kom je rond de Ronde van Lombardije, dan raast het peloton meestal vlak voor het hotel langs.
  • Taronico Apartments Duck ** – dit appartement heeft een aparte slaapkamer en volledig uitgeruste keuken. Vanaf het terras kijk je uit op het Comomeer en de bergen. Je wandelt in ongeveer 20 minuten naar het centrum van Bellagio en de veerhaven.
  • Casa San Giacomo *** – studio hartje Bellagio geschikt voor 3 personen met twee slaapbanken en een kitchenette.

Zoek een accommodatie in Bellagio

Bekijk vakantiehuizen bij Bellagio

Villa Balbionella Comomeer
Bellagio aan het Comomeer: Villa Balbionella deed vaak dienst als filmlocatie
Villa Balbionella Comomeer filmlocatie

Tours en excursies vanuit Bellagio

Via getyourguide kun je in en rond Bellagio aan het Comomeer heel wat interessante tours boeken. Zo kun je er toegangskaarten kopen voor Villa Melzi, een boottocht langs de mooiste villa’s rond het Comomeer (waaronder die van George Clooney) of een excursie naar Villa del Balbionella, dat diende als filmlocatie voor onder andere James Bond en Star Wars.

Tips voor Bellagio aan het Comomeer bewaren

12 tips Bellagio Comomeer Bellagio aan het Comomeer Italië Wat te doen in Bellagio Comomeer

Meer inspiratie voor je vakantie in Italië

Handig voor je vakantie Comomeer




Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan afbeeldingen van beeldbanken als Pixabay, Pexels en Unsplash.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *