Ranthambore National Park in Rajasthan, India

India, Azië, Travel

Ranthambore NP Rajasthan India - tijger jeepsafari

Op ongeveer 3 uur rijden ten zuiden van Jaipur, in de deelstaat Rajasthan, ligt het Ranthambore NP. Het is een van de 27 tijgerreservaten die India telt en een van de beste parken om de Bengaalse tijger in levende lijve te zien. Lees hier mijn tips en bezienswaardigheden voor je bezoek aan Ranthambore National Park in Rajasthan, India.

Ranthambore NP Rajasthan India - tijger safari

Over Ranthambore

Vroeger was Ranthambore National Park het jachtgebied van de Maharadja’s. Tegenwoordig is het vooral in trek bij reizigers die tijdens hun rondreis door Noord-India tijgers willen zien. In een landschap vol groene bossen, open vlaktes en steile rotshellingen leven naar schatting zo’n 75 wilde tijgers in het park. Een bezoek aan het park kun je goed combineren met je rondreis door Noord-India of je reis langs de Gouden Driehoek van India. In deze blog deel ik mijn tips en bezienswaardigheden in Ranthambore National Park in Rajasthan, India.

Ranthambore National Park, India, safariTijgersafari in Ranthambore National Park in India
Ranthambore NP Rajasthan India - tijger

1. Ga op tijger safari in Ranthambore National Park

Een van de belangrijkste redenen om Ranthambore National Park te bezoeken is om Bengaalse tijgers te zien. Tijdens een tijger safari in een open jeep kun je de indrukwekkende dieren, die inmiddels gewend zijn aan toeristen en jeeps, van heel dichtbij bewonderen. De meeste tijgersafari’s vinden ‘s ochtends rond zonsopkomst of ‘s avonds rond de schemering plaats. Omdat de chauffeurs continu contact met elkaar houden, weten ze waar de tijgers zich bevinden. Ik kan je vertellen, je hart klopt in je keel als tijdens een safari een tijger je pad kruist op slechts twee meter voor je jeep! Zo dichtbij en zonder hek of glas zijn ze nóg indrukwekkender.

Ranthambore Fort, Ranthambore National Park

Ranthambore Fort, Ranthambore National Park poort

Ranthambore Fort, Ranthambore National Park Rajasthan India

2. Bewonder het uitzicht vanaf het Ranthambore Fort

Bovenop een steile rots in Ranthambore vind je de ruïnes van het goed bewaarde Ranthambore Fort dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Het stamt uit de 10e eeuw, uit de tijd dat de Maharadja’s van Jaipur hier verbleven als ze hier kwamen jagen. Via trappen en toegangspoorten klim je naar de top. Eenmaal boven heb je een adembenemend uitzicht over het park. Het Ranthambore Fort is dan ook een van de mooiste bezienswaardigheden van Ranthambore NP.

Ranthambore Fort, Ganesh Temple, Ranthambore National Park

3. Bezoek de Ganesh Temple

In het Ranthambore Fort bevindt zich ook de Ganesh Temple. Het is de beroemdste en oudste tempel gewijd aan Lord Ganesh (de god van rijkdom en onderwijs) in Rajasthan. Vooral tijdens festivals is de tempel een geliefd pelgrimsoord.

Ranthambore National Park, India apen

4. Speur naar andere wilde dieren

Ranthambore National Park is niet alleen het leefgebied van de Bengaalse tijger. Daarnaast leven er ook luipaarden, apen, moeraskrokodillen, lippenberen en meer dan 300 soorten vogels die zich vaak verzamelen rond de meren. Ook hiervoor kun je een safari boeken in de ochtend of rond de avonschemering. Tijdens zo’n safari vertelt een gids je alles over het park en de dieren.

5. Vogels kijken bij het Surwal Lake

Rustzoekers komen aan hun trekken bij Surwal Lake, iets buiten RanthamboreNP. Tijdens de wintermaanden migreren namelijk talloze vogelsoorten naar dit gebied, waardoor dit dé plek is voor vogelspotters. In totaal leven er bijna 300 vogelsoorten, waaronder de Indische Zilverreiger en de Pareldwergfazant. Vooral vroeg in de ochtend, rond zonsopkomst, kun je de vogels hier zien jagen en nesten zien bouwen. Vergeet je verrekijker niet!

6. Neem een kijkje bij Padam Talao en Malik Talao

Padam Talao en Malik Talao zijn de twee grootste meren in Ranthambore. Vooral tijdens de hitte in de zomermaanden verzamelen veel wilde dieren zich rond het water. Grote kans dus dat je hier tijgers, maar ook krokodillen, herten en wilde zwijnen tegenkomt. Ook kun je een boottocht maken op Padam Talao. Een geweldige manier om dieren van dichtbij te bekijken!

7. Kom kunst bewonderen in de Ranthambore Art School

Als je geïnteresseerd bent in kunst en cultuur, kun je een bezoek brengen aan de Ranthambore Art School. De school bestaat sinds 1992 en biedt kinderen uit de omgeving de mogelijkheid om hun artistieke talenten te ontwikkelen. Je kunt hier een kunstwerk kopen en hiermee tegelijkertijd een bijdrage leveren aan de lokale gemeenschap en om de tijgers te beschermen.

Beste reistijd Ranthambore National Park

Het beste seizoen om Ranthambore National Park te bezoeken is van oktober tot en met april. Zelf maakte ik eind oktober een rondreis van twee weken. Dan zijn de weersomstandigheden aangenaam en heb je de meeste kans om wilde dieren te spotten. Tijdens het regenseizoen van juli tot september is het park gesloten vanwege overstromingsgevaar.

 

Openingstijden Ranthambore NP

Wil je Ranthambore National Park bezoeken? Het park is voornamelijk in de ochtend en in de avondschemering open voor safari’s. Bekijk hier de openingstijden.

Overnachten bij Ranthambore

In en rond het park vind je verschillende accommodaties, variërend van low budget hotels tot luxe resorts. Vanuit sommige resorts kijk je zelfs uit op het park, zodat je wakker wordt met het geluid van brullende tijgers in de verte. Zelf overnachtte ik in het Ankur Resort. Een vergelijkbaar low budget hotel is bijvoorbeeld Hotel Tiger Raveli. Wil je meer luxe? Kijk dan eens bij het Raj Palace Resort of Oberoi Vanyavilla Ranthambore.

Ranthambore National Park Rajasthan India - tijger safari

Rondreis India met Ranthambore National Park boeken

Diverse reisorganisaties bieden een complete rondreis door Noord-India aan al dan niet in combinatie met Ranthambore National Park. Zelf maakte ik deze 15-daagse route door India met Djoser. Reisorganisaties die pakketreizen en rondreizen door het noorden van India en Ranthambore aanbieden:

Amber Fort, Jaipur, India Irene

Meer inspiratie voor je rondreis India

Ranthambore National Park tips en bezienswaardigheden bewaren

Ranthambore National Park, India Ranthambore National Park India Ranthambore National Park India

Handige reisgidsen IndiaDit artikel bevat affiliate links. Als jij via een dergelijke link een reservering maakt of iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik zo nu en dan afbeeldingen van beeldbanken als Pixabay en Unsplash.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *