Wandelen over een klompenpad: het Stoutenburgerpad

Europa, Nederland, Wandelen

Klompenpad Stoutenburgerpad
Ik liep dit klompenpad: het Stoutenburgerpad vlak buiten Amersfoort. Gewapend met mijn wandelschoenen trotseer ik moerassige gronden en blubberige paden door de weilanden. Langs de Barneveldse Beek en door Bloeidaal: een vogelparadijs waar je bijvoorbeeld de blauwborst kunt spotten.

Klompenpad Stoutenburgerpad routekaart

Klompenpad het Stoutenburgerpad in het kort

Aantal kilometers: 10
Alternatieve lengte: 4 of 8
Startpunt: Koetshuis Kasteel Stoutenburg, Stoutenburgerlaan 4, Stoutenburg (Leusden)
Combineren: Je kunt het Stoutenburgerpad combineren met het Schutpad, Laaksepad en Snorrenhoefpad. De overstappunten worden aangegeven.

Klompenpad Stoutenburgerpad steiger Klompenpad Stoutenburgerpad riet

Klompenpad: het Stoutenburgerpad

Samen met Mel loop ik het Stoutenburgerpad iets buiten Amersfoort. Vooraf lezen we dat het een moerassige tocht is, dus we trekken onze oude broek en ‘waterdichte’ schoenen aan en gaan op pad. De route start bij het koetshuis van Landgoed Stoutenburg. Niemand minder dan Johan van Oldenbarnevelt woonde hier rond 1600.

Wandelen over Klompenpad het Stoutenburgerpad bruggetje

Wandelen over Klompenpad het Stoutenburgerpad vogels spotten

Over landweggetjes en door weilanden

De wandelroute brengt je over verlaten landweggetjes door het vlakke landschap. Onderweg lopen we langs de Barneveldse Beek en door Bloeidaal: een vogelparadijs waar je onder andere de blauwborst kunt spotten. Op de vogelspotplek kun je ongezien de verschillende vogels bespieden. Omdat we over een open vlakte lopen heeft de wind er vrij spel. Op gure dagen is het fijn als je je hierop kleedt en een muts en sjaal draagt. Anders dan andere klompenpaden die ik heb gelopen, waaronder het Uddelermeerpad bij Apeldoorn en het Snorrenhoefpad, is het klompenpad Stoutenburgerpad heel duidelijk gemarkeerd met de oranje klompjes. Op sommige punten kun je de route inkorten, verlengen of overstappen op andere klompenpaden.

Lees ook: klompenpad het Uddelermeerpad bij Apeldoorn

Klompenpad Stoutenburgerpad

Tot onze enkels in de blubber

Het is al snel duidelijk dat je niet bang moet zijn voor wat blubber. Op sommige plekken is het glibberen geblazen. Vooral in natuurgebied de Schammer en het Bloeidaal is de grond drassig en staat er veel water. Hoge, waterdichte wandelschoenen of laarzen zijn hier geen overbodige luxe. Ondertussen blijken onze schoenen niet zo waterdicht en vooral niet hoog genoeg te zijn. Ik maak nog een fantastische uitglijder en beland languit in een enorme modderpoel. Hilariteit alom.

Lees ook: wandelroute IJzeren Veld, Bikbergen & Crailo bij Huizen
En: Valenbergroute op de Veluwe bij Otterlo

Klompenpad het Stoutenburgerpad

Bamboetunnel op het Stoutenburgerpad

Het laatste stuk van onze 10 km lange wandeling brengt ons over bospaadjes en door een bamboetunnel. Voor een wandeling door de bossen moet je niet het Klompenpad Stoutenburgerpad lopen, maar je komt wel door het unieke Hollandse landschap vol weilanden en langs sloten.

Lees ook: rondje Laarder Wasmeer bij Hilversum
En: wandelen bij Kasteel Drakensteijn in Lage Vuursche

Wandelen over klompenpad het Stoutenburgerpad bruggetje

Ook een klompenpad lopen?

Wil je ook te voet Nederland ontdekken? Dan is een klompenpad een aanrader. Klompenpaden zijn niet geschikt voor buggy’s of wandelwagens. Honden zijn er niet toegestaan, want je loopt meestal dwars door vogelbroedgebieden en stiltegebieden. Trek goede schoenen aan (in dit geval hoge, waterdichte wandelschoenen), houd rekening met je omgeving en volg de gemarkeerde route, omdat de wandelpaden vaak dwars over privéterrein gaan. Natuurlijk neem je ook een afvalzakje zodat je je eigen troep mee naar huis kunt nemen.

Wandelen over klompenpad het Stoutenburgerpad

Meer wandeltips en reisinspiratie?

Klompenpad het Stoutenburgerpad bewaren

Klompenpad Stoutenburgerpad

Gidsen boordevol wandelroutes






Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *